Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Possible Rock Art Records of the Crab Nebula Supernova in the Western United States Μάθημα Α ρχαιοαστρονομίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Possible Rock Art Records of the Crab Nebula Supernova in the Western United States Μάθημα Α ρχαιοαστρονομίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Possible Rock Art Records of the Crab Nebula Supernova in the Western United States Μάθημα Α ρχαιοαστρονομίας

2 Τι είναι το Crab Nebula και πως δημιουργήθηκε Το Νεφέλωμα του Καρκίνου (M1, NGC 1952), ή αλλιώς Νεφέλωμα Καρκίνος, είναι νεφέλωμα του γαλαξία μας, που ανακαλύφθηκε το 1731 από τον Άγγλο γιατρό και αστρονόμο Τζον Μπειβις ( John Bevis ). Αποτελεί υπόλειμμα υπερκαινοφανούς αστέρα: ένα διαστελλόμενο νεφέλωμα αερίων, τα οποία τα είχε αποβάλει η έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα που συνέβη στις 4 Ιουλίου 1054, κοντά στο άστρο ζ Ταύρου, και η οποία καταγράφηκε από τους Κινέζους αστρονόμους της εποχής στα Χρονικά της Σινίκης. Παίρνει το όνομά του από το σχήμα του, που θυμίζει καβούρι ( καρκίνος ) όταν παρατηρείται με τηλεσκόπιο. Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες. Ο υπερκαινοφανής που δημιούργησε το Μ1 ήταν τόσο φωτεινός, ώστε ήταν ορατός με γυμνό μάτι ακόμη και στο φως του ήλιου επί 23 ημέρες, ενώ ήταν ορατός τη νύχτα για περίπου δυο χρόνια, ξεπερνώντας την Αφροδίτη σε λαμπρότητα, μέχρι που χάθηκε από τον νυχτερινό ουρανό την άνοιξη του 1056. Οι Κινέζοι αστρονόμοι, στα χρονικά των οποίων καταγράφηκε εκτεταμένα το κοσμικό αυτό γεγονός, αποκάλεσαν τον αστέρα αυτόν επισκέπτη αστέρα.

3

4 Οι πρώτες καταγραφές του φαινομένου Η κινεζική δυναστεία των Sung καταγράφει στα χρονικά της Σινίκης ή αλλιώς the sung-shih ένα φωτεινό αντικείμενο στον αστερισμό του Ταύρου που έκανε την εμφάνιση του στις 4 Ιουλίου 1054 μ.Χ, ( ιουλιανό ημερολόγιο).Ήταν ορατό ακόμη και στο φως της μέρας για 23 ημέρες και έσβησε από τον νυχτερινό ουρανό μετά από 653 ημέρες. Η συσχέτιση του Crab Νebula με αυτό το αντικείμενο προτάθηκε από τον Έντουιν Χαμπλ - τον πατέρα της σύγχρονης κοσμολογίας - ο οποίος μέτρησε την ταχύτητα διαστολής του Νεφελώματος του Καρκίνου και, ανατρέχοντας στο παρελθόν, του απέδωσε μια ηλικία περίπου 900 ετών, πράγμα που συμφωνούσε απολύτως με την έκρηξη του 1054.Σύμφωνα με τους αστρονομικούς υπολογισμούς, η έκρηξη του αστέρα τοποθετείται το 1140 μ.Χ. με απόκλιση 10 χρόνων. Παρόλα αυτά,η επικρατέστερη άποψη από το 1940 ακόμη,τοποθετεί την έκρηξη του αστέρα το 1054 μ.Χ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την καταγραφή του φαινομένου σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή. Ο William C. Miller στο βιβλίο του : 1995a.Two Possible Astronomical Pictographs Found in Northern Arizona. Plateau 27(4):6- 12.Museum of Northern Arizona.,επιχειρηματολογεί υπέρ δυο πιθανών βραχογραφιών που σχετίζονται με το γεγονός αυτό, στη Βόρεια Αριζόνα. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν σχεδιαστικά στοιχεία που ερμηνεύτηκαν από τον Miller ως αναπαράσταση της ημισελήνου και του σουπερνοβα. Η αστρονομική λεπτομέρεια που απέδωσε κύρος στην ερμηνεία του,ήταν το γεγονός ότι η ημισέληνος βρέθηκε αξιοσημείωτα κοντά στο σουπερνόβα, ακριβώς πριν την αυγή της 5 ης Ιουλίου 1054 μ.Χ. Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση της κεραμικής, η περιοχή που ερευνούσε ο Μiller κατοικείται για αιώνες συμπεριλαμβανομένου και του αιώνα της έκρηξης του αστέρα. Επειδή το φεγγάρι κινείται κατά προσέγγιση σε σχέση με τη διάμετρο του και αναφορικά με το ουράνιο υπόβαθρο σε μια ώρα, η στενή γειτνίαση του φεγγαριού και του σουπερνοβα ήταν μόνο ορατή από τη δυτική Βόρεια Αμερική.

5 Οι χώροι στην Βόρεια Αριζόνα όπως έχουν περιγραφεί από τον Μίλλερ. Αριστερά: Το ιερογλυφικό από την White Mesa, σχεδιασμένο με κόκκινο αιματίτη και διάμετρο κύκλου 10 εκ. Δεξιά: το πετρογλυφικό στο Navaho Canyon. Η διάμετρος του κύκλου είναι κατά προσέγγιση 6 ίντσες.

6 Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν στο US Naval Observatory για να διευκρινιστεί η φάση και η θέση της σελήνης όπως θα ήταν φανερή από την περιοχή Lava Beds σε εκτίμηση με την θέση του Crab Nebula και με τον ορίζοντα,το πρωί της 11 ης Ιουλίου 1065 μ.Χ (γρηγοριανό) ή της 5 ης Ιουλίου 1054 μ.Χ. (ιουλιανό). Επίσης η ημισέληνος, παρόλο που μοιάζει με το σχέδιο της σπηλιάς του Fern Cave όσον αφορά τη φάση, είναι κοίλη προς τα δεξιά και προς τα πάνω. Το φεγγάρι έφτασε σε ύψος 10 ο στη 1 ώρα και 45 λεπτά πριν την ανατολή ηλίου και σε ύψος 20 ο στα 45 λεπτά πριν την ανατολή ήλιου. Αστρονομικά γεγονότα της σύζευξης το πρωί της 5 ης Ιουλίου 1054,όπως ειδώθηκαν από την Βόρεια Καλιφόρνια.

7 Ο χώρος του Fern Cave, California Η πιθανή καταγραφή του σουπερνοβα είναι στο δυτικό τοίχο του Fern Cave στο ΒΑ μέρος του Lava Beds National Monument στη Βόρεια Καλιφόρνια. Η σπηλιά έχει καταγραφεί ως αρχαιολογικός χώρος και έχει μεγάλο αριθμό σπηλαιογραφιών. Το 1935 βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης όπως ξυλάνθρακας,βέλη και πέτρινα εργαλεία. Η κατοίκηση υπάρχει πριν το 1500 π,Χ. Το Fern Cave διαμορφώθηκε μέσα σε ένα ποτάμι λάβας στα τέλη της Πλειστοκαίνου. Η είσοδος είναι μόνο σε ένα σημείο σε μια οπή στο ανώτατο ύψος πάνω από ανάχωμα βράχων. Στον δυτικό τοίχο είναι μια σπηλαιογραφία με ημισέληνο ζωγραφισμένη με σκούρα μπογιά, ίσως κάρβουνο. Η ημισέληνος είναι 140 εκ πάνω από το έδαφος της σπηλιάς και η διάμετρος της είναι 14 εκ. Η απόσταση από την αριστερή της ακμή ως τον κύκλο από κάτω της είναι 17 εκ ενώ η απόσταση από την ίδια ακμή και του κύκλου πάνω αριστερά της είναι 21 εκ..

8 The symbol bridge site Αυτός ο χώρος μπορεί να σχετίζεται με το Fern Cave, είναι περίπου 5 μίλια ΝΔ του Fern Cave. Το Symbol Bridge είναι στη ΝΑ κατωφέρεια του Schonchin Butte στο Lava Beds National Monument. Τα πετρογλυφικά στην εικόνα, είναι τρεις ημισέληνοι που είναι γειτονικές με κυκλικά αντικείμενα. Εξαιτίας της σπανιότητας των ημισελήνων σε αποτυπώματα, αυτά τα ιερογλυφικά παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Ίσως θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θεωρία της σύζευξης σουπερνοβα και φεγγαριού.

9 Ο χώρος του Chaco Canyon Αυτό το ιερογλυφικό ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 1972 από αρχαιολογική ομάδα του πανεπιστήμιου από το Νέο Μεξικό.Βρίσκεται έξι μέτρα πάνω από το έδαφος του φαραγγιού,στην οροφή μιας ρηχής σπηλιάς από αμμόλιθο στον δυτικό τοίχο του Chaco Canyon,περίπου 500 μέτρα ΒΑ του ερείπιου Penasco Blanco. Το Penasco Blanco είναι ένα από τα έξι μεγαλύτερα χωριά pueblo στην περιοχή και παρέχει εντυπωσιακή θέα του φαραγγιού.Υπάρχει κατοίκηση στον χώρο και αυτό αντανακλάται στην κεραμική αλλά η χρονολόγηση δεν είναι ασφαλής. Όμως, από τη δενδροχρονολόγηση του Penasco Blanco γίνεται δυνατή η χρονική του τοποθέτηση μεταξύ 900 και 1100 μ.Χ. Το ιερογλυφικό είναι καστανοκόκκινο από αιματίτη. Η διάμετρος της ημισελήνου είναι 18 εκ και η απόσταση μεταξύ του κέντρου της και το κέντρο του αστεριού είναι 30 εκ.. Υπάρχει και η εικόνα ενός χεριού πάνω από την ημισέληνο σε φυσικό μέγεθος. Δεν γνωρίζουμε τη σχέση χεριού, φεγγαριού και αστεριού. Γενικότερα τα αποτυπώματα χεριών υποδηλώνουν ιερό μέρος στα σημερινά χωρία των pueblo,η παρουσία ηλιακού συμβόλου ίσως δηλώνει ότι το μέρος ήταν λατρευτικός χώρος.


Κατέβασμα ppt "Possible Rock Art Records of the Crab Nebula Supernova in the Western United States Μάθημα Α ρχαιοαστρονομίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google