Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α – Α Λ Κ Ο Ο Λ Κ Α Ι Ν Ε Ο Ι (ΑΙΤΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝΕΦΗΒΙΑ-ΠΡΟΕΦΗΒΙΑ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α – Α Λ Κ Ο Ο Λ Κ Α Ι Ν Ε Ο Ι (ΑΙΤΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝΕΦΗΒΙΑ-ΠΡΟΕΦΗΒΙΑ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α – Α Λ Κ Ο Ο Λ Κ Α Ι Ν Ε Ο Ι (ΑΙΤΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝΕΦΗΒΙΑ-ΠΡΟΕΦΗΒΙΑ)

2 Γιατί καπνίζουν οι νέοι; (γενικά) Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα: Συνήθεια γονέων. Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του Συνήθεια Σχέσεις / οικογενειακή δομή Επίπεδο εκπαίδευσης Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο Διαχείριση άγχους και καταπίεσης Αποδοχή

3 Γιατί καπνίζουν οι νέοι Περιβαλλοντικοί-Κοινωνικοί Γιατί καπνίζουν οι νέοι (Περιβαλλοντικοί-Κοινωνικοί Παράγοντες) Για την ικανοποίηση που προσφέρει η επαναλαμβανόμενη, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη τελετουργία του καπνίσματος. Για να μιμηθούν τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους. Για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν. Για να κάνουν ό, τι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται, απομονωμένοι στις παρέες τους. Γιατί πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων. Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσή τους, για τις συνέπειες του καπνίσματος. Λόγω περιστασιακών παρορμήσεων, τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ και κακών σχολικών επιδόσεων. Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους. Ορισμένοι πιστεύουν το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής. Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς και τις απαγορευεσεις των γονιων ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΕΥΡΑ,ΣΚΟΤΩΝΩ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΩΡΑ..!!

4 Γιατί καπνίζουν οι νέοι (Ψυχοσωματικοί Γιατί καπνίζουν οι νέοι (Ψυχοσωματικοί παράγοντες) Για να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν, από κάποια συναισθηματική φόρτιση (συγκίνηση): π.χ. όταν έχουν νεύρα, γιατί κάτι δεν έγινε όπως το ήθελαν, όταν κάτι που περιμένουν ματαιώνεται, όταν στενοχωριούνται ή αισθάνονται πίεση. Για να μην παχύνουν, αν και συνήθως αυτός ο λόγος παρουσιάζεται με ανάστροφη φορά, δηλ. από το φόβο ότι η διακοπή θα τους παχύνει συνεχίζουν να καπνίζουν. Γιατί βοηθά στη λειτουργία του εντέρου, ιδίως αυτή η σύνδεση γίνεται συνήθως από γυναίκες για το πρωινό τσιγάρο που συνοδεύει τον καφέ. Για να ικανοποιηθεί η ανάγκη να μη στερηθεί ο οργανισμός των καπνιστών τη νικοτίνη, μία από τις πιο εθιστικές ουσίες που γνώρισε ο άνθρωπος.

5 Νέοι και κάπνισμα (στατιστικά στοιχειά) Οι νέοι συμμετείχαν σε 22 κύκλους «επανεξέτασης», κατά μέσο όρο από την ηλικία των 12-13 ετών έως την ηλικία των 24 ετών. Μέχρι τον τελευταίο κύκλο επανεξέτασης, το 75% των νέων είχε δοκιμάσει τσιγάρο. Ποσοστό 44% ξεκίνησε το κάπνισμα πριν το λύκειο, 43% ξεκίνησε στο λύκειο και 14% ξεκίνησε μέσα στα επόμενα 6 χρόνια μετά το λύκειο(φοιτητικά χρόνια). Όσοι δοκίμασαν έστω και μία φορά τσιγάρο δε συνέχισαν απαραιτήτως να καπνίζουν, Οι άνδρες σε ποσοστό 24,4% αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 15 ετών, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι 7,8%. Το ποσοστό των γυναικών τριπλασιάζεται από τα 15 έως τα 18 έτη της ηλικίας τους. 57,1% των ανδρών αρχίζει το κάπνισμα σε ηλικία 15 έως 18 ετών. Το πεδίο των εφήβων έχει παραμείνει ανέπαφο από πλευράς παρέμβασης, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη έναρξη σε ηλικίες μεταξύ 15 και 18 ετών, όπου διαμορφώνεται το ένα τρίτο των καπνιστών. 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια. 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν.

6 Γιατί καταναλώνουν αλκοόλ οι νέοι Η άποψη ότι η χρήση αλκοόλ είναι δράση ενάντια στην αυστηρότητα και τους κανονισμούς των γονέων. Για διασκέδαση,για κοινωνικοποίηση, αποδοχή, συμμόρφωση ή εξομοίωση. Για ευχαρίστηση. Θεωρούν ότι έτσι θα είναι πιο αποδεκτοί. Για δοκιμή, ρίσκο. Για να μειώσουν το άγχος. Για να ανακουφιστούν από την ανησυχία, την κατάθλιψη και το φόβο. Για να ξεφύγουν από την πλήξη. Για να ανακουφιστούν από τον πόνο ενός οικογενειακού προβλήματος. Για να λύσουν προσωπικά προβλήματα. Μη φυσιολογική συμπεριφορά: κακή επίδοση μαθημάτων, έλλειψη στόχων, απαισιοδοξία, μοναξιά κλπ.


Κατέβασμα ppt "Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α – Α Λ Κ Ο Ο Λ Κ Α Ι Ν Ε Ο Ι (ΑΙΤΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗΝΕΦΗΒΙΑ-ΠΡΟΕΦΗΒΙΑ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google