Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στάδια υποκειμενικής μονοφθαλμικής διάθλασης 1. Εξετάζουμε την όραση (χωρίς διόρθωση). Εξετάζουμε την οπτική οξύτητα (Ο.Ο) (με διόρθωση αν ο ασθενής φορά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στάδια υποκειμενικής μονοφθαλμικής διάθλασης 1. Εξετάζουμε την όραση (χωρίς διόρθωση). Εξετάζουμε την οπτική οξύτητα (Ο.Ο) (με διόρθωση αν ο ασθενής φορά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στάδια υποκειμενικής μονοφθαλμικής διάθλασης 1. Εξετάζουμε την όραση (χωρίς διόρθωση). Εξετάζουμε την οπτική οξύτητα (Ο.Ο) (με διόρθωση αν ο ασθενής φορά γυαλιά). 2. Εξετάζουμε την στενοπική όραση με την τοποθέτηση του στενοπικού δίσκου (pinhole disc) για να διαπιστώσουμε αν το πρόβλημα είναι διαθλαστικό ή παθολογικό (αμβλυωπία, πυρηνικό καταρράκτη, οίδημα κερατοειδή,ωχροπάθεια κ.α.) 3. Κάνουμε θόλωση (με τον τρόπο αυτό η προσαρμογή αποθαρρύνεται αφού οποιαδήποτε ενεργοποίηση της θα μετακινούσε την εστία ακόμη πιο μπροστά και θα επιδείνωνε τη θόλωση της αμφιβληστροειδικής εικόνας ) και προσεγγίζουμε το σφαιρικό σφάλμα με τη μέθοδο του εκκρεμούς.

2 4. Εξακριβώνουμε την καλύτερη σφαίρα με το διχρωματικό τεστ ( αν βλέπει καλύτερα στο κόκκινο βάζω κι άλλο μείον (-), αν βλέπει καλύτερα στο πράσινο βάζω κι’άλλο συν (+). 5. Διόρθωση αστιγματισμού (εύρεση πρώτα των αξόνων, μετά της ισχύος,με την μέθοδο του σταυροκύλινδρου καλύτερα) 6. Τροποποιούμε την τελική σφαίρα μετά την εύρεση του κυλίνδρου εάν αυτό απαιτείται. 7. Εξετάζουμε τη διόφθαλμη όραση καθώς και την κοντινή 8. Καταγράφουμε την τελική συνταγή καθώς και την οπτική οξύτητα για μακριά και για κοντά.

3 Στάδια υποκειμενικής μονοφθαλμικής διάθλασης α. Καταγραφή Ο.Ο. χωρίς διόρθωση β. Στενοπικός Δίσκος

4 Δοκιμαστικός σκελετός

5 Δοκιμαστικός σκελετός και κασετίνα

6 Τεχνική της θόλωσης

7 Μέθοδος του εκκρεμούς Η διαδικασία στηρίζεται στην αρχή της υπέρ και υπό διόρθωσης του διαθλαστικού σφάλματος Ο φακός που δίνει την καλύτερη οξύτητα,δίνει ενδεικτικά την κατεύθυνση που γίνονται οι αλλαγές δύναμης, φτάνοντας τελικά σε μια κατάσταση όπου η όραση είναι ισορροπημένη και στις δύο καταστάσεις την υπέρ και υπό διόρθωση (τότε ο ασθενής λέει πως ούτε η μια ούτε η άλλη εικόνα είναι καλύτερη )

8 Μέθοδος του εκκρεμούς

9 Διχρωματικό τεστ α. Αν τα γράμματα στο πράσινο είναι καθαρότερα βάζουμε θετικούς φακούς για να εξισορροπήσομε. β. Το ίδιο καθαρά τα γράμματα και στα δύο χρώματα σημαίνει έχουμε εμμετρωπία γ. Τα γράμματα στο κόκκινο πιο καθαρά τοποθετούμε αρνητικούς φακούς.

10 Αστεροειδής ή Ακτινωτός δίσκος Στενοπική σχισμή Αν ο εξεταζόμενος βλέπει όλες τις ακτίνες ίδιες,τότε οι πιθανότητες να έχει αστιγματισμό το εξεταζόμενο μάτι είναι ελάχιστες. Αν ο εξεταζόμενος δει κάποια από τις ακτίνες πιο καθαρή τότε αυτό είναι ένδειξη ύπαρξης αστιγματισμού και μάλιστα η ακτίνα που βλέπει πιο καθαρά αντιστοιχεί στον ένα κύριο μεσημβρινό του αστιγματισμού,αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά στον αμφιβληστροειδή. Για να βρούμε τη δύναμη του κυλίνδρου τότε τοποθετούμε έναν αρνητικό κυλινδρικό δοκιμαστικό φακό με τον άξονα του κάθετο ( 90ο μοίρες διαφορά ) στις μοίρες που βλέπει πιο καθαρά ο εξεταζόμενος,ενώ αν δουλέψουμε με θετικούς δοκιμαστικούς κυλίνδρους τότε τοποθετούμε τον άξονα του θετικού κυλίνδρου ακριβώς πάνω από τις μοίρες που βλέπει καθαρά ο εξεταζόμενος.

11 Σταυροκύλινδρος JACKSON O σταυροκύλινδρος (x-cyl) αποτελείται από δύο πλανοκυλινδρικούς φακούς με τους άξονες τους σε ορθή γωνία και σε θέση 45 μοιρών από το χερούλι του x-cyl.O x-cyl έχει την δυνατότητα να περιστραφεί και να δώσει τον αντίθετο άξονα.Χρησιμεύει για τη διαπίστωση του άξονα του αστιγματισμού εάν αυτός υπάρχει

12 Βασικές κινήσεις για διαπίστωση του αστιγματισμού Υπάρχουν δύο βασικές κινήσεις με το σταυροκύλινδρο για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ή όχι αστιγματισμός : Τοποθετούμε το x-cyl μπροστά από το μάτι με το χερούλι στις 180 μοίρες και περιστρέφουμε έτσι ώστε τη μια φορά ο αρνητικός κύλινδρος να είναι στις 45 μοίρες και την άλλη στις 135 μοίρες. Αν ο εξεταζόμενος επιλέξει μια από τις δυο εικόνες για καλύτερη βγάζουμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει αστιγματισμός. Αν ούτε η μια ούτε η άλλη είναι καλύτερη δεν λέμε ότι δεν υπάρχει αστιγματισμός αλλά προχωράμε στην επόμενη κίνηση. Βάζουμε το χερούλι στις 45 μοίρες ( ή στις 135 μοίρες ) και περιστρέφουμε έτσι ώστε τη μια να είναι ο αρνητικός cyl στις 90 μοίρες και την άλλη στις 0 μοίρες (ή 180 μοίρες ). Εάν και πάλι δεν επιλέξει κάποια από τις δυο εικόνες τότε δεν υπάρχει αστιγματισμός.

13 Εύρεση του άξονα του αστιγματισμού

14 Εύρεση της δύναμης του αστιγματισμού

15 Εύρος προσαρμογής (dpt) σε συνάρτηση με την ηλικία σε έτη.

16 Α) ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΟΝΤΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ADDITION Β) Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ Ν

17 Pendulum για κοντά διόφθαλμο


Κατέβασμα ppt "Στάδια υποκειμενικής μονοφθαλμικής διάθλασης 1. Εξετάζουμε την όραση (χωρίς διόρθωση). Εξετάζουμε την οπτική οξύτητα (Ο.Ο) (με διόρθωση αν ο ασθενής φορά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google