Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΙΙ Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης ΤΕΙ Λάρισας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΙΙ Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης ΤΕΙ Λάρισας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΙΙ Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης ΤΕΙ Λάρισας.

2 Υποχρεώσεις εκτός ισολογισμού. Είδαμε τρόπους με τους οποίους η μίσθωση προσφέρει χρηματοδότηση χωρίς να φαίνεται στον ισολογισμό. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια χρηματοδοτικά κόλπα, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων ή αποθεμάτων με συμφωνία να ξαναγοραστούν αργότερα (έντοκα). Ετσι το παθητικό του ισολογισμού φαίνεται υγιέστερο και μειώνει την εμφανή αναλογία χρέους/καθαρής θέσης. Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να κοιτάξετε για άλλες δεσμεύσεις ή ενδεχόμενες υποχρεώσεις, υπάρκτές ή πιθανές υποχρεώσεις που μπορεί να μην είναι καταγεγραμμένες στον ισολογισμό π.χ. Οι εγγυήσεις ή τα προγράμματα έκπτωσης σε τακτικούς πελάτες που εφαρμόζουν οι αεροπορικές εταιρείες. Οι λογικά ενδεχόμενες υποχρεώσεις πρέπει να αναφέρονται στον ισολογισμό. ΟΙ πιθανές υποχρεώσεις πρέπει να μπαίνουν σε υποσημειώσεις.

3 Ισολογισμός με ταμειακά πλεονάσματα. Μάιος Ιούν Ιούλ Αυγ Σεπτ Ισολογισμός, λήξη μηνός Ενεργητικά, χρηματικά διαθ 0 100 000 100000100000100000 Λογαριασμός αποτλ χρήσης Ολόκληρος μήνας Καθ κέρδος. Ταμειακές ροές, ολόκλη μήνας. Καθρ κέρδος από μεταφορά. Προσαρμογές. Καθαρές ταμειακές ροές μηνό +100000 +100000 +100000 +100000 Σωρευτικές ταμειακές ροές 0 +100 000 +210 000 +310 000 +390 000

4 Παρακολούθηση ταμειακών ροών. Οι προβολές ταμειακών ροών έχουν σαφή νόημα. Παρουσιάζουν την ταμειακή σας κατάσταση στο τέλος κάθε μήνα και συνεπώς το σωρευτικό πλεόνασμα ή τη χρηματοδοτική απαίτηση. Αν είστε στην ευτυχή θέση να έχετε πλεόνασμα, το καταχωρείτε στα χρηματικά διαθέσιμα του ισολογισμού και όλα τέλεια ισοσκελισμένα. Αν το πλεόνασμα είναι πολύ μεγάλο μπορείτε να το επαναεξετάσετε τη στρατηγική σας για να δείτε πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας. Αν έχετε έλλειμμα μεγαλώστε το αφαιρώντας ένα υπόλοιπο κίνησης, όπως αναφέραμε. Βάλτε το υπόλοιπο κίνησης στην καταχώρηση χρηματικά διαθέσιμα και καταχωρήσετε το τελικό έλλειμμα ως τη χρηματοδοτική σας απαίτηση. Αυτή μπορεί να είναι είτε επιπλέον δανεισμός, είτε χρηματοδότηση ή και τα δύο.

5 Ισολογισμός με ταμειακό έλλειμμα. Ισολογισμός, Λήξη μηνός. Μαιος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Ενεργητικό, χρηματικά διαθέσιμα. 5000 5000 5000 5000 Παθητικό, Δανεισμός. -105000 -215000 -315 000 -400 000 Λογαριασμός αποτελεσ χρήσης Ολόκληρ μήνας. Καθαρό κέρδος. Ταμειακές ροές, ολόκλη μήνας Καθαρ κέρδος από μεταφορά. Προσαρμογές Καθαρές ταμειακές ροές μηνός. - 100000 -110 000 -110 000 - 80 0000 Υπόλοιπα κίνησης. -5000 0 0 0 Καθαρή απαίτηση ταμειακών ροών. -105 000 - 110 000 -100000 - 80 000 Σωρρευτικές ταμειακές ροές, λήξη μηνός. -105 000 - 215 000 – 315 000 -400 000

6 Πόσα χρήματα χρειάζεστε. Η πρόβλεψη ταμειακών ροών προσδιορίζει ακριβώς πόση επιπλέον χρηματοδότηση χρειάζεστε για να κρατήσετε ζωντανή την επιχείρηση σας. Μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική σιγουρία ότι χρειάζεστε επιπλέον χρηματοδότηση, επειδή έτσι είναι συνήθως τα πράγματα στην έναρξη, την ανάπτυξη, στην ανάκαμψη και τέλος στην ωρίμανση των επιχειρήσεων.

7 Χρήση πλεονάσματος. Υπάρχουν δύο τρόποι επισκόπησης ενός ταμειακού πλεονάσματος. Αν κάνετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο για ένα τμήμα ενός μεγάλου οργανισμού, το πλεόνασμα σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση άλλου τμήματος της στρατηγικής. Αν κοιτάτε ολόκληρη την επιχείρηση, θα έχετε πρόβλημα. Γιατί? Γιατί ότι περισσεύει μετά την καταβολή των μερισμάτων ή τη χρηματοδότηση αποσύρσεων από προσωπική ή ατομική επιχείρηση θα ρίξει την απόδοση των μετόχων σας, εκτός αν το επενδύσετε σωστά. Αν τελικά μπορείτε να βγάλετε περισσότερα βάζοντας τα χρήματα σας στην τράπεζα μπορείτε κάλλιστα να πουλήσετε την επιχείρηση σας και να αράξετε σε μια παραλία.

8 Χρηματοδοτήστε το. Αν το σχέδιο σας είναι για εσωτερική χρήση, θα θέλετε πιθανότατα να ξέρετε αν οι ταμειακές ροές είναι αποδεκτές. Αν το ξέρετε, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε ερωτήσεις τώρα. Θέλετε να είναι εφικτό το σχέδιο όταν πάτε να το παρουσιάσετε για να πάρετε την έγκριση ακόμα και αν πρέπει να παλέψετε και άλλο για αυτή τη μικρή χρηματοδότηση. Αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί η στρατηγική σας, πρέπει να την αναθεωρήσετε τώρα και να ξεναεπεξεργαστείτε τους αριθμούς μέχρι να φτάσετε σε μια αποδεκτή προβολή ταμειακών ροών. Αν είστε εσείς που θα κρίνετε το σχέδιο κάποιου άλλου, εξετάστε διεξοδικά τις ταμειακές ροές και τις υποθέσεις στις οποίες βασίζονται. Γνωρίζω στελέχη που επίτηδες διαμόρφωσαν τις προβλέψεις των ταμειακών ροών ώστε να φαίνονται αποδεκτές. Έπειτα όταν τα πράγματα πήγαν χειρότερα από τα αναμενόμενα έκαναν την “πάπια”. Ξαναπήγαν στην επιτροπή διοίκησης και ζήτησαν περισσότερα, ξέροντας ότι το αφεντικό θα τους έδινε τα λεφτά που δεν είχαν εγκριθεί αρχικά. Μπορούν βέβαια να γίνουν και σφάλματα αλλά η σκόπιμη παραπλάνηση σημαίνει ανικανότητα και από τις δύο πλευρές, που συνήθως έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

9 Σύγκριση ξένων και ίδιων κεφαλαίων. Τα ξένα κεφάλαια είναι εξοφλήσιμα. ΟΙ δανειστές είναι πολύ απαιτητικοί. Τους ενδιαφέρει κυρίως η εγγύηση και οι ταμειακές ροές. Θα σας δανείσουν μόνο αν κατέχετε περισσότερα από αυτά που χρωστάτε (ώστε να μπορούν να πολιορκήσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης) και αν μπορείτε να αποδείξετε ότι σίγουρα μπορείτε να τους ξεπληρώσετε. Το βασικό κόστος για εσάς είναι η χρέωση του τόκου. Τα ίδια κεφάλαια δεν είναι εξοφλήσιμα. Οι μέτοχοι ανακτούν το κεφάλαιο τους σε μια δυο μέρες. Η επιχείρηση πάει για φόντο και οι μέτοχοι παίρνουν τα τελευταία απομεινάρια, αφού πρώτα έχουν τακτοποιηθεί όλοι οι άλλοι πιστωτές. Οι μέτοχοι ξεκλειδώνουν την αξία πουλώντας τις μετοχές τους σε άλλον επενδυτή. Πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν θέλετε να κλείσετε την επιχείρηση σας. Η εναλλακτική είναι να διευθύνετε επιτυχώς, ώστε να αυξηθεί το ποσό που είναι πρόθυμος να πληρώσει ο κόσμος για τις μετοχές σας. Οι μέτοχοι μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους με κάποιο ασφάλιστρο. Συνήθως πρέπει να τους χαροποιείτε διαρκώς δίνοντας τους μερίσματα. Καθώς οι μέτοχοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, εκείνοι με υψηλή αναλογία μετοχών θα θέλουν να έχουν λόγο στο πώς διοικείται.

10 Σύγκριση ξένων και ίδιων κεφαλαίων. Γιατί το κόστος των ίδιων κεφαλαίων είναι μεγαλύτερο από το κόστος των ξένων. Διαβάστε τα παρακάτω επιχειρήματα. Οι επενδυτές σας αναζητούν απόδοση κεφαλαίου μεγαλύτερη από το επιτόκιο που θα μπορούσαν να κερδίσουν από μια επένδυση μικρότερου κινδύνου. Ο δανεισμός ξένων κεφαλαίων έχει εγγύηση τα στοιχεία του ενεργητικού και τις ταμειακές ροές, άρα πρέπει να είναι μικρότερος κίνδυνος από τα ίδια κεφάλαια σας. Συνεπώς λογικά, τα ίδια κεφάλαια πρέπει να αποφέρουν μεγαλύτερη απόδοση από το επιτόκιο που πληρώνετε για το χρέος σας. Αν δεν συνέβαινε αυτό, οι επενδυτές σας θα σας εγκατέλειπαν. Όταν αυξάνετε την αναλογία ξένων κεφαλαίων ( σε σχέση με ταν ίδια κεφάλαια) το συνολικό κόστος κεφαλαίου πέφτει. Αν έχετε τα ίδια κέρδη για μικρότερο ποσό ίδιων κεφαλαίων, η απόδοση κεφαλαίου ( κέρδος διαιρούμενο με την καθαρή θέση) πρέπει να αυξηθεί.

11 Προτίμηση Ξένα κεφάλαια. Οι δανειστές απεχθάνονται τους κινδύνους Όχι απώλεια κυριότητας. Οχι ρητή απώλεια ελέγχου. Πρέπει να εξοφληθούν. Αυξάνουν τις απαιτήσεις ταμειακών ροών. Μειώνουν το κόστος κεφαλαίου. Αυξάνουν την απόδοση κεφαλαίου. Ίδια κεφάλαια. Οι επενδυτές ίδιων κεφαλαίων αποδέχονται. Πρέπει να εγκαταλείψετε λίγη κυριότητα. Μπορεί να μειώσουν τον έλεγχο. Έχουν μικρότερες απαιτήσεις ταμειακών ροών. Αυξάνουν το κόστος κεφαλαίου. Μειώνουν την απόδοση κεφαλαίου.

12 Ίδια κεφάλαια έναρξης. Οι ενδείξεις της πιθανότητας που έχετε να πάρετε μαγιά από αυτές τις πηγές είναι επίσης βουτηγμένες στον σαρκασμό μου, με βάση τις εμπειρίες μου. Για παράδειγμα, οι επενδυτές σε νέες επιχειρήσεις υποτίθεται ότι υπάρχουν για να ρίχνουν ίδια κεφάλαια σε νέες επιχειρήσεις, αλλά φαίνεται ότι αυτοί ορίζουν τη νέα επιχείρηση ως “ένα καλά αναπτυγμένο προϊόν και ένα πλήρες βιβλίο παραγγελιών” Οι επιχειρηματικοί συνεργάτες συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την επένδυση σας, είναι επίσης αξιοσημείωτα ανίκανοι στο να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Κατά τη γνώμη μου, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε αγνά ίδια κεφάλαια από συγγενείς, φίλους, επαγγελματικούς συνεργάτες και αγγέλους. Οι άγγελοι είναι επιτυχημένοι άνθρωποι που έχουν ένα ταπεινό ποσό χρημάτων το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά για ιδιωτικές επενδύσεις. Ο όρος προέρχεται από τους αρχικούς χορηγούς των σόου του Μπρόντγουει.

13 Μεταγενέστερα ίδια Κεφάλαια. Όταν η επιχείρηση σας αρχίσει να κερδίζει έδαφος μετά από λίγους μήνες ή χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα καλό μέρος όπου θα μπορούσατε να αναζητήσετε ίδια κεφάλαια. Με μια ελκυστική αμοιβαία κερδοφόρα πρόταση μπορεί να πείσετε προμηθευτές, τους διαύλους σας στην αγορά (μεταπωλητές, ανεξάρτητους πωλητές υπηρεσιών) ή άλλους εταίρους κοινοπραξιών να αγοράσουν κάποια από τα ίδια κεφάλαια σας. Οι εταιρείες επενδύσεων που εξειδικεύονται στην εταιρική χρηματοδότηση και οι θεσμικοί επενδυτές (ταμεία συνταξιοδότησης και ασφάλειας ζωής με χρήματα για επένδυση) ψάχνουν γενικά για χαμηλού κινδύνου επενδύσεις με ισχυρότερη υπόσχεση για καλές αποδόσεις. ΟΙ δημόσιες εγγραφές- εισαγωγή στο χρηματητιστήριο- απαιτούν γενικά πολύ σχεδιασμό και τρία χρόνια λειτουργίας.

14 Ξένα Κεφάλαια. Μπορείτε να αναζητήσετε ξένα κεφάλαια από τις ίδιες πηγές. Οι πιο προφανείς προσθήκες στη λίστα είναι οι τράπεζες. Όχι απλά οι εμπορικές τράπεζες. Οι τράπεζες επενδύσεων συχνά παρέχουν δημιουργική δανειακή χρηματοδότηση. Οι χρηματοδότες (factors) – Πιθανές τράπεζες αλλά και εξειδικευμένες επιχειρήσεις- αγοράζουν τους λογαριασμούς εισπρακτέους σας με έκπτωση της λογιστικής αξίας και χρησιμοποιούν τους ειδικούς εισπράκτορες για να φέρουν πίσω τα λεφτά. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μετατρέψετε τα στοιχεία του ενεργητικού σε χρήματα Για την μίσθωση, έχουμε μιλήσει ήδη ως άλλον έναν τρόπο για να εξομαλύνετε τις πιέσεις των ταμειακών ροών όταν αποκτάτε περιουσιακά στοιχεία (ή έναν τρόπο για να ξεκλειδώνετε την υπάρχουσα αξία υπολογισμού). Κοιτάξτε και πάλι τις τράπεζες, καθώς και καθιερωμένες εταιρείες μίσθωσης και προμηθευτές εξοπλισμού. Οι στεγαστικοί και χρηματοδοτικοί συνεταιρισμοί θα σας δανείσουν έναντι ακινήτων. Μερικοί μάλιστα τράπεζες – μην πιστεύετε απαραίτητα αυτό που λέει το ονομά σας.

15 Ξένα κεφάλαια. Μην ξεχάσετε να διερευνήσετεενδεχόμενη υποστήριξη από κεντρικές δημόσιες και τοπικές αρχές και μη κυβερνητικούς παράγοντες όπως η ΕΕυρωπαϊκήΕΈνωσηή Ασιατική τράπεζα ανάπτυξης. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή δανείων, επιχορηγήσεων έρευνας και ανάπτυξης ή σπάνια επένδυσης ιδίων κεφαλαίων. Τα ιδιωτικά ιδρύματα κάνουν μερικές φορές επιχορηγήσεις, ειδικά για περιβαλλοντολογικές, αναπτυξιακές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Τέλος αν έχετε μια καλή επιχειρηματική πρόταση ή πνευματική ιδιοκτησία (ειδική τεχνολογία, έναν μοναδικό τρόπο να κάνετε κάτι, καλή εικόνα εμπορικής επωνυμίας) ίσως μπορέσετε να χορηγήσετε την άδεια ή το προνόμιο εκμετάλλευσης της σε άλλες εταιρείες για παράδειγμα στο εξωτερικό ή σε μια αγορά που δεν σας ενδιαφέρει, πολλές φορές για μεγάλα χρηματικά ποσά.

16 Παραλλαγές, υβρίδια. Μιλήσατε σαν να είχατε να επιλέξετε μόνο ανάμεσα στα ξένα και τα ίδια κεφάλαια. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες παραλλαγές και υβρίδια που μπορούν να κάνουν την πρόταση σας πιο ελκυστική. Οι επενδυτές προσπαθούν μερικές φορές να περιορίσουν τους κινδύνους τους και να αυξήσουν τις επιλογές τους παρέχοντας σας δάνειο (χρέος, ίσως με κυμενόμενη χρέωση για εμπορικά στοιχεία σας) που σας υποχρεώνει να εξοφλείτε τον τόκο και αρχικό κεφάλαιο, αλλά τους δίνει επίσης την ευκαιρία να μετατρέψουν ένα μέρος του δανείου σε ίδια κεφάλαια ή να αγοράσουν ίδια κεφάλαια σε προσυμφωνημένη τιμή όταν δούν πως πάνε τα πράγματα. Οι εξαγορές διευθυντικών στελεχών περιλαμβάνουν συνήθως ένα παρόμοιο μείγμα ξένων και ίδιων κεφαλαίων. Οι προνομιούχες μετοχές έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις κοινές σε περίπτωση ρευστοποίησης και προσφέρουν στους επενδυτές λίγο καλύτερη εγγύηση. Οι σωρευτικές προνομιούχες μετοχές υπόσχονται τα ίδια συν εγγυημένο μέρισμα που μπορεί να αναβληθεί, να αναδιπλωθεί και να πληρωθεί όταν το επιτρέψουν οι ταμειακές ροές.

17 Για τι το θέλετε. Σπόρος κεφαλαίου, καινοτομικό κεφάλαιο, κεφάλαιο έναρξης, κεφάλαιο περιπέτειας, υψηλού κινδύνου ή ένεσης είναι δίαφορα ονόματα για τα χρήματα που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση. Το κεφαλαίο κίνησης είναι τα λεφτά με τα οποία πληρώνετε τα αποθέματα, τους μισθούς και άλλα έξοδα παραγωγής/οργανικά έξοδα. Το πάγιο κεφάλαιο είναι χρήματα που είναι δεσμευμένα σε πάγια στοιχεία, όπως κτίρια και εξοπλισμός. Το κεφάλαιο ανάπτυξης είναι χρήματα που προορίζονται ειδικά για τη χρηματοδότηση επέκτασης.

18 Ο σύντομος δρόμος για τη διαχείριση κινδύνων. Σκεφτείτε καλά, εντοπίστε προκαταβολικά τους κινδύνους. Ποσοτικοποιήστε τους κινδύνους. Χρησιμοποιήστε κατάλληλες μεθόδους και διαδικασίες για να χειριστείτε τους κινδύνους Χρησιμοποιήστε την κανονική καμπύλη για να ποσοτικοποιήστε κινδύνους, πιθανότητες και εμπιστοσύνη. Χρησιμοποιήστε και άλλες μεθόδους ποσοτικοποίησης, όπως την ανάλυση νεκρού σημείου, την οριακή ανάλυση, τον σχεδιασμό παραγωγικής ικανότητας και τον έλεγχο αποθεμάτων. Χρησιμοποιείστε την καθαρή παρούσα αξία και τα ελάχιστα όρια απόδοσης για την αποτίμηση των έργων. Χρησιμοποιήστε την υποθετική ανάλυση τι θα γίνει αν. Εξετάστε εναλλακτικά σενάρια. Αναπτύξτε πρόβλεψη για τη χειρότερη περίπτωση και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της. Αναπτύξτε στρατηγικές, σχέδια, πολιτικές και διαδικασίες χειρισμού κινδύνων. Τοποθετηθείτε αναλόγως. Παρακολουθήστε και αντιδράσετε.

19 Κίνδυνοι πρός εξέταση. Κλάδος. Αγορά. Πωλήσεις. Έρευνα και Ανάπτυξη. Διασφάλιση ποιότητας. Έλεγχος ποιότητας. Περιορισμοί πόρων. Παραγωγικότητα. Ικανότητα παραγωγής. Αποθέματα. Επενδύσεις. Πληροφοριακά συστήματα. Διοικητικά μπλοκαρίσματα. Επιχειρηματικό μάνατζμεντ Εταιρικές διαμάχες. Ταμειακές ροές. Επιτόκια. Τιμές συναλλάγματος. Φυσικές καταστροφές.

20 Αυτό που χρειάζεστε. Τα υπερβολικά αποθέματα σας κοστίζουν. Δεσμεύουν μετρητά σε προϊόντα που θα μπορούσαν να αλλοιωθούν ή να παλιώσουν. Στο άλλο άκρο, τα ανεπαρκή αποθέματα δοκιμάζουν την πιστότητα του πελάτη και οδηγούν σε χαμένες ή καθυστερημένες πωλήσεις. Θυμάστε πως αντιδράσατε την τελευταία φορά που σας είπαν ότι δεν υπήρχε κάτι που θέλατε. Ξέρετε το ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων σας. Προφανώς αυτό δεν είναι απαραίτητα και το βέλτιστο, αλλά μπορεί αν προσδιοριστεί με την βοήθεια απλών αριθμητικών πράξεων. Τα μόνα πράγματα που μεταβάλλονται είναι Το κόστος παραγγελίας, κόστος διεκπεραίωσης αγοραστικών παραγγελιών, παραλαβής προϊόντων ν του εφοδιασμού της παραγωγής κλπ. Το κόστος παραγγελιών ανά μονάδα πέφτει καθώς αυξάνεται οι όγκος λόγων οικονομιών κλίμακας. Το κόστος μεταφοράς συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκαταστάσεων, ασφάλισης και χρηματοδότησης. Αυτό αυξάνεται σταθερά ανάλογα με τον όγκο. Συνολικό κόστος παραγγελίας = συνολικό κόστος μεταφοράς. Αριθμός παραγγελιών * κόστος ανά παραγγελία = μέσα αποθέματα * κόστος μεταφοράς ανά μονάδα.


Κατέβασμα ppt "Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΙΙ Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης ΤΕΙ Λάρισας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google