Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτική Παρέμβαση Α Λυκείου με χρήση ΤΠΕ Κελαϊδίτου Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτική Παρέμβαση Α Λυκείου με χρήση ΤΠΕ Κελαϊδίτου Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτική Παρέμβαση Α Λυκείου με χρήση ΤΠΕ Κελαϊδίτου Μαρία

2 2 Διδακτικές ώρες ( 1 ώρα μετά το πέρας μιας εβδομάδας )

3 20 ΑΤΟΜΩΝ !

4  1.Οι μαθητές/τριες να γνωρίζουν το θεωρητικό πλαίσιο του συμβολισμού ως λογοτεχνικό ρεύμα.  2.Οι μαθητές/τριες να γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τη βιογραφία του Κ. Καβάφη. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

5 ΜΕΣΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ  Υπολογιστής  Βιντεοπροβολέας  Σύνδεση Διαδικτύου.  Λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Google (gmail) όλων  Γνώση των εργαλείων του WEB 2.0, Draw.io, Google docs, Google drive και Google Presentations.  Κατοχή ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύνδεση διαδικτύου στο σπίτι των μαθητών/τριών.

6

7

8 Μπορούμε να παρακολουθούμε τη συνεργατική ενέργεια των μαθητών / τριών μας και όχι μόνο … Να σχολιάζουμε …

9 1. Να αναδειχθεί η λογοτεχνική ιδιοτυπία και η διαχρονικότητα του έργου του Κ. Καβάφη μέσα στο λογοτεχνικό ρεύμα του Συμβολισμού. 2. Να επιτευχθεί η συγκινησιακή φόρτιση των μαθητών / τριών, η ενεργοποίηση της φαντασίας τους και η δημιουργικότητά τους.

10 Οι μαθητές / τριες να είναι σε θέση : Να προσεγγίσουν το κείμενο με παρατήρηση, επεξεργασία, διερεύνηση και ανταλλαγή απόψεων. Να συνειδητοποιήσουν ότι η λογοτεχνία είναι μορφή πολιτισμού που συνδέεται με τη ζωή, την ιστορία, τη φυσιογνωμία του έθνους.

11 Να γνωρίσουν έναν εκπρόσωπο του Συμβολισμού. Να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με το λογοτεχνικό ρεύμα του Συμβολισμού. Να κατανοήσουν τα στοιχεία θεατρικότητας του κειμένου ( διάλογος, χώρος, κοστούμια, συναισθήματα ).

12 Να βιώσουν το κείμενο ως οικείο μέσα από τη δημιουργία πολυτροπικού κειμένου αξιοποιώντας τις δυνατότητες ΤΠΕ ( ψηφιακός γραμματισμός ).

13 Να αξιοποιούν επιλεγμένες γραπτές, εικονιστικές ή / και οπτικοακουστικές πηγές - μαρτυρίες από το διαδίκτυο. Να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα της συνεργατικής μάθησης με χρήση των εργαλείων web2.0

14 1.Ανάγνωση κειμένου από τον/την εκπαιδευτικό και δεύτερη ανάγνωση από φωνή ηθοποιού ηχογραφημένη. 2.Σύντομη υπενθύμιση βιογραφικών στοιχείων του Κ. Καβάφη. 3.Προβολή του λογισμικού παρουσιάσεων με Θέμα «το Συμβολισμό»

15 4.Εννοιολογική χαρτογράφηση των συμβολιστικών στοιχείων του ποιήματος 5.Εννοιολογική χαρτογράφηση των θεατρικών στοιχείων του ποιήματος 6.Κατευθυνόμενος διάλογος

16 7.Συνεργατική μάθηση με εργαλεία web2.0 8.Δημιουργία ψηφιακής αφήγησης 9.Παρουσιάσεις μαθητών/τριών τη 2 η διδακτική ώρα μετά από μία εβδομάδα. 10.Ατομική παραγωγή γραπτού κειμένου.

17 1. Ο / Η διδάσκων / ουσα διαβάζει το ποίημα μία φορά και μετά προβάλλει στο βιντεοπροβολέα την απαγγελία του Χρήστου Τσάγκα από το you tube https://www.youtube. com/watch?v=tR1gzZ ml4ow ( 8 λεπτά ). https://www.youtube. com/watch?v=tR1gzZ ml4ow

18 2. Σύντομα ο / η διδάσκων / ουσα επισημαίνει τα βασικά στοιχεία της βιογραφίας του και συνιστά στους / στις μαθητές / τριες να επισκεφτούν τον ιστότοπο για τον Καβάφη ( 5 λεπτά ) Καβάφη

19 3. Ο / Η διδάσκων / ουσα προβάλλει το ppt με τα βασικά χαρακτηριστικά του Συμβολισμού ως υπενθύμιση, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές / τριες να μπορέσουν ευκολότερα να εντοπίσουν τα συμβολιστικά στοιχεία του ποιήματος στο επόμενο διδακτικό βήμα. ( 8 λεπτά ). Συμβολισμού

20 4. Ανοίγοντας στον υπολογιστή ( και προβάλλοντας το στον βιντεοπροβολέα ) ο / η εκπαιδευτικός την εφαρμογή Draw.io της Google και επιλέγοντας ένα πρότυπο εννοιολογικής χαρτογράφησης καλεί τους / τις μαθητές να αναζητήσουν στο ποίημα τα συμβολιστικά στοιχεία.

21 Ένας / μία συμμαθητής / τρια τους πληκτρολογεί τις επιλογές της ολομέλειας μετά από κατευθυνόμενο διάλογο στον εννοιολογικό χάρτη. Το τελικό προϊόν αποθηκεύεται και κοινοποιείται στο Google drive σε όλα τα παιδιά. ( 10 λεπτά ).

22 5. Αμέσως μετά πάλι στην εφαρμογή Draw.io της Google και επιλέγοντας ένα διαφορετικό πρότυπο εννοιολογικής χαρτογράφησης καλεί τους / τις μαθητές να αναζητήσουν στο ποίημα τα θεατρικά στοιχεία

23 Μπορεί να μοιάζει σαν κι αυτή

24 Ή σαν κι αυτή …

25 Ένας / μία συμμαθητής / τριά τους ( διαφορετικός / η από τον / την προηγούμενο / η ) πληκτρολογεί τις επιλογές της ολομέλειας μετά από κατευθυνόμενο διάλογο στον εννοιολογικό χάρτη. Το τελικό προϊόν αποθηκεύεται και κοινοποιείται στο Google drive σε όλα τα παιδιά. ( 10 λεπτά ).

26 6. Η διδακτική ώρα ολοκληρώνεται με την επισήμανση εκ μέρους του / της εκπαιδευτικού ότι στο Google drive βρίσκεται κοινοποιημένο το φύλλο εργασίας για το σπίτι ανά ομάδα. Εφιστάται η προσοχή ότι στο κάθε φύλλο εργασίας υπάρχει και ατομική δουλειά. Ο χωρισμός των μαθητών / τριών σε 4 ομάδες βρίσκεται στην ίδια εφαρμογή για να αποφεύγεται η απώλεια διδακτικού χρόνου και σύγχυσης.

27 7. Μετά την πάροδο μίας εβδομάδας και σε μία διδακτική ώρα οι μαθητές / τριες θα παρουσιάσουν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις.

28 Ένα για κάθε δύο ομάδες παιδιών

29 - Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι ; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα. στην αγορά - Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία ; Τι κάθοντ ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε ;… στην Σύγκλητο

30 - Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα ;… ο αυτοκράτωρ πύλη.

31 - Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ ’ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες ·… ύπατοι οι πραίτορες

32 1. Να δημιουργήσετε συνεργαζόμενοι / ες μία ψηφιακή αφήγηση σε λογισμικό παρουσιάσεων με το περιεχόμενο του ποιήματος, όπως εσείς το αντιληφθήκατε, δίνοντας έμφαση στα εστιασμένα σημεία του κειμένου με τους υπερσυνδέσμους. Να συνεργαστείτε στην εφαρμογή Presentations της Google. Οι διαφάνειες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20.

33 . ( Ομαδική Εργασία ) 50 μόρια = Ατομική συμβολή 20 μόρια +30 μόρια συλλογική παρουσίαση ( 10 περιεχόμενο, 10 φωτογραφίες / βίντεο / 10 μουσική / ήχος ). Συντονίστρια της ομάδας σας είναι η Σοφία.

34 2. Σε ένα κείμενο 150 λέξεων στ o Google drive να εκθέσετε τι σας έμαθε για τη ζωή η ενασχόληση με το ποίημα του Καβάφη. Για να απαντήσετε, να λάβετε υπόψη σας και το 3 ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΜΟΥΣ. ( Ατομική εργασία ) 50 μόρια.

35 … - Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη, και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα ; την κορώνα ; - Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα …

36 - Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ ’ οι πραίτορες εβγήκαν σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες · γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους, και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια · γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια μ ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα ;… τόγες αμεθύστους σμαράγδια · μπαστούνια μαλάματα

37 1. Να δημιουργήσετε συνεργαζόμενοι / ες μία ψηφιακή αφήγηση σε λογισμικό παρουσιάσεων με το περιεχόμενο του ποιήματος, όπως εσείς το αντιληφθήκατε, δίνοντας έμφαση στα εστιασμένα σημεία του κειμένου με τους υπερσυνδέσμους. Να συνεργαστείτε στην εφαρμογή Presentations της Google. Οι διαφάνειες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20.

38 ( Ομαδική Εργασία ) 50 μόρια = Ατομική συμβολή 20 μόρια +30 μόρια συλλογική παρουσίαση ( 10 περιεχόμενο, 10 φωτογραφίες / βίντεο / 10 μουσική / ήχος ). Συντονίστρια της ομάδας σας είναι η Σοφία.

39 2. Σε ένα κείμενο 150 λέξεων στ o Google drive να εκθέσετε τι σας έμαθε για τη ζωή η ενασχόληση με το ποίημα του Καβάφη. Για να απαντήσετε, να λάβετε υπόψη σας και το 3 ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΜΟΥΣ. ( Ατομική εργασία ) 50 μόρια.

40 - Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι ; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα. οι βάρβαροι - Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία ; Τι κάθοντ ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε ; Τι κάθοντ ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε ; Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. ( Να διαβάσετε μόνο το απόσπασμα από τη « Στέλλα Βιολάντη » του Γρηγορίου Ξενόπουλου )

41 - Γιατί ενύχτωσε κ ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ ’ τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις. ( Διαβάστε από τον υπερσύνδεσμο μόνο τα ποιήματα « Οι Βάρβαροι » του Γιόβαν Χρίστιτς και « Οι νέοι βάρβαροι » του Ντιμίταρ Βασίλεφ )

42


Κατέβασμα ppt "Διδακτική Παρέμβαση Α Λυκείου με χρήση ΤΠΕ Κελαϊδίτου Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google