Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 12ο Επικοινωνίες, Δίκτυα, Διαδίκτυο και Ιστοσελίδες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 12ο Επικοινωνίες, Δίκτυα, Διαδίκτυο και Ιστοσελίδες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 12ο Επικοινωνίες, Δίκτυα, Διαδίκτυο και Ιστοσελίδες

2 2 Περιεχόμενα Ηλεκτρονική Επικοινωνία Ηλεκτρονική Επικοινωνία ΣήματαΣήματα Τρόποι ΜετάδοσηςΤρόποι Μετάδοσης Κατεύθυνση ΣημάτωνΚατεύθυνση Σημάτων Μετάδοση Ψηφιακών ΣημάτωνΜετάδοση Ψηφιακών Σημάτων Πρωτόκολλα και λογισμικό επικοινωνιώνΠρωτόκολλα και λογισμικό επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα Υπολογιστών Αρχιτεκτονική δικτύωνΑρχιτεκτονική δικτύων Μοντέλο OSIΜοντέλο OSI Ιεραρχία κόμβωνΙεραρχία κόμβων Κατηγορίες δικτύων ανάλογα με το μέγεθος της περιοχήςΚατηγορίες δικτύων ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής Τοπολογίες δικτύωνΤοπολογίες δικτύων ΥλικάΥλικά EthernetEthernet TCP/IPTCP/IP

3 Ηλεκτρονική Επικοινωνία

4 4 Ιστορία Φρυκτωρίες, περιστέρια, τυμπανοκρουσίες. Φρυκτωρίες, περιστέρια, τυμπανοκρουσίες. Φάροι, Ταχυδρομεία Φάροι, Ταχυδρομεία Ανακάλυψη ηλεκτρισμού το 19ο αιώνα και η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή του Faraday Ανακάλυψη ηλεκτρισμού το 19ο αιώνα και η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή του Faraday Morse  τηλέγραφο το 1830 Morse  τηλέγραφο το 1830 Αρχές 20ου αιώνα τελειοποιείται η ασύρματη τηλεγραφία. Αρχές 20ου αιώνα τελειοποιείται η ασύρματη τηλεγραφία. Το 1870 αρχίζει η ιστορία του τηλεφώνου Το 1870 αρχίζει η ιστορία του τηλεφώνου Σταθμοί αναμετάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων Σταθμοί αναμετάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων Β’ παγκόσμιος  ραντάρ  μικροκυμάτων  περισσότερες πληροφορίες Β’ παγκόσμιος  ραντάρ  μικροκυμάτων  περισσότερες πληροφορίες Κατασκευή του Laser το 1960  οπτικές ίνες Κατασκευή του Laser το 1960  οπτικές ίνες

5 5 Σήματα

6 6 Τρόποι Μετάδοσης

7 7 Κατεύθυνση Σημάτων Μονόδρομη (simplex) Μονόδρομη (simplex) Π.χ. ΤηλεόρασηΠ.χ. Τηλεόραση Εκ περιτροπής αμφίδρομη (half dublex) Εκ περιτροπής αμφίδρομη (half dublex) Π.χ. ασύρματος CBΠ.χ. ασύρματος CB Αμφίδρομη (full dublex) Αμφίδρομη (full dublex) Π.χ. τηλέφωνοΠ.χ. τηλέφωνο

8 8 Μετάδοση Ψηφιακών Σημάτων

9 9 Πρωτόκολλα και λογισμικό επικοινωνιών Η ηλεκτρονική επικοινωνία χρησιμοποιεί κανόνες και μεθόδους που βοηθούν στην ομαλή και αρμονική διεξαγωγή της. Η ηλεκτρονική επικοινωνία χρησιμοποιεί κανόνες και μεθόδους που βοηθούν στην ομαλή και αρμονική διεξαγωγή της. Οι κανόνες και οι μέθοδοι υλοποιούνται από το λογισμικό επικοινωνίας. Οι κανόνες και οι μέθοδοι υλοποιούνται από το λογισμικό επικοινωνίας.

10 10 Τι είναι δίκτυο; Δίκτυο είναι μια ομάδα υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους ενσύρματα είτε ασύρματα η οποία επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μοιράζονται ταυτόχρονα εξοπλισμό. Δίκτυο είναι μια ομάδα υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους ενσύρματα είτε ασύρματα η οποία επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μοιράζονται ταυτόχρονα εξοπλισμό.

11 11 Οφέλη δικτύου; μοίρασμα πόρων, μοίρασμα πόρων, επικοινωνία, επικοινωνία, πληρέστερη πληροφόρηση, πληρέστερη πληροφόρηση, αξιοπιστία στη συνολική λειτουργία του συστήματος, αξιοπιστία στη συνολική λειτουργία του συστήματος, εύκολη δυνατότητα επέκτασης του υπολογιστικού συστήματος εύκολη δυνατότητα επέκτασης του υπολογιστικού συστήματος

12 12 Αρχιτεκτονική Δικτύου Η παρομοίωση με το παράδειγμα του ταχυδρομείου. Η παρομοίωση με το παράδειγμα του ταχυδρομείου.

13 13 Αρχιτεκτονική Δικτύου – Πρότυπο OSI

14 14 Είδη δικτύων με κριτήριο την έκταση  Τοπικό Δίκτυο (Local Area Network - LAN). Συνδέει υπολογιστές σε ένα περιορισμένο χώρο, όπως ένα κτίριο.  Μητροπολιτικό Δίκτυο (Metropolitan Area Network - ΜΑΝ). Συνδέει Η/Υ που βρίσκονται μέσα σε μια ευρεία περιοχή όπως μία πόλη, νομός κλπ  Δίκτυο Ευρείας Περιοχής (Wide Area Network - WAN). Συνδέει υπολογιστές μέσα σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο (κράτος, ήπειρος, πλανήτης).

15 15 Είδη δικτύων με κριτήριο την ιεραρχία κόμβων

16 16 Τοπολογίες δικτύων Παιχνίδι: Αναπαράσταση των τοπολογιών από τους μαθητές

17 17 Τοπολογίες δικτύων Η συσκευή HUB (κατανεμητής) έχει αντικατασταθεί από πιο μία έξυπνη συσκευή το Switch (μεταγωγέας) η οποία δουλεύει στο υποεπίπεδο MAC και με βάση την διεύθυνση των πακέτων στο υποεπίπεδο αυτό δρομολογεί το πακέτο στον σωστό υπολογιστή και όχι σε όλους. Η συσκευή HUB (κατανεμητής) έχει αντικατασταθεί από πιο μία έξυπνη συσκευή το Switch (μεταγωγέας) η οποία δουλεύει στο υποεπίπεδο MAC και με βάση την διεύθυνση των πακέτων στο υποεπίπεδο αυτό δρομολογεί το πακέτο στον σωστό υπολογιστή και όχι σε όλους. Το πρότυπο που έχει επικρατήσει είναι το Ethernet IEEE 802.3 που χρησιμοποιεί πρωτόκολλο CSMA/CD Το πρότυπο που έχει επικρατήσει είναι το Ethernet IEEE 802.3 που χρησιμοποιεί πρωτόκολλο CSMA/CD

18 18 Δρομολογητές

19 19 Πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες; TCP/IP ( Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ) Υπολογιστές συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μιλούν την ίδια γλώσσα (ή πρωτόκολλο). TCP/IP ( Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ) Υπολογιστές συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μιλούν την ίδια γλώσσα (ή πρωτόκολλο). Το TCP/IP χωρίζει τις πληροφορίες που στέλνουμε σε πακέτα που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα. Το TCP/IP χωρίζει τις πληροφορίες που στέλνουμε σε πακέτα που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα.

20 20 Πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες; Σε κάθε πακέτο υπάρχει ο αριθμός (IP διεύθυνση) του αποστολέα, η IP διεύθυνση του παραλήπτη και ο αριθμός του πακέτου. Σε κάθε πακέτο υπάρχει ο αριθμός (IP διεύθυνση) του αποστολέα, η IP διεύθυνση του παραλήπτη και ο αριθμός του πακέτου. Παράδειγμα IP διεύθυνσης: 150.140.140.141 Η IP διεύθυνση κάθε υπολογιστή είναι μοναδική. Η IP διεύθυνση κάθε υπολογιστή είναι μοναδική. Κάθε πακέτο « ταξιδεύει » μόνο του μέσα στο Internet και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τα άλλα πακέτα της ίδιας πληροφορίας για να φθάσει στον προορισμό του. Όταν φθάσουν στον προορισμό τους επανασυνδέονται με τη σωστή σειρά. Κάθε πακέτο « ταξιδεύει » μόνο του μέσα στο Internet και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τα άλλα πακέτα της ίδιας πληροφορίας για να φθάσει στον προορισμό του. Όταν φθάσουν στον προορισμό τους επανασυνδέονται με τη σωστή σειρά.

21 21 Ονοματολογία Γενικά όμως είναι δύσκολο να θυμόμαστε τις IP διευθύνσεις γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ονόματα και αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα να βρει την αντίστοιχη διεύθυνση, χωρίς αυτό να μας απασχολεί. Γενικά όμως είναι δύσκολο να θυμόμαστε τις IP διευθύνσεις γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ονόματα και αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα να βρει την αντίστοιχη διεύθυνση, χωρίς αυτό να μας απασχολεί.

22 22 Ονοματολογία Παράδειγμα ονόματος υπολογιστή στο Internet είναι το tilemachos.otenet.gr, δηλαδή ο υπολογιστής tilemachos της εταιρίας otenet που βρίσκεται στην Ελλάδα (gr). Παράδειγμα ονόματος υπολογιστή στο Internet είναι το tilemachos.otenet.gr, δηλαδή ο υπολογιστής tilemachos της εταιρίας otenet που βρίσκεται στην Ελλάδα (gr). Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε στο Internet λέγονται ονόματα τομέα (domain – names) Η κατάληξη gr αναφέρεται στον τομέα της Ελλάδας, ενώ το όνομα otenet στον υποτομέα της Ελλάδας που ανήκει στην εταιρία Otenet. Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε στο Internet λέγονται ονόματα τομέα (domain – names) Η κατάληξη gr αναφέρεται στον τομέα της Ελλάδας, ενώ το όνομα otenet στον υποτομέα της Ελλάδας που ανήκει στην εταιρία Otenet. Το σύστημα αντιστοίχισης ονομάτων σε IP διευθύνσεις καλείται Domain Name System (DNS). Το σύστημα αντιστοίχισης ονομάτων σε IP διευθύνσεις καλείται Domain Name System (DNS).

23 23 Το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Εκπαίδευση (EDUnet)

24 24 Διευθύνσεις στο WWW Μία τοποθεσία ιστοσελίδων στον παγκόσμιο Ιστό έχει μία διεύθυνση π.χ. www.ypepth.gr. Η διεύθυνση αυτή μας πάει στον υπολογιστή (εξυπηρετητής) που έχει αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο παιδείας της Ελλάδας. Η πληροφορία αυτή αρχίζει να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας (πελάτης). Μία τοποθεσία ιστοσελίδων στον παγκόσμιο Ιστό έχει μία διεύθυνση π.χ. www.ypepth.gr. Η διεύθυνση αυτή μας πάει στον υπολογιστή (εξυπηρετητής) που έχει αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο παιδείας της Ελλάδας. Η πληροφορία αυτή αρχίζει να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας (πελάτης). Άλλο παράδειγμα διεύθυνσης: http://www.patrasport.gr/history/index.htm. Στη διεύθυνση αυτή το http σημαίνει τον τρόπο (πρωτόκολλο) με τον οποίο θα μεταφέρουμε την πληροφορία και συνήθως παραλείπεται. Η πληροφορία στην οποία θα μας οδηγήσει η παραπάνω διεύθυνση αφορά το λιμάνι της Πάτρας (patrasport) στην Ελλάδα (gr). Η πληροφορία αυτή είναι αποθηκευμένη στην ιστοσελίδα index.htm στο φάκελο history και πιθανόν αφορά την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας. Άλλο παράδειγμα διεύθυνσης: http://www.patrasport.gr/history/index.htm. Στη διεύθυνση αυτή το http σημαίνει τον τρόπο (πρωτόκολλο) με τον οποίο θα μεταφέρουμε την πληροφορία και συνήθως παραλείπεται. Η πληροφορία στην οποία θα μας οδηγήσει η παραπάνω διεύθυνση αφορά το λιμάνι της Πάτρας (patrasport) στην Ελλάδα (gr). Η πληροφορία αυτή είναι αποθηκευμένη στην ιστοσελίδα index.htm στο φάκελο history και πιθανόν αφορά την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας. Η διεύθυνση που έχει κάθε ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό (όπως η προαναφερόμενη index.htm) ονομάζεται URL (Uniform Resource Locator, Ενιαίος προσδιοριστής πόρου). Η διεύθυνση που έχει κάθε ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό (όπως η προαναφερόμενη index.htm) ονομάζεται URL (Uniform Resource Locator, Ενιαίος προσδιοριστής πόρου).

25 25 Το διαδίκτυο Διαδίκτυο (Internet) είναι το δίκτυο των δικτύων, στο οποίο είναι συνδεδεμένοι παρά πολλοί υπολογιστές και επιμέρους δίκτυα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία και λειτουργικά συστήματα. Διαδίκτυο (Internet) είναι το δίκτυο των δικτύων, στο οποίο είναι συνδεδεμένοι παρά πολλοί υπολογιστές και επιμέρους δίκτυα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία και λειτουργικά συστήματα.  Περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των παγκόσμιων πηγών πληροφορίας και προσφέρει ποικιλία από υπηρεσίες και εργαλεία επικοινωνίας και πληροφόρησης.

26 26 Σε ποιόν ανήκει; Το Internet δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε κανείς καθορίζει τι είδους πληροφορίες θα περάσουν σε αυτό ή πώς αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν. Το Internet δεν ανήκει σε κανέναν, ούτε κανείς καθορίζει τι είδους πληροφορίες θα περάσουν σε αυτό ή πώς αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν. Είναι παρόμοιο με το διεθνές τηλεφωνικό σύστημα: στο σύνολό του δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν ελέγχεται από κανέναν, υπάρχει όμως σύνδεση τέτοια ώστε να λειτουργεί ως ένα μεγάλο δίκτυο. Είναι παρόμοιο με το διεθνές τηλεφωνικό σύστημα: στο σύνολό του δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν ελέγχεται από κανέναν, υπάρχει όμως σύνδεση τέτοια ώστε να λειτουργεί ως ένα μεγάλο δίκτυο. Εάν κάποιο τμήμα έχει βλάβη οι πληροφορίες ακολουθούν άλλο δρόμο παρακάμπτοντας το χαλασμένο τμήμα. Εάν κάποιο τμήμα έχει βλάβη οι πληροφορίες ακολουθούν άλλο δρόμο παρακάμπτοντας το χαλασμένο τμήμα.

27 27 Τι προσφέρει το Internet; Πληροφορίες, διασκέδαση, εκπαίδευση, βιβλία, περιοδικά, εκπαιδευτικό υλικό, μουσική, βιντεοταινίες, ομιλίες και διαλέξεις. Πληροφορίες, διασκέδαση, εκπαίδευση, βιβλία, περιοδικά, εκπαιδευτικό υλικό, μουσική, βιντεοταινίες, ομιλίες και διαλέξεις. Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, ιδεατές κοινότητες, ποδόσφαιρο, θρησκεία, οικολογία, περιθώριο, καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, ανταλλακτικά, είδη σπιτιού,…). Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, ιδεατές κοινότητες, ποδόσφαιρο, θρησκεία, οικολογία, περιθώριο, καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, ανταλλακτικά, είδη σπιτιού,…). Συζητήσεις ζωντανά με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο, αρχεία για να μεταφέρει στον υπολογιστή του (οδηγούς συσκευών, εγχειρίδια χρήσης). Συζητήσεις ζωντανά με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο, αρχεία για να μεταφέρει στον υπολογιστή του (οδηγούς συσκευών, εγχειρίδια χρήσης). Δωρεάν προγράμματα, εικόνες, αρχεία, μουσική, video, εικονική περιήγηση σε διάφορους χώρους. Δωρεάν προγράμματα, εικόνες, αρχεία, μουσική, video, εικονική περιήγηση σε διάφορους χώρους.

28 28 Πόσο μεγάλο είναι; Συνδέει 170 χώρες, και περιλαμβάνει από μεγάλα Διεθνή και Εθνικά δίκτυα, μέχρι μικρά τοπικά δίκτυα και ατομικούς Η/Υ. Συνδέει 170 χώρες, και περιλαμβάνει από μεγάλα Διεθνή και Εθνικά δίκτυα, μέχρι μικρά τοπικά δίκτυα και ατομικούς Η/Υ. Υπολογίζεται ότι τo 2000 στο Internet ήταν συνδεδεμένοι πάνω από : Υπολογίζεται ότι τo 2000 στο Internet ήταν συνδεδεμένοι πάνω από :  16.000.000 υπολογιστές  1.000.000 δίκτυα  50.000.000 χρήστες  320 εκ. ηλεκτρονικές σελίδες Ρυθμός αύξησης 70 - 90 % ετησίως

29 29 Πώς και πότε ξεκίνησε; Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. ανέπτυξε ένα πειραματικό σύστημα επικοινωνίας που ονομαζόταν ARPANet. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. ανέπτυξε ένα πειραματικό σύστημα επικοινωνίας που ονομαζόταν ARPANet. Αρχικά συνέδεε τα δίκτυα υπολογιστών των στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α, αλλά σύντομα επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τις εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα που είχαν σχέση με την άμυνα. Αρχικά συνέδεε τα δίκτυα υπολογιστών των στρατιωτικών βάσεων των Η.Π.Α, αλλά σύντομα επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τις εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα που είχαν σχέση με την άμυνα. Τη δεκαετία του 1980, αυτά τα συνδεδεμένα δίκτυα, επεκτάθηκαν ευρύτατα στα πανεπιστήμια και σε άλλους οργανισμούς. Τη δεκαετία του 1980, αυτά τα συνδεδεμένα δίκτυα, επεκτάθηκαν ευρύτατα στα πανεπιστήμια και σε άλλους οργανισμούς. Σήμερα ο καθένας από το σπίτι του. Σήμερα ο καθένας από το σπίτι του.

30 30 Οι κυριότερες υπηρεσίες: Παγκόσμιος ιστός – περιήγηση σε πολυμορφική (multimedia) πληροφορία Παγκόσμιος ιστός – περιήγηση σε πολυμορφική (multimedia) πληροφορία Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – (e-mail) Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – (e-mail) Μεταφορά αρχείων – (ftp) Μεταφορά αρχείων – (ftp) Εκτέλεση προγραμμάτων σε άλλους υπολογιστές – (telnet) Εκτέλεση προγραμμάτων σε άλλους υπολογιστές – (telnet) Συνομιλία με άλλους χρήστες – (Talk, irc, videoconferencing) Συνομιλία με άλλους χρήστες – (Talk, irc, videoconferencing) Ομάδες συζητήσεων – (newsgroups, mailing lists, chatlines) Ομάδες συζητήσεων – (newsgroups, mailing lists, chatlines) Αναζήτηση πληροφοριών – (search engines) Αναζήτηση πληροφοριών – (search engines) Ιστολόγια (blogs) Ιστολόγια (blogs)

31 31 Internet Απ’ ευθείας Σύνδεση Δυνατότητες σύνδεσης Internet Σύνδεση SLIP ή PPP Σύνδεση μέσω modem ή ISDN γραμμής, ADSL γραμμής Σύνδεση μέσω modem ή ISDN γραμμής, ADSL γραμμής Ευθεία μισθωμένη γραμμή Ευθεία μισθωμένη γραμμή Mέσου τοπικού δικτύου Mέσου τοπικού δικτύου

32 32 Πώς μεταφέρονται οι πληροφορίες; TCP/IP ( Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ) Υπολογιστές συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μιλούν την ίδια γλώσσα (ή πρωτόκολλο). TCP/IP ( Transmission Control Protocol/ Internet Protocol ) Υπολογιστές συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μιλούν την ίδια γλώσσα (ή πρωτόκολλο). Το TCP/IP χωρίζει τις πληροφορίες που στέλνουμε σε πακέτα που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα. Το TCP/IP χωρίζει τις πληροφορίες που στέλνουμε σε πακέτα που το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα. Σε κάθε πακέτο υπάρχει ο αριθμός (IP διεύθυνση) του αποστολέα η IP διεύθυνση του παραλήπτη και ο αριθμός του πακέτου. Σε κάθε πακέτο υπάρχει ο αριθμός (IP διεύθυνση) του αποστολέα η IP διεύθυνση του παραλήπτη και ο αριθμός του πακέτου. Παράδειγμα IP διεύθυνσης: 150.140.140.141 Η IP διεύθυνση κάθε υπολογιστή είναι μοναδική. Η IP διεύθυνση κάθε υπολογιστή είναι μοναδική. Κάθε πακέτο « ταξιδεύει » μόνο του μέσα στο Internet και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τα άλλα πακέτα για να φθάσει στον προορισμό του. Όταν φθάσουν στον προορισμό τους επανασυνδέονται με τη σωστή σειρά. Κάθε πακέτο « ταξιδεύει » μόνο του μέσα στο Internet και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τα άλλα πακέτα για να φθάσει στον προορισμό του. Όταν φθάσουν στον προορισμό τους επανασυνδέονται με τη σωστή σειρά.

33 33 Ονοματολογία Γενικά όμως είναι δύσκολο να θυμόμαστε τις IP διευθύνσεις γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ονόματα και αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα να βρει την αντίστοιχη διεύθυνση, χωρίς αυτό να μας απασχολεί. Γενικά όμως είναι δύσκολο να θυμόμαστε τις IP διευθύνσεις γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ονόματα και αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα να βρει την αντίστοιχη διεύθυνση, χωρίς αυτό να μας απασχολεί. Παράδειγμα ονόματος υπολογιστή στο Internet είναι το tilemachos.otenet.gr, δηλαδή ο υπολογιστής tilemachos της εταιρίας otenet που βρίσκεται στην Ελλάδα (gr). Παράδειγμα ονόματος υπολογιστή στο Internet είναι το tilemachos.otenet.gr, δηλαδή ο υπολογιστής tilemachos της εταιρίας otenet που βρίσκεται στην Ελλάδα (gr). Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε στο Internet λέγονται ονόματα τομέα (domain – names). Η κατάληξη gr αναφέρεται στον τομέα της Ελλάδας, ενώ το όνομα otenet στον υποτομέα της Ελλάδας που ανήκει στην εταιρία Otenet. Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε στο Internet λέγονται ονόματα τομέα (domain – names). Η κατάληξη gr αναφέρεται στον τομέα της Ελλάδας, ενώ το όνομα otenet στον υποτομέα της Ελλάδας που ανήκει στην εταιρία Otenet. Το σύστημα αντιστοίχισης ονομάτων σε IP διευθύνσεις καλείται Domain Name System (DNS). Το σύστημα αντιστοίχισης ονομάτων σε IP διευθύνσεις καλείται Domain Name System (DNS).

34 34 Διευθύνσεις στο WWW Μία τοποθεσία ιστοσελίδων στον παγκόσμιο Ιστό έχει μία διεύθυνση π.χ. www.ypepth.gr. Η διεύθυνση αυτή μας πάει στον υπολογιστή (εξυπηρετητής) που έχει αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο παιδείας της Ελλάδας. Η πληροφορία αυτή αρχίζει να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας (πελάτης). Μία τοποθεσία ιστοσελίδων στον παγκόσμιο Ιστό έχει μία διεύθυνση π.χ. www.ypepth.gr. Η διεύθυνση αυτή μας πάει στον υπολογιστή (εξυπηρετητής) που έχει αποθηκευμένες πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο παιδείας της Ελλάδας. Η πληροφορία αυτή αρχίζει να εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας (πελάτης). Άλλο παράδειγμα διεύθυνσης: http://www.patrasport.gr/history/index.htm. Στη διεύθυνση αυτή το http σημαίνει τον τρόπο (πρωτόκολλο) με τον οποίο θα μεταφέρουμε την πληροφορία και συνήθως παραλείπεται. Η πληροφορία στην οποία θα μας οδηγήσει η παραπάνω διεύθυνση αφορά το λιμάνι της Πάτρας (patrasport) στην Ελλάδα (gr). Η πληροφορία αυτή είναι αποθηκευμένη στην ιστοσελίδα index.htm στο φάκελο history και πιθανόν αφορά την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας. Άλλο παράδειγμα διεύθυνσης: http://www.patrasport.gr/history/index.htm. Στη διεύθυνση αυτή το http σημαίνει τον τρόπο (πρωτόκολλο) με τον οποίο θα μεταφέρουμε την πληροφορία και συνήθως παραλείπεται. Η πληροφορία στην οποία θα μας οδηγήσει η παραπάνω διεύθυνση αφορά το λιμάνι της Πάτρας (patrasport) στην Ελλάδα (gr). Η πληροφορία αυτή είναι αποθηκευμένη στην ιστοσελίδα index.htm στο φάκελο history και πιθανόν αφορά την ιστορία του λιμανιού της Πάτρας. Η διεύθυνση που έχει κάθε ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό (όπως η προαναφερόμενη index.htm) ονομάζεται URL (Uniform Resource Locator, Ενιαίος προσδιοριστής πόρου). Η διεύθυνση που έχει κάθε ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό (όπως η προαναφερόμενη index.htm) ονομάζεται URL (Uniform Resource Locator, Ενιαίος προσδιοριστής πόρου).

35 35 … πως μεταφέρονται οι πληροφορίες; … πως μεταφέρονται οι πληροφορίες; O Δρομολογητής ( router ) είναι ένας ειδικός υπολογιστής που ρυθμίζει την κυκλοφορία των πακέτων και επιλέγει την καταλληλότερη διαδρομή. O Δρομολογητής ( router ) είναι ένας ειδικός υπολογιστής που ρυθμίζει την κυκλοφορία των πακέτων και επιλέγει την καταλληλότερη διαδρομή. Σπονδυλική στήλη ( Backbone ) είναι μία ομάδα γραμμών μεγάλης ταχύτητας που συνδέουν μεταξύ τους τα μεγαλύτερα δίκτυα Σπονδυλική στήλη ( Backbone ) είναι μία ομάδα γραμμών μεγάλης ταχύτητας που συνδέουν μεταξύ τους τα μεγαλύτερα δίκτυα Μπορούμε να λαμβάνουμε ( download) πληροφορίες από έναν άλλον υπολογιστή ή να στέλνουμε ( upload ) σε έναν άλλον υπολογιστή μέσω του Internet. Μπορούμε να λαμβάνουμε ( download) πληροφορίες από έναν άλλον υπολογιστή ή να στέλνουμε ( upload ) σε έναν άλλον υπολογιστή μέσω του Internet. Στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως επί το πλειστον το μοντέλο πελάτη – εξυπηρετητή (client – server). Έτσι υπάρχουν υπολογιστές, με σταθερή IP διεύθυνση, που προσφέρουν υπηρεσίες σε υπολογιστές πελάτες, συνήθως με προσωρινή (δυναμική) IP διεύθυνση. Στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως επί το πλειστον το μοντέλο πελάτη – εξυπηρετητή (client – server). Έτσι υπάρχουν υπολογιστές, με σταθερή IP διεύθυνση, που προσφέρουν υπηρεσίες σε υπολογιστές πελάτες, συνήθως με προσωρινή (δυναμική) IP διεύθυνση.

36 36 Τι απαιτείται για να συνδεθείτε; Προσωπικός υπολογιστής Προσωπικός υπολογιστής Τα κατάλληλα Προγράμματα Τα κατάλληλα Προγράμματα ADSL Modem και απλή τηλεφωνική γραμμή ή ISDN γραμμή. ADSL Modem και απλή τηλεφωνική γραμμή ή ISDN γραμμή. Υπηρεσία παροχής Internet (Internet Service Provider - ISP) Υπηρεσία παροχής Internet (Internet Service Provider - ISP) Όνομα χρήστη (user name) & συνθηματικό (password) που το παρέχει η υπηρεσία ISP Όνομα χρήστη (user name) & συνθηματικό (password) που το παρέχει η υπηρεσία ISP


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 12ο Επικοινωνίες, Δίκτυα, Διαδίκτυο και Ιστοσελίδες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google