Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5

2 Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η τον μεγάλο πόλεμο όπως τον αποκαλούσαν τότε μη γνωρίζοντας το μέλλον, οι κοινωνικές και οι οικονομικές εξελίξεις άλλαξαν τελείως τον ρόλο των γυναικών και έκαναν την εμφάνιση τους επαναστατικές καινοτομίες στην γυναικεία ενδυμασία αλλά και γενικότερα στην τέχνη και την αισθητική. Αυτό που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν αναφερόμαστε στην δεκαετία του ’20 είναι το “garçonne” style.Οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες. H επανάσταση στη μόδα είχε εξισώσει τις απλές γυναίκες με τις κοσμικές κυρίες. Το πιο δημοφιλές hairstyle το 1920 για τα κορίτσια ήταν το κούρεμα καρέ (Bob). Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι γυναίκες τη δεκαετία του 1910 και '20, κατέκλυαν τα κομμωτήρια να κόψουν τα μακριά τους μαλλιά.

3 Υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τύποι του καρέ, όπου τα δουλευουμε ακόμα και σήμερα. Υπάρχει το γαλλικό καρέ (French bob), το ευθεία καρέ (straight bob), shingle bob (γνωστό ως το αγορίστικο καρέ). Αυτό ήταν το διάσημο κούρεμα χτένισμα της δεκαετίας του 1920 διαδόθηκε από την Louise Brooks. Καθοριστικά χαρακτηριστικά του είναι η δυσκολία του στης Γωνίες στις "φαβορίτες" προς τα εμπρός και το στόμα.

4 Είναι η περίοδος των αποκαλούμενων φλάπερ κοριτσιών (flappergirls) που ζουν έντονα και προκλητικά. H εποχή του Τσάρλεστον που παρουσιάστηκε η μόδα των φτερών με τα έντονα χρώματα. Ένα μοντέρνο flapper είχε κοντά λεία μαλλιά, στήθος επίπεδο, φορούσε έντονο μακιγιάζ, κάπνιζε με μια μακρά πίπα,είχε εκτεθειμένα τα άκρα και ενσάρκωνε το πνεύμα της απερισκεψίας χορεύοντας τις νύχτες στην εποχή της τζαζ μουσικής.

5 Το στενό αγορίστικο στυλ επικράτησε και γυναικείες καμπύλες εξαλείφθηκαν. Η γραμμή των ρούχων έγινε πιο απλή. Το κοντό μαλλί, είχε αφέλειες,άλλες φορές ίσιο και άλλες κυματιστό. Οι γυναίκες καπνίζουν, αποκτούν σεξουαλική ελευθερία και πλέον μπορούν να ψηφίσουν. Διαβάζουν περιοδικά όπως Vogue, The Queen, Gazette και Harper’s. Ο κορσές καταργείται δίνοντας ακόμα περισσότερη ελευθερία και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά τα πόδια αποκαλύπτονται. COCO CHANEL Από απλή σχεδιάστρια καπέλων γίνεται ιέρεια του στιλ και απογειώνει τη γυναικεία κομψότητα. Η καμέλια -το αγαπημένο της λουλούδι- και οι λατρεμένες της πέρλες αποτελούν πια σύμβολα της μόδας. Η Chanel δημιουργεί το ταγιέρ αλλά και το γνωστό «little black dress»: ένα απλό μικρό φόρεμα που το φάρδος του φτάνει μέχρι το γόνατο με στρογγυλή λαιμόκοψη και μακριά μανίκια χωρίς μανσέτες. Η αίσθηση ελευθερίας και η πρακτικότητα που αποπνέουν τα ρούχα της την κάνουν αγαπητή στις γυναίκες της δεκαετίας, αλλά την καθιερώνουν επίσης ως μια από τις σχεδιάστριες που σφράγισαν τον κόσμο της μόδας.

6 Τα καπέλα εφαρμόζουν τέλεια στο κεφάλι, κατεβαίνουν μέχρι το ύψος των φρυδιών, αναδεικνύοντας τα κοντά κουρέματα. Μέχρι την δεκαετία του 1920 η υψηλή μόδα απευθυνόταν μόνο στις πλουσιότερες γυναίκες της κοινωνίας. Επειδή όμως το flapper’s dress είχε πολύ πιο απλή κατασκευή από τα -μέχρι τότε- περίπλοκα φορέματα, οι γυναίκες που έραβαν στο σπίτι μπορούσαν πιο εύκολα και πιο γρήγορα να αναπαραγάγουν την σύγχρονη μόδα. Η καταγραφή φωτογραφιών στην ιστορία της μόδας δείχνει ότι και οι απλές γυναίκες πια μπορούσαν να φορέσουν ενδιαφέροντα ρούχα με πιο απλοποιημένη γραμμή.

7 H δεκαετία του 1930 καταργεί ορισμένες επαναστάσεις που σημάδεψαν τη Μόδα την προηγούμενη δεκαετία, δίνοντας παράλληλα μία νέα ώθηση σε άλλα ρεύματα. Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

8 Η γυναίκα, μέσα σ’αυτά τα πλαίσια, παίρνει τον κλασσικό της ρόλο. Να είναι νοικοκυρά, να ανατρέφει τα παιδιά της, να προσφέρει ένα ευχάριστο θέαμα στις κοσμικές της εμφανίσεις «αγορίστικο» στυλ του 1920 παραχωρεί τη θέση του σε μία παραδοσιακή θηλυκότητα. Η σιλουέτα είναι ψηλόλιγνη με τονισμένη μέση και έντονους ώμους χυτές γραμμές επικρατούν, κυριαρχεί το ξανθό πλατινέ και τα κυματιστά μαλλιά. Η μόδα συναντά τον κινηματογράφο και το Χόλυγουντ δημιουργεί σύμβολα κομψότητας, καθώς οι γυναίκες θέλουν να είναι διαρκώς λαμπερές, όπως οι αγαπημένες τους πρωταγωνίστριες. Η σιλουέτα είναι λεπτή και ψιλή με τονισμένη μέση και έντονους ώμους. Τα απαστράπτοντα αυτά είδωλα, επηρέαζαν όσο κανένας άλλος, το στυλ των ρούχων, του μακιγιάζ, των χτενισμάτων και γενικότερα της όλης εμφάνισης των γυναικών. Ξανθό πλατινέ, πολύ κοντές αφέλειες και κυματιστά μαλλιά.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google