Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αν μπορείς να διαβάσεις αυτό, κάποιος μου έκλεψε το κινητό. Στις μέρες μας το κινητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, > του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αν μπορείς να διαβάσεις αυτό, κάποιος μου έκλεψε το κινητό. Στις μέρες μας το κινητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, > του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αν μπορείς να διαβάσεις αυτό, κάποιος μου έκλεψε το κινητό. Στις μέρες μας το κινητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, > του χεριού τους. Η έρευνα έδειξε πως το 58% των μαθητών και μαθητριών χρησιμοποίησε κινητό τηλέφωνο μεταξύ 8 και 10 ετών. Πάνω από τους μισούς μαθητές (53,2%) δήλωσαν πως σπαταλούν γύρω στη μισή ώρα ημερησίως στο κινητό τηλέφωνο, ενώ το 17% δήλωσε πως ξοδεύει τουλάχιστον τρεις ώρες στο κινητό. Οι νέοι ηλικίας από 12 ως 18 ετών χρησιμοποιούν το κινητό τους από 1 ως 6 ώρες το μήνα.

3 Οι μαθητές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του κινητού τους τηλεφώνου με την παρακάτω φθίνουσα σειρά.  Γραπτά μηνύματα (SMS)  Ομιλία (κλήση φωνής)  Περιήγηση στο Internet  Kατέβασμα και χρήση μουσικής και βίντεο  Μηνύματα πολυμέσων (MMS)  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο(Ε-mail)  Kλήση βίντεο  Σημεία διαλόγου (chat rooms)

4 Ο καλύτερος φίλος της παρέας Μετά από έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι ώρες ενασχόλησης δεν είναι μόνο για ομιλία και αποστολή μηνυμάτων αλλά και για αποστολή φωτογραφιών, φωτογράφηση, για ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.. Πάνω από ένας στους πέντε μαθητές (20.2%) δήλωσε πως αφήνουν το κινητό τους ανοιχτό κατά την διάρκεια των μαθημάτων –παρόλο που απαγορεύεται- ενώ στέλνουν πολλά περισσότερα e-mails από αυτά που λαμβάνουν, με την πλειονότητα να στέλνει πάνω από 20 την ημέρα και 100 ως 160 ανά μήνα. Μεγαλύτερο ποσοστό από το ένα τρίτο (39%) παραδέχθηκε πως οι συντομεύσεις των κειμένων καταστρέφουν την ποιότητα του γραπτού λόγου, και ιδίως την ορθογραφία.

5 Ονειρεύομαι ένα κινητό ………… Τα παιδιά μέχρι 16 ετών χρησιμοποιούν καρτοκινητά σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.Στις ηλικίες 16-18 ετών, οι 9 στους 10 έχουν τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο και αλλάζουν κινητό κάθε 13 μήνες. Αντικαθιστούν την παλιά συσκευή κινητού τηλεφώνου κατά κύριο λόγο όταν η παλιά καταστρέφεται, άλλος λόγος είναι για να χρησιμοποιήσουν τις νέες υπηρεσίες που υποστηρίζουν οι σύγχρονες συσκευές και ένα ποσοστό 25% γιατί βαριέται την παλιά του συσκευή.

6 Πώς λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία; Η κινητή τηλεφωνία βασίζεται σε ένα δίκτυο που αποτελείται από κυψέλες, για αυτό και ονομάζεται κυψελωτό δίκτυο. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει ένας σταθμός βάσης που επικοινωνεί με τα κινητά τηλέφωνα στο κοντινό του περιβάλλον, δηλαδή την κυψέλη του. Ένας σταθμός βάσης αποτελείται από μερικές κεραίες εκπομπής και λήψης για την επικοινωνία με τα κινητά τηλέφωνα.Για να διεξαχθεί ένα τηλεφώνημα μέσω κινητής τηλεφωνίας, το κινητό συνδέεται με τον κοντινό σταθμό βάσης, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει, το τηλεφώνημα,μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, στον καλούμενο. Αν κάποιο κινητό τηλέφωνο απομακρυνθεί από την κυψέλη, τότε η σύνδεση μεταβιβάζεται αυτόματα στην επόμενη κυψέλη.

7 Γιατί εγκαθίστανται σταθμοί βάσης στις κατοικημένες περιοχές Ο σταθμός βάσης λειτουργεί με σταθερή ισχύ εκπομπής, σε αντίθεση με το κινητό τηλέφωνο, του οποίου η ισχύς εκπομπής αυξομειώνεται ανάλογα με την ποιότητα του σήματος. Όταν η ποιότητα σύνδεσης του κινητού τηλεφώνου με το σταθμό βάσης είναι καλή (συνήθως όταν το κινητό βρίσκεται κοντά στο σταθμό βάσης), τότε το κινητό εκπέμπει με χαμηλότερη ισχύ, ενώ όταν η ποιότητα σύνδεσης είναι κακή, τότε το κινητό εκπέμπει με ψηλότερη ισχύ. Επομένως, η εγκατάσταση των σταθμών βάσης εκτός των κατοικημένων περιοχών θα ανάγκαζε τόσο τους σταθμούς βάσης όσο και τα κινητά τηλέφωνα να λειτουργούν με αυξημένη ισχύ εκπομπής, με αποτέλεσμα την άσκοπη επιβάρυνση χρηστών και περιβάλλοντος σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Κάθε σταθμός βάσης καλύπτει μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ανάλογα με τον αριθμό τηλεφώνων που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα.

8 Το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό είναι μη ιοντίζουσα ακτινοβολία.Λόγω του ότι μεταφέρουν μικρή ενέργεια, οι μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, δεν μπορούν να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς που συγκρατούν τα μόρια των κυττάρων μαζί. Ωστόσο στην καθημερινή μας ζωή βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα πολύπλοκο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ) τόσο φυσικών όσο και τεχνητών που είναι αόρατα γι ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εκδόσει μια Σύσταση με τίτλο «Σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία 0HZ-300GHZ»,(1999/519/ΕΚ ).

9 Με την Σύσταση αυτή θεσπίζονται όρια για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τα οποία καθορίστηκαν από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από Μη-Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), με στόχο την πληροφόριση και την παροχή συμβουλών για πιθανούς κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.

10 Περιοδικός πίνακας των στοιχείων

11 Ο περιοδικός πίνακας είναι μια κατάταξη των χημικών στοιχείων κατά αύξοντα ατομικό αριθμό. Περιλαμβάνει επτά οριζόντιες γραμμές, οι οποίες ονομάζονται περίοδοι, και δεκαοκτώ κατακόρυφες στήλες, οι οποίες ονομάζονται ομάδες. Τα στοιχεία της ίδιας ομάδας έχουν παρόμοιες ιδιότητες, ενώ οι ιδιότητες των στοιχείων που βρίσκονται σε μια περίοδο μεταβάλλονται προοδευτικά. Νόμος της Περιοδικότητας. Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού.

12 Για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων είναι απαραίτητα διάφορα μέταλλα ΝΙΚΕΛΙΟ Το χημικό στοιχείο Νικέλιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 28 και ατομικό βάρος 58,71. Έχει θερμοκρασία τήξης 1443 C°, και θερμοκρασία βρασμού 2732 C°. To χημικό του σύμβολο είναι Ni. Το όνομά του nickel,προέρχεται από το kupfernickel (χαλκός του διαβόλου) ένα κοκκινωπό μετάλλευμα από το οποίο, δεν μπορούσαν να πάρουν χαλκό. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων εργαλείων, αντικειμένων πολυτελείας, χημικών οργάνων, εξαρτημάτων ραδιοφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών. Προκαλεί δερματίτιδα, όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, και είναι ύποπτο για καρκινογένεση.

13 ΚΟΒΑΛΤΙΟ Το χημικό στοιχείο Κοβάλτιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 27 και ατομικό βάρος 58,9332. Έχει θερμοκρασία τήξης 1495 C°, και θερμοκρασία βρασμού 2870 C°. To χημικό του σύμβολο είναι Co. Το όνομά του προέρχεται από την γερμανική λέξη Kobold, που σημαίνει κακοποιό πνεύμα. Κράματα βασισμένα στο Κοβάλτιο χρησιμοποιούνται στους μόνιμους μαγνήτες, στην οδοντιατρική, στην Ιατρική και στην κατασκευή μηχανών των αεροσκαφών. Επίσης, χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών. Ενώσεις Κοβαλτίου κρίθηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την ανθρώπινη υγεία. (Ανθρακικό κοβάλτιο, θειϊκό κοβάλτιο, Νιτρικό κοβάλτιο, Οξικό κοβάλτιο)

14 ΠΑΛΛΑΔΙΟ Το χημικό στοιχείο Παλλάδιο είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 46 και ατομικό βάρος 106,42. Έχει θερμοκρασία τήξης 1554,9 C°, και θερμοκρασία βρασμού 2963 C°. To χημικό του σύμβολο είναι Pd. Το όνομά του προήλθε από το όνομα του αστεροειδούς Παλλάς (Παλλάδα),που είχε ανακαλυφθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Χρησιμοποιείται στους καταλύτες αυτοκινήτων, σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, στα κοσμήματα και στη διακόσμηση όπως και σε οδοντιατρικές και ιατρικές εφαρμογές.

15 > πρώτες ύλες Κρίθηκαν > οι πρώτες ύλες, για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως και για τα κινητά γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έλλειψης αυτών των υλών. Ο κίνδυνος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από έναν πολύ μικρό αριθμό χωρών: την Κίνα (αντιμόνιο, αργυραδάμας, γάλλιο, γερμάνιο, γραφίτης, ίνδιο, μαγνήσιο, σπάνιες γαίες και βολφράμιο), τη Ρωσία (μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (κοβάλτιο, ταντάλιο) και τη Βραζιλία (νιόβιο και ταντάλιο).

16 Οι σκλάβοι του κοβαλτίου: Ποιοι πεθαίνουν για να έχουμε κινητά εμείς. Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική, η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο πόλεμος, η εξαθλίωση και η εξολόθρευση των υπό εξαφάνιση ζώων.

17 Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική σε έναν πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής. Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου, μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC).

18 Ο ρόλος των σπάνιων γαιών στην κατασκευή των κινητών Σπάνιες γαίες καλούνται τα μέταλλα, τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής. Αυτά τα μέταλλα λέγονται και λανθανίδες από το πρώτο στοιχείο (Λανθάνιο) της κατηγορίας αυτών στον Περιοδικό πίνακα. Παρουσιάζουν σχεδόν τις ίδιες φυσικές και χημικές ιδιότητες.

19 Ο μαγνήτης ΝdFeB ενός κινητού τηλεφώνου (ο οποίος κάνει το κινητό να δονείται) περιέχει 0.1 γραμμάρια νεοδύμιου (κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες).Ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων είναι περίπου 7.3 δις συσκευές. Αυτό αντιστοιχεί σε 730 τόνους νεοδύμιου, που το 97% της ποσότητάς του προέρχεται από την Κίνα, την μοναδική χώρα που επέλεξε να αναπτύξει τη μαζική παραγωγή σπάνιων γαιών αγνοώντας τις επιπτώσεις και θυσιάζοντας την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και το φυσικό περιβάλλον των γειτονικών περιοχών.

20 Η λύση της ανακύκλωσης Η ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων δίνει περίπου, το ένα τρίτο της παγκόσμιας ποσότητας των μετάλλων και των σπάνιων γαιών που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, τα οποία καταλήγουν σε χωματερές κάνοντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον πλανήτη μας. Δυστυχώς όμως, σε πολλά κράτη δεν λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Η υποκατάσταση των σπάνιων γαιών με άλλα τεχνητά υλικά δεν χρηματοδοτείται όσο αναμενόταν, πράγμα που προεξοφλεί ότι αυτή είτε δεν θα γίνει καθόλου είτε θα καθυστερήσει πάρα πολύ.

21 Πόσο, λοιπόν, κοστίζει στην ανθρωπότητα μια selfie ; Μια ανάγκη αυτοαναφοράς και ναρκισσισμού, μια ψευδαίσθηση να δώσουμε το στιγμιαίο στίγμα μας στην ανθρωπότητα μήπως και διαφορετικά χάσει τον προσανατολισμό της;

22 Ο καθένας μας, κάθε φορά που αγοράζει μία ηλεκτρονική συσκευή ή βλέπει στα δελτία ειδήσεων καταναλωτές να συνοστίζονται από τα ξημερώματα σε ουρές έξω από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών για να αγοράσουν ένα gadget που μόλις κυκλοφόρησε, να φέρνει στο νου του πως αυτά τα προϊόντα απαιτούν μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών οι οποίες πρέπει, κυρίως, να εξορυχθούν από ορυχεία, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Αυτό απαιτεί άλλωστε η περιβαλλοντική συναισθηματική νοημοσύνη. και ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Αν μπορείς να διαβάσεις αυτό, κάποιος μου έκλεψε το κινητό. Στις μέρες μας το κινητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, > του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google