Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον του Παγκόσμιου Ιστού (WWW: World Wide Web) Κεφάλαιο 2 ο Βελώνης Γεώργιος – Καθηγητής Πληροφορικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον του Παγκόσμιου Ιστού (WWW: World Wide Web) Κεφάλαιο 2 ο Βελώνης Γεώργιος – Καθηγητής Πληροφορικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον του Παγκόσμιου Ιστού (WWW: World Wide Web) Κεφάλαιο 2 ο Βελώνης Γεώργιος – Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20

2 Ιστότοπος (Web Site) Ένας ιστότοπος, ή ιστοχώρος, ή διαδικτυακός τόπος είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες και άλλα ψηφιακά αρχεία (εικόνες, βίντεο, κ.λπ), τα οποία φιλοξενούνται συνήθως στον ίδιο Web Server. Οι ιστοσελίδες ενός ιστότοπου ξεκινούν πάντα από μια Κεντρική Σελίδα (Home Page). H URL διεύθυνση της κεντρικής σελίδας μιας τοποθεσίας αποτελεί τη διεύθυνση του συγκεκριμένου χρήστη στον Ιστό. Πολλές φορές, πριν από την κεντρική σελίδα υπάρχει μια Εισαγωγική Σελίδα η οποία τοποθετείται για να εντυπωσιάσει τους νεοεισερχόμενους «επισκέπτες» και η οποία οδηγεί αμέσως στην Κεντρική Σελίδα.

3 Ιστότοπος (Web Site) Intro Δεν υπάρχει πάντα Μπαίνει για καλωσόρισμα Η βασική σελίδα «πρόσωπο» της τοποθεσίας

4 Domain Name (Όνομα Τομέα Ίντερνετ) Ένα Domain Name (Όνομα Τομέα Ίντερνετ) είναι μία λέξη που επιλέγουμε προκειμένου να μπορούμε με εύκολο τρόπο να συνδεθούμε με έναν server στο διαδίκτυο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενεί ιστοσελίδες ή διαδικτυακές υπηρεσίες σε ειδικό χώρο που συνδέεται με το domain name, μέσω των υπηρεσιών DNS. Η συμβολική διεύθυνση ενός υπολογιστή στο Internet αποτελείται από λέξεις που χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες. Ο αριθμός των λέξεων μπορεί να ποικίλει. Στην πράξη συναντάμε συνήθως ονόματα με 3 έως 5 λέξεις. Όνομα υπολογιστή. Όνομα οργανισμού. Όνομα περιοχής Υπο-περιοχές (Sub-domains)Περιοχή (Domain)

5 Domain Name (Όνομα Τομέα Ίντερνετ) transport. civil. ntua. gr Sub-domainsDomain Για παράδειγμα: transport – όνομα υπολογιστή civil – τμήμα (Πολιτικών Μηχανικών) ntua – ΕΜΠ gr – είδος οργανισμού ή γεωγραφική περιοχή (Ελλάδα)

6 Uniform Resource Locator (URL) (Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων) Κάθε ιστοσελίδα αναγνωρίζεται από μία και μοναδική «Διεύθυνση». Η Διεύθυνση αυτή ονομάζεται URL και οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα URLs για να συνδεθούν με άλλες ιστοσελίδες.

7 Uniform Resource Locator (URL) (Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων) Η δομή μίας URL είναι η ακόλουθη: Πρωτόκολλο://Είδος_SERVER.Διεύθυνση_SERVER/Κατάλογ ος/Υποκατάλογος/.../Όνομα_Αρχείου_Ιστοσελίδας Π.Χ. http://www.minedu.gov.gr/themata-eksetaseon/82- anakoinwseis-eksetasewn/10210-04-10-13-10.html

8 Φυλλομετρητής (Browser) Η πρόσβαση στις σελίδες ενός εξυπηρετητή Ιστού γίνεται μέσω προγραμμάτων λογισμικού (πελάτες), που ονομάζονται Φυλλομετρητές ή Browsers (μερικές φορές θα τα συναντήσουμε ως πλοηγούς, σελιδομετρητές ή περιηγητές). Ένα πρόγραμμα φυλλομετρητή είναι ένα πρόγραμμα «πελάτη» το οποίο απευθύνει «ερωτήσεις» στον «Εξυπηρετητή Ιστού». Υπάρχουν πολλών ειδών προγράμματα Φυλλομετρητών για διαφορετικούς τύπους υπολογιστών και διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Γνωστότεροι είναι ο Internet Explorer, ο Mozilla Firefox, ο Google Chrome, ο Safari και ο Opera.

9 Φυλλομετρητής (Browser) Καθώς όλο και νέο λογισμικό φυλλομετρητών υλοποιείται, τα νέα προϊόντα (ή νέες εκδόσεις παλαιότερων προϊόντων) παρέχουν επιπλέον δυνατότητες που δεν είναι κοινές σε όλους τους φυλλομετρητές. Όμως οι εξυπηρετητές και οι διαχειριστές τους καλούνται να ικανοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, έχοντας ως επακόλουθο αυτή τη μεγάλη ποικιλία, καθώς και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πλέον, τυποποίησης των ιστοσελίδων. Είναι σύνηθες το φαινόμενο να μην μπορεί μια ομάδα χρηστών να δει το περιεχόμενο κάποιον σελίδων ή να μη τα βλέπουν σωστά, γιατί ο κατασκευαστής τους χρησιμοποίησε, για τη δημιουργία τους, προγράμματα που δεν υποστηρίζονται από όλους τους φυλλομετρητές.

10 Φυλλομετρητής (Browser) Συμπερασματικά, οι φυλλομετρητές κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ιστού μέσα από τις προσθήκες νέων δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών που οδηγούν τους κατασκευαστές ιστοσελίδων στη χρήση τους, αναβαθμίζοντας τα έργα τους.

11 Τα Δομικά Στοιχεία μιας Ιστοσελίδας Ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο προγραμματιστής είναι και η ανάλυση της ιστοσελίδας. Θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει τα δομικά στοιχεία μιας ιστοσελίδας και να γνωρίζει τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί το καθένα από αυτά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εκτιμήσει τη χρηστικότητα, την αισθητική και τη γραφιστική εμφάνιση της Ιστοσελίδας. Μια ιστοσελίδα πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστη, περιεκτική σε πληροφορία και να φαίνονται εύκολα οι σύνδεσμοι.

12 Τα Δομικά Στοιχεία μιας Ιστοσελίδας Κείμενα Πίνακες Πλαίσια (frames) Γραφικά (bitmap & διανυσματικά) Γραφικό υπόβαθρο Διακοσμητικά γραφικά Εικόνες που εμφανίζονται σε ειδικό παράθυρο εκτός ιστσοσελίδας Κινούμενες εικόνες Γραφικοί τίτλοι κειμένων Υπερσύνδεσμοι Χάρτες υπερσυνδέσμων Μουσική και ήχοι Βίντεο Αλληλεπιδραστικές εφαρμογές στην ιστοσελίδα Τρισδιάστατα γραφικά και VRML

13 Η Ανατομία μιας Ιστοσελίδας Το κύριο σώμα μιας ιστοσελίδας είναι το κείμενο. Μέσα στο κείμενο διακρίνουμε εύκολα τις λέξεις ή τις φράσεις που αποτελούν Σημεία Σύνδεσης (links). Σε όλους τα σημεία αυτά «σημειώνονται» με διαφορετικό χρώμα. Το κείμενο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε λευκή ή χρωματιστή σελίδα (ενός χρώματος). Πολλές φορές το κείμενο τοποθετείται πάνω σε Γραφικό Υπόβαθρο, κάτι σαν διακοσμητικό χαλί. Το κείμενο διακοσμείται με διαχωριστικές γραμμές και άλλα διακοσμητικά γραφικά. Σε πολλά σημεία διακρίνουμε ειδικά σύμβολα «κουμπάκια», τα οποία αποτελούν Σημεία Σύνδεσης.

14 Η Ανατομία μιας Ιστοσελίδας Πολλές φορές στις σελίδες (κυρίως στις εισαγωγικές) έχουμε μενού επιλογών. Τα μενού αυτά μπορεί να είναι μια σειρά από γραμμές κειμένου, τα οποία αποτελούν Σημεία σύνδεσης ή να είναι και γραφικά (κουμπάκια) ή διακοσμητικό κείμενο (το οποίο είναι επίσης γραφικό). Πολλές φορές η σελίδα χωρίζεται σε διάφορες περιοχές, οι οποίες λειτουργούν ως ανεξάρτητα τμήματα. Τότε λέμε ότι η σελίδα χωρίζεται σε FRAME. Τα κινούμενα εικονίδια έχουν ως στόχο να προσελκύσουν την προσοχή. Πρόκειται για κινούμενες εικόνες GIF, όπως έχουμε ήδη αναφέρει.

15 Η Ανατομία μιας Ιστοσελίδας Πολλές φορές τα Σημεία Σύνδεσης είναι σημεία πάνω σε μία ενιαία εικόνα. Τότε λέμε ότι έχουμε ένα χάρτη συνδέσμων (map link). Σε εμπορικές σελίδες θα συναντήσουμε σίγουρα τις διαφημιστικές λωρίδες (banners). Το βίντεο και η μουσική είναι πιο σπάνια στις ιστοσελίδες και γίνονται αμέσως αντιληπτά. Πολλές φορές συναντούμε ειδικές εφαρμογές αλληλεπιδραστικότητας πάνω σε μια ιστοσελίδα ή εφαρμογές τρισδιάστατης αναπαράστασης.

16 Η Πλευρά του Πελάτη Φυλλομετρητές Η γλώσσα HTML Επεκτάσεις της γλώσσας HTML  Προσθήκη Java Applets  Προσθήκη Ελέγχων (ActiveX Controls)  Πρόσθετα (Plug-ins)  Γλώσσες Σεναρίων (script languages) από την πλευρά του Πελάτη

17 HTML (Hyper Text Markup Language) Η HTML (Hyper Text Markup Language) ή αλλιώς γλώσσα χαρακτηρισμού υπερκειμένου, είναι μια γλώσσα χαρακτηρισμού και όχι προγραμματισμού, που σημαίνει ότι γράφεται πρώτα το κείμενο και έπειτα προσθέτονται ειδικά σύμβολα γύρω από τις λέξεις ή από ολόκληρες προτάσεις ώστε να καθοριστεί η εμφάνιση τους στην οθόνη. Η HTML χρησιμοποιεί ένα πεπερασμένο αριθμό από ειδικά σύμβολα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα οποία λέγονται ετικέτες (tags). Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν παραμένει σταθερός. Κατά διαστήματα το W3 Consortium, το οποίο ανάπτυξε και διαχειρίζεται τα πρότυπα της HTML, δημοσιεύει νέα πρότυπα στα οποία προσθέτει καινούργιες ετικέτες που καλύπτουν ή διορθώνουν μια λειτουργία στο προηγούμενο πρότυπο. Η τελευταία αναθεώρηση του HTML προτύπου είναι η HTML5.

18 Προσθήκη Java Applets Τα Java Applets είναι προγράμματα που είναι γραμμένα στην γλώσσα Java και περιλαμβάνονται σε μια ιστοσελίδα. Τα Java Applets παρέχουν web εφαρμογές με αλληλεπιδραστικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορεί να δώσει η (X)HTML. Καθώς ο Java bytecode είναι ανεξάρτητος πλατφόρμας, τα Java Applets μπορούν να εκτελεστούν από φυλλομετρητές που τρέχουν σε πολλές πλατφόρμες (π.χ. Windows, Mac OS και Linux). Οι φυλλομετρητές που υποστηρίζουν Java, διαθέτουν μια εικονική μηχανή Java (που μεταφράζει και εκτελεί τον κώδικα) μέσα από το λογισμικό τους. Έτσι η εκτέλεση της εφαρμογής γίνεται από την πλευρά του πελάτη.

19 Προσθήκη Java Applets Επειδή τα Java Applets δεν είναι πάντοτε ακίνδυνα και κάποιος κακόβουλος δημιουργός θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον υπολογιστή μας, οι περισσότεροι φυλλομετρητές υποχρεώνουν τα Java Applets που εκτελούν να υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς (π.χ. απαγόρευση πρόσβασης σε αρχεία του υπολογιστή μας).

20 Προσθήκη Ελέγχων (ActiveX Controls) Είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Microsoft για να προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων πολυμέσων στις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Ουσιαστικά τα ActiveX controls είναι τμήματα εκτελέσιμου κώδικα, που βρίσκονται εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας, είτε γίνονται διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο. Ο χρήστης χρειάζεται τη χρήση φυλλομετρητή που υποστηρίζει τη χρήση ελέγχων ActiveX.

21 Plugins Τα plug-in ή plugin, είναι μικρά προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να τρέξουν μόνα τους, άλλα έχουν δημιουργηθεί για να προσθέτουν ιδιαίτερες δυνατότητες σε ένα άλλο μεγαλύτερο λογισμικό. Τα plug-in χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε φυλλομετρητές για την προβολή βίντεο, την ανίχνευση ιών, επίδειξη διάφορων τύπων αρχείων (π.χ. pdf) και πολλά άλλα. Πολύ γνωστά παραδείγματα plug-in είναι το Adobe Flash Player το QuickTime και Windows Media Player. Τα plug-in είναι εξειδικευμένες μορφές αυτού που αποκαλείται add-on ή πρόσθετο και περιλαμβάνει επεκτάσεις ή οπτικά θέματα.

22 Plugins Παράθυρο που εμφανίζει τα εγκατεστημένα plugins του browser Firefox

23 Γλώσσες Σεναρίων (script Ianguages) από την πλευρά του πελάτη Μια σημαντική τεχνολογία που ώθησε στην εκρηκτική ανάπτυξη εφαρμογών είναι η τεχνολογία των γλωσσών σεναρίων από την πλευρά του πελάτη, ενώ χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια αντίστοιχες γλώσσες σεναρίων από την πλευρά του εξυπηρετητή, όπως η Perl. Oι πιο αντιπροσωπευτικές και κυρίαρχες γλώσσες αυτής της τεχνολογίας είναι η javascript και η VBScrit οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στους απλούς χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα εφαρμογές στον υπολογιστή τους τη χρήση των απλών εργαλείων δημιουργίας ιστοσελίδων.

24 Γλώσσες Σεναρίων (script Ianguages) από την πλευρά του πελάτη Το κυριότερο πλεονέκτημα των σεναρίων από την πλευρά του υπολογιστή πελάτη είναι ότι, γενικά, είναι ευκολότερη η συγγραφή εφαρμογών που εκτελούνται στο φυλλομετρητή, παρά στον υπολογιστή εξυπηρετητή. Επίσης, είναι η μόνη λύση όταν δεν επιτρέπεται το φόρτωμα προγραμμάτων στον εξυπηρετητή (συνήθης τακτική διαχειριστών μεγάλων συστημάτων για λόγους ασφαλείας.)

25 Γλώσσες Σεναρίων (script Ianguages) από την πλευρά του πελάτη Βέβαια, το μειονέκτημα των εφαρμογών από την πλευρά του πελάτη είναι ότι δε βοηθούν στην εκτέλεση συνήθων εργασιών στον παγκόσμιο Ιστό, όπως η επεξεργασία φορμών, η αναγνώριση χρηστών κτλ. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι εργασίες απαιτούν πρόσβαση στον εξυπηρετητή που απαγορεύεται στις γλώσσες σεναρίων από την πλευρά του πελάτη, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Τέλος για τη χρήση των σεναρίων θα πρέπει να διαθέτουμε φυλλομετρητή που θα τα υποστηρίζει.

26 Η πλευρά του Εξυπηρετητή Λογισμικό Εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού Τύποι Εξυπηρετητών Παγκόσμιου Ιστού Συνήθεις Διασυνδέσεις Εισόδου CGI (Common Gateway Interface) Βάσεις Δεδομένων

27 Λογισμικό Εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού Παρά την ύπαρξη εκατομμυρίων χρηστών της υπηρεσίας του Παγκοσμίου Ιστού, πολλοί λίγοι από αυτούς γνωρίζουν την πραγματική λειτουργία ενός εξυπηρετητή της υπηρεσίας. Ο Εξυπηρετητής Παγκοσμίου Ιστού (Web Server) είναι ένα πρόγραμμα που λαμβάνει και επεξεργάζεται αιτήσεις χρηστών και στη συνέχεια, τους προμηθεύει με ιστοσελίδες μέσα από το Διαδίκτυο. Φυσικά, αποτελεί ένα πολύ ειδικό λογισμικό. Γενικά, η εγκατάσταση ενός εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού δε θεωρείται αρκετά δύσκολη εργασία, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί και για την διαχείρισή του. Βέβαια, αρμόδιοι για τη διαχείριση είναι οι διαχειριστές παγκόσμιου Ιστού, οι γνωστοί webmasters.

28 Λειτουργίες ενός τυπικού Εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού Παροχή ιστοσελίδων στους χρήστες που τις αναζητούν. Κάθε φορά που γίνεται αναζήτηση ιστοσελίδας από το χρήστη, μέσα από το σχήμα λειτουργίας πελάτη-εξυπηρετητή, γίνεται από την πλευρά του εξυπηρετητή ο εντοπισμός και η αποστολή των κατάλληλων αρχείων προς τον πελάτη (το αρχείο της ιστοσελίδας και τα πιθανά συνοδευτικά αρχεία όπως π.χ. τα αρχεία εικόνων). Αυθεντικοποίηση του Χρήστη. Μία από τις σπουδαιότερες εργασίες ενός εξυπηρετητή παγκόσμιου Ιστού είναι η αναγνώριση-ταυτοποίηση των χρηστών του. Ειδικά οι εμπορικοί εξυπηρετητές θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή πολιτική ταυτοποίησης για να εξασφαλίζουν περιορισμό της πρόσβασης χρηστών που δεν έχουν τις απαιτούμενες άδειες.

29 Λειτουργίες ενός τυπικού Εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού Εκτέλεση σεναρίων (scripts). Μία επίσης σημαντική δυνατότητα που προσφέρεται από τους εξυπηρετητές είναι η εκτέλεση σεναρίων στην πλευρά του εξυπηρετητή. Συνήθως τα σενάρια αυτά αποκαλούνται σενάρια CGI (Common Gateway Interface scripts), δηλαδή, σενάρια Συνήθων Διασυνδέσεων Εισόδου, καθώς η ύπαρξη τους είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και εκτέλεση της πλειοψηφίας των εφαρμογών στον Παγκόσμιο Ιστό. Λειτουργία ως τοπικοί αντιπρόσωποι-διαμεσολαβητές (proxies). Μια άλλη χρήσιμη επιπρόσθετη λειτουργία, την οποία διαθέτουν αρκετοί εξυπηρετητές, είναι η ικανότητα λειτουργίας τους ως αντιπροσώπων άλλων πληροφοριών, όπως μια βάση δεδομένων ή κάποιος κοινός τόπος της Υπηρεσίας Μεταφοράς Αρχείων (Ftp site).

30 Τύποι Εξυπηρετητών Παγκόσμιου Ιστού Καθώς ο παγκόσμιος Ιστός εξαπλώνεται ραγδαία στην κοινότητα του Διαδικτύου, δημιουργούνται διάφοροι τύποι λογισμικού εξυπηρετητή Παγκόσμιου Ιστού. Παρά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τύπων λογισμικού, μπορούμε να δούμε δύο βασικούς τύπους: τον εξυπηρετητή CERN και τον εξυπηρετητή NCSA, οι οποίοι συναντώνται σε ελεύθερη διάθεση στο Διαδίκτυο. Ο εξυπηρετητής CERN (τα αρχικά σημαίνουν Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire που είναι το ίδρυμα στο οποίο δημιουργήθηκε ο παγκόσμιος Ιστός) είναι ο πρώτος εξυπηρετητής της υπηρεσίας. Υποστηρίζει τις περισσότερες λειτουργίες των εξυπηρετητών και συναντάται σε πολλές τοποθεσίες στο Διαδίκτυο.

31 Τύποι Εξυπηρετητών Παγκόσμιου Ιστού Ο άλλος δημοφιλής εξυπηρετητής, ο NCSA, κατασκευάστηκε από την National Center of Supercomputing Applications, εκεί όπου δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους φυλλομετρητές με υποστήριξη γραφικών, ο φυλλομετρητής Mosaic. Είναι ο πιο διαδεδομένος εξυπηρετητής, καθώς είναι πιο γρήγορος από τον CERN και έτσι εξηγείται το γεγονός ότι και οι περισσότεροι νεότεροι εξυπηρετητές, όπως ο Apache, και οι εξυπηρετητές της Netscape και της Microsoft είναι παράγωγα του NCSA.

32 Συνήθεις Διασυνδέσεις Εισόδου CGl (Common Gateway Interfaces) Όπως έχει ήδη αναφερθεί, μία από βασικές λειτουργίες ενός εξυπηρετητή παγκόσμιου Ιστού είναι η δυνατότητα εκτέλεσης σεναρίων CGI. Χρησιμοποιώντας τα σενάρια CGI, ο δημιουργός ιστοσελίδων έχει τα εργαλεία για την κατασκευή ισχυρών επαγγελματικών, αλληλεπιδραστικών εκδόσεων του παγκόσμιου Ιστού. Τα σενάρια CGI ουσιαστικά αποτελούν εξωτερικά προγράμματα που ενεργούν ως πύλες μεταξύ των εξυπηρετητών και των υπόλοιπων εφαρμογών στον τοπικό υπολογιστή, αποκαθιστώντας ένα αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο δημιουργό και στους χρήστες των δημιουργημάτων του.

33 Συνήθεις Διασυνδέσεις Εισόδου CGl (Common Gateway Interfaces) Οι κατασκευαστές εφαρμογών CGI κτίζουν ένα ισχυρό, επεκτάσιμο και αναβαθμισμένο μέλλον για τους δημιουργούς Παγκόσμιου Ιστού εκδόσεων διαχωρίζοντας τη δημιουργία ιστοσελίδων από το παρασκήνιο των εργασιών που συμβαίνουν κάτω από την έκδοση.

34 Συνήθεις Διασυνδέσεις Εισόδου CGl (Common Gateway Interfaces) Ο φυλλομετρητής του χρήστη περνάει την είσοδό του στον εξυπηρετητή παγκόσμιου ιστού. Ο εξυπηρετητής με τη σειρά του περνάει την είσοδο στο σενάριο CGI. Οι χρήστες επωφελούνται από τις χρήσιμες εφαρμογές χωρίς να προβληματίζονται για τις ενέργειες που συμβαίνουν αυτόματα και χωρίς να ανησυχούν για το πώς συμβαίνουν. Οι δημιουργοί ιστοσελίδων όμως θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού CGI ειδικά αν ενδιαφέρονται για την υλοποίηση ισχυρών εφαρμογών Διαδικτύου. Έχοντας κατά νου το σχήμα πελάτη-εξυπηρετητή τα κύρια βήματα λειτουργίας είναι τα εξής:

35 Συνήθεις Διασυνδέσεις Εισόδου CGl (Common Gateway Interfaces) Το σενάριο CGI επεξεργάζεται την είσοδο και την περνάει αν είναι αναγκαίο σε άλλη εφαρμογή και επιστρέφει την έξοδο στον εξυπηρετητή. Ο εξυπηρετητής επιστρέφει την έξοδο στον φυλλομετρητή του χρήστη. Αυτή η έξοδος ενδέχεται να περιέχει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης σε Βάση Δεδομένων μέχρι και ένα εντελώς νέο έγγραφο.

36 Βάσεις Δεδομένων Χρησιμοποιώντας σενάρια CGI για πρόσβαση σε μια Βάση Δεδομένων, ο κατασκευαστής εφαρμογών Παγκόσμιου Ιστού προσφέρει μια πρόσβαση σε δεδομένα μέσα από τη δημοφιλέστερη τεχνολογία. Αν και αυτή η τεχνολογία δίνει όλο και πιο νέα εύκολα εργαλεία, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Βέβαια, πέρα από τα παραδοσιακά εργαλεία δημιουργίας σεναρίων CGI όπως η γλώσσα Perl, υπάρχουν νέες τεχνικές όπως η τεχνική της Microsoft με τα αρχεία.IDC,.HTX που διευκολύνουν το κτίσιμο δικτυακών εφαρμογών Βάσεων Δεδομένων. Επίσης, αρκετοί τρίτοι κατασκευαστές εμφανίζουν νέα εργαλεία που αναλαμβάνουν τη δύσκολη συνεργασία της υπηρεσίας Παγκοσμίου Ιστού και των Βάσεων Δεδομένων.

37 Βάσεις Δεδομένων Μια σχετικά νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε σε εξυπηρετητές των διαθέτουν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows Server, είναι η τεχνολογία ASP (Active Server Pages). Οι σελίδες ASP επεξεργάζονται από τον εξυπηρετητή, ανοίγοντας την πόρτα στη χρήση άλλων υπηρεσιών και βιβλιοθηκών και κυρίως σε περιβάλλοντα Βάσεων Δεδομένων που ικανοποιούν τα πρότυπα της ανοιχτής διασυνδεσιμότητας Βάσης Δεδομένων (Open Database Connectivity Standards).

38 Πηγές Διαδίκτυο Σχολικό βιβλίο: Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο

39 Ερωτήσεις Τι είναι ο ιστότοπος (web site); Πως ξεκινούν οι ιστοσελίδες ενός ιστότοπου; Τι είναι το Όνομα Τομέα Διαδικτύου (Domain name) και από τι αποτελείται; Τι είναι το URL και τι σημαίνουν τα αρχικά του; Ποια η δομή ενός URL; Τι καλούμε Φυλλομετρητή (browser); Ποιους γνωστούς φυλλομετρητές γνωρίζετε; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα; Ποια τα δομικά στοιχεία μιας ιστοσελίδας;

40 Ερωτήσεις Ποια η ανατομία μιας ιστοσελίδας; Τι διακρίνουμε από την πλευρά του Πελάτη (client); Τι είναι η html και τι σημαίνουν τα αρχικά της; Τι είναι τα Java Applets; Τι είναι τα ActiveX controls; Τι είναι τα plug-in; Τι είναι οι γλώσσες συγγραφής σεναρίων (script languages) και ποιες οι 2 πιο αντιπροσωπευτικές; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των γλωσσών συγγραφής σεναρίων;

41 Ερωτήσεις Τι περιλαμβάνεται στην πλευρά του εξυπηρετητή; Τι είναι ο εξυπηρετητής Παγκόσμιου Ιστού (web server); Ποιοι οι 2 πιο αντιπροσωπευτικοί τύποι web server; Ποιες οι βασικές λειτουργίες ενός web server; Που χρησιμοποιούνται οι Διασυνδέσεις Εισόδου CGl (Common Gateway Interfaces);


Κατέβασμα ppt "Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον του Παγκόσμιου Ιστού (WWW: World Wide Web) Κεφάλαιο 2 ο Βελώνης Γεώργιος – Καθηγητής Πληροφορικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google