Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αρματολός και κλέφτης Μύηση στη Φιλική Εταιρεία - Όρκος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αρματολός και κλέφτης Μύηση στη Φιλική Εταιρεία - Όρκος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

2 Αρματολός και κλέφτης

3 Μύηση στη Φιλική Εταιρεία - Όρκος

4 Ο πρωτομάστορας της Λευτεριάς

5 Τα άρματα των Κολοκοτρωναίων

6 Η πολιορκία της Τριπολιτσάς

7 Πορεία προς τα Δερβενάκια

8 Μάχη στα Δερβενάκια – Καταστροφή του Δράμαλη

9 Ο Κολοκοτρώνης και τα παλικάρια του

10 Ο Γέρος του Μοριά

11 Στις φυλακές του Ναυπλίου

12 Προτομή του Κολοκοτρώνη

13 Έφιππος αρχιστράτηγος

14 «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Εμείς, αν δεν ήμαστε τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, γιατί ηθέλαμε συλλογισθεί για πολεμοφόδια, καβαλαρία μας, πυροβολικό μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη τη δική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα οπού νικήσαμε, οπού τελειώσαμε καλά τον πόλεμό μας, μακαριζόμαστε, επαινούμαστε. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα».

15 Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε « Πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό, και εκάμαμε την Επανάσταση".

16 Λάμπουν τα χιόνια στα βουνά κι ο ήλιος στα λαγκάδια έτσι λάμπει κι η κλεφτουριά οι Κολοκοτρωναίοι πόχουν τ’ ασήμια τα πολλά τις ασημένιες πάλες καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε νοπού δεν καταδέχονται τη γη να την πατήσουν καβάλα παίρν' αντίδερο απ' του παπά το χέρι καβάλα βγήκαν κι έκατσαν στης εκκλησιάς την πόρτα κι εκεί τους ήρθε η γραφή πικρή φαρμακωμένη κι απόξω λέει τ' απόγραμμα και μέσα λέει το γράμμα τ' αδέρφια σας σκοτώθηκαν στης Αιμιαλούς τ' αμπέλι τους πρόδωσ' ο καλόγερος από το μοναστήρι. Αστέ παιδιά να φύγουμε στον τόπο μας να πάμε γιατί μας πλάκωσε η Τουρκιά, οι Αρβανιταράδες. Των Κολοκοτρωναίων – Δημοτικό

17 Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία

18 Δημοτικό Σχολείο


Κατέβασμα ppt "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αρματολός και κλέφτης Μύηση στη Φιλική Εταιρεία - Όρκος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google