Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ανατολή της ανατολής; Γ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ανατολή της ανατολής; Γ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ανατολή της ανατολής; Γ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

2 Εισαγωγή Σήμερα θα μιλήσουμε για την Ασία και την ανάδυση της στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο αλλά και τους εσωτερικούς της μετά-μετά Ψυχροπολεμικούς ανταγωνισμούς. Σήμερα θα μιλήσουμε για την Ασία και την ανάδυση της στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο αλλά και τους εσωτερικούς της μετά-μετά Ψυχροπολεμικούς ανταγωνισμούς. Είναι ο 21ος ο «αιώνας της Ασίας»; Και σε τι ορίζοντα; Πράγματι το 2028 όπως λέει η Goldman Sachs, η Κινεζική οικονομία θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο; Είναι ο 21ος ο «αιώνας της Ασίας»; Και σε τι ορίζοντα; Πράγματι το 2028 όπως λέει η Goldman Sachs, η Κινεζική οικονομία θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο; Ο δράκος ξύπνησε; Κίνα και οι παραδοσιακές οικονομικές ατμομηχανές της περιοχής. Ο δράκος ξύπνησε; Κίνα και οι παραδοσιακές οικονομικές ατμομηχανές της περιοχής. Ινδία, δημογραφικό μέρισμα ή δημογραφική βόμβα; Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης (υπηρεσίες) αλλά και τώρα βιομηχανία Ινδία, δημογραφικό μέρισμα ή δημογραφική βόμβα; Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης (υπηρεσίες) αλλά και τώρα βιομηχανία Σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας Σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας Αλλά και οι σχέσεις τις Κίνας με την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν. Αλλά και οι σχέσεις τις Κίνας με την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν. Η νέα γεωπολιτική της Ασίας, νέες προκλήσεις και ανταγωνισμοί. Η νέα γεωπολιτική της Ασίας, νέες προκλήσεις και ανταγωνισμοί.

3 Η έμφαση από την περιοχή του Ατλαντικού

4 στην περιοχή του Ειρηνικού…

5

6

7 Ο αιώνας της Ασίας; 2009/ Ομπάμα ή ο «πρώτος πρόεδρος του Ειρηνικού» (γεννημένος στη Χονολουλού) υποσχέθηκε στην Ασία «αμοιβαία συνεργασία και σεβασμό» 2009/ Ομπάμα ή ο «πρώτος πρόεδρος του Ειρηνικού» (γεννημένος στη Χονολουλού) υποσχέθηκε στην Ασία «αμοιβαία συνεργασία και σεβασμό» 2011/ Ο Αμερικάνος Πρόεδρος επισκέπτεται την Αυστραλία και μιλά για τον «αιώνα της Ασίας-Ειρηνικού». Στενότερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με την Αυστραλία. Η Αυστραλία στο προσκήνιο της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής 2011/ Ο Αμερικάνος Πρόεδρος επισκέπτεται την Αυστραλία και μιλά για τον «αιώνα της Ασίας-Ειρηνικού». Στενότερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με την Αυστραλία. Η Αυστραλία στο προσκήνιο της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής 2012/ Συνάντηση APEC (21 member Asia Pacific Co-Operation Forum) στο Βλαδιβοστόκ. Η Ρωσία έχει στρέψει πολιτικά την προσοχή στην Ανατολή (Σιβηρία και ακτές Ειρηνικού). Να βρεθεί κοντύτερα στα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Ο Ρωσικός Ειρηνικός. Πούτιν: «Η Κίνα πραγματικά έχει μετατραπεί σε ένα οικονομικό και πολιτικό σημείο ισχύος». Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας συνέχεια μεγαλώνει. Η Ρωσία που παραδοσιακά κοιτούσε δυτικά και ατλαντικά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και αυτή στην Ανατολή. Τώρα φυσικά και για άλλους λόγους 2012/ Συνάντηση APEC (21 member Asia Pacific Co-Operation Forum) στο Βλαδιβοστόκ. Η Ρωσία έχει στρέψει πολιτικά την προσοχή στην Ανατολή (Σιβηρία και ακτές Ειρηνικού). Να βρεθεί κοντύτερα στα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Ο Ρωσικός Ειρηνικός. Πούτιν: «Η Κίνα πραγματικά έχει μετατραπεί σε ένα οικονομικό και πολιτικό σημείο ισχύος». Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας συνέχεια μεγαλώνει. Η Ρωσία που παραδοσιακά κοιτούσε δυτικά και ατλαντικά έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και αυτή στην Ανατολή. Τώρα φυσικά και για άλλους λόγους Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας Μπορεί ο 21 ος αιώνας να είναι ο αιώνας της Ασίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις; Ποιοι οι κίνδυνοι; Μπορεί ο 21 ος αιώνας να είναι ο αιώνας της Ασίας; Ποιες είναι οι προκλήσεις; Ποιοι οι κίνδυνοι; Ιστορικά αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ασία πρωταγωνιστεί στον κόσμο; Έχουν υπάρξει άλλες εποχές που η Ασία ήταν σημαντική οικονομική και στρατιωτική δύναμη; Ιστορικά αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ασία πρωταγωνιστεί στον κόσμο; Έχουν υπάρξει άλλες εποχές που η Ασία ήταν σημαντική οικονομική και στρατιωτική δύναμη; Η νέα γεωπολιτική της Ασίας θα είναι «ισορροπημένη»; Θα είναι μια ζώνη σταθερότητας; Η νέα γεωπολιτική της Ασίας θα είναι «ισορροπημένη»; Θα είναι μια ζώνη σταθερότητας;

8 Asian Development Bank

9 Μια ακόμα εξέλιξη στην Ασία Η έννοια του κοινωνικού συμβολαίου Η έννοια του κοινωνικού συμβολαίου To κράτος και το κοινωνικό συμβόλαιο μια καθαρά δυτική ιδέα To κράτος και το κοινωνικό συμβόλαιο μια καθαρά δυτική ιδέα Το κοινωνικό συμβόλαιο ως κοινωνικό κράτος μια μεταπολεμική ιδιομορφία; Το κοινωνικό συμβόλαιο ως κοινωνικό κράτος μια μεταπολεμική ιδιομορφία; Το κοινωνικό κράτος ‘πάει’ στην Ασία Το κοινωνικό κράτος ‘πάει’ στην Ασία Ινδονησία, από 1/1/2014 ασφάλεια υγείας σε 240 εκ. κατοίκους Ινδονησία, από 1/1/2014 ασφάλεια υγείας σε 240 εκ. κατοίκους Φιλιππίνες, PhilHealth Φιλιππίνες, PhilHealth Kίνα, ασφάλεια υγείας στις αγροτικές περιοχές-κάλυψη 97,3% Kίνα, ασφάλεια υγείας στις αγροτικές περιοχές-κάλυψη 97,3% Οι ασιατικές τίγρεις αρχίζουν να νοιάζονται για τους πολίτες τους; Οι ασιατικές τίγρεις αρχίζουν να νοιάζονται για τους πολίτες τους; ‘παραγωγική νοοτροπία’ : Η κοινωνική πολιτική στην υπηρεσία των οικονομικών στόχων και όχι το ανάποδο. Χαμηλές κοινωνικές παροχές, υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης. ‘παραγωγική νοοτροπία’ : Η κοινωνική πολιτική στην υπηρεσία των οικονομικών στόχων και όχι το ανάποδο. Χαμηλές κοινωνικές παροχές, υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης. Η ασιατική κρίση του 1998 δημιούργησε στρατιές ανέργων. Οι κυβερνήσεις έπρεπε να κάνουν κάτι για αυτό. Η ασιατική κρίση του 1998 δημιούργησε στρατιές ανέργων. Οι κυβερνήσεις έπρεπε να κάνουν κάτι για αυτό. Υπάρχει ένα σημείο οικονομικής ανάπτυξης από το οποίο και μετά οι κοινωνικές παροχές είναι αναπόφευκτες; Υπάρχει ένα σημείο οικονομικής ανάπτυξης από το οποίο και μετά οι κοινωνικές παροχές είναι αναπόφευκτες; Το μέλλον θα δείξει σε σχέση με αυτά τα υπό διαμόρφωση εμβρυακά κοινωνικά κράτη (πέραν της Ιαπωνίας και Ν. Κορέας). Το μέλλον θα δείξει σε σχέση με αυτά τα υπό διαμόρφωση εμβρυακά κοινωνικά κράτη (πέραν της Ιαπωνίας και Ν. Κορέας).

10 Σύγχρονη Κίνα: επιτεύγματα-προκλήσεις Θα φέρει η οικονομία της αγοράς τη δημοκρατία όπως εν μέρει συνέβη σε άλλες ασιατικές χώρες; Θα φέρει η οικονομία της αγοράς τη δημοκρατία όπως εν μέρει συνέβη σε άλλες ασιατικές χώρες; Μάρτιος 2013 αλλαγή ηγεσίας: Politburo Committee, Hu Jintao and Wen δεν είναι πια οι ηγέτες. Μια νεότερη γενιά παίρνει τα ηνία. Xi Jinping και η παρέα του. Μάρτιος 2013 αλλαγή ηγεσίας: Politburo Committee, Hu Jintao and Wen δεν είναι πια οι ηγέτες. Μια νεότερη γενιά παίρνει τα ηνία. Xi Jinping και η παρέα του. Προκλήσεις: μείωση του ρυθμού ανάπτυξης (The end of the Asian Miracle), περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, μεγάλες προσδοκίες στο εσωτερικό και ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Προκλήσεις: μείωση του ρυθμού ανάπτυξης (The end of the Asian Miracle), περιβαλλοντολογικές προκλήσεις, μεγάλες προσδοκίες στο εσωτερικό και ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον. Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σωστά ή θα δούμε στο μέλλον τη μεγαλύτερη φούσκα ακινήτων μάλλον καλύτερα πόλεων να σκάει; H Κινεζική οικονομία έχει «τρωτά» σημεία; Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σωστά ή θα δούμε στο μέλλον τη μεγαλύτερη φούσκα ακινήτων μάλλον καλύτερα πόλεων να σκάει; H Κινεζική οικονομία έχει «τρωτά» σημεία; Μπορεί η Κίνα να γίνει μια «μοντέρνα, αρμονική, δημιουργική, και υψηλού εισοδήματος κοινωνία;» Ρωτάει η Παγκόσμια Τράπεζα. Μπορεί η Κίνα να γίνει μια «μοντέρνα, αρμονική, δημιουργική, και υψηλού εισοδήματος κοινωνία;» Ρωτάει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η Τράπεζα προτείνει: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση της εφευρετικότητας, πράσινη ανάπτυξη, κοινωνική ασφάλεια, ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αμοιβαία επωφελούμενες σχέσεις με τον κόσμο. Η Τράπεζα προτείνει: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση της εφευρετικότητας, πράσινη ανάπτυξη, κοινωνική ασφάλεια, ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αμοιβαία επωφελούμενες σχέσεις με τον κόσμο.

11 Κίνα ή αλλιώς το εργοτάξιο του κόσμου Η τεράστια Κινεζική οικονομία, Goldman Sachs το 2028 θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η τεράστια Κινεζική οικονομία, Goldman Sachs το 2028 θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι στενότεροι συνεργάτες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα Η ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι στενότεροι συνεργάτες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα Η Κινεζική παγκοσμιοποίηση ή η άνοδος των πρώτων υλών και η πτώση της τιμής των βιομηχανικών αγαθών (από Jumbo μέχρι I-phones) Η Κινεζική παγκοσμιοποίηση ή η άνοδος των πρώτων υλών και η πτώση της τιμής των βιομηχανικών αγαθών (από Jumbo μέχρι I-phones) Μήπως παρατηρούμε τώρα το αντίθετο Μήπως παρατηρούμε τώρα το αντίθετο 1978, Deng Xiaoping «Poverty is not socialism.» «To be rich is glorious.» «Let some people get rich first.» 1978, Deng Xiaoping «Poverty is not socialism.» «To be rich is glorious.» «Let some people get rich first.»Poverty is not socialism.» «To be rich is glorious.Let some people get rich first.Poverty is not socialism.» «To be rich is glorious.Let some people get rich first. H δημιουργία των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στο Νότο και οι επενδύσεις από το Χονγκ-Κονγκ, τις άλλες κινεζικές ελίτ στην ΝΑ Ασία και από τη Δύση. H δημιουργία των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στο Νότο και οι επενδύσεις από το Χονγκ-Κονγκ, τις άλλες κινεζικές ελίτ στην ΝΑ Ασία και από τη Δύση. Η τεράστια εσωτερική μετανάστευση της Κίνα και η χωρίς προηγούμενο αστικοποίηση της. Μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Η τεράστια εσωτερική μετανάστευση της Κίνα και η χωρίς προηγούμενο αστικοποίηση της. Μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Μια «νέα νεωτερικότητα». Η δημιουργία μιας μέσης τάξης στα αστικά κέντρα. Η αύξηση της ανισότητας και η συνεχιζόμενη μετανάστευση από το εσωτερικό. Μια «νέα νεωτερικότητα». Η δημιουργία μιας μέσης τάξης στα αστικά κέντρα. Η αύξηση της ανισότητας και η συνεχιζόμενη μετανάστευση από το εσωτερικό.

12 Κινεζική ανάπτυξη

13

14 Deng Xiaοping και η οικονομική μεταρρύθμιση της Κίνας

15 Chinese modernity as “peaceful rise and pursue development in a scientific way” Hu Jintao

16

17 Post china world

18 Μέτα από 66 χρόνια

19 Ινδία Ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1947 Ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1947 Η περιοχή του Κασμίρ και τα προβλήματα με το Πακιστάν Η περιοχή του Κασμίρ και τα προβλήματα με το Πακιστάν 1961 και ο ρόλος της Ινδίας στο ‘κίνημα των ανεξάρτητων’. 1961 και ο ρόλος της Ινδίας στο ‘κίνημα των ανεξάρτητων’. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ινδία έμεινε ανεξάρτητη αλλά ανάπτυξε περισσότερους δεσμούς με τη Ρωσία Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ινδία έμεινε ανεξάρτητη αλλά ανάπτυξε περισσότερους δεσμούς με τη Ρωσία Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ινδία ανέπτυξε τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλα κράτη. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ινδία ανέπτυξε τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλα κράτη. 1991- Οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τον Singh 1991- Οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τον Singh Το 1998 η Ινδία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές και δέχθηκε σοβαρότατες αντιδράσεις από πολλά κράτη Το 1998 η Ινδία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές και δέχθηκε σοβαρότατες αντιδράσεις από πολλά κράτη O πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η συνεργασία «δύο μεγάλων δημοκρατιών». Το 2004 οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα πυρηνικό σύμφωνο συνεργασίας παρότι η Ινδία δεν είναι μέρος του Nuclear Non-Proliferation Treaty. O πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η συνεργασία «δύο μεγάλων δημοκρατιών». Το 2004 οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα πυρηνικό σύμφωνο συνεργασίας παρότι η Ινδία δεν είναι μέρος του Nuclear Non-Proliferation Treaty. Το «δημογραφικό μέρισμα» ή η «δημογραφική βόμβα» της Ινδίας σε σχέση με τη Κίνα. Το «δημογραφικό μέρισμα» ή η «δημογραφική βόμβα» της Ινδίας σε σχέση με τη Κίνα.

20

21 Ινδία: επιτεύγματα-προκλήσεις Μια δημοκρατία 700 εκ. ψηφοφόρων. Μια δημοκρατία 700 εκ. ψηφοφόρων. Κατά τα προηγούμενα έτη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 8,8% ετησίως. Μια οικονομία υπηρεσιών και ειδικότερα του ΙΤ. Μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας τα προηγούμενα δυο χρόνια. Στην παρούσα η μόνη οικονομία των BRICS που ανακάμπτει δυναμικά Κατά τα προηγούμενα έτη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 8,8% ετησίως. Μια οικονομία υπηρεσιών και ειδικότερα του ΙΤ. Μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας τα προηγούμενα δυο χρόνια. Στην παρούσα η μόνη οικονομία των BRICS που ανακάμπτει δυναμικά Παραδοσιακός δρόμος ανάπτυξης: αγροτική παραγωγή, ελαφριά βιομηχανία, βαριά και υψηλή, υπηρεσίες. Η Ινδία (εν μέρει εξαιτίας της Αγγλικής γλώσσας) πήγε κατευθείαν στις υπηρεσίες. Παραδοσιακός δρόμος ανάπτυξης: αγροτική παραγωγή, ελαφριά βιομηχανία, βαριά και υψηλή, υπηρεσίες. Η Ινδία (εν μέρει εξαιτίας της Αγγλικής γλώσσας) πήγε κατευθείαν στις υπηρεσίες. 65% των Ινδών είναι αγρότες και αντιστοιχούν μόλις στο 18% του ΑΕΠ. Ένας αγροτικός κόσμος και ένας κόσμος υπηρεσιών. 65% των Ινδών είναι αγρότες και αντιστοιχούν μόλις στο 18% του ΑΕΠ. Ένας αγροτικός κόσμος και ένας κόσμος υπηρεσιών. Η Ινδία δεν έχει την ίδια αστικοποίηση με την Κίνα. Η μη αστικοποίηση, βιομηχανοποίηση της χώρας δεν παράγει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας όπως στην Κίνα. Το θέμα των πολύ κακών υποδομών της χώρας. Η Ινδία δεν έχει την ίδια αστικοποίηση με την Κίνα. Η μη αστικοποίηση, βιομηχανοποίηση της χώρας δεν παράγει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας όπως στην Κίνα. Το θέμα των πολύ κακών υποδομών της χώρας. Η Ινδία είναι ταυτόχρονα παγκοσμιοποιημένη και μεσαιωνική (Edward Luce, In Spite of the Gods) Η Ινδία είναι ταυτόχρονα παγκοσμιοποιημένη και μεσαιωνική (Edward Luce, In Spite of the Gods) Οικονομίες κλίμακας κεφαλαίου (ΙΤ) και όχι εργασίας (ελαφριά βιομηχανία) Οικονομίες κλίμακας κεφαλαίου (ΙΤ) και όχι εργασίας (ελαφριά βιομηχανία)

22 Ινδία: επιτεύγματα-προκλήσεις Το θέμα της κάστας, ο καθένας ζει τη κάστα του τουλάχιστον στην ύπαιθρο Το θέμα της κάστας, ο καθένας ζει τη κάστα του τουλάχιστον στην ύπαιθρο Η μεγαλύτερη δημοκρατία στον πλανήτη που μοιάζει με πολιτική της κάστας. Το πελατειακό κράτος και η διαφθορά Η μεγαλύτερη δημοκρατία στον πλανήτη που μοιάζει με πολιτική της κάστας. Το πελατειακό κράτος και η διαφθορά Η δημοκρατία απαραίτητη εξαιτίας της διαφοράς των πληθυσμών αλλά και ο τοπικισμός της Ινδικής δημοκρατίας Η δημοκρατία απαραίτητη εξαιτίας της διαφοράς των πληθυσμών αλλά και ο τοπικισμός της Ινδικής δημοκρατίας Η νέα κάστα των αστών των Ινδικών πόλεων, μια διαφορετική κάστα, με διαφορετική ενημέρωση και αντίληψη, μια διαφορετική πολιτική; Η νέα κάστα των αστών των Ινδικών πόλεων, μια διαφορετική κάστα, με διαφορετική ενημέρωση και αντίληψη, μια διαφορετική πολιτική; Δημογραφικό μέρισμα ή δημογραφική βόμβα; Δημογραφικό μέρισμα ή δημογραφική βόμβα;

23

24

25 2008 Man Book of the year, γράμμα στον Wen Jiabao, η προσωπική διαδρομή ενός ανθρώπου προς την οικονομική ελευθερία, από το ‘σκοτάδι στο ‘φως’, ο λευκός τίγρης ως ατομικότητα/ διαφορετικότητα/ αξία, η φιλελεύθερη καπιταλιστική Ινδία, πως κερδίζεις την ελευθερία σου ακόμα και με φόνο, «the voice of the colossal underclass», κάστες, θρησκεία, διαφθορά στη σύγχρονη Ινδική κοινωνία, αριστούργημα.

26

27 Make in India

28 Narenda Modi & BJP (Bjaratiya Janata Party)

29

30 Κινεζο-Ινδικές σχέσεις εν συντομία Η Κίνα και η Ινδία είναι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και έχουν συνυπάρξει για χιλιετίες Η Κίνα και η Ινδία είναι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και έχουν συνυπάρξει για χιλιετίες Οι δρόμοι του μεταξιού περνούσαν από την Ινδία Οι δρόμοι του μεταξιού περνούσαν από την Ινδία 1962, πόλεμος για τα σύνορα 1962, πόλεμος για τα σύνορα 1971, Η Κίνα και οι ΗΠΑ πηγαίνουν με το μέρος του Πακιστάν στο μεταξύ τους πόλεμο 1971, Η Κίνα και οι ΗΠΑ πηγαίνουν με το μέρος του Πακιστάν στο μεταξύ τους πόλεμο Από το 1980 και μετά αποκατάσταση σχέσεων Από το 1980 και μετά αποκατάσταση σχέσεων Εμπορικές σχέσεις αλλά και ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της Ινδίας Εμπορικές σχέσεις αλλά και ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της Ινδίας Στρατιωτικοί εξοπλισμοί και κάποια καχυποψία Στρατιωτικοί εξοπλισμοί και κάποια καχυποψία Μέλη των BRICs/ ανταγωνιμός και συνεργασία. Μέλη των BRICs/ ανταγωνιμός και συνεργασία. Hu Jintao “H Κίνα ελπίζει ότι η Ινδία θα είναι ειρηνική, ευημερούσα και ακμάζουσα και ότι η μεταξύ μας σχέση θα βελτιώνονται συνέχεια». (Καλό θα ήταν να μειωθεί και το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας στο εμπόριο με την Κίνα) Hu Jintao “H Κίνα ελπίζει ότι η Ινδία θα είναι ειρηνική, ευημερούσα και ακμάζουσα και ότι η μεταξύ μας σχέση θα βελτιώνονται συνέχεια». (Καλό θα ήταν να μειωθεί και το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας στο εμπόριο με την Κίνα) Thomas Friedman: frenemies Thomas Friedman: frenemies

31 Νέα προβλήματα; Τόσο χερσαία όσο και ναυτικά;

32 Η νέα γεωπολιτική της Ασίας Μέχρι στιγμής ασχοληθήκαμε κυρίως με την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης της Ασίας και ειδικότερα με τους δυο αναδυόμενους γίγαντες (Ινδία και Κίνα) Μέχρι στιγμής ασχοληθήκαμε κυρίως με την έννοια της οικονομικής μεγέθυνσης της Ασίας και ειδικότερα με τους δυο αναδυόμενους γίγαντες (Ινδία και Κίνα) Παρόλα αυτά η νέα γεωπολιτική της περιοχής δεν αφορά τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δυο αυτών δυνάμεων αλλά τις σχέσεις της Κίνας και της παραδοσιακής αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή Παρόλα αυτά η νέα γεωπολιτική της περιοχής δεν αφορά τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δυο αυτών δυνάμεων αλλά τις σχέσεις της Κίνας και της παραδοσιακής αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή Το μεταπολεμικό ασιατικό θαύμα κατά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου Το μεταπολεμικό ασιατικό θαύμα κατά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου Ποια είναι η νέα γεωπολιτική της Ασίας; Ποιες είναι οι νέες ισορροπίες στην περιοχή; Ποια είναι η νέα γεωπολιτική της Ασίας; Ποιες είναι οι νέες ισορροπίες στην περιοχή; Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και το μετά-ψυχροπολεμικό γεωπολιτικό, γεωοικονομικό παιχνίδι της περιοχής Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και το μετά-ψυχροπολεμικό γεωπολιτικό, γεωοικονομικό παιχνίδι της περιοχής

33 Το ασιατικό οικονομικό θαύμα Ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δυο ηττημένοι του Β παγκοσμίου πολέμου εξελίχθηκαν στις δυο διαδοχικές ατμομηχανές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δυο ηττημένοι του Β παγκοσμίου πολέμου εξελίχθηκαν στις δυο διαδοχικές ατμομηχανές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Ο πόλεμος της Κορέας το 1950 και η ανάγκη για μια δυνατή, καπιταλιστική, φιλοδυτική Ιαπωνία Ο πόλεμος της Κορέας το 1950 και η ανάγκη για μια δυνατή, καπιταλιστική, φιλοδυτική Ιαπωνία Ψυχροπολεμικό πλαίσιο και η προτεραιότητα της ανάπτυξης της Ιαπωνίας στην Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική Ψυχροπολεμικό πλαίσιο και η προτεραιότητα της ανάπτυξης της Ιαπωνίας στην Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική Η ανάπτυξη της Ιαπωνικής οικονομίας: 1946-1976 η οικονομία μεγάλωσε 55 φορές. Το λεγόμενο «Ιαπωνικό θαύμα». Η ανάπτυξη της Ιαπωνικής οικονομίας: 1946-1976 η οικονομία μεγάλωσε 55 φορές. Το λεγόμενο «Ιαπωνικό θαύμα». 1962, Kaname Akamatsu (οικονομολογός) και η μεταφορά των κοπαδιού των ιπτάμενων χηνών. Οι ασιατικές οικονομίες ως ιπτάμενες χήνες θα ‘φτάσουν’ τις δυτικές χώρες καθώς η παραγωγή μεταφέρεται στην Ασία. Η Ιαπωνία οδηγεί το κοπάδι. 1962, Kaname Akamatsu (οικονομολογός) και η μεταφορά των κοπαδιού των ιπτάμενων χηνών. Οι ασιατικές οικονομίες ως ιπτάμενες χήνες θα ‘φτάσουν’ τις δυτικές χώρες καθώς η παραγωγή μεταφέρεται στην Ασία. Η Ιαπωνία οδηγεί το κοπάδι. Το 1991 η οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία σταματά και επέρχεται η λεγόμενη χαμένη δεκαετία. Ο στάσιμο-πληθωρισμός εισέρχεται στη χώρα. Ταυτόχρονα είχαν αρχίσει και οι ανησυχίες σχετικά με την απειλή από τη χώρα του «ανατέλλοντος ήλιου» στις ΗΠΑ. Το 1991 η οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία σταματά και επέρχεται η λεγόμενη χαμένη δεκαετία. Ο στάσιμο-πληθωρισμός εισέρχεται στη χώρα. Ταυτόχρονα είχαν αρχίσει και οι ανησυχίες σχετικά με την απειλή από τη χώρα του «ανατέλλοντος ήλιου» στις ΗΠΑ. Η ηγεμονία της Ιαπωνίας στην Ασία είναι παρελθόν και η νέα δύναμη της περιοχής, η Κίνα, αλλάζει την ισορροπία και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή. Η νέα γεωπολιτική του Ειρηνικού στον αιώνα της Ασίας Η ηγεμονία της Ιαπωνίας στην Ασία είναι παρελθόν και η νέα δύναμη της περιοχής, η Κίνα, αλλάζει την ισορροπία και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή. Η νέα γεωπολιτική του Ειρηνικού στον αιώνα της Ασίας

34 Αποπληθωρισμός, το σπάσιμο της φούσκας των περιουσιακών στοιχείων και το «τέλος» της Ιαπωνίας.

35 Abenomics Shenzo Abe και η προσπάθεια να βγει η χώρα από τον από-πληθωρισμό Shenzo Abe και η προσπάθεια να βγει η χώρα από τον από-πληθωρισμό Χαλαρή νομισματική πολιτική Χαλαρή νομισματική πολιτική Δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές Δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές Υποτίμηση του yen και αύξηση των εξαγωγών Υποτίμηση του yen και αύξηση των εξαγωγών Και η Ιαπωνία αναπτύσσεται ξανά στο πλαίσιο της ανάδυσης των αναπτυγμένων χωρών. Και η Ιαπωνία αναπτύσσεται ξανά στο πλαίσιο της ανάδυσης των αναπτυγμένων χωρών.

36 Η αλλαγή του συντάγματος (Japan security Bill) και το τέλος μιας εποχής;

37 Ο νέος ψυχρός πόλεμος; Το ασιατικό οικονομικό θαύμα με τη βοήθεια της Αμερικής κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο στην Ασία. Στο τέλος ακόμα και η Κίνα και το Βιετνάμ μετατράπηκαν σε οικονομίες της αγοράς. Το ασιατικό οικονομικό θαύμα με τη βοήθεια της Αμερικής κέρδισε τον ψυχρό πόλεμο στην Ασία. Στο τέλος ακόμα και η Κίνα και το Βιετνάμ μετατράπηκαν σε οικονομίες της αγοράς. Από την ασιατική κρίση του 1997-98 η ηγεμονία της Αμερικής είναι σε ύφεση ενώ η επιρροή της Κίνας είναι εμφανής. Από την ασιατική κρίση του 1997-98 η ηγεμονία της Αμερικής είναι σε ύφεση ενώ η επιρροή της Κίνας είναι εμφανής. Η άνοδος της Κίνας συνέπεσε με την πτώση της Ιαπωνίας. Και τα δύο γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο εθνικισμούς και ιστορικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δυο χώρων. Η άνοδος της Κίνας συνέπεσε με την πτώση της Ιαπωνίας. Και τα δύο γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο εθνικισμούς και ιστορικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δυο χώρων. Πρώτος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος: 1894-95 ή η αρχή του τέλους της Δυναστείας Qing. Πρώτος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος: 1894-95 ή η αρχή του τέλους της Δυναστείας Qing. Δεύτερος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος: 1937-1945. Οι θηριωδίες των Ιαπώνων έμειναν στη μνήμη των Κινέζων (The rape of Nanking and servitude to Japanese soldiers) Δεύτερος Κινεζο-Ιαπωνικός πόλεμος: 1937-1945. Οι θηριωδίες των Ιαπώνων έμειναν στη μνήμη των Κινέζων (The rape of Nanking and servitude to Japanese soldiers) 2004- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Yasukuni Shrine, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στο Β παγκοσμιο πόλεμο για τον Αυτοκράτορα Ήλιο. Οι κινέζικες πόλεις καίγονται ως διαμαρτυρία 2004- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Yasukuni Shrine, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στο Β παγκοσμιο πόλεμο για τον Αυτοκράτορα Ήλιο. Οι κινέζικες πόλεις καίγονται ως διαμαρτυρία Μεγάλοι παλαιοί και νέοι εθνικισμοί αναπτύσσονται στην περιοχή. Μεγάλοι παλαιοί και νέοι εθνικισμοί αναπτύσσονται στην περιοχή. Οι ηγέτες της Κίνας θα μπορέσουν να δαμάσουν αυτά τα ξεσπάσματα εθνικισμού στο μέλλον; Ο «νέος ψυχρός πόλεμος της Ασίας» (Foreign Policy) Οι ηγέτες της Κίνας θα μπορέσουν να δαμάσουν αυτά τα ξεσπάσματα εθνικισμού στο μέλλον; Ο «νέος ψυχρός πόλεμος της Ασίας» (Foreign Policy)

38 Η πολυπλοκότητα και αντιφατικότητα του νέου ψυχρού πολέμου σε ένα περιβάλλον γεωοικονομικής συνεργασίας Η αμερικάνικη οπτική στην περιοχή ήταν ιστορικά ότι χώρες απολυταρχικές όπως Κορέα, Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊλάνδη μέσα από την οικονομική ανάπτυξη σταδιακά μετασχηματίζονταν σε δημοκρατικές Η αμερικάνικη οπτική στην περιοχή ήταν ιστορικά ότι χώρες απολυταρχικές όπως Κορέα, Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊλάνδη μέσα από την οικονομική ανάπτυξη σταδιακά μετασχηματίζονταν σε δημοκρατικές Το θέμα είναι το πως η Αμερική βλέπει την Κίνα. Το θέμα είναι το πως η Αμερική βλέπει την Κίνα. Μια οπτική γωνία: η Κίνα ως η νέα απειλή. Και πριν την πτώση της η Ιαπωνία είχε θεωρηθεί απειλή για την Αμερική με τις εξαγορές της στις ΗΠΑ. Η Κίνα ως η νέα Ιαπωνία. Μια οπτική γωνία: η Κίνα ως η νέα απειλή. Και πριν την πτώση της η Ιαπωνία είχε θεωρηθεί απειλή για την Αμερική με τις εξαγορές της στις ΗΠΑ. Η Κίνα ως η νέα Ιαπωνία. Δεύτερη οπτική: Η Κίνα ως μέρος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και αγοραστής των αμερικάνικων ομολόγων. Δεύτερη οπτική: Η Κίνα ως μέρος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και αγοραστής των αμερικάνικων ομολόγων. Όλοι οι αμερικάνικοι πρόεδροι από το Νίξον και μετά ήταν πραγματιστές με την Κίνα. Μόνο σε περιόδους εκλογών οι πρόεδροι είναι «σκληροί» με την Κίνα Όλοι οι αμερικάνικοι πρόεδροι από το Νίξον και μετά ήταν πραγματιστές με την Κίνα. Μόνο σε περιόδους εκλογών οι πρόεδροι είναι «σκληροί» με την Κίνα Η αντιφατική πραγματικότητα: στον οικονομικό αλλά και στον γεωπολιτικό τομέα, εκτός από το θέμα της Ταιβάν, οι ΗΠΑ και Κίνα είναι στενοί συνεργάτες (Overholt 2008). Η αντιφατική πραγματικότητα: στον οικονομικό αλλά και στον γεωπολιτικό τομέα, εκτός από το θέμα της Ταιβάν, οι ΗΠΑ και Κίνα είναι στενοί συνεργάτες (Overholt 2008). Στρατιωτικά ενδυναμώνεται μια συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας για τον περιορισμό των φιλοδοξιών της Κίνας. Η στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας. Στρατιωτικές και οικονομικές πραγματικότητες δεν φαίνεται να συνάδουν. Στρατιωτικά ενδυναμώνεται μια συμμαχία ΗΠΑ και Ιαπωνίας για τον περιορισμό των φιλοδοξιών της Κίνας. Η στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας. Στρατιωτικές και οικονομικές πραγματικότητες δεν φαίνεται να συνάδουν. Η παγκόσμια γεωοικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την νέα γεωπολιτική του Ειρηνικού. Η παγκόσμια γεωοικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την νέα γεωπολιτική του Ειρηνικού. Frenemies Frenemies Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο σας είχα προειδοποιήσει. Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο σας είχα προειδοποιήσει.

39 Πόλεμος για αυτά; Sensakus/ Diaoyus

40 Apec 2104

41 Προβλήματα και αλλού, SE CHINA SEA Subi reef

42


Κατέβασμα ppt "Η Ανατολή της ανατολής; Γ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google