Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ > ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Κίνηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ > ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Κίνηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ > ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Κίνηση επεξεργασία και μαθησιακές προσαρμογές (804) ΛΑΣΚΑΡΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΕΜ:889 ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

2  Η Άννα είναι ένα κοριτσάκι 5 ετών όπου μία επέμβαση στον υποθάλαμο του εγκεφάλου σε ηλικία 4 ετών περιόρισε σημαντικά τον κινητό έλεγχο των άνω και κάτω άκρων με αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητα της να μετακινείται ανεξάρτητα και να ισορροπεί σε ορθή στάση και να χειρίζεται με σταθερότητα και ακρίβεια αντικείμενα με τα χέρια της όπως μολύβια κουτάλι πιρούνι και ποτήρι. Η φυσιοθεραπεύτρια που βοήθησε την Άννα να καταφέρει να περπατήσει να ισορροπεί πάλι χωρίς βοήθεια (με αργά και μικρά βήματα) πρέπει τώρα να την βοηθήσει να χειρίζεται από μόνη της ένα πιρούνι, κουτάλι και ποτήρι. Μέχρι σήμερα την βοηθούσε η μητέρα της στο φαγητό αλλά αυτό την εκνευρίζει ιδιαίτερα ενώ καθώς φτάνει η εποχή που θα πάει στο σχολείο θα πρέπει σιγά να μάθει να χειρίζεται και τα μολύβια. Ποια προσέγγιση πρέπει να ακολουθήσει;

3  ΗΛΙΚΙΑ: 5 ΕΤΩΝ  ΕΜΠΕΙΡΙΑ: γνωρίζει να χειρίζεται ένα πιρούνι, κουτάλι και ποτήρι, αλλά όχι αυτόνομα. Μέχρι σήμερα δέχεται την βοήθεια της μητέρας της. Άρα κινητικό στάδιο.  ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ: η σταθερότητα και η ακρίβεια χειρισμού των αντικειμένων περιορίστηκαν λόγω επέμβασης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.  ΚΙΝΗΤΡΑ: το γεγονός ότι θα πάει σχολείο και θέλει να χειρίζεται μόνη της τα μολύβια. Αν μάθει να χειρίζεται μόνη της το μολύβι, θα μπορεί να σχεδιάσει ή να γράψει οτιδήποτε θέλει.  ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ: 1)ΑΚΡΙΒΕΙΑ 2) ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ 3 ) ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

4  ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ: χειρισμός του μολυβιού  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟΔΟΣΗΣ α)στο ιατρείο αρχικά χωρίς την παρουσία κάπου τρίτου β) όταν η Άννα φτάσει στο τελικό στάδιο εξάσκησης η εξάσκηση θα γίνεται υπό πίεση χρόνου και με άλλα παιδιά, για να υπάρχει συναγωνισμός γ)θα χρησιμοποιηθούν μολύβια χρωματιστά και κανονικά και διάφοροι τύποι χαρτιού πχ χαρτί μπλοκ για ζωγραφική, τετράδιο με γραμμές, με κουτάκια κτλ.  ΤΕΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: στο σχολείο, με άλλους μαθητές ( ύπαρξη συναγωνισμού) και σε συνθήκες υπό πίεση χρόνου. Το περιβάλλον είναι διαγνώσιμο και προβλέψιμο.  ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΧΟΥ: πρόκειται για κινητική αλλά και γνωστική δεξιότητα, λεπτή (συμμετοχή μικρών μυϊκών ομάδων), απλή (συμμετοχή μικρού αριθμού αρθρώσεων), κλειστή (διαγνώσιμο περιβάλλον, γράψιμο με μολύβι ίδιου τύπου σε παρόμοιες επιφάνειες), διακριτή (καθορισμένη αρχή και τέλος), φόβος τραυματισμού δεν υπάρχει.

5  Η μάθηση ενός γενικού κινητικού προγράμματος  ΕΠΙΜΈΡΟΥΣ ΦΑΣΕIΣ: Η σταθεροποίηση του κορμού, το άπλωμα του χεριού, η λαβή του αντικειμένου και η σταθερή επιστροφή του.  ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ: ίσια πλάτη, σταθερός κορμός, πιάσιμο του μολυβιού με τον αντίχειρα και τον δείκτη και τα υπόλοιπα δάχτυλα σταθεροποιούν το μολύβι.  ΜΟΝΤΕΛΟ: ως πρότυπο θα είναι η φυσιοθεραπεύτρια, καθώς υπάρχει οικειότητα με την Άννα, επικοινωνία κα προηγούμενη εμπειρία μαζί της. Το μοντέλο είναι ικανό, αυτόνομο και γνωρίζει σε ποια σημεία πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η Άννα.  ΠΩΣ/ΠΟΤΕ/ΠΟΥ: H εξάσκηση αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο ιατρείο χωρίς την παρουσία τρίτου προσώπου, στο κινητικό στάδιο θα μπορεί να έρθει και η μητέρα της Άννας και στο αυτόνομο θα συμμετέχουν κι άλλα παιδιά σε κάποιο άλλο περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. Η εξάσκηση θα αποτελείται συνολικά από 120 προπονητικές μονάδες (1 προπονητική μονάδα για 1 ημέρα), 3 φορές την εβδομάδα για 10 μήνες. Κάθε προπονητική μονάδα θα διαρκεί 45 λεπτά.

6  προφορική περιγραφή και των 3 δεξιοτήτων (χειρισμός πιρουνιού, κουταλιού και ποτηριού για την μεταφορά μάθησης)  παρουσίαση των δεξιοτήτων από εμάς (ολική μέθοδος διδασκαλίας)  στη συνέχεια θα προσπαθήσει η Άννα να επαναλάβει ότι κάναμε με την καθοδήγηση μας.  περιγραφή της δεξιότητας στόχου  επίδειξη της δεξιότητας στόχου από εμάς  θα χωριστεί σε επιμέρους φάσεις: σταθεροποίηση του κορμού, άπλωμα του χεριού, λαβή του αντικειμένου και σταθερή επιστροφή του.  Στην αρχή βοηθάμε την Άννα τοποθετώντας το χέρι μας πάνω στο δικό της  Καθώς προχωράμε στην εξάσκηση, οι απαιτήσεις μας για ακρίβεια αυξάνονται  στο γνωστικό στάδιο, θα μπορεί να παρακολουθεί και η μητέρα της για να συνηθίσει η Άννα στην παρουσία κοινού.  Τέλος, στο αυτόνομο στάδιο θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί τα αντικείμενα σε περιβάλλον με διαφορετικά ερεθίσματα και με ύπαρξη συναγωνισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, θα συμμετέχουν και άλλα παιδιά για αρχή και στην συνέχεια θα αλλάξουμε περιβάλλον εξάσκησης, ώστε να είναι προετοιμασμένη για την ένταξη της στην τάξη.

7  ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: στο αρχικό στάδιο, καθώς λειτουργεί σαν κίνητρο και ενθάρρυνση. «Μπράβο, αυτή την φορά έγραψες σωστά τον αριθμό». Θα την χρησιμοποιήσουμε σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αλλά με προσοχή για να μην υπάρξει εξάρτηση.  ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: περιγράφεται η εκτέλεση της δεξιότητας ενώ παράλληλα εντοπίζονται και λάθη. «Άννα πρέπει να κρατάς σταθερά το μολύβι με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Διόρθωσε την κλίση του χεριού σου, τοποθέτησε το βραχίονα παράλληλα με την επιφάνεια του τραπεζιού».  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗ: περιλαμβάνει πληροφορίες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον ασκούμενο σε πιο αποτελεσματικές διορθώσεις που θα εκτελέσει στις επόμενες εκτελέσεις. «Άννα δώσε κλίση στον καρπό σου αριστερά και δεξιά, ώστε να σχεδιάζεις με μεγαλύτερο εύρος την καμπύλη».  ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ: παρέχεται στο αρχικό στάδιο για τον τύπο της κίνησης πχ ευθεία κίνηση για την οριζόντια γραμμή, κινηματικές πληροφορίες πχ κράτα σταθερό το χέρι και προχώρησε με το μολύβι οριζόντια, πληροφορίες για τον τύπο της κίνησης, το περιεχόμενο πχ σήμερα θα μάθουμε να σχεδιάζουμε κύκλους.  ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.: απαραίτητη για να υπάρχει μάθηση, πληροφορίες σχετικά με το στόχο και το αποτέλεσμα πχ Άννα αν μάθεις να κρατάς το μολύβι, μετά θα μπορείς να γράψεις και να σχεδιάσεις ό,τι θέλεις.  Συχνότητα παροχής ανατροφοδότησης: σταθερή, ώστε να αναπτυχθεί ο αυτόνομος μηχανισμός διόρθωσης λαθών.

8  προφορική περιγραφή της δεξιότητας, τονίζονται τα σημεία κλειδιά,  θα χρησιμοποιηθεί η ολική μέθοδος διδασκαλίας (εκτελούμε ολόκληρη την δεξιότητα) και γίνεται η παρουσίαση της.  προσπάθεια τη Άννας με την βοήθειά μας.  Όσο προχωράμε προς το τελικό στάδιο μειώνεται η συχνότητα παροχής πληροφοριών και ανατροφοδότησης, μέχρι το σημείου του τελικού σταδίου, όπου θα υπάρχει νοερή πρόβα στο μυαλό της Άννας και θα είναι πιο αποτελεσματική στην αναγνώριση λαθών.  ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ: κατανεμημένη και ολική.  ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ: άμεση επιβράβευση μετά την προσπάθεια και ειλικρινή αισθήματα επιβράβευσης πχ Συγχαρητήρια ζωγράφισες πολύ ωραία το σκίτσο.  ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ: Ένα λάθος κάθε φορά (μόνο των κρίσιμων λαθών, Οι βελτιώσεις στην απόδοση της Άννα θα τονώσουν το ενδιαφέρον και την αυτοπεποίθησή της. Πρώτα καθορίζουμε το λάθος και μετά τον τρόπο διόρθωσής του. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για το λάθος, διαφορετικά η Άννα θα χάσει την εμπιστοσύνη της. Η Άννα θα πρέπει να έχει κατανοήσει τις οδηγίες, για να διορθώσει την αιτία του λάθους.  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ.

9  ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Τονίζουμε την κατεύθυνση της προσοχής σε σχέση με τις προηγούμενες δεξιότητες. «Άννα πρόσεχε τον τρόπο που κρατάς το μολύβι. Να το κρατάς τόσο σταθερά, όπως κρατούσες το ποτήρι με το νερό ή το κουτάλι.»  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: η δεξιότητα στόχος χωρίζεται σε 3 φάσεις, πιάσιμο, χειρισμός και επιστροφή του μολυβιού, όπως και στον χειρισμό των προηγούμενων αντικειμένων. «Άννα πιάσε πρώτα το μολύβι με τον αντίχειρα και τον δείκτη, ζωγράφισε και άφησε το πάλι πίσω».  ΝΟΜΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Η βελτίωση στην αρχή θα είναι γρήγορη και μεγάλη και θα μειώνεται όσο συνεχίζεται η εξάσκηση.  ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ: μέτριο για όλα τα στάδια καθώς πρόκειται για συνδυασμό κινητικής και γνωστικής δεξιότητας.

10  Ομαδοποιημένη σταθερή εξάσκηση μέχρι και να ολοκληρωθεί και το αυτόνομο στάδιο  Αφού ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες προπονητικές μονάδες, η εξάσκηση θα γίνεται με την παρουσία παιδιών για την ύπαρξη του συναγωνισμού. Επίσης, σε διαφορετικό περιβάλλον εκτέλεσης πχ σε μία καφετέρια, ώστε να υπάρχουν διαφορετικά ερεθίσματα και η Άννα να πρέπει να εξασκηθεί χωρίς να αποσπάται η συγκέντρωσή της  Όσο προχωράμε στο αυτόνομο στάδιο μειώνουμε την παροχή βοήθειας και ανατροφοδότησης  Επιβράβευση της καλής προσπάθειας

11  ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: θα υπάρχει στο γνωστικό στάδιο και στο αυτόνομο θα γράφει γράμματα με κλειστά μάτια πχ «κρατάω ίσια την πλάτη μου, πρώτα πρέπει να πάρω το μολύβι, να το πιάσω με τον αντίχειρα και τον δείκτη, μετά να κάνω ένα κύκλο και μία γραμμή δεξιά για να σχηματιστεί το α ».  ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: συνεχόμενη και σταθερή, ώστε να αναπτυχθεί ο αυτόνομος μηχανισμός διόρθωσης λαθών. Όσο προχωράει η ασκούμενη στο αυτόνομο στάδιο, θα μειώνεται για να μην υπάρξει εξάρτηση. «Άννα κράτα σταθερά το μολύβι με τον αντίχειρα και τον δείκτη, τα υπόλοιπα δάχτυλα ισορροπούν το μολύβι και τώρα προσπάθησε να κάνεις μία ίσια γραμμή».  ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ: θα παρέχεται στο αρχικό στάδιο για τον τύπο της κίνησης πχ ευθεία κίνηση για την οριζόντια γραμμή, κινηματικές πληροφορίες πχ κράτα σταθερό το χέρι και προχώρησε με το μολύβι οριζόντια, πληροφορίες για τον τύπο της κίνησης και το περιεχόμενο πχ σήμερα θα μάθουμε να σχεδιάζουμε κύκλους.  ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.: απαραίτητη για να υπάρχει μάθηση, πληροφορίες σχετικά με το στόχο και το αποτέλεσμα πχ Άννα αν μάθεις να κρατάς το μολύβι, μετά θα μπορείς να γράψεις και να σχεδιάσεις ότι θέλεις.

12  Μετά το αυτόνομο στάδιο και το πέρας ενός μήνα, θα κάνουμε το 1 ο τεστ διατήρησης (διάρκειας 45 λεπτών), για να αξιολογήσουμε την μάθηση της Άννας. Αφού γίνει το 1 ο τεστ και το πέρας ενός ακόμη μήνα, θα κάνουμε και το 2 ο τεστ διατήρησης (διάρκειας 45 λεπτών). Θα συγκρίνουμε στην συνέχεια την απόδοση μεταξύ του 1 ου και του 2 ου. Τα τεστ διατήρησης θα περιλαμβάνουν ότι διδάχτηκε η Άννα. Στο 1 ο τεστ διατήρησης θα πρέπει να της αναφέρουμε κάποια γράμματα και αριθμούς και θα πρέπει να τα γράψει. Συνολικά 70 γράμματα και αριθμοί. Αξιολόγηση: 60 και πάνω= πάρα πολύ καλά, 45-59=πολύ καλά, 30-44=καλά, από 29 και κάτω= χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Στο 2 ο τεστ διατήρησης θα της δώσουμε ένα θέμα πχ καλοκαιρινές διακοπές και θα πρέπει να σχεδιάσει τουλάχιστον 6 εικόνες.

13


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ > ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Κίνηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google