Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο

2 Ελληνογαλική σχολή Άγιος Παύλος Υπεύθυνη καθηγήτρια :Σταυρούλα Μαυρομματάκη Σχολικό Έτος : 2015-2016 Θέμα : Ρολόι

3 Ορισμός Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι ένα όργανο ένδειξης του χρόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων μικρότερων της ημέρας, σε αντίθεση π.χ. με τα ημερολόγια. Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι ένα όργανο ένδειξης του χρόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων μικρότερων της ημέρας, σε αντίθεση π.χ. με τα ημερολόγια. Ρολόγια που χρησιμοποιούνται για τεχνικούς σκοπούς και παρουσιάζουν μεγάλη ακρίβεια στη μέτρηση σύντομων χρονικών διαστημάτων, αποκαλούνται συνήθως χρονόμετρα. Ρολόγια που χρησιμοποιούνται για τεχνικούς σκοπούς και παρουσιάζουν μεγάλη ακρίβεια στη μέτρηση σύντομων χρονικών διαστημάτων, αποκαλούνται συνήθως χρονόμετρα.

4 Ιστορική εξέλιξη Η πρώτη συσκευή μέτρησης χρονου ήταν το ηλιακό ρολόι που υποστηρίζουν οι ιστορικοί ότι εφευρέθηκε στην Κίνα στο 2.679 π.Χ. Η πρώτη συσκευή μέτρησης χρονου ήταν το ηλιακό ρολόι που υποστηρίζουν οι ιστορικοί ότι εφευρέθηκε στην Κίνα στο 2.679 π.Χ. Το υδραυλικό ρολόι του Κτησίβιου (3ος αι. π.Χ.). Είναι ίσως το αρχαιότερο στο είδος του. Πρόκειται, για ένα αυτόματο υδραυλικό ρολόι που μπορούσε να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το υδραυλικό ρολόι του Κτησίβιου (3ος αι. π.Χ.). Είναι ίσως το αρχαιότερο στο είδος του. Πρόκειται, για ένα αυτόματο υδραυλικό ρολόι που μπορούσε να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τον 13ο αιώνα αναπτύχθηκαν τα πρώτα μηχανικά ρολόγια δαπέδου στην Ευρώπη αλλά η ακρίβεια τους ήταν περιορισμένη. Το 1500 ο Π.Χένλαϊν στην Γερμανία κατασκευάζει το πρώτο μηχανικό κουρδιστό ρολόι τσέπης.

5 Ιστορική εξέλιξη Το πρώτο ηλεκτρικό ωρολόγιο μπαταρίας εφευρέθηκε το 1840 Το πρώτο ηλεκτρικό ωρολόγιο μπαταρίας εφευρέθηκε το 1840 Το συγχρονισμένο ηλεκτρικό ρολόι ανακαλύφθηκε το 1918 Το συγχρονισμένο ηλεκτρικό ρολόι ανακαλύφθηκε το 1918 Το πρώτο ατομικό ρολόι χτίστηκε το 1955 στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου Το πρώτο ατομικό ρολόι χτίστηκε το 1955 στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου Τα ψηφιακά ρολόγια εφευρέθηκαν μέσα 1956. Χρησιμοποιούν αριθμούς για να δείξουν τον χρόνο. Τα ψηφιακά ρολόγια εφευρέθηκαν μέσα 1956. Χρησιμοποιούν αριθμούς για να δείξουν τον χρόνο.

6 Ιστορική εξέλιξη

7 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 1. ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ Όλα τα μηχανικά ρολόγια με εκκρεμές έχουν πέντε (5) βασικά μέρη: Μια κινητήριο δύναμη. Συνήθως είναι ένα βάρος σε μία χορδή ή αλυσίδα που γυρίζει ένα γρανάζι ή τροχαλία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο έλασμα. Το εκκρεμές (pendulum). Ένα βάρος σε μια ράβδο. Ένα μηχανισμό διαφυγής (escapement). Σε συνεργασία με το εκκρεμές απελευθερώνει στιγμιαία τη δύναμη του βάρους, επιτρέποντας σε όλο σύστημα των γραναζιών να περιστρέφεται (μαζί και οι δείκτες) κατά μικρά βήματα και ταυτόχρονα δίνει μικρές ωθήσεις στο εκκρεμές διατηρώντας τη κίνησή του. Μια ακολουθία γραναζιών (gear train). Τα γρανάζια μεταφέρουν μειούμενη τη δύναμη του βάρους στο εκκρεμές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το πίνακα ένδειξης ώρας. Περιλαμβάνει τους δείκτες που κινούνται τμηματικά βάση των κινήσεων του εκκρεμούς. Για την κίνηση των δεικτών χρησιμοποιείται και μια δευτερεύουσα ακολουθία γραναζιών.

8 ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ

9 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Το μέλλον του ρολογιού είναι το έξυπνο ρολόι. Ήδη μεγάλες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας, από τις αρχές του 2003, όπως η Microsoft, παρουσίασαν τα πρώτα έξυπνα ρολόγια, τεχνολογίας SPOT (Smart Personal Objects Technology). Τα "ρολόγια SPOT" χαρακτηρίζονται «έξυπνα», καθώς προσαρμόζονται αυτόματα στην αλλαγή της ώρας όταν ο ταξιδιώτης αλλάζει ζώνη, έχουν προσαρμοζόμενες προσόψεις και παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως σε ειδήσεις, μηνύματα για την κίνηση στους δρόμους, τον καιρό, τιμές μετοχών, σκορ, αλλά και προσωπικά μηνύματα instant messaging (μέσω της υπηρεσίας MSN Direct). Το περιεχόμενο μεταδίδεται στα ρολόγια μέσω της υπηρεσίας MSN Direct από τις ραδιοφωνικές συχνότητες FM. Εκτός από αυτά, τα ρολόγια SPOT έχουν παραδοσιακές λειτουργίες, όπως χρονόμετρο, ημερολόγιο, ξυπνητήρι κ.λπ. Το μέλλον της εξέλιξης του ρολογιού διαγράφεται απρόβλεπτο και σίγουρα πολύ ενδιαφέρον. Το μέλλον του ρολογιού είναι το έξυπνο ρολόι. Ήδη μεγάλες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας, από τις αρχές του 2003, όπως η Microsoft, παρουσίασαν τα πρώτα έξυπνα ρολόγια, τεχνολογίας SPOT (Smart Personal Objects Technology). Τα "ρολόγια SPOT" χαρακτηρίζονται «έξυπνα», καθώς προσαρμόζονται αυτόματα στην αλλαγή της ώρας όταν ο ταξιδιώτης αλλάζει ζώνη, έχουν προσαρμοζόμενες προσόψεις και παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως σε ειδήσεις, μηνύματα για την κίνηση στους δρόμους, τον καιρό, τιμές μετοχών, σκορ, αλλά και προσωπικά μηνύματα instant messaging (μέσω της υπηρεσίας MSN Direct). Το περιεχόμενο μεταδίδεται στα ρολόγια μέσω της υπηρεσίας MSN Direct από τις ραδιοφωνικές συχνότητες FM. Εκτός από αυτά, τα ρολόγια SPOT έχουν παραδοσιακές λειτουργίες, όπως χρονόμετρο, ημερολόγιο, ξυπνητήρι κ.λπ. Το μέλλον της εξέλιξης του ρολογιού διαγράφεται απρόβλεπτο και σίγουρα πολύ ενδιαφέρον.

10 ΠΗΓΕΣ http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231244222 http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231244222 http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231244222 wikipedia wikipedia


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο Από τον μαθητή: Δημήτρη Βασιλόπουλο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google