Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ (527-565 μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ (527-565 μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ (527-565 μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

2 Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού

3 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) Αναφορικά με το Κράτος: ◦ Καταστέλλει την εξέργερση των δήμων του Ιπποδρόμου και του λαού (Στάση του Νίκα, 532). ◦ Περιορίζει τη δύναμη των δήμων και των μεγάλων γαιοκτημόνων προς όφελος των ελεύθερων αγροτών. Σύμφωνα με τον Γκ. Οστρογκόρσκι η δυσαρέσκεια του λαού από τη βαριά φορολογία του Ιουστινιανού και η προσπάθεια του τελευταίου να αποδεσμευθεί από την επιρροή των δήμων ήταν τα βασικότερα αίτια του άγριου αγώνα στην πρωτεύουσα.

4 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2) Αναφορικά με την Εκκλησία: ◦ Καταδιώκει τους αιρετικούς και τους «εθνικούς». ◦ Κλείνει τη Νεοπλατωνική Ακαδημία της Αθήνας (529). ◦ Διαδίδει το Χριστιανισμό σε λαούς του Καυκάσου και της Ανατολικής Αφρικής.

5 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (3) Αναφορικά με τη νομοθεσία εκδίδει: ◦ Τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (συλλογή προγενέστερων αυτοκρατορικών νόμων. Ολοκληρώθηκε το 529. Γραμμένος στα λατινικά). ◦ Τον Πανδέκτη (γνώμες Ρωμαίων νομικών. Είχε ισχύ νόμου. Γραμμένος στα λατινικά). ◦ Τις Εισηγήσεις (εγχειρίδιο για αρχάριους φοιτητές της Νομικής. Αποτελούσε σύνοψη των κυριότερων νομικών θεσμών. Γραμμένο σε μορφή διαλέξεων από τον Ιουστινιανό. Γράφτηκε στα λατινικά). ◦ Τις Νεαρές (νέοι νόμοι. Περιλαμβάνει τις διατάξεις που γράφτηκαν μετά τον Ιουστινιάνειο Κώδικα, δηλαδή μετά το 534. Όσες δεν απευθύνονταν στις δυτικές επαρχίες του βυζαντινού κράτους ήταν γραμμένες στα ελληνικά).

6 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (1) Στη Δύση στόχος είναι η ανόρθωση της ρωμαϊκής εξουσίας: ◦ Καταλύει το βανδαλικό κράτος στη Β. Αφρική (533-534). ◦ Πολεμά σκληρά για πολλά χρόνια ενάντια στο Οστρογοτθικό Βασίλειο στην Ιταλία (533-555). ◦ Ανακαταλαμβάνει μέρος του Βησιγοτθικού Βασιλείου στην Ισπανία.

7 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2) Στην Ανατολή στόχος είναι η επανάκτηση βυζαντινών εδαφών: ◦ Πολεμά εναντίον του Πέρση βασιλιά Χοσρόη Α’. ◦ Συνθηκολογεί με τον Χοσρόη Α’ το 562. Ο Χοσρόης Α΄ της Περσίας

8 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (3) Στην περιοχή του Δούναβη στόχος είναι η απόκρουση εισβολών: ◦ Χτίζει φρούρια. ◦ Εξαγοράζει την ειρήνη. ◦ Δεν αναχαιτίζει, ωστόσο, τις εισβολές Σλάβων και άλλων λαών. To Φρούριο των Τρικάλων βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης. Σύμφωνα με τον Προκόπιο ανεγέρθηκε από τον Ιουστινιανό Α΄ (6ος αι.)

9 ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ (565 μ.Χ.)

10 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΕ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ Απογυμνώθηκαν οι ευρωπαϊκές επαρχίες από στρατεύματα. Άδειασαν τα κρατικά ταμεία. Εξασθένισε η διεθνής δύναμη του Βυζαντίου. Αργότερα, χάθηκαν εκτεταμένες περιοχές.

11 ΚΤΙΣΜΑΤΑ Επί εποχής Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν: ◦ Έργα κοινής ωφελείας. ◦ Οχυρωματικά έργα. ◦ Θρησκευτικά έργα. Στην Κόρινθο κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής γέφυρες πέρασαν επάνω από το Ιουστινιάνειο Τείχος για να μην καταστραφεί

12 Κωνσταντινούπολη Βασιλική κινστέρνα ή κινστέρνα του Ιουστινιανού, 542 μ.Χ Ένα από τα εντυπωσιακότερα και διαρκέστερα στο χρόνο κτίσματα 'κοινής ωφέλειας' του Ιουστινιανού

13 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Είναι το λαμπρότερο κτίσμα της βυζαντινής τέχνης. Ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός είναι βασιλική μετά τρούλου (συνδυασμός μακρόστενου και κυκλικού ή πολυγωνικού κτηρίου). Αρχιτέκτονες ήταν ο Άθνιμος (από τις Τραύλλεις) κι ο Ισίδωρος (από τη Μίλητο). Η κατασκευή της διήρκεσε πέντε χρόνια (532-537). Το κεντρικό κτήριο σχηματίζουν τέσσερις πεσσοί (τετράγωνοι κίονες) που συνδέονται με τόξα. Τα τόξα σχηματίζουν ημισφαιρικά τρίγωνα και αυτά ένα στεφάνι πάνω στο οποίο στηρίζεται ο τρούλος).

14 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

15 ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

16 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

17 Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

18 Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

19 Επιμέλεια: Ελένη Νασιώτη, ΠΕ02


Κατέβασμα ppt "Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ (527-565 μ.Χ.) ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. Η πολιτική του Ιουστινιανού Ένα Κράτος Μία Εκκλησία Μία νομοθεσία Άγαλμα του Ιουστινιανού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google