Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 31/03/2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 31/03/2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 31/03/2014

2 Σε περιπτωσεις που σταματα η αναπνοη η και η κυκλοφορια, απαιτειται να τεθουν σε εφαρμογη μεθοδοι αμεσης επαναλειτουργιας τους. Τετοιες περιπτωσεις είναι: -πνιγμος -εμφραγμα -βαρια τραυματα -δηλητηριασεις. Η βοηθεια που προσφερουμε αποτελει την μοναδικη θεραπεια για την αντιμετωπιση και εγκαιρη εφαρμογη των μεθοδων αυτων για να σωσουμε ζωες.

3 Η προσπαθεια επαναφορας (ανανηψη) πρεπει να συμπεριλαβει και τα δυο συστηματα ταυτοχρονα. Σκοπος είναι να αντιμετωπισουμε την ελλειψη οξυγονου στους ιστους και να βοηθησουμε στην αποβολη του διοξειδιου του ανθρακα.

4 Η τεχνητη αναπνοη μπορει να εφαρμοστει με πολλους τροπους
Η τεχνητη αναπνοη μπορει να εφαρμοστει με πολλους τροπους. Ο καθενας μπορει να χρησιμοποιησει τον τροπο που τον διευκολυνει καλυτερα. Η τεχνητη αναπνοη πρεπει να αρχισει αμεσα χωρις χρονοτριβει μολις διαπιστωθει η αναγκη της.

5 Ξαπλωνουμε τον αρρωστο σε ελαφρα επικλινες εδαφος για διευκολυνθει η εξοδος υγρων, που τυχον μπηκαν στην τραχεια και τους πνευμονες του. Ευθειαζουμε τεντωνοντας ελαφρα τον λαιμο του και γυριζουμε το κεφαλι στο πλαι, για να ειναι ελευθερη η αναπνευστικη οδος στο ρευμα του αερα. Καθαριζουμε το στομα από σαλια ,εμεσματα και αφαιρουμε τυχον ξενα σωματα, όπως τεχνητες οδοντοστοιχιες ενώ προσπαθουμε να κρατησουμε την γλωσσα προς τα εξω για να μην παρεμβαλλει εμποδιο στην διοδο του αερα. Με ολοκληρομενες κινησεις μιμουμενοι την φυσικη αναπνοη, κρατουμε ένα ρυθμο αναπνοων στο λεπτο.

6 Δεν σταματουμε την τεχνητη αναπνοη όταν ο αρρωστος αρχισει να αναπνεει από μονος του αλλα συνεχιζουμε, συντονιζοντας τις τεχνητες αναπνευστικες κινησεις με τις φυσικες αναπνοες του. Εάν ο αρρωστος καθυστερει και δεν αναπνεει από μονος του εξακολουθουμε την προσπαθεια, για μεγαλο χρονικο διαστημα, μεχρις οτου ο αρρωστος αρχισει και παλι δικη του αναπνοη. Πολλες φορες χρειαζεται βοηθεια και από δευτερο ατομο γιατι η προσπαθεια επαναφορας μπορει να διαρκεσει αρκετες ωρες.

7 Τεχνητη αναπνοη κατα Schaefer-Emerson
-ξαπλωνουμε τον αρρωστο μπρουμυτα στο δαπεδο, με το κεφαλι του γυρισμενο στο πλαι και το ένα χερι του σε κυκλο γυρω από αυτό -το άλλο χερι φερνεται στο πλαι και πανω, αντικριστα στο προσωπο -γονατιζουμε πανω από την ραχη του αρρωστου φερνοντας το βαρος από το σωμα μας μπρος τα μπρος -βαζουμε τις παλαμες μας στα πλαγια και κατω του θωρακα και εχοντας τα χερια μας τεντωμενα πιεζουμε με το βαρος μας, στηριζομενοι στις παλαμες μας -ετσι πετυχαινει να εκπνευσει ο αρρωστος (φαση εκπνοης)

8 -ανασηκωνομαστε λιγο στηριζομενοι στο γονατισμενο αριστερο η δεξι μας ποδι και με τα χερια σηκωνουμε λιγο την λεκανη του αρρωστου -ετσι πετυχαινουμε να παλινδρομησουν τα σπλαχνα της κοιλιας , να πρασυρουν το διαφραγμα προς τα κατω και να δημιουργηθει αρνητικη πιεση στην θωρακικη κοιλοτητα (φαση εισπνοης) -επαναλαμβανουμε με ρυθμο πληρεις κινησεις κάθε λεπτο -το μεγαλο μειονεκτημα αυτης της μεθοδου είναι ότι στην πραξη είναι πολύ κουραστικη.

9 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ SCHAEFER
Η μεθοδος αυτή είναι η ιδια με την Schaefer- Emerson, στην φαση της εκπνοης. Στην φαση της εισπνοης αυτος που εφαρμοζει την τεχνητη αναπνοη απλα ανασηκωνεται, διχως καποιον προσθετο χειρισμο, αναγκαζοντας τον θωρακα σε εισπνοη. Η φαση της εισπνοης είναι ασθενεστερη από την μεθοδο Schaefer-Emerson αλλα πολύ πιο ξεκουραστη.

10 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΤΑ SILVESTER
-ξαπλωνουμε τον αρρωστο ανασκελα στο δαπεδο με ένα μικρο μαξιλαρι η ρουχα κατω από τον αυχενα και ωμους -ετσι γινεται υπερεκταση του λαιμου και ελευθερωνεται η αναπνευστικη οδος -γονατιζουμε πανω από το κεφαλι του αρρωστου, με το βλεμμα στραμενο πανω του -πιανουμε τα χερια του αρρωστου από τους καρπους η τα αντιβραχια -μετα σταυρωνουμε τα χερια του πανω από στο στηθος του και γερνοντας πανω του πιεζουμε το στηθος με το βαρος μας (φαση εκπνοης)

11 -στην συνεχεια ανασηκωνουμε το σωμα μας γερνοντας προς τα πισω και πανω και ταυτοχρονα ανοιγουμε τα χερια του αρρωστου προς τα πανω , αναγκαζοντας τον θωρακα να ανοιξει (φαση εισπνοης) -στην υπτια θεση που τοποθετειται ο αρρωστος , η γλωσσα του μπορει να μετακινηθει προς τα πισω με αποτελεσμα να φραζουν οι αεροφοροι οδοι (αυτό είναι μειονεκτημα) -θλασεις οι καταγματα της αυχενικης μοιρας της σπονδυλικης στηλης αποτελουν αντενδειξη εφαρμογη της μεθοδου γιατι υπαρχει ο φοβος μονιμων βλαβων η ακομα και θανατου.

12 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΤA HOLGER-NIELSEN
-ξαπλωνουμε τον αρρωστο μπρουμυτα, με το προσωπο γυρισμενο στο πλαι φροντιζοντας να είναι τεντωμενος ο λαιμος -γονατιζουμε πανω από το κεφαλι του αρρωστου με το βλεμμα στραμμενο πανω του -πιανουμε τους βραχιονες του λιγο πιο πανω από τους αγκωνες και όπως είναι σε καμψη τους τραβουμε, μεχρι να βρουμε αντισταση (φαση εισπνοης) -στη συνεχεια αφηνουμε τα χερια του αρρωστου, βαζουμε τις παλαμες μας στα πλαινα του θωρακα του αρρωστου και γερνοντας προς τα μπρος συμπιεζουμε με το βαρος μας τον θωρακα (φαση εκπνοης) -η μεθοδος αυτή δεν μπορει να χρησιμοποιηθει σε ατομα με τραυματα η καταγματα στους βραχιονες η πλευρες

13 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ
-τοποθετουμε τον αρρωστο ανασκελα, με τον αυχενα σε υπερεκταση, ανοιγουμε το στομα του κατασπωντας την κατω γναθο -αφου φραξουμε με την μυτη με το ένα χερι και σταθεροποιησουμε την κατω γναθο με το άλλο, παιρνουμε μια βαθια ανασα και φυσαμε με δυναμη μεσα στο στομα του -η μυτη πρεπει να κλεινει ερμητικα και τα χειλη μας πρεπει να ακουμπουν στεγανα πανω στα χειλη του αρρωστου για να είναι αποδοτικη η μεθοδος

14 -πλεονεκτηματα της μεθοδου αυτης είναι ότι χορηγουμε ταυτοχρονα οξυγονο και διοξειδιο του ανθρακα που διεγειρει το κεντρο της αναπνοης -μειονεκτηματα είναι η αναγκη της αμεσης επαφης, στομα με στομα με τον αρρωστο -χρησιμοποιουμε μια προσωπιδα με επιστομιο που παρεμβαλλεται μεταξυ των δυο στοματων -αυτή η συσκευη βοηθα να κρατηθει το στομα του αρρωστου ανοικτο και ταυτοχρονα το απομονωνει και το στεγανοποιει -υπαρχουν μικροι σωληνες (αμφιστομα γλωσσοπιεστρα) και ειδικοι ασκοι (συσκευη Ambu)

15 Αντενδειξεις αυτης της μεθοδου είναι: -ο κινδυνος μεταδοσης λοιμωδων η αλλων νοσηματων μεταδοτικων -η αποφραξη στις αεροφορες οδους από ξενο σωμα -θλασεις η καταγματα της αυχενικης μοιρας της σπονδυλικης στηλης (φοβος μονιμων βλαβων η ακομα και θανατος).

16 Καρδιοαναπνευστικη Επαναφορα η CPR
Αυτή η μεθοδος χρησιμοποιειται σε διακοπη της αναπνοης και της καρδιας. Είναι προεκταση της τεχνητης αναπνοης από στομα σε στομα σε συνδυασμο με συγχρονη εξωτερικη μαλαξη της καρδιας. Χρησιμοποιειται σε: -πνιγμο -δηλητηριασεις -ασφυξια -ηλεκτροπληξια -καρδιοαναπνευστικες παθησεις.

17 Βασικος στοχος: -αμεση οξυγονωση ευγενων οργανων (εγκεφαλου,καρδιας) -τα οργανα δεν μπορουν να επιζησουν χωρις να προκληθουν μη αναστρεψιμες βλαβες παρα μονο λιγα λεπτα χωρις οξυγονο -μονιμη βλαβη του εγκεφαλου θεωρειται αν ληψη το οξυγονο για περισσοτερο από 5-6 λεπτα της ωρας.

18 Η τεχνικη της καρδιοαναπνευστικης επαναφορας μπορει να γινει με ένα η και δυο ατομα. Όταν ενεργουν δυο μαζι, ο ενας κανει την τεχνητη αναπνοη στομα με στομα και ο δευτερος τις εξωτερικες καρδιακες μαλαξεις. Όταν η CPR πραγματοποιειται από ένα ατομο, αυτό στεκεται γονατιστο πανω από το κεφαλι του αρρωστου και ακολουθει ρυθμο 30 προς 2 , δηλαδη σε κάθε 30 καρδιακες μαλαξεις που πραγματοποιει, σκυβοντας πανω από τον αρρωστο κανει 2 εισπνοες στομα με στομα, η στεκεται παντα γονατιστος στο αριστερο πλαι του αρρωστου και ακολουθει τον ρυθμο 30 προς 2.

19 Για την εξωτερικη μαλαξη της καρδιας, είναι σωστη όταν συμπιεζει το προσθιο εξωτερικο τοιχωμα του θωρακα , στο μεσο και κατω τριτημοριο του στερνου, τουλαχιστον κατά 4-5 εκατοστομετρα προς τα μεσα , δηλαδη φτανοντας σε κάθε πιεση να συμπιεσθει ο θωρακας κατά το 1/3 της διαδρομης του προσθιοπισθιου αξονα του. Η συμπιεση που ασκειται κάθε φορα θα πρεπει να είναι βιαια και αποτομη, με την παλαμη μας πανω στην ραχιαια επιφανεια του αλλου ακρου χεριου μας, που εχει τοποθετηθει στη συγκεκριμμενη περιοχη του αρρωστου. Ισχυροτερη συμπιεση του τοιχωματος του αρρωστου εξασφαλιζεται όπως ειμαστε γονατιστοι στο αριστερο πλαι , κάθε φορα που συμπιεζουμε , φερνουμε προς τα εμπρος και το σωμα μας.

20 Ο χρονος που γινεται η CPR ποικιλει και μπορει να χρειασθει να συνεχεισουμε και για μια ολοκληρη ωρα, για να εχουμε αποτελεσματα τα οποια εξαρτωνται και από τον χρονο εναρξης της καρδιοαναπνευστικης επαναφορας, με καλυτερα αποτελεσματα όταν αρχιζουμε αμεσα και όχι αργοτερα από λεπτα της ωρας.

21 Η μεθοδος δεν μπορει να εφαρμοσθει σε κακωσεις του θωρακα όπως: -καταγματα πλευρων -τραυματα του θωρακα -ρηξη ηπατος. Η ιδια η καρδιοαναπνευστικη επαναφορα μπορει να προκαλεσει καταγματα πλευρων, στερνου, ωμοπλατης, η και τρωσεις του οισοφαγου, του στομαχου, συμπαγων σπλαγχνων της περιοχης όπως (παγκρεας, σηκωτι, σπληνας), αλλα και ρηξεις μεγαλων αγγειων (αορτης, κατω κοιλης φλεβας η εσω μαστικης)

22 Στα παιδια ιδιαιτερα βρεφη και νηπια , η CPR μπορει να εφαρμοσθει από ένα ατομο, κρατωντας το νηπιο αγκαλια , με τα δυο του χερια το ένα κατω από τον λαιμο και το άλλο κατω από τα γονατα και συμπιεζοντας κάθε φορα τον θωρακα με αποτομες συνθλιψεις από τα γονατα του ιδιου του παιδιου, που τα φερνει βιαια προς το στερνο και κανοντας και τεχνητες αναπνοες στομα με στομα, με τους ρυθμους που αναφερθηκαν πιο πανω.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: -η τεχνητη αναπνοη και η καρδιαοναπνευστικη επαναφορα CPR σωζουν ζωες. -χρειαζεται όμως εκπαιδευμενο προσωπικο. -υπαρχουν φορητες τσαντες με όλα τα απαραιτητα για τεχνητη αναπνοπη και για καρδιοαναπνευστικη επαναφορα όπως (φορητοι απινιδωτες) για να βοηθησουμε εγκαιρα τον συνανθρωπο μας. -καλο είναι ολοι πολυσυχναστοι χωροι όπως τα mall, αεροδρομια, λιμανια, αθλητικοι χωροι να είναι εξοπλισμενοι με τετοιο απαραιτητο εξοπλισμο.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 31/03/2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google