Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

INKAΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "INKAΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 INKAΣ

2 ΙΝΚΑΣ Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής κατά την Προκολομβιανή εποχή, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή ζούσαν πάνω από 200 έθνη.

3 ΙΝΚΑΣ Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και ερμηνευόταν ότι είναι από την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι). Αργότερα, το ίδιο όνομα το έδωσαν και στους λαούς που υποτάχθηκαν στους Ίνκα. Η αυτοκρατορία των Ίνκα αρχίζει περίπου από το 1200 π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 15ο αιώνα, όταν καταλύεται από τον Ισπανό Φρανσίσκο Πισάρρο.

4 ΙΝΚΑΣ Η αυτοκρατορία επεκτάθηκε στο Βορρά μέχρι το σημερινό Ισημερινό και την Κολομβία. Οι Ίνκας κατέκτησαν το Περού, τη Βολιβία, το μεγαλύτερο μέρος του Ισημερινού και μια μεγάλη μερίδα της Χιλής βόρεια του ποταμού Μάουλε, όπου συνάντησαν την ισχυρή αντίσταση από τις φυλές Μαπούτσε. Η αυτοκρατορία επεκτάθηκε επίσης στην Αργεντινή και την Κολομβία.

5 ΙΝΚΑΣ

6 INKAΣ Η αρχιτεκτονική Οι Ίνκας ανέπτυξαν ένα υψηλά λειτουργικό στιλ δημόσιας αρχιτεκτονικής που την διακρίνουμε κυρίως από τις προχωρημένες τεχνικές οικονομικοτεχνικής μελέτης και χτισίματος από πέτρες. Το σχέδιο των πόλεών τους ήταν βασισμένο σε ένα σύστημα με κεντρικές λεωφόρους που διασταυρώνονταν με άλλους μικρότερους δρόμους που κατέληγαν σε μια ανοιχτή πλατεία περιτριγυρισμένη από δημοτικά κτίρια και ναούς. Τα κτίρια είχαν έναν μόνο όροφο από άψογες πέτρες, Επίσης χρησιμοποιούσαν τούβλα και άχυρα στις περιοχές κοντά στην ακτή.

7 ΙΝΚΑΣ Aγροτικές Ασχολίες
Oι Ίνκας σχεδίασαν αγροκτήματα στις βουνοπλαγιές, όπου καλλιεργούσαν από πατάτες και καλαμπόκι, μέχρι φιστίκια και άλλα προϊόντα, τα οποία είχαν επιλεγεί προσεχτικά ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στα διαφορετικά υψόμετρα.Καλλιεργούσαν ακόμη δέντρα, για να διατηρούν και να συγκρατούν το λεπτό επιφανειακό έδαφος.

8 ΙΝΚΑΣ

9 ΙΝΚΑΣ Θρησκεία Η θρησκεία του κράτους ήταν βασισμένη στην λατρεία του Ήλιου και οι αυτοκράτορες Ίνκας θεωρούνταν άμεσοι απόγονοι του και λατρεύονταν σαν θεότητες. Οι Ίνκας εκτός τον θεό Ήλιο, λάτρευαν τον Βιρακότσα ο οποίος θεωρήθηκε υπέρτατος Δημιουργός Θεός και ήταν συνδεδεμένος με το ύδωρ και γονιμότητα. Ακόμα λάτρευαν την Πάτσα Μάμα που ήταν ένα είδος Μάνας-Γης με ανθρώπινα γυναικεία χαρακτηριστικά.

10 ΙΝΚΑΣ

11 ΙΝΚΑΣ Ρούχα και εμφάνιση
Παρόλο που τα ρούχα που φορούσαν οι Ίνκας καθώς και το στόλισμα που τους έκαναν ήταν διαφορετικά, ανάλογα με την κοινωνική θέση του καθένα, το βασικό στυλ ντυσίματος ήταν για όλους το ίδιο. Οι άντρες φορούσαν έναν απλό χιτώνα που έφτανε μόλις πάνω από τα γόνατα. συχνά επάνω από αυτόν φορούσαν ένα μεγάλο ριχτό μανδύα. Στα πόδια φορούσαν δερμάτινα σανδάλια η παπούτσια από χορτάρια. Οι γυναίκες φορούσαν φορέματα μακριά ως τους αστράγαλους με φαρδιά ζώνη στη μέση και κάπα. στα μαλλιά τους καρφίτσωναν ένα διπλωμένο κομμάτι ύφασμα που έπεφτε με πτυχές πίσω στην πλάτη τους. Στις ορεινές περιοχές όλα τα υφάσματα τα έφτιαχναν από μαλλί,στις παράκτιες όμως περιοχές φορούσαν πιο δροσερά ρούχα από βαμβάκι.

12 ΙΝΚΑΣ

13 ΙΝΚΑΣ Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η θέα της αρχαίας πόλης των ΄Ινκας, της Μάτσου Πίτσου. Οι πέτρες των οικοδομημάτων του Μάτσου Πίτσου είναι τόσο άριστα σμιλευμένες και αρμολογημένες, που ούτε η λάμα ενός μικρού μαχαιριού δεν χωρά μέσα στις ενώσεις. Σε αρκετές κατασκευές έχουν εντοπιστεί πολύπλευρες γρανιτένιες πέτρες που έχουν μέχρι και 30 λαξευμένες γωνίες ή επιφάνειες, συνιστώντας ένα μικρό αρχιτεκτονικό θαύμα. Πολλοί ερευνητές είναι εντυπωσιασμένοι με την τελειότητα των μνημείων και την τεχνογνωσία που κατείχαν οι Ινκας, οι οποίοι, δίχως να γνωρίζουν τη χρήση του τροχού και του σιδήρου, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν για χλμ. πάνω στα υψίπεδα των Ανδεων.

14 ΙΝΚΑΣ- Μάτσου Πίτσου

15 ΙΝΚΑΣ Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο της εξαφάνισης των ΄Ινκας. Η άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται τα ερείπια των πόλεων τους, δείχνει ότι η πολιτεία των ΄Ινκας εγκαταλείφθηκε ξαφνικά από τους κατοίκους της. Η επικρατέστερη άποψη θεωρεί πως την εγκατέλειψαν αποδεκατισμένοι από τις αρρώστιες που έφεραν στον Νέο Κόσμο οι Ισπανοί. Ασθένειες για τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα των ντόπιων δεν είχε αναπτύξει αντισώματα.

16 ΙΝΚΑΣ Πηγές www.ινκα.βικιπαιδεια https://el.wikipedia.org/wiki
slideplayer.gr/slide alitogr.blogspot.com.cy

17 ΙΝΚΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤ΄ 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "INKAΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google