Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ « Άσκηση & Ποιότητα ζωής» ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΜΟΥ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (804) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ « Άσκηση & Ποιότητα ζωής» ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΜΟΥ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (804) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ « Άσκηση & Ποιότητα ζωής» ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΜΟΥ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (804) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΤΣΑΛΙΑΓΚΟΥ Α.Ε.Μ:898 Κομοτηνή: Φεβρουάριος 2013

2 9 Ο Σενάριο: Ρυθμική Γυμναστική Η Ειρήνη είναι προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα 3 κοριτσιών ηλικίας 8 ετών που σε 4 μήνες θα συμμετέχουν σε αγώνες. Τα κορίτσια ξέρουν να εκτελούν τις βασικές ασκήσεις των υποχρεωτικών προγραμμάτων, αντιμετωπίζουν όμως σοβαρό πρόβλημα σε μία άσκηση με την μπάλα: πέταγμα, κυβίστηση και πιάσιμο σε εδραία θέση με τα πόδια. Η άσκηση αυτή είναι σημαντική, γιατί αν χαθεί η μπάλα (πτώση) οι μειώσεις στη βαθμολογία είναι αρκετά μεγάλες και η ομάδα κινδυνεύει να μην προκριθεί για την επόμενη φάση. Τι πρέπει να κάνει η Ειρήνη για να βοηθήσει τις αθλήτριες της;

3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ: Ηλικία: 8 ετών Φύλο: Κορίτσια ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ: Διάρκεια συνολικής εξάσκησης: 4 μήνες Προπονητικές μονάδες: 48 Διάρκεια προπονητικής μονάδας: 2 ώρες

4  Κίνητρα: Π.χ καθορισμός της σημαντικότητας των ασκήσεων που θα διδαχθούν & παρότρυνση να θέσουν δικούς τους στόχους.  Προηγούμενες εμπειρίες: Οι αθλήτριες γνωρίζουν να εκτελούν τις βασικές ασκήσεις των υποχρεωτικών προγραμμάτων.  Στάδιο μάθησης: Κινητικό στάδιο.  Διέγερση: Μεσαίο επίπεδο διέγερσης  Ικανότητες: Συγχρονισμός όλων των μελών του σώματος, προσανατολισμός στο χώρο, μεσαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης, κιναισθητική ευαισθησία, αίσθηση του ρυθμού, κιναισθητική ευαισθησία, πλούσιο κινητικό ρεπερτόριο.  Προσοχή: Υψηλό επίπεδο προσοχής στη δεξιότητα στόχο. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ:

5 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ: Μάθηση προγράμματος: Οι αθλήτριες θα διδαχθούν τα βασικά τεχνικά στοιχεία της άσκησης. Υπάρχει μεταφορά μάθησης. Θα εφαρμοστεί η προοδευτική μερική εξάσκηση. Μάθηση παραμέτρων: Μόλις καθοριστεί το γενικευμένο κινητικό πρόγραμμα, πρέπει να καθοριστούν οι παράμετροι της κίνησης. Εντοπισμός και διόρθωση λαθών: Οι ασκούμενες θα πρέπει να μπορούν να περιγράψουν χαρακτηριστικά της κίνησης που μόλις εκτέλεσαν. Λέξεις –κλειδιά, απαραίτητες. Τελειοποίηση: Εφικτή. Γενίκευση: Δεν υπάρχει γενίκευση.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ: Κινητική, διαδοχική δεξιότητα αφού αποτελείται από συνδυασμό πολλών κινήσεων. Κλειστή, σε σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον. Σύνθετη δεξιότητα, μεγάλος αριθμός αρθρώσεων με ποικιλία κινήσεων. Αδρή δεξιότητα με ενεργοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων. Διαδοχική δεξιότητα αφού πρέπει να οργανωθεί ένα σετ δραστηριοτήτων με κατάλληλη σειρά.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ: Ανταλλαγή ταχύτητας – ακρίβειας: Αρχικός στόχος, οι ασκούμενες να πραγματοποιούν τις δεξιότητες με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερη ταχύτητα. Μεθόδευση πληροφοριών: Αυτόματη μεθόδευση πληροφοριών, γρήγορη, χωρίς απαιτήσεις προσοχής και παράλληλη αφού εξελίσσονται με άλλες μεθοδεύσεις και παρά τη θέλησή μας. Περιβάλλον εκτέλεσης: Το περιβάλλον εξάσκησης είναι σταθερό και προβλέψιμο. Αγωνιστικές συνθήκες με παρουσία θεατών.

8 Σχεδιασμός της μαθησιακής εμπειρίας – Προετοιμασία εξάσκησης: ▫ Στόχος: Εκμάθηση της βασικής τεχνικής & διατήρηση με μεγάλη διάρκεια. ▫ Στάδιο μάθησης: Κινητικό στάδιο. ▫ Μεταφορά μάθησης: Υπάρχει μεταφορά μάθησης. ▫ Δεξιότητες κριτήριο: Κριτήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να διατηρηθεί η δεξιότητα για μελλοντική εκτέλεση. Εφαρμόζουμε τυχαία (ίσως και μεταβαλλόμενη) εξάσκηση, αποφεύγουμε το feedback σε κάθε προσπάθεια και επιδιώκουμε την αυτοματοποίηση της κίνησης. ▫

9 Αξιολόγηση της απόδοσης: Θα γίνει με διάφορα τεστς στο τέλος κάποιων προκαθορισμένων ημερολογιακά προπονήσεων. Είναι καλύτερα, η αξιολόγηση να γίνεται με κάποιου είδους τεστ διατήρησης, μετά το τέλος της εκπαίδευσης, σε συγκεκριμένη ημερομηνία εξέτασης. Περιβάλλον της τελικής εκτέλεσης: Το ίδιο με το περιβάλλον εξάσκησης.

10 ΔΟΜΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ:  Ανάπτυξης σχήματος: Σετ κανόνων (σχήμα) που συσχετίζει τις αποστάσεις που θέλουμε να γίνει το πέταγμα-πιάσιμο της μπάλας, με τις απαραίτητες παραμέτρους που απαιτούνται γι΄αυτές τις αποστάσεις. Μεταβαλλόμενη εξάσκηση αρχικά και στη συνέχεια σταθερή.  Διευκόλυνση μεταφοράς: Θα χρησιμοποιηθεί μεταβαλλόμενη εξάσκηση και συγκεκριμένες σταθερές ταμπέλες για τη δεξιότητα κριτήριο, για να δοθεί έμφαση στη μεταφορά.

11 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ: Ξεκαθάρισμα προσδοκιών: Η προπονήτρια τονίζει τους στόχους και τις προσδοκίες που έχει από τις αθλήτριες. Παρουσίαση της άσκησης, επίδειξη: Θα γίνει με μοντέλο την ίδια την προπονήτρια αρχικά και στη συνέχεια με αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Έλεγχος στρες: Απαραίτητη η εφαρμογή τεχνικών ελέγχου του στρες. Εστίαση προσοχής: Η προσοχή πρέπει να κατευθυνθεί στα βασικά τεχνικά στοιχεία που διδάχθηκαν. Οδηγίες: Θα δοθούν προφορικές οδηγίες σύντομες και ακριβείς με έμφαση σε ένα ή δυο σημεία. Καθοδήγηση: Θα υπάρχει συνεχής καθοδήγηση. Φόβος τραυματισμού: Στη συγκεκριμένη γυμναστική ρουτίνα, δεν υπάρχει φόβος τραυματισμού.

12 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ: Εξομοιώσεις της δεξιότητας: Δεν είναι απαραίτητη η χρήση εξομοιωτή, στην παρούσα σειρά ασκήσεων. Νοερή εξάσκηση: Γίνεται ανάμεσα από τις φυσικές προσπάθειες. Αποτελεσματική για αγωνιστικές καταστάσεις υψηλού επιπέδου. Αυξάνει αυτοπεποίθηση, θετική στάση των ασκούμενων. Μαζική εξάσκηση: Παρέχει σχετικά μικρό χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των προσπαθειών. Αυτο-ομιλία: Είναι αποτελεσματική σε αρχικό στάδιο, θα πρέπει όμως αργότερα να σταματάει.

13 Στρατηγική διδασκαλίας: Ο αθλήτριες γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες και τεχνική του αγωνίσματος-κέρδος χρόνου. Η προσοχή της προπονήτριας θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία: Σωστό πέταγμα της μπάλας, τοποθέτηση ταινίας. Πέταγμα της μπάλας πάνω σε συγκεκριμένο σημείο της ταινίας. Κυβίστηση πάνω στην ταινία και έξοδο σε εδραία θέση, χωρίς πιάσιμο της μπάλας. Η μπάλα πρέπει να πέσει στο προκαθορισμένο σημείο, πάνω στην ταινία. Σύνδεση όλων των επιμέρους στοιχείων πάνω στην ταινία- οδηγό. Η συνολική κίνηση θα πρέπει πολύ γρήγορα να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη. Πολλές επαναλήψεις, μικρός χρόνος διαλείμματος.

14 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: Εξωτερική: Πληροφορίες που προέρχονται από το μετρήσιμο αποτέλεσμα της απόδοσης. (φωνή προπονήτριας που δίνει διορθώσεις, η βαθμολογία στους αγώνες, φιλμς κ.ά.) Γνώση της Απόδοσης (ΚP) (κινηματικό feedback), επαυξημένες πληροφορίες για τον τύπο της κίνησης που μόλις εκτέλεσε ο ασκούμενος και χρησιμοποιείται σε πραγματικές αθλητικές καταστάσεις. Π.χ «η κυβίστηση που έκανες ήταν αρκετά ανοικτή». Γνώση του Αποτελέσματος (KR), προφορική πληροφορία για την επιτυχία μιας κίνησης σε σχέση με το στόχο. Δίνεται με την βαθμολογία στους αγώνες ή από την προπονήτρια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

15 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ: Εσωτερική: Παρέχεται μετά την εκτέλεση της προσπάθειας, σαν φυσικό επακόλουθο της κίνησης. Οι αθλήτριες μπορούν να την αντιληφθούν από την αίσθηση της επαφής με τη μπάλα (με χέρια και πόδια), με την επαφή του εδάφους και την αίσθηση του ρολαρίσματος κατά την εκτέλεση της κυβίστησης, από το θόρυβο του πλήθους στις κερκίδες κ.λ.π. Οι πληροφορίες για τα λάθη, είτε από εσωτερικές είτε από εξωτερικές πηγές, είναι βασικές για να υπάρξει μάθηση. Συχνότητα & Ποσότητα: Εφαρμόζουμε ελαττωμένη ανατροφοδότηση δηλ. αρκετά συχνή στην αρχή της εξάσκησης, με προοδευτική εξάλειψη όσο ανεβαίνει το επίπεδο των αθλητριών. Στην περίπτωση περιληπτικής ανατροφοδότησης, η περίπτωση των πέντε προσπαθειών, είναι η καλύτερη για τη μάθηση.


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ « Άσκηση & Ποιότητα ζωής» ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΜΟΥ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (804) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google