Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

© 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Αναζήτηση & Αναχαίτιση Αστεροειδών NEO’s στο ηλιακό μας σύστημα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "© 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Αναζήτηση & Αναχαίτιση Αστεροειδών NEO’s στο ηλιακό μας σύστημα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Αναζήτηση & Αναχαίτιση Αστεροειδών NEO’s στο ηλιακό μας σύστημα Παρουσίαση: Takis Theodossiou IMCA – Meteortical Society- President of LOGOS-SLOVO Α-Ω

2 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

3 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Συνολικώς έως σήμερα έχουμε βρει πάνω από 690.000 αστεροειδείς που έχει υπολογιστεί & καταγραφεί η τροχιά τους και αρκετές χιλιάδες νέοι προστίθενται κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να φτάνει και τα μερικά εκατομμύρια. Οι περισσότεροι αποτελούν σώματα που κινούνται μέσα στην ευρύτερη ζώνη των αστεροειδών, ενώ κάποιοι έχουν τροχιές που εισέρχονται μέσα από την τροχιά του πλανήτη Άρη και μερικών πολύ λιγότερων οι τροχιές εισέρχονται και εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή.

4 Ο κίνδυνος από τους Αστεροειδείς NEO’s Οι καταγεγραμμένοι αστεροειδείς & κομήτες στο ηλιακό μας σύστημα που οι τροχιές τους περνάνε από την γειτονιά του πλανήτη μας, ονομάζονται NEO’s (Near Earth Objects) και αριθμούν έως σήμερα πάνω από 12.900 καταγεγραμμένα τέτοια κοσμικά σώματα. Ενώ εκατοντάδες νέοι αστεροειδείς ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Φυσικά οι πιο ενδιαφέροντες για εμάς είναι αυτοί, των οποίων η τροχιά τους διασταυρώνεται με την γήινη τροχιά σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και έχουν καταμετρηθεί από την NASA αρκετά τέτοια σώματα με μέγεθος μεγαλύτερο των 150 μέτρων που χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης και στο άμεσο μέλλον ! © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

5 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

6 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Σύγκριση Αστεροειδείς vs. Γη

7 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Όπως και οι τροχιές των πλανητών, έτσι και οι τροχιές κίνησης των αστεροειδών ελέγχονται από το βαρυτικό πεδίο του ήλιου που βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και η τροχιά του Δία επιδρά μόνο σαν συμπληρωματική βαρυτική δύναμη στα σώματα αυτά. Αυτή η περιοδική επιρροή του Δία είναι όμως υπεύθυνη και έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της θέσης τους, γιατί επηρεάζει τους αστεροειδείς αυξάνοντας την εκκεντρικότητα των τροχιών τους, φέρνοντας τους είτε πιο κοντά, είτε πιο μακριά προς τον Δία & αφήνοντας έτσι ενδιάμεσα κενά μέσα στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών – τα γνωστά κενά του Kirkwood!

8 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Όλοι αυτοί οι αστεροειδείς NEO’s με αφήλια στην ζώνη των αστεροειδών, γεγονός που υποδεικνύει την προέλευση τους από αυτήν, είχε διαταραχτεί κάποια στιγμή στο παρελθόν και επιμηκυνθεί η τροχιά τους, φέρνοντας τους έτσι τελικά πιο κοντά στον πλανήτη μας. Έτσι για παράδειγμα αστεροειδής 1221 Amor αποτέλεσε το πρωτότυπο σύμφωνα με το οποίο ονομάστηκαν όλοι οι αστεροειδής με τροχιές που διασταυρώνονταν εσωτερικά με αυτή του πλανήτη Άρη, αστεροειδείς της κλάσης Amors.

9 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Περαιτέρω έχουμε τους αστεροειδείς της κλάσης Apollos των οποίων το περιήλιο βρίσκεται εσωτερικά της γήινης τροχιάς, δηλαδή η τροχιά τους διασταυρώνεται με την τροχιά του πλανήτη μας. Ακόμα τους αστεροειδείς της κλάσης Aten, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται σχεδόν εξολοκλήρου εσωτερικά της τροχιάς του πλανήτη Άρη και πολλών από αυτών φτάνουν και εσωτερικά της γήινης τροχιάς δηλ. με αφήλιο μικρότερο της 1 AU έχουν σπάσει κάθε δεσμό με την ζώνη των αστεροειδών.

10 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Τρόποι αντιμετώπισης των αστεροειδών NEO’s Τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μπορέσουμε εγκαίρως να εντοπίσουμε τους κατά προσέγγιση 200 χιλιάδες αστεροειδείς μεγέθους άνω των 250 μέτρων; Το να εντοπίσουμε τέτοιου είδους εισβολείς από το διάστημα θα προϋπόθετε καταρχήν την δημιουργία ενός δικτύου πλήρως απασχολουμένων -κατευθυνόμενων μέσω κομπιούτερ- τηλεσκοπίων ανεύρεσης & παρακολούθησης αστεροειδών αποτελούμενο από περίπου 85 –150 σημεία εγκατάστασης ανά τον κόσμο ώστε να μπορεί να ανακαλύπτει κατά μέσω όρο 10 αστεροειδείς διαμέτρου άνω των 250 μέτρων το μήνα, ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών. Έτσι θα ανακαλύπταμε πάνω από 850 αστεροειδής το μήνα και κατά μέσω όρο πάνω από 10 χιλιάδες αστεροειδείς το χρόνο. Σε ένα διάστημα 20 χρόνων θα μπορούσαμε να καταγράψουμε και να χαρτογραφήσουμε έτσι το μεγαλύτερο αριθμό των αντικειμένων αυτών που περνάνε από την γειτονία μας έχοντας μικρές μόνο απώλειες λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών παρακολούθησης ανά τον κόσμο.

11 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Τρόποι αντιμετώπισης των αστεροειδών Όσον αφορά τους μικρότερους σε μέγεθος κάτω από τα 25 μέτρα αστεροειδείς, και ενώ ο εντοπισμός τους κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολος λόγω του μεγέθους τους, ταυτόχρονα τα υλικά από τα οποία αποτελούνται είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν λόγω της πιο σκούρας επιφάνειάς τους, που αντανακλά λιγότερο το ηλιακό φως. Ακόμα πιο δύσκολα εντοπίσημοι είναι οι αστεροειδείς που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και η επιφάνειά τους δεν αντανακλά σχεδόν καθόλου το ηλιακό φως. Ευτυχώς οι τελευταίοι δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω της ασθενής σύστασής τους και τα υλικά τους θα διαλύονταν πιο εύκολα κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

12 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Βέβαια για τον εντοπισμό όλων αυτών των αντικειμένων μεγέθους κάτω από τα 25 μέτρα δεν θα αρκούσαν - λόγω του αριθμού τους που υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια - τα 150 τηλεσκόπια που αναφέραμε παραπάνω αλλά θα έπρεπε να λειτουργεί ένα δίκτυο από 1,5 εκατ. τηλεσκόπια ανά τον κόσμο. Το κόστος όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος θα ήταν σίγουρα απαγορευτικό. (NASA τηλεσκόπιο υπέρυθρων 2024) Εφόσον λοιπόν εντοπίσουμε έναν αστεροειδή μεγέθους 250 μέτρων και άνω που αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας, πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε να αποτρέψουμε μία ολέθρια για τον πλανήτη μας σύγκρουση με αυτόν;

13 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Τύποι αστεροειδών –Ομάδες αστεροειδών Τύποι αστεροειδών –Ομάδες αστεροειδών Αρχίζοντας οι αστρονόμοι την δεκαετία του 70 να αναλύουν το φάσμα του φωτός που αντανακλούσαν τα σώματα των αστεροειδών κατέληξαν σύντομα σε δύο συμπεράσματα. Καταρχήν οι περισσότεροι αστεροειδείς είχαν χαμηλό albedo, δηλ. το ποσοστό του ηλιακού φωτός που αντανακλάτο από την επιφάνεια των σωμάτων αυτών ήταν χαμηλό και άρα επρόκειτο για πολύ σκοτεινά σώματα, γεγονός που μας παραπέμπει στην κατηγορία των αστεροειδών πλούσιων σε άνθρακα (carbonaceous asteroids), με παρουσία σκουρόχρωμων ανθρακούχων ορυκτών στην επιφάνειά τους(carbon minerals). Οι αστεροειδείς παρουσίαζουν διάφορα χρώματα και διαφορετικά χαρακτηριστικά απορρόφησης στην φασματική τους ανάλυση, γεγονός που παραπέμπει ότι αποτελούνταν από διαφορετικά ορυκτά. Εξετάζοντας ταυτόχρονα και την φασματική ανάλυση μετεωριτών από διαφορετικές κατηγορίες οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι αστεροειδείς και μετεωρίτες παρουσίαζαν πολλά κοινά στοιχεία.

14 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Τύποι αστεροειδών –Ομάδες αστεροειδών Τύποι αστεροειδών –Ομάδες αστεροειδών Έτσι οι διαφορετικοί τύποι μετεωριτών που έχουν βρεθεί στον πλανήτη μας αντιστοιχούν ως έξης με κάποια μεγάλα σώματα αστεροειδών που γνωρίζουμε: Αστεροειδείς τύπου 4 Vesta ταιριάζουν με την φασματoσκοπική ανάλυση του ευκρίτη (eucrite), (V-type asteroids; Βασαλτικοί αχονδρίτες) Αστεροειδείς τύπου 1 Ceres ταιριάζουν με την φασματική ανάλυση των μετεωριτών με άνθρακα ( C-type asteroids, C for carbon) Αστεροειδείς τύπου P και D ταιριάζουν με την φασματική ανάλυση των μετεωριτών πλούσιων σε άνθρακα παρόμοιων με αυτούς του τύπου C αλλά με υψηλότερες ποσότητες άνθρακα στην σύστασή τους Αστεροειδείς τύπου 433 Eros ταιριάζουν με την φασματική ανάλυση των μετεωριτών που περιέχουν χονδρίτες (S-type asteroids, S for stony) Αστεροειδείς τύπου 16 Psyche ταιριάζουν με την φασματική ανάλυση μετεωριτών πλούσιων σε σιδηρονικέλιο( Μ- type asteroids, M for metal) Αστεροειδείς με υψηλό albedo(40%) ταιριάζουν με την φασματική ανάλυση του ομπρίτη (aubrite –enstatite chondrites) και αντιστοιχούν στην κατηγορία των αστεροειδών τύπου Ε (E-type asteroids, E for enstatite)

15 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

16 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

17 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

18 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

19 meteorites.greece@gmail.com

20 www.asteroidday.org/declaration © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

21 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας! Takis Theodossiou IMCA – Meteoritical Society- President LOGOS-SLOVO Α-Ω

22 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

23 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved

24 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Έχοντας ήδη ταιριάξει την χημική σύνθεση από κάποιους μετεωρίτες με σώματα αστεροειδών, το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες ήταν να βρούνε την ακριβή θέση που τους αντιστοιχούσε μέσα στην ζώνη των αστεροειδών για κάθε τύπου μετεωρίτη. Έτσι πάνω από το 75% των αστεροειδών, οι περισσότεροι των οποίων περιέχουν νερό στην χημική τους σύσταση, κατατάχθηκαν στην κατηγορία των αστεροειδών τύπου C (C-asteroids) και αντιστοιχούν στους σπάνιους στην γη μετεωρίτες πλούσιους σε άνθρακα η θέση των οποίων εντοπίστηκε στο εσωτερικό και μέχρι τα εξωτερικά άκρα της ζώνης των αστεροειδών. Ένας άλλος τύπος αστεροειδών, αυτός του τύπου S (S-asteroids), από τους οποίους προέρχονται και οι πιο κοινοί μετεωρίτες που έχουν πέσει στην γή και περιέχουν χονδρούλους στην σύνθεσή τους, φαίνεται να αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό στις τάξεις των αστεροειδών τύπου S περί το 16%. Έτσι οι χονδρίτες που αποτελούν την πλειοψηφία των μετεωριτών πάνω στον πλανήτη μας προέρχονται από μία σπάνια υποκατηγορία των αστεροειδών τύπου S και πιθανώς προέρχονται από ένα ή από ολιγάριθμα σώματα στην ζώνη των αστεροειδών.

25 © 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Από την άλλη πλευρά η σπανιότητα εύρεσης μετεωριτών πλούσιων σε άνθρακα στον πλανήτη μας πιθανόν να οφείλεται στο ότι η μετάβαση των κατά τα άλλα πολυπληθών ομάδων αστεροειδών τύπου C από την εσωτερική & εξωτερική ζώνη των αστεροειδών προς την τροχιά που διαγράφει ο πλανήτης μας, αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο. Η φασματοσκοπική ανάλυση της πλειοψηφίας των αστεροειδών της κατηγορίας S όμως δεν ταιριάζει επακριβώς με τους μετεωρίτες που περιέχουν χονδρούλους αλλά μόνο κάποια ορυκτά στοιχεία που περιέχονται σε αυτούς, όπως το σιδηρονικέλιο, οι πυρόξενοι και οι ολιβίνες είναι κοινά. Έτσι εδώ μία άλλη κατηγορία μετεωριτών που περίεχει αυτά τα τρία ορυκτά, αυτή των σιδηρολίθων δηλ. οι παλλασίτες(pallasites) και οι μεσοσιδερίτες (mesosiderites) διεκδικούν επίσης την προέλευση τους από τους αστεροειδείς τύπου S.


Κατέβασμα ppt "© 2007 International Meteorite Collectors Association (IMCA), Inc. All Rights Reserved Αναζήτηση & Αναχαίτιση Αστεροειδών NEO’s στο ηλιακό μας σύστημα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google