Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΨΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΨΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΨΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου Email:prophet@agro.auth.gr

2 ΒΑΣΙΛΕΙΟAnimalia Ζώα ΦΥΛΟArthropoda Αρθρόποδα ΥΠΟΦΥΛΟUniramia ΚΛΑΣΗInsecta Έντομα ΥΠΟΚΛΑΣΗPterygota Πτερυγωτά ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΗHemimetabola Ημιμετάβολα ΤΑΞΗ ANOPLURA ΑΝΟΠΛΟΥΡΑ ΥΠΟΤΑΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΟΣPediculus ΕΙΔΟΣhumanus ΥΠΟΕΙΔΟΣcapitatis Ψείρα της κεφαλής

3 Anoplura Κεραίες Νύσσοντος Μυζητικού τύπου Νηματοειδής, κοντές 3- 5 άρθρα Στοματικά μόρια Δεν υπάρχουν Πτέρυγες

4 Η κεφαλή είναι στενότερη από τον προθώρακα, με μικρούς ή χωρίς σύνθετους οφθαλμούς, χωρίς απλούς οφθαλμούς,

5 Οι ταρσοί έχουν ένα μόνο άρθρο και στην κορυφή τους ένα μεγάλο νύχι. Οι κνήμες έχουν στην κορυφή τους μία προεξοχή, που μαζί με τον ταρσό και το νύχι του αγκαλιάζουν και σφίγγουν την τρίχα του ξενιστή ώστε να στηρίζεται το έντομο

6

7 Pediculus humanus

8 ψείρες μεγάλη εξειδίκευση ως προς το είδος του ξενιστή, τρέφονται απομυζώντας αίμα από τον ξενιστή τους Βιολογία & Οικολογία Η τροφική εξειδίκευση μπορεί να σχετίζεται με πιθανή τοξική δράση του αίματος ακατάλληλων ξενιστών σε συμβιωτικά βακτήρια της ψείρας

9  Κυρίως προτιμάται η περιοχή πίσω από τα αυτιά και τη βάση του κρανίου. Η περίοδος επώασης από το στάδιο της κόνιδας μέχρι την εκκόλαψη των πρώτων νυμφών είναι 6-10 ημέρες. Οι ώριμες ψείρες, ικανές για αναπαραγωγή εμφανίζονται 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ο χρόνος ζωής της είναι 1-3 μήνες και στη διάρκεια αυτή εναποθέτει περίπου 300 ωάρια. Η ώριμη ψείρα έχει μήκος 1-3 χιλιοστά και γκριζωπό χρώμα.

10  Τρέφεται κάθε 3-6 ώρες, απομυζώντας αίμα από τον ξενιστή της. Κατά την απομύζηση ελευθερώνει τοξίνες στο δέρμα που, όταν ευαισθητοποιούν το άτομο, προκαλούν ποικίλου βαθμού κνησμό και επιμολύνσεις από το ξύσιμο.

11

12

13 Αυγά κολλημένα στην τρίχα της κεφαλής

14

15 Γονοπόρος θυληκού Ζωντανό αυγό Νεκρό αυγόΕκκολαφθέν αυγό

16 Η μεταμόρφωση είναι περιορισμένη και τα ανήλικα μοιάζουν πολύ με τους γονείς στη μορφή και στον τρόπο και τόπο ζωής.

17

18 Συνήθειες Anoplura Ανόπλουρα  μονοφάγα ή ολιγοφάγα, δηλαδή εξειδικευμένα ως προς τον ξενιστή τους.  Τα νύγματα που προκαλούν οι ψείρες στο δέρμα του ξενιστή τους για να ρουφήξουν το αίμα του,  προκαλούν και κνισμό και αξιόλογη ενόχληση του ζώου..  Ορισμένα είδη ψειρών είναι και φορείς σοβαρών παθογόνων του ανθρώπου και των ζώων..

19 ΑνόπλουραΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων_htm.htmΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων_htm.htm Οι ψείρες των κατοικίδιων ζώων καταπολεμούνται  με επιπάσεις,  ψεκασμό ή εμβάπτιση των ζώων σε: διαλύματα εντομοκτόνων με μικρή τοξικότητα για τα θερμόαιμα ζώα. http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_houses.a spx

20 Apaisyl-poux-prevention-spray-190080.pdf FREZYDERM-LICE-REP-LOTION.pdf

21 ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ∆ΟΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ  Τριχωτό της κεφαλής του ανθρώπου.  1 φορά ηµερησίως, για προστασία έως 12 ώρες.  Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε περιόδους έξαρσης.

22 Τρόπος εφαρµογής:  Ανακινήστε καλά πριν τη χρήση. Ψεκάστε από απόσταση 10-15 εκ. την απαραίτητη ποσότητα λοσιόν (5-7 ψεκασµούς) ώστε να καλύψει το τριχωτό της κεφαλής ομοιόμορφα, χωρίς να παραλείψετε τον αυχένα και την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Αφήστε να στεγνώσει.  ∆ιάρκεια προστασίας 12 ώρες.  Ανακυκλώστε όταν αδειάσει.

23 Εφαρμόστε (ανάλογα με το είδος της συσκευασίας) την απαραίτητη ποσότητα λοσιόν (περίπου 6ml) στην παλάμη και κάντε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να απλωθεί η λοσιόν στις ρίζες των μαλλιών. Χτενίζετε τα μαλλιά χωρίς να τα ξεπλύνετε. Εφαρμόστε στα μαλλιά πριν από τις όποιες ομαδικές δραστηριότητες του παιδιού.(σχολείο, παιχνίδι, κλπ.). Η εφαρμογή σε παιδιά γίνεται μόνο από ενήλικες.

24 Τρόπος μετάδοσης: Οι ψείρες δεν έχουν φτερά. Δεν πετούν ή πηδούν. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από ζώα, γίνεται με άμεση επαφή με τα μαλλιά προσβεβλημένων ατόμων ή πιθανό έμμεσα με επαφή με τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως κτένες, βούρτσες, καπέλα, ρούχα ή μαξιλάρια.

25 Κύκλος ζωής του παράσιτου: Το ώριμο θηλυκό, 1-2 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, γεννά ωάρια, που προσκολλώνται στερεά στις τρίχες, μέχρι 1 χιλιοστό από το δέρμα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι απαραίτητη για την επώασή τους. Κυρίως προτιμάται η περιοχή πίσω από τα αυτιά και τη βάση του κρανίου.

26 Η περίοδος επώασης από το στάδιο της κόνιδας μέχρι την εκκόλαψη των πρώτων νυμφών είναι 6-10 ημέρες. Οι ώριμες ψείρες, ικανές για αναπαραγωγή εμφανίζονται 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ο χρόνος ζωής της είναι 1-3 μήνες και στη διάρκεια αυτή εναποθέτει περίπου 300 ωάρια. Η ώριμη ψείρα έχει μήκος 1-3 χιλιοστά και γκριζωπό χρώμα.

27 Τρέφεται κάθε 3-6 ώρες, απομυζώντας αίμα από τον ξενιστή της. Κατά την απομύζηση ελευθερώνει τοξίνες στο δέρμα που, όταν ευαισθητοποιούν το άτομο, προκαλούν ποικίλου βαθμού κνησμό και επιμολύνσεις από το ξύσιμο. Η ψείρα της κεφαλής μπορεί να επιβιώσει 1- 2 ημέρες μακριά από το τριχωτό της κεφαλής και τα αυγά της δεν μπορούν να εκκολαφθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από αυτές που αναπτύσσονται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.

28 Αναγνώριση της μόλυνσης: Η διάγνωση στηρίζεται στην απομόνωση ψείρας ή στην παρουσία κόνιδας. Επειδή η ψείρα αποφεύγει το φως και συνήθως κινείται γρήγορα και κρύβεται αποτελεσματικά, είναι δύσκολο να απομονωθεί. Έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα ανεύρεσης ψείρας, που υποδηλώνει και ενεργό παρασίτωση, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί ειδική κτένα σε σχέση με την απλή επισκόπηση. Τα αυγά, οι νύμφες και οι ψείρες μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί μεγεθυντικός φακός.

29 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ


Κατέβασμα ppt "ΨΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google