Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Πλώτα Ευαγγελία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Πλώτα Ευαγγελία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Πλώτα Ευαγγελία

2 Διδασκαλία της τεχνικής εκκίνησης στη κολύμβηση Ο Λευτέρης 16 ετών κολυμπά από μικρός και είναι από τους καλύτερους κολυμβητές της ομάδας του. Στους τελευταίους αγώνες που συμμετείχε (πρόσθιο, πεταλούδα) οι επιδόσεις ήταν ικανοποιητικές αλλά είχε πρόβλημα με την τεχνική εκκίνησης του. Συζήτησε με τον προπονητή του και αποφάσισαν από την καινούργια περίοδο προετοιμασίας να διορθώσουν το πρόβλημα ώστε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο να μην υπάρχει. Πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα εξάσκησης;

3 Αξιολόγηση του προβλήματος Χαρακτηριστικά αθλητή: Ηλικία Προηγούμενη εμπειρία Αναπτυγμένες σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες που υποστηρίζουν την δεξιότητα Ικανοποιητική φυσική κατάσταση Αντιληπτικές ικανότητες Μέτρια διέγερση Βελτιώνοντας την τεχνική της εκκίνησης του βελτιώνει τις επιδόσεις του. Αυτόνομο στάδιο μάθησης. Για την διόρθωση του προβλήματος που παρατηρείται στη τεχνική της εκκίνησης του χρειάζεται η επιστροφή στο γνωστικό στάδιο μάθησης και πολύ γρήγορα θα περάσει στο κινητικό.

4 Στόχος μάθησης Η μάθηση της δεξιότητας (τεχνική εκκίνησης στην κολύμβηση) απαιτεί την απόκτηση ενός κινητικού προγράμματος. Ο αθλητής θα χρειαστεί να εκτελεί την δεξιότητα με την ίδιο ακριβώς τρόπο σε κάθε προσπάθεια. Στόχος είναι η επιδέξια εκτέλεση της κίνησης που προϋποθέτει την απόκτηση από τον ασκούμενο καλής ιδέας του γενικού μοτίβου της κίνησης στη προπόνηση και να το εφαρμόζει σε αγώνες. Η ανάπτυξη της ικανότητας αναγνώρισης και διόρθωσης λαθών είναι απαραίτητη για την διατήρηση της απόδοσης.

5 Χαρακτηριστικά της δεξιότητας Κινητική Κλειστή Αδρή Διακριτή Δεν απαιτείται ανταλλαγή ταχύτητας- ακρίβειας Δεν απαιτείται χειρισμός αντικειμένου. Ανοιχτό κύκλωμα κινητικού ελέγχου Εσωτερική ανατροφοδότηση (ιδιοαισθητηριακή και αισθητηριακή) Περιορισμένος φόβος τραυματισμού Ατομικό αγώνισμα

6 Περιβάλλον απόδοσης Στο περιβάλλον στο οποίο ο αθλητής θα εκτελέσει την δεξιότητα επικρατούν αγωνιστικές συνθήκες. Παρουσία θεατών Προβλεψιμότητα περιβαλλοντικών απαιτήσεων Χωρίς χρονική πίεση και χωρίς την ανάγκη ξαφνικών προσαρμογών.

7 Προετοιμασία εξάσκησης Σημαντικά σημεία εκτέλεσης της δεξιότητας: ξεδίπλωμα σώματος και αμέσως μετά σπρώξιμο βατήρα, σωστό ύψος και θέση κεφαλιού γωνία εισόδου στο νερό με τεντωμένο σώμα Στόχοι: αποτελέσματος, απόδοσης, (1 η θέση στους επόμενους αγώνες, επιδέξια εκτέλεση της κίνησης) Χρόνος εξάσκησης: 4 εβδομάδες με αριθμό προπονήσεων ανά εβδομάδα 4 Περιβάλλον τελικής εκτέλεσης: Σταθερό, Συνθήκες αγώνα

8 Παρουσίαση δεξιότητας Σημαντικά σημεία: ξεδίπλωμα σώματος και μετά σπρώξιμο ποδιών στο βατήρα στη πτήση το σώμα παραμένει τεντωμένο, το κεφάλι μπροστά, συνεχίζει τέντωμα των χεριών και το κεφάλι μπαίνει μέσα στα χέρια Κατά την είσοδο στο νερό το σώμα παραμένει τεντωμένο με ιδανική γωνία εισόδου 30 μοίρες Παρακινητική πληροφορία: Διάκριση στους επόμενους αγώνες. Ικανό μοντέλο: Επικέντρωση της προσοχής σε σημεία κλειδιά. Επίδειξη βιντεοταινίας με εκτέλεση της δεξιότητας από έμπειρους αθλητές στην αρχή και όποτε ζητηθεί.

9 Σχεδιασμός μαθησιακής εμπειρίας Στρατηγική διδασκαλίας Αλλαγή κινητικού προγράμματος. Θα δοθεί έμφαση στη μάθηση του κινητικού προγράμματος κατά την αρχική καθοδήγηση. Θα παρουσιαστεί η τεχνική της εκκίνησης. Προφορική ανάλυση (οδηγίες και λέξεις κλειδιά: ξεδίπλωσε, τέντωσε, μπροστά σημαιάκια) της δεξιότητας και οπτική παρουσίαση (επίδειξη) αυτής. Ξεδίπλωμα σώματος, πτήση και είσοδος στο νερό. Παρουσίαση και εξάσκηση στο ξεδίπλωμα σώματος και τέντωμα ποδιών. Περιγράφεται το ξεδίπλωμα σώματος και αμέσως μετά το επιθυμητό σπρώξιμο βατήρα. Εκτέλεση κάθε στοιχείου μεμονωμένα (μερική εξάσκηση). Κατά την εξάσκηση παρέχουμε προφορική ανατροφοδότηση και οπτική επίδειξη (όταν μας το ζητήσει ο ασκούμενος).

10 Δομή εξάσκησης (επιλογή μεθόδων και συνδυασμός πρόσθετων στοιχείων) Καθοδηγητική ανατροφοδότηση προσφέρουμε για να οδηγήσουμε τον Λευτέρη σε πιο αποτελεσματικές διορθώσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει στις επόμενες εκτελέσεις: όπως ξεκίνησες να σπρώχνεις με τα πόδια πριν ξεδιπλώσεις το σώμα σου και έτσι το σώμα δεν παίρνει την αναμενόμενη δύναμη από τα πόδια (εντοπισμός λαθών). Ζητάμε να εκτελεί την κίνηση με ταχύτητα και δύναμη στο σπρώξιμο των ποδιών Ενθάρρυνση του ασκούμενου. Όταν ο Λευτέρης εκτελέσει σωστά το πρώτο στοιχείο στο οποίο εξασκήθηκε εισάγουμε το επόμενο σημαντικότερο στοιχείο (πτήση) για να εξασκηθεί σε αυτό συνδιαζοντάστο με το προηγούμενο και του ζητάμε να εστιάσει την προσοχή του στο σωστό ύψος του κεφαλιού. (προοδευτικά μερική εξάσκηση).

11 Δομή εξάσκησης (επιλογή μεθόδων και συνδυασμός πρόσθετων στοιχείων) Επανάληψη της διαδικασίας μέχρι ο Λευτέρης μπορέσει να εκτελέσει την βασική κίνηση ολόκληρη και με συνέπεια. Ενθαρρύνουμε για νοερή εξάσκηση (ενισχύεται η εσωτερική ανατροφοδότηση). Εντοπισμός λαθών και στη συνέχεια καθοδηγητική ανατροφοδότηση όπως: όταν είσαι στον αέρα για να είναι σωστό το ύψος του κεφαλιού θα πρέπει να βλέπεις τα σημαιάκια. Τέλος εισάγουμε το τρίτο στοιχείο: είσοδο στο νερό με γωνία εισόδου 30 μοίρες. Εξάσκηση σε όλα τα μέρη της δεξιότητας.

12 Ανατροφοδότηση Εσωτερική ανατροφοδότηση : ιδιοαισθητηριακές και στα τρία μέρη της δεξιότητας αισθητηριακή νοερή εξάσκηση αρχικά σε όλη την δεξιότητα μετά την παρουσίαση της Εξωτερική ανατροφοδότηση: κινηματική καθοδηγητική

13 Σχεδιασμός αξιολόγησης των αλλαγών στην απόδοση ικανότητα μεταφοράς Ενθαρρύνουμε τον ασκούμενο να εκτελέσει την δεξιότητα 5 φόρες και μετράμε τις επιτυχημένες εκκινήσεις. Προοδευτικά οι εκτελέσεις αυξάνονται σε 10. Για κάθε εκκίνηση που δεν εκτελείται σωστά ζητάμε από τον ασκούμενο να περιγράψει τι πιστεύει ότι πήγε στραβά (εξάσκηση στον εντοπισμό λάθους). Όταν αναγνωρίσουμε ότι ο ασκούμενος εκτελεί την εκκίνηση σωστά (10 στις 10) τον ενθαρρύνουμε να συμμετάσχει σε έναν φιλικό αγώνα με συναθλητές του και παρουσία κοινού (συνθήκες εκτέλεσης). Τέλος σταματάμε την εξάσκηση για 1 εβδομάδες. Ο ασκούμενος επιστρέφει και εκτελεί 10 φορές την δεξιότητα. Διαπιστώνουμε ότι οι επιδόσεις του παραμένουν σταθερές (διατήρηση).


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Πλώτα Ευαγγελία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google