Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

COMENIUS project European Education with Information and Communication Technologies“ 2008-2010 Γυμνάσιο Καμπάνη, Κιλκίς, Ελλάδα Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "COMENIUS project European Education with Information and Communication Technologies“ 2008-2010 Γυμνάσιο Καμπάνη, Κιλκίς, Ελλάδα Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 COMENIUS project European Education with Information and Communication Technologies“ 2008-2010 Γυμνάσιο Καμπάνη, Κιλκίς, Ελλάδα Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο – Ένας Οδηγός

2 Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προστατεύουν τις προσωπικές πληροφορίες που υπάρχουν σε έναν υπολογιστή, αυτό σημαίνει ότι, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσει έναν υπολογιστή από ιούς και ενημέρωση λογισμικού. Μιλώντας για τα παιδιά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια των δεδομένων με τη χρήση παραμέτρων φιλτραρίσματος και το περιεχόμενο επιλογή φιλτραρίσματος που προσφέρονται στα περισσότερα προγράμματα.

3 H Χρήση του Διαδικτύου είναι ασφαλής αν δεν ξεχνάμε τρία βασικά πράγματα: 1. Για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας: -Ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος -Ενημέρωση Antivirus System -Χρήση Firewall -Δημιουργήστε αντίγραφο αντίγραφα των σημαντικών αρχείων -Να είστε προσεκτικοί στο υλικό που κάνετε download

4 H Χρήση του Διαδικτύου είναι ασφαλής αν δεν ξεχνάμε τρία βασικά πράγματα: 2. Φυλάξτε τον εαυτό σας: - Να είστε προσεκτικοί όταν δίνεται τα προσωπικά σας στοιχεία - Σκεφτείτε και επιλέξτε προσεκτικά ποιούς μπορείτε συναναστρέφεστε με chat και επικοινωνία γενικά -Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα αξιόπιστα και δεν είναι όλοι ειλικρινείς στο Διαδίκτυο

5 H Χρήση του Διαδικτύου είναι ασφαλής αν δεν ξεχνάμε τρία βασικά πράγματα: 3. Ακολουθήστε τους κανόνες: -Θα πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες, ακόμη και στο Διαδίκτυο -Στη Χρήση του Διαδικτύου μην ξεχάσετε να φροντίζετε και να σκεφτεστε και τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον εαυτό σας

6 Το Διαδίκτυο ή άλλα χόμπι για παιδιά - οι γονείς αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους και να τους υποστηρίξει την ανάληψη μιας δραστηριότητας. Οσο περισσότερα ξέρετε για το πώς το παιδί σας χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, τόσο ευκολότερο είναι να κατευθύνει και να εξηγήσετε τι είναι αποδεκτό και ασφαλές. Πιθανόν το παιδί σας να είναι πολύ ταλαντούχο στις τεχνολογίες, αλλά η πείρα της ζωής των ενηλίκων θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο βοηθώντας το παιδί να καταλάβει πώς να συμπεριφέρονται στον εικονικό κόσμο.

7 Pieces of advice Τ οποθετήστε έναν υπολογιστή στο δωμάτιο που είναι για όλη την οικογένεια Με αυτό τον τρόπο, μιλώντας για το Διαδίκτυο και παρατηρώντας την χρήση θα γίνει ένα φυσικό μέρος της καθημερινής ζωής. Όταν ένας υπολογιστής βρίσκεται σε ένα κοινό δωμάτιο είναι ευκολότερο να συζητηθούν τα προβλήματα. Επιπλέον, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί σας.

8 Pieces of advice Συζητήστε για το Internet Δείξτε ενδιαφέρον για ό, τι το παιδί σας και οι φίλους του κάνουν στο Διαδίκτυο και στην πραγματική ζωή. Μιλήστε για τα θαυμάσια και ενδιαφέροντα πράγματα που θα μπορούσαν να βρουν/κάνουν στο Διαδίκτυο, καθώς και ποιά προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εκεί. Συζητήστε με το παιδί σας τι αυτός / αυτή θα πρέπει να κάνουν αν αυτός / αυτή αισθάνθηκε άβολα, σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση του Διαδικτύου.

9 Pieces of advice Χρησιμοποιείστε οι ίδιοι οι γονείς το Διαδίκτυο Εάν χρησιμοποιείτε το Internet είναι πιο εύκολο να εξηγήσετε στα παιδιά ποιά είναι η κατάλληλη χρήση, θα είστε σε θέση να τους βοηθήσετε να βρουν χρήσιμες πληροφορίες στο Διαδίκτυο

10 Pieces of advice Use the Internet together. Αναζητήστε ιστοσελίδες κατάλληλες για παιδιά ή να μάθουν πώς θα βρίσκουν χρήσιμες πληροφορίες - το σχεδιασμό ενός ταξιδιού διακοπών μαζί, αναζήτηση για εκπαιδευτικούς δικτυακούς τόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κάνουν την εργασία ή να βρείτε τις πληροφορίες για τα χόμπι και άλλες απολαύσεις. Θα μπορούσατε να τις βάλετε στις „αγαπημένες“, ώστε να τα ελέγξετε αργότερα.

11 Pieces of advice Κάντε συμφωνία με το παιδί σας στο πώς και πότε θα μπορεί να μπαίνει στο Διαδίκτυο Θα ήταν ίσως χρήσιμο να συμφωνήσετε με ένα παιδί για το χρόνο χρήσης του Διαδικτύου και το ποιες ιστοσελίδες αυτός / αυτή θα μπορούσε να ψάξει. Συζητήστε το και μπορείτε να λάβετε μαζί μια απόφαση.

12 Κανόνες στο Σπίτι Ένας καλός τρόπος για τη μείωση των κινδύνων είναι να συμφωνήσετε με τα παιδιά ώστε να οριστούν κανόνες χρήσης Διαδικτύου. Οι Κοινοί κανόνες είναι ένας τέλειος λόγος για να μιλήσει κανείς σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Ο περιορισμός του χρόνου χρήσης του Διαδικτύου είναι ένα είδος υγιεινούς προστασίας. Για παράδειγμα, αν τεθεί ο υπολογιστής σε ένα σαλόνι, θα ήταν ωραία, αν ένα παιδί που δεν πηγαίνει στο σχολείο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο με έναν ενήλικα.

13 Κανόνες στο Σπίτι Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να περιορίζεται και να αναζητήσετε τις Ιστοσελίδες εκ των προτέρων. Εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στην εργασία με έναν υπολογιστή θα μπορούσε να βρει τις ιστοσελίδες σε εργαλεία του Μενού του Internet browser. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα προσωπικο περιβάλλον εργασίας για κάθε παιδιού, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να περιοριστεί για ορισμένες ιστοσελίδες μόνο.

14 Κανόνες στο Σπίτι Υπάρχει κάποιο ακατάλληλο υλικό για τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Εσείς θα μπορούσατε να εμποδίσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα. Θυμηθείτε, αυτή η τεχνολογία δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τα προστατεύσουμε από λάθος περιεχόμενο του Διαδικτύου.

15 Ασφαλής Χώρος/Περιβάλλον Ο ασφαλέστερος τρόπος για τα παιδιά να κάνετε αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι η δημιουργία ασφαλών χώρο που θα μπορούσε να επιτρέψει να αναζητήσετε τις ιστοσελίδες που εγκρίθηκαν από έναν αξιόπιστο ενήλικα. Χρησιμοποιώντας παραμέτρους του προγράμματος περιήγησης θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά την πρόσβαση σε ασφαλείς ιστοσελίδες. Με τον τρόπο αυτό, εάν το παιδί σας ήθελε να επισκεφθεί έναν νέο δικτυακό τόπο θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στον κατάλογο των επικύρωσέμων ιστοσελίδων. Είναι εύκολο να δημιουργηθεί ασφαλής χώρος για όπους χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows XP ή linux. Δημιουργήστε προσωπικό λογαριασμό εγγραφής του παιδιού- χρήστη. Έτσι, θα θέσετε τα δικαιώματα πρόσβασης του παιδιού και των παράμετρων ενός προγράμματος περιήγησης Internet.

16 Φιλτράρισμα προγραμμάτων Το Φιλτράρισμα προγραμμάτων περιορίζει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων του Διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν παρέχει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν περιεχόμενο που υποδεικνύεται ως επιβλαβή (πορνογραφικό, βία, κ.λπ.) Περιορίστε τις επαφές Χρησιμοποιώντας φίλτρα ή το κλείδωμα των τεχνολογιών θα μπορούσε να περιορίσει τις επαφές που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες, βρείτε τις σελίδες σχετικά με τη χρήση e-mail και άμεσων μηνυμάτων αποστολής προγράμματα.

17 Ιστορικό Ιστοσελίδων Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Internet θα μπορούσατε να δείτε ποιες ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί από άλλους χρήστες του τον τελευταίο καιρό (θυμηθείτε, σελίδες εκ των υστέρων θα μπορούσαν να διαγραφούν).

18 Γονικό δίκτυο: Μουσική και Ταινίες Είναι δυνατόν να κατεβάσετε ή να αντιγράψετε τα αρχεία που περιλαμβάνουν μουσική, παιχνίδια ή ταινίες. Τα αρχεία αυτά συνήθως έχουν κατεβάσει με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων κοινής χρήσης αρχείων (Kazaa, DirectConnect, BitTorrent, κ.λπ.) στην οποία η τεχνολογία που ονομάζεται δίχτυα εταίρων (p2p). Για να κατεβάσετε ένα αρχείο από P2P είναι αναγκαίο να τα αρχεία συνήθως με άλλους χρηστών του δικτύου. Κατά τη διαδικασία αυτή ο χρήστης θα μπορούσε να θέσει κατά λάθος την πρόσβαση για να αντιγράψετε όλα τα αρχεία που υπάρχουν σε υπολογιστή του / της.

19 Γονικό δίκτυο: Μουσική και Ταινίες Do not forget copyright δίχτυα εταίρων μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη διανομή αρχείων μουσικής ή αντίγραφα ταινιών που δεν έχουν άδεια, έτσι, τα πνευματικά δικαιώματα είναι σπασμένα. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί αν η ιστοσελίδα που προσφέρει για να κατεβάσετε κάποιο περιεχόμενο ότι το παιδί σας που πρόκειται να χρησιμοποιήσει είναι αξιόπιστο και να βεβαιωθείτε ότι το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι σπασμένο. Άγραφος κανόνας είναι ότι αν δεν πληρώσει για το υλικό που μπορεί σχεδόν να βεβαιωθείτε ότι το υλικό που θα κατεβάσει είναι παράνομο.

20 Internet Συζητήσεις Συζητήσεις στο Διαδίκτυο είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας των παιδιών. Υπάρχει πάντα κάποιος για να μιλήσει με το chat rooms. Θα είναι διασκεδαστικό και σημαντικό για την κοινωνικοποίηση στο Διαδίκτυο, αν ξέρεις πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Πριν από αυτό τα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν με πιθανό κίνδυνο και να καταλάβουν πώς να επικοινωνούν με άλλους για να μην αποκαλύψει την ταυτότητα. Αυτό το μέρος παρουσιάζει επίσης τις πληροφορίες για τους διάφορους τύπους συζήτησης, π.χ. e-mail, συζητήσεις σε chat rooms, IRC και άμεσων μηνυμάτων αποστολής προγράμματα

21 What is IRC? IRC (Internet Relay Chat) gives the chance to communicate via Internet directly. Comparing with a simple chat room IRC offers a wide variety of chatrooms. In order to connect to desirable channel – discusion groups or rooms- you should install special program (IRC client). Using IRC it is possible to communicate with several channels at the same time. Also two people are able to communicate privately. The rules of using IRC are the same as for other chat rooms.

22 –Προστατέψτε / μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες. –Ενημερώστε τον διαχειριστή chat room εάν εσείς ή κάποιος άλλος δεχτεί παρενόχληση. –Απομακρυνθείτε από το chat room εάν αισθάνεστε άβολα. –Πείτε στους γονείς σας αν αισθάνεστε άβολα στην επικοινωνία με κάποιον. –Να είστε ευγενικός/η με τους άλλους ανθρώπους σε ένα chat room. Οδηγίες ασφαλούς συμμετοχής σε εάν chat room

23 MSN Messenger, ICQ, κ.ά. Tο ίδιο όπως και τα chat rooms, τα άμεσης αποστολής μυνημάτων προγράμματα, σας δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνείτε άμεσα, αλλά με τη διαφορά ότι μπορείτε να επιλέξετε ποιον θέλετε να μιλήσετε

24 Όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα για πρώτη φορά, θα πρέπει να ορίσετε το προφίλ χρήστη. Μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα σας ώστε να είναι διαθέσιμο για όλους τους συμμετέχοντες σε ένα chat room. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις συζητήσεις στο Διαδίκτυο και τα παιχνίδια στο Διαδίκτυο, θα χρειαστεί ίσως να πρέπει να συμπληρώσετε το προφίλ χρήστη. Και αυτό ακολουθεί τους ίδιους κανόνες.

25 Ρωτήστε το παιδί σας να σας δείξει τη λίστα με τα άτομα με τα οποία συνεδρίασε στο Διαδίκτυο. Έτσι, θα ξέρετε καλύτερα τους οποίους επικοινωνεί με το παιδί σας και μάλιστα να μάθετε ποιοι είναι πραγματικοί άνθρωποι και ποιοι υπάρχουν μονο στο Διαδίκτυο.

26 Καταγράψτε τις συνομιλίες. Οι συνομιλίες στο Διαδίκτυο μπορούν να καταγράφονται. Εάν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι καταγράφονται οι συνομιλίες τους, συνήθως θα επικοινωνούν με προσοχή. Μπορείτε να αποφασίσετε αν θα καταγράφει η κάθε συζήτηση αρκεί να ρυθμίσετε το πρόγραμμα να καταγράφει όλες τις συνομιλίες αυτόματα.

27 Συμβουλές… Συζητήστε με το παιδί σας τον κίνδυνο να αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία. Τα προσωπικά στοιχεία συνιστάται να αποκαλύπτονται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Ποτέ μην αποκαλύψετε για κανέναν λόγο κωδικούς (passwords) ακόμη και σε φίλους. Αλλάξτε τους κωδικούς σας συχνά.

28 The Internet is a public place. Before pubishing photos or information about yourself (or other people), remember that access to information is possible for anybody. If you want to know what information about you exists on the Internet, using search module (e.g. seach service offered www.msn.co.uk) as search criteria enter your name (surname).www.msn.co.uk Encourage your children to share with you negative experience on the Internet. Συμβουλές…

29 E-mail E-mail είναι δημοφιλές για να στένεται μυνήματα στο Διαδίκτυο αλλά πρεπει να χρησιμοποιείται με ασφάλεια κι αυτό. Το αρχείο/α που επισυνάπτεται μπορεί να περιέχει κακόβουλο υλικό ή e-mail spam με διαφημίσεις και άλλα. Εκτός αυτού, μπορεί να περιέχει διάφορους Ιούς ή άλλο υλικό που είναι κατάλληλο για ανήλικους.

30 What should be done? Accquire a filter for unwelcome e-mail. Let familiar senders e-mail only. Think about the possibility to create anonymous e-mail address. Never send a chain letter, delete it instead. Never open doubtful e-mail letters or attachments that you get from unknown people. Instead of opening, delete them.

31 Πηγές Πληροφόρησης http://www.draugiskasinternetas.lt/isc/html/ope.htm http://www.technologijos.lt/upload/image/n/technologijos/it/straipsnis-5640/virus1.jpg http://www.technologijos.lt/upload/image/technologijos/archyvas/folder.2006-07- 05.3424541150/pc_saugumas/pc_virusai/pavojingiausiu_virusu_desimtukas/1-pavojingiausiu_virusu_desimtukas- f.jpghttp://www.technologijos.lt/upload/image/technologijos/archyvas/folder.2006-07- 05.3424541150/pc_saugumas/pc_virusai/pavojingiausiu_virusu_desimtukas/1-pavojingiausiu_virusu_desimtukas- f.jpg http://www.anglija.lt/images/articles/4646.jpg http://www.elektronika.lt/_sys/storage/2007/12/06/1spam.jpg http://www.technologijos.lt/upload/image/n/technologijos/it/straipsnis-5761/computer-virus-bugs-clip-art- thumb3167674%5B1%5D.jpghttp://www.technologijos.lt/upload/image/n/technologijos/it/straipsnis-5761/computer-virus-bugs-clip-art- thumb3167674%5B1%5D.jpg http://www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-0901-0617- 5938_Computer_Killing_a_Virus_clipart_image.jpghttp://www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-0901-0617- 5938_Computer_Killing_a_Virus_clipart_image.jpg http://www.followsteph.com/wp-content/uploads/2008/03/email-spam.jpg http://www.d-one.co.th/logo/stopspam.jpg http://instructors.cwrl.utexas.edu/jbrown/files/hackers_cartoons.jpg http://www.braswellcomputers.com/images/hackers.jpg http://1.bp.blogspot.com/_clCtp-4NJmg/SOfbQW5a-oI/AAAAAAAAA-s/WkH4DOPXu48/s400/kaos_hacker03.jpg http://www.doinbznessinfo.com/wp-content/uploads/2009/02/firewall.png http://edwardkhoo.com/wp-content/uploads/2008/07/windows-update.jpg http://www.ruf.rice.edu/~evolve/images/emailIcon.png http://s.bebo.com/app- image/9745310625/9745234111/PROFILE/static.commentcamarche.net/en.kioskea.net/faq/images/0-mhUiT1Mt- logo-msn-medio-s-.pnghttp://s.bebo.com/app- image/9745310625/9745234111/PROFILE/static.commentcamarche.net/en.kioskea.net/faq/images/0-mhUiT1Mt- logo-msn-medio-s-.png http://www.productwiki.com/upload/images/skype.png http://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2009/02/17/mIRC%20logo.png http://www.mchs.ca/file.php/1/images/email_icon.gif http://muslimmatters.org/wp-content/uploads/2008/09/advice.jpg

32 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση που μπορεί να γίνει των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν. DISCLAIMER


Κατέβασμα ppt "COMENIUS project European Education with Information and Communication Technologies“ 2008-2010 Γυμνάσιο Καμπάνη, Κιλκίς, Ελλάδα Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google