Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ. Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ. Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

2 Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του δάσκαλος ήταν ο πατέρας του Φειδίας απο τον οποίο διδάχτηκε αστρονομία και για αυτό η πρώτη του ανακάλυψη ήταν δυο αστρονομικά όργανα. Για την ζωή του γνωρίζουμε ελάχιστα αφού το βιβλίο του Ηρακλείδη "Αρχιμήδου βίος" χάθηκε.Ο Αρχιμήδης αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στην έρευνα.

3 Ανάκλαση του φωτός Αντιλήφθηκε το φαινόμενο της ανάκλασης και της διάθλασης του φωτός και σχεδίασε τα κοίλα κάτοπτρα με τα οποία πυρπόλησε το ρωμαϊκό στόλο που επιχείρησε να καταλάβει τις Συρακούσες.

4 Η αρχή της υδροστατικής και το γνωστό "εύρηκα" Συρακούσες, τρίτος αιώνας προ Χριστού και ο βασιλιάς Ιέρων ΙΙ αναθέτει στον Αρχιμήδη να ερευνήσει αν το καινούργιο στέμμα του, είναι πράγματι από χρυσάφι χωρίς την προσθήκη άλλων μετάλλων. Εξυπακούεται ότι το στέμμα δεν επιτρέπεται να αλλοιωθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

5 Αργότερα και ενώ το θέμα στο είχε στο μυαλό του έτυχε να πάει στο μπανιέρα για να πλυθεί και μπαίνοντας στη μπανιέρα πρόσεξε ότι όσο περισσότερο βυθιζόταν το σώμα του, τόσο περισσότερο νερό χυνόταν έξω από τη μπανιέρα. Σε αυτό διέκρινε τον τρόπο να βρει μια λύση στο πρόβλημα και πετάχτηκε έξω γυμνός, φωνάζοντας με δυνατή φωνή ότι είχε βρει αυτό που έψαχνε, και έτρεχε φωνάζοντας σε γλώσσα ελληνική «Εύρηκα, εύρηκα»

6 Θεωρώντας αυτό ως αφετηρία της ανακάλυψής του, λέγεται ότι έφτιαξε δύο αντικείμενα ίδιου βάρους με το βάρος του στέμματος το ένα από χρυσό και το άλλο από ασήμι. Στη συνέχεια γέμισε ένα μεγάλο δοχείο με νερό μέχρι το χείλος και βύθισε το ασημένιο αντικείμενο. Το νερό που χύθηκε το θεώρησε ίσο σε όγκο με το ασημένιο αντικείμενο. Στη συνέχεια έβγαλε έξω το ασημένιο αντικείμενο ξαναγέμισε το δοχείο με νερό και χρησιμοποιώντας ένα ζυγό, ζύγισε. Υπολόγισε έτσι το βάρος του αργύρου που αντιστοιχούσε σε ορισμένη – ίσου όγκου- ποσότητα νερού.

7 "δος μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω και την γη" Μελέτησε το μοχλό και τη σημασία του λέγοντας "δος μου μέρος να σταθώ και θα κινήσω και την γη".Τελειοποίησε τα συστήματα ανύψωσης και κίνησης βαρών με τους οδοντωντούς τροχούς και τους κοχλίες (βίδες).

8 π = 3,14... Ο Αρχιμηδης ασχολήθηκε με την μελέτη γεωμετρικών σχημάτων και κυρίως του κύκλου και ανακάλυψε την σχέση περιφέρειας με την διάμετρο με το γνωστό μαθηματικό τύπο π=3,14....

9 Το τέλος του... Το 212 π.Χ ο ρωμαϊκός στρατός τελικά κατάφερε να καταλάβει τις Συρακούσες. Παρότι ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκελλος διέταξε να μην πειράξουν τον Αρχιμήδη εντούτοις ένας Ρωμαίος οπλίτης τον σκότωσε. Λέγεται ότι πριν σκοτωθεί είπε στο Ρωμαίο που τον βρήκε να μελετά: "μη μου τους κύκλους τάραττε"


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ. Η ζωή και το έργο του με λίγα λόγια Ο μεγαλύτερος μαθηματικός και Φυσικός της αρχαιότητας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες το 287 π.Χ.Ο πρώτος του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google