Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων B’3 2015-2016 Ηλιάνα Χήτου Υπ. Καθηγήτρια : Μαλάμου Κωνσταντίνα Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων B’3 2015-2016 Ηλιάνα Χήτου Υπ. Καθηγήτρια : Μαλάμου Κωνσταντίνα Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων B’3 2015-2016 Ηλιάνα Χήτου Υπ. Καθηγήτρια : Μαλάμου Κωνσταντίνα Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων B’3 2015-2016 Ηλιάνα Χήτου Υπ. Καθηγήτρια : Μαλάμου Κωνσταντίνα

2 Η Κύπρος δεν αποτελούσε ποτέ τμήμα στεριάς που αποκόπηκε και μεταβλήθηκε σε νησί. Έχουν εντοπιστεί ενδείξεις ότι η Κύπρος ανυψώθηκε κι αποτέλεσε νησί περιβαλόμενο από θάλασσα. Η ύπαρξη της Κύπρου ως νησιού μπορεί να χρονολογηθεί περίπου από πριν 15 εκατομμύρια χρόνια.Τα θηλαστικά τα οποία έφτασαν στην Κύπρο, έφτασαν κολυμπώντας (ιπποπόταμοι,ελέφαντες),ή επιπλέοντας (ποντικοί,αρουραίοι),είτε πετώντας (νυκτερίδες,γεράκια). Το γεγονός ότι κάποια είδη θηλαστικών απουσιάζουν από την Κύπρο, πρέπει να αποδοθεί είτε στη γεωγραφική απομόνωση της Κύπρου, είτε στο ότι η παρουσία κάποιων ειδών στην Κύπρο εξαφάνισε τη χλωρίδα σε τέτοιο βαθμό που δεν έδωσε την ευκαιρία σε άλλα φυτοφάγα να επιβιώσουν. Η Xοιροκοιτία είναι προϊστορικός οικισμός της Kύπρου, που χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της ακεραμικής νεολιθικής περιόδου (γύρω στο 7000 π.X.).

3  Αρχικά, στην Κύπρο η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή είναι χαμηλή κατά 35 μέτρα και μια ζώνη στεριάς εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής. Λόγω του ρήγματος των Αδάνων η απόσταση ανάμεσα στην Κύπρο και τις απέναντι ακτές παραμένει μεγάλη στην εποχή του Πλειστόκαινου.Τα πρώτα χρόνια, το νησί καλύπτεται από αειθαλή δάση κωνοφόρων ενώ η πανίδα του αποτελείται από ενδημικά είδη πυγμαίων ιπποποτάμων και ελεφάντων. Αμφίβολα πρέπει να θεωρηθούν τα ίχνη παλαιότερης-μεσοπαλαιολιθικής-κατοίκησης στις θέσεις ποταμού Μορόνου και ποταμού Χρυσοχού. Τα πρώτα ασφαλή δεδομένα για την πρωϊμότατη κατοίκηση της Κύπρου τα έδωσε η έρευνα στη θέση Ακρωτήρι- Αετόκρεμνος, τα ευρήματα της οποίας χρονολογήθηκαν στην αρχή ή στα μέσα της 11ης χιλιετίας π.Χ (10.000-9.500 π.Χ). Πρόκειται για βραχοσκεπή που χρησιμοποιούσε ομάδα η οποία ασκούσε τη θηρευτική οικονο μία.

4  Στην ελληνιστική περίοδο άνθισαν οι τέχνες και έχουμε μαρτυρίες σε αμφορείς και πλάκες με γραφές. Άνθισε, επίσης, και η ελληνική θρησκεία προς τους 12 θεούς του Ολύμπου με ιερά σε όλο το νησί με μεγαλύτερο αυτό της Θεάς Αφροδίτης στην Πάφο πλησίον στο τόπο όπου γεννήθηκε (Πέτρα του Ρωμιού). Σ' αυτή την εποχή ο φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς, Κύπριος φυσικά, ίδρυσε την περίφημη σχολή των Στωικών στην Αθήνα.  Ακολουθεί η ρωμαϊκή περίοδος η οποία διήρκεσε από το 58 π.Χ.-330 μ.Χ. Οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας επισκέφθηκαν την Πάφο όπου κατόρθωσαν να εκχριστιανίσουν το Ρωμαίο Ανθύπατο, Σέργιο Παύλο και έτσι η Κύπρος έγινε το πρώτο νησί που απόκτησε Χριστιανό ηγέτη.

5 Η ετυμολογία του ονόματος Κύπρος δεν είναι σίγουρη. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Μία άποψη λέει πως οφείλει το όνομα του στο βασιλιά Κύπρο του οποίου την κόρη Έννη νυμφεύτηκε ο Αχαιός Τεύκρος γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα, όταν και ήρθε εξόριστος μετά τον Τρωικό πόλεμο και ίδρυσε την πόλη Σαλαμίνα στη Κύπρο. Μία άλλη άποψη υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την Ελληνική λέξη για το Μεσογειακό κυπαρίσσι. Λέγεται επίσης, ότι η ρίζα του ονόματος προέρχεται από την Ετεροκυπριακή και τη λέξη για το χαλκό από τα μεγάλα αποθέματα χαλκού που υπήρχαν στο νησί. Οι μεγάλες εξαγωγές χαλκού από την Κύπρο έδωσαν το λατινικό όνομα στο χαλκό μέσα από την φράση aes Cyprium, "μέταλλο της Κύπρου", που αργότερα συντομεύτηκε στο Cuprum. Η Κύπρος είναι επίσης γνωστή σαν το Νησί της Αφροδίτης αφού κατά την Ελληνική Μυθολογία η θεά Αφροδίτη, γεννήθηκε στο νησί κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού στις ακτές της Πάφου. Ο κάτοικος της Κύπρου αναφέρεται συνήθως ως Κύπριος. Στην κυπριακή διάλεκτο αναφέρεται ως Κυπραίος. Ορυχείο χαλκού στον Αμίαντο. Η ρίζα του ονόματος "Κύπρος" πηγάζει από τα μεγάλα αποθέματα χαλκού που υπήρχαν στο νησί

6 Το πολίτευμα της Κύπρου είναι Προεδρική Δημοκρατία. Αρχηγός κράτους, είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄. Έπειτα από τις εκλογές στο αξίωμα αυτό είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Η Εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα ενδεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο. Η Νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα μέλη της οποίας εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει 80 έδρες (56 για τους Ελληνοκύπριους και 24 για τους Τουρκοκύπριους - οι 24 έδρες παραμένουν κενές). Κύριες σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο είναι τα :Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού,Δημοκρατικός Συναγερμός,Δημοκρατικό Κόμμα,Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών,Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η Δικαστική εξουσία, στην Κύπρο, ασκείται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Κακουργιοδικεία και τα Επαρχιακά Δικαστήρια.

7 82% Ελληνοκύπριοι: 85% Τουρκοκύπριοι :15% Λόγω αυτής της συνοίκησης των δύο βασικών κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο όρος "εθνότητα" αναφέρεται στην Ελληνική ή Τουρκική, ενώ σε ότι αφορά την ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας χρησιμοποιείται ο όρος "Ιθαγένεια" ή "Υπηκοότητα ". Συνολικός πληθυσμός :1.141.166

8 Από μορφολογικής άποψης η Κύπρος υποδιαιρείται στις ακόλουθες μορφολογικές περιφέρειες: α) Στο ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος που δεσπόζει στο κεντρο-νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1.953 μ.) β) Στη βόρεια οροσειρά του Πενταδάκτυλου, με ψηλότερη κορυφή τον Κυπαρισσόβουνο (1.024 μ.) γ) Στην κεντρική πεδιάδα της Μεσαορίας, που εκτείνεται μεταξύ των δύο προηγουμένων και την οποία διασχίζουν δυο ποταμοί-χείμαρροι, ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς. δ) Στη λοφώδη περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα του Τροόδους και ε) Στις παράκτιες πεδιάδες και ακτές. Το νησί αναδύθηκε μετά από σύγκρουση της Ευρασιατικής και Αφρικανικής πλάκας. Έπειτα, στην πορεία των χρόνων διαμόρφωσε το σημερινό γνωστό του σχήμα. Ακόμη, παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται κοντά στα παράλια της Μ. Ασίας και της Μέσης Ανατολής ουδέποτε ήταν ενωμένη με κάποια από τις δύο περιοχές. Κορυφή του Ολύμπου στη Χιονίστρα

9 Η θέση της Κύπρου (σκούρο πράσινο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πράσινο)

10 Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου Κύπρου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί.Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ελευθερία. Το σχέδιο που κέρδισε στο διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

11 NEOΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ - ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Αυτός ο υπέροχος νεολιθικός οικισμός ανακαλύφθηκε καλά διατηρημένος. Η τοποθεσία παρουσιάζει την Νεολιθική περίοδο στην Κύπρο, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με το νεολιθικό πολιτισμό στην περιοχή. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ Το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας βρίσκεται στο χωριό που φέρει το ίδιο όνομα, στην Επαρχία Αμμοχώστου. Το χωριό της Αγίας Νάπας πήρε το όνομά της από την εικόνα της "Παναγίας της Napes", το οποίο μεταφράζεται σε "ο Άγιος στο δάσος» και είχε ως εκ τούτου το όνομα "Αγία Νάπα". Η ημερομηνία ίδρυσης της Μονής δεν είναι ακόμη γνωστή. Η Μονή είναι ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα αν και η Αγία Νάπα πήρε το όνομά της πριν από το 1366. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ Το Κάβο Γκρέκο είναι ακρωτήριο αλλά και μικρή χερσόνησος στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην Επαρχία Αμμόχωστου, ανάμεσα στη Αγία Νάπα και το Παραλίμνι.

12 Συντεταγμένες:35°10′N 33°22′ Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λευκωσία ήταν σειρήνα, μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία». Χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό, η Λευκωσία αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πληθυσμός του Δήμου Λευκωσίας ανέρχεται μόλις στους 55.014 κατοίκους ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται γύρω στις 240.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή της πρωτεύουσας.

13 Παλιά Πόλη της Λευκωσίας Η παλιά πόλη της Λευκωσίας, μπορεί να μην είναι τόσο καλοδιατηρημένη όσο οι αντίστοιχες στην κεντρική Ευρώπη αλλά στα πολλά μικρά στενά της θα βρείτε μια ξεχωριστή απλότητα και μια αίσθηση εξερεύνησης καθώς μπορείτε να ανακαλύψετε καφετέριες, ταβέρνες και μαγαζιά που είναι πραγματικά μικροί θησαυροί. Ενετικά Τείχη Τα παλιά τείχη της πόλης κατασκευάστηκαν στης αρχές του 16ου αιώνα από τους Βενετούς. Έχουν κυκλικό σχήμα και κάλυπταν ολόκληρη την πόλη εκείνη την εποχή. Γύρω από τους τοίχους υπάρχουν 11 προμαχώνες με τους 5 από αυτούς να βρίσκονται σήμερα στο ελεύθερο κομμάτι, 5 στο κατεχόμενο και ένας στην ζώνη του ΟΗΕ.

14 http://www.taxidologio.gr/nicosia.html https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D %CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82 https://www.google.gr/?gws_rd=ssl#q=%CE%B B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%83%C E%B9%CE%B1&stick


Κατέβασμα ppt "Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων B’3 2015-2016 Ηλιάνα Χήτου Υπ. Καθηγήτρια : Μαλάμου Κωνσταντίνα Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google