Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατάχρηση Ουσιών. Στάσεις "Καλά" ναρκωτικά Συνταγογραφούμενα φάρμακα «Κακά» ναρκωτικά Παράνομα ναρκωτικά Τοξικομανείς συχνά θεωρούνται ως ανήθικα, άβουλα,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατάχρηση Ουσιών. Στάσεις "Καλά" ναρκωτικά Συνταγογραφούμενα φάρμακα «Κακά» ναρκωτικά Παράνομα ναρκωτικά Τοξικομανείς συχνά θεωρούνται ως ανήθικα, άβουλα,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κατάχρηση Ουσιών

2 Στάσεις "Καλά" ναρκωτικά Συνταγογραφούμενα φάρμακα «Κακά» ναρκωτικά Παράνομα ναρκωτικά Τοξικομανείς συχνά θεωρούνται ως ανήθικα, άβουλα, ή ανεύθυνα άτομα που πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους Νοσηλευτές πρέπει να εξετάσουν τη στάση τους απέναντι αλκοόλ, καπνού και άλλων ναρκωτικών (ATOD) χρήση, κατάχρηση, εθισμός.

3 Προσέγγιση Οι εθνικές πολιτικές για τα ναρκωτικά πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένες, αντί να εστιάζουν σε στρατηγικές επιβολής του νόμου. Μοντέλο μείωσης των επιβλαβών συνεπειών Ο εθισμός είναι ένα πρόβλημα υγείας. Σε κάθε ψυχοτρόπο ναρκωτικό μπορεί να γίνει κατάχρηση. Ακριβείς πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν υπεύθυνες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα εξάρτησης μπορούν να βοηθηθούν.

4 3 Ιστορική Επισκόπηση του αλκοόλ και της Παράνομης Χρήσης Ναρκωτικών Η χρήση του αλκοόλ έχει αποκτήσει μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή από τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Κοινωνικές στάσεις και κυβερνητικές πολιτικές έχουν επηρεάσει και την ιστορία της χρήσης παράνομων ναρκωτικών.

5 5 Επιπολασμός, συχνότητα εμφάνισης και Τάσεις Η χρήση αλκοόλ από τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω: Περίπου 129 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 12 ετών ή άνω καταναλώνουν ποτό αλκοόλ (51,6%). Ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος τουλάχιστον μία φορά σε προηγούμενες 30 ημέρες - (23,3%) Βαριά κατανάλωση αλκοόλ - 17,3 εκ (6,9%) Οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών είχαν υψηλότερα ποσοστά της ευκαιριακής άμετρης και μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος, μειώνεται με την ηλικία - SAMHSA (2008)

6 6 Επιπολασμός, συχνότητα εμφάνισης και Τάσεις (συν.) Η παράνομη χρήση ναρκωτικών από άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω: Περίπου 14,2% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ πάνω από 12 ετών ήταν χρήστες παράνομων ναρκωτικών το 2008. Η μαριχουάνα ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ναρκωτική ουσία, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων (15,2 εκατ χρήστες). - SAMHSA (2008)

7 7 Επιπολασμός, συχνότητα εμφάνισης και Τάσεις (συν.) Μη ιατρικής χρήσης συνταγογραφημένων ψυχοθεραπευτικών. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση χρήσης των παυσίπονων ειδικά: Percocet®, Percodan® or Tylox®, Vicodin®, Lortab® or Lorcet®, Darvocet®, Darvon® or Tylenol® with Codeine, Propoxyphene or Codeine Products, Oxycodone, and Hydrocodone - SAMHSA (2008)

8 8 Επιπολασμός, συχνότητα εμφάνισης και Τάσεις (συν.) Παραισθησιογόνα, εισπνεόμενα Εισπνεόμενα της επιλογής είναι το νιτρώδες αμύλιο «poppers», ακολουθούμενα από κόλλα, βερνίκι παπουτσιών, διορθωτικό υγρό, απολιπαντικό, ή υγρό καθαρισμού, Βενζίνη ή υγρό αναπτήρα και χρώματα και άλλα αερολύματα ψεκασμού - SAMHSA (2008)

9 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 9 Επιπολασμός, συχνότητα εμφάνισης και Τάσεις (συν.) Φύλο Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι οι σημερινοί χρήστες παράνομων ναρκωτικών Παρατηρείται και αύξηση των γυναικών στη χρήση παράνομων ναρκωτικών (12 ετών και άνω) Γεωγραφικά τάσεις - SAMHSA (2008)

10 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 10 Τάσεις στην κατάχρηση ουσιών Μπορεί ή δεν μπορεί να αναφέρεται σε κλινικά ορίζόμενη εξάρτηση ή εθισμό. Πολλοί στρέφονται προς ανάκτηση πριν έχουν αναπτύξει φυσική εξάρτηση. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της χρήσης και της κατάχρησης.

11 Βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο της Τοξικομανίας Παρέχει ένα πλαίσιο για την κατανόηση του εθισμού, όπως είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων

12 11 Μεταμφεταμίνες (ΜΑ) Ευχάριστη επίδραση οφείλεται στην απελευθέρωση των υψηλών επιπέδων της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αύξηση κατανάλωσης της ενέργειας, μια αίσθηση ευφορίας, και την αύξηση της παραγωγικότητας. Νευρολογικές αλλαγές συμβαίνουν από την πρώτη χορήγηση. Αρνητικές συνέπειες κυμαίνονται από το άγχος, σπασμούς, παράνοια, έως εγκεφαλική βλάβη. Τα περισσότερα παράγονται ευρέως ελεγχόμενη ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κοινότυπες ονομασίες (crank, crystal, meth, ice, or glass). Μπορεί να χορηγείται με ένεση, με εισπνοή, λαμβάνονται από το στόμα, ή καπνίζονται. Χρησιμοποιειούνται κυρίως από λευκά νεαρά άτομα, με μια υπερ-εκπροσώπηση των γυναικών.

13 12 Μεταμφεταμίνες (ΜΑ) (συνέχεια) Οι επιπτώσεις της κατάχρησης MA στις κοινότητες, οικογένειες, και κοινωνικά δίκτυα είναι σημαντικές. Τα μικρά παιδιά χρηστών είναι σε κίνδυνο για κακοποίηση και παραμέληση. Προγεννητική χρήση θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα, επιθετικότητα και διαταραχές της προσοχής. Η έκθεση σε εύφλεκτες αναθυμιάσεις. Αυξανόμενος αριθμός εφήβων προσλαμβάνονται στην παραγωγή και την πώληση των ΜΑ.

14 13 Στεροειδή Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 18 ετών και άνω χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η χρήση στεροειδών είναι υψηλότερη στους άνδρες από τις γυναίκες. Η χρήση των στεροειδών από δημοφιλείς μορφές του αθλητισμού επηρεάζει γενιές έφηβων αθλητών.

15 14 Τα στεροειδή (συνέχεια) Συνέπειες στην υγεία της χρήσης στεροειδών: Σεξουαλικές αλλαγές Αγόρια: μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ανικανότητα, συρρίκνωση των όρχεων και δυσκολία στην ούρηση Κορίτσια: αρρενοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυίας προβλήματα στην έμμηνο ρύση. Θανατηφόροι κίνδυνοι Θρόμβοι αίματος, ηπατική βλάβη, πρόωρες καρδιαγγειακές βλάβες, και αυξημένη χοληστερόλη Συμπεριφορικές αλλαγές Αυξημένη πιθανότητα αυτοκτονίας, και επιθετικές και επικίνδυνες συμπεριφορές μεταξύ των χρηστών Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναστρέψιμες με την διακοπή των στεροειδών

16 15 Εισπνεόμενα Ορίζεται από τον τρόπο χορήγησης (εισπνοή των αναθυμιάσεων). Σειρά των ποικίλων ουσιών όπως κόλλες, αεροζόλ, βουτάνιο, διαλυτικά χρωμάτων, και ασετόν. Τα προϊόντα είναι φθηνά, νόμιμα, και εύκολο να προμηθευτούν. Ελκυστική για τους νεότερους εφήβους

17 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 16 Τσιγάρα και καπνός Η χρήση και των δύο τσιγάρων και καπνού χωρίς καύση έχει μειωθεί από τα ανώτατα επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η μείωση επιβραδύνθηκε γιατί τα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα διαθέσιμα για τους νέους. Οι διαφημιστές στοχεύουν σε νέους καπνιστές, όπως τη νεολαία και τις γυναίκες.

18 17 Εφηβεία και Κατάχρηση Ουσιών Η νομική και κοινωνική αποδοχή επηρεάζει τη στάση των εφήβων απέναντι στα ναρκωτικά. Η χρήση του αλκοόλ είναι κοινωνικά αποδεκτή:80% των Αμερικανών καταναλώνουν αλκοόλ πριν τα 21α γενέθλιά τους Η έλλειψη κοινωνικής αποδοχής άλλων φαρμάκων  συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά χρήσης.

19 18 Ορισμός Κατάχρησης Ουσιών Ο ορισμός έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, συχνά για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους και όχι για επιστημονικούς λόγους. Σε ποιες ουσίες μπορεί να γίνει κατάχρηση; αλκοόλη, αμφεταμίνες, καφείνη, κάνναβη, κοκαΐνη, παραισθησιογόνα, εισπνεόμενες ουσίες, νικοτίνη, οπιοειδή, τη φαινκυκλιδίνη, τα καταπραϋντικά, τα υπνωτικά και τα αγχολυτικά.

20 19 Ποιος είναι ο βαθμός της πιθανής βλάβης από τον εθισμό; Βλάβες σε ποιον; Κριτήρια για τον εθισμό περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα των γνωστικών, συμπεριφορικών και φυσιολογικών συμπτωμάτων Ορισμός Κατάχρησης Ουσιών

21 20 Διαγνωστικά κριτήρια για; Εξάρτηση από Ουσίες (APA, 2000) Κλινικά σημαντική βλάβη ή δυσλειτουργία, όπως εκδηλώνεται με 3 ή περισσότερα από τα παρακάτω σε περίοδο 12 μηνών: Ανοχή (ανάγκη να αυξηθεί το ποσό για το ίδιο αποτέλεσμα) Τα συμπτώματα στέρησης ή αντικατάσταση να αποφευχθεί Κατανάλωση σε μεγαλύτερες ποσότητες ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι υπήρξε η αρχική πρόθεση Επίμονη επιθυμία και αποτυχημένες προσπάθειες για μείωση ή έλεγχο Μεγάλο μέρος του χρόνου που δαπανάται σε δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την απόκτηση και χρήση. Σημαντική μείωση σε κοινωνικές, επαγγελματικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες Η χρήση συνεχίζεται παρά την γνώση της εξάρτησης και των ανεπιθύμητων ενεργειών

22 21 Αιτιολογία της κατάχρησης ουσιών Ένας συνδυασμός παραγόντων Προσωπικότητα, σωματική ανάγκη, πνευματικοί παράγοντες, και ψυχολογικοί παράγοντες Οι κοινωνικές επιρροές που αφορούν την οικογένεια, την εθνικότητα, τη φυλή, την πρόσβαση στα φάρμακα, περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, τα οικονομικά, το πολιτικό καθεστώς, τον πολιτισμό, και τους ρόλους των φύλων

23 22 Κοινωνικοπολιτισμικές και πολιτικές πτυχές Καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομικές, πολιτιστικές και πολιτικές συνθήκες των δυνητικών χρηστών. Ανταγωνιστικά συστήματα οδηγούν σε έντονο stress και ένα αίσθημα αδυναμίας και απελπισίας.

24 24 Πολιτική απέναντι στα ναρκωτικά Η πολιτική βασίζεται στην απαγόρευση και ποινικές κυρώσεις ενάντια στη χρήση και πώληση παράνομων ναρκωτικών Αλκοόλ και οδήγηση Τον έλεγχο των ναρκωτικών στις εκτιμήσεις πριν την εργασία Τρόποι παρέμβασης Να περιορίσει την πρόσβαση Εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης Αγωγή Υγείας Σχηματισμός των εθνικών ενώσεων

25 Πρωτοβάθμια Πρόληψη Προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και παράγοντες ανθεκτικότητας Εκπαίδευση για τα ναρκωτικά

26 25 Στρατηγικές Πρόληψης Πρωτοβάθμια πρόληψη Εκτίμηση αναγκών για τον εντοπισμό καταστάσεων υψηλού κινδύνου και πιθανά προβλήματα Αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση των ναρκωτικών; Προγράμματα στην κοινότητα Κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας Ομάδες Εθελοντών καταναλωτών Διοργάνωση αθλητικών προγραμμάτων Προγράμματα Εργοδότη

27 Δευτεροβάθμια Πρόληψη Αξιολόγηση για το αλκοόλ, τον καπνό, καθώς και άλλα προβλήματα με ναρκωτικά Τον έλεγχο των ναρκωτικών Ομάδες υψηλού κινδύνου Η συμμετοχή της οικογένειας

28 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 26 Δευτεροβάθμια πρόληψη screening\ Δοκιμασίες προσυμπτωματικού ελέγχου του αλκοολισμού Οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες αντί να απευθύνονται στο "ευρύ κοινό" Στρατηγικές Πρόληψης

29 27 CAGE: test αλκοολισμού (Ewing, 1984) Έχετε νιώσει ποτέ ότι θα πρέπει να κόψετε το ποτό σας; Έχετε ανθρώπους που ενοχλούνται και σας κριτικάρουν για την κατανάλωση αλκοόλ Έχετε νιώσει ποτέ άσχημα ή ένοχος που πίνετε; Είχατε ποτέ ανάγκη ένα ποτό, το πρώτο πράγμα το πρωί για να σταθεροποιήσετε τα νεύρα σας ή να απαλλαγείτε από hangover; Σημείωση: Έχοντας δύο θετικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θεωρείται ένα θετικό τεστ και δείχνει ότι η περαιτέρω αξιολόγηση είναι δικαιολογημένη.

30 Τριτοβάθμια πρόληψη Αποτοξίνωση Θεραπεία απεξάρτησης Προγράμματα διακοπής του καπνίσματος Οι ομάδες υποστήριξης

31 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 28 Θεραπεία Για τα άτομα, εξετάστε: Πολιτιστικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο Οικονομική κατάσταση Στάσεις άλλων σημαντικών προσώπων Βαθμός συμπτωμάτων της χρήσης ουσιών Η ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων Πρόληψη των υποτροπών

32 29 Θεραπεία (συν.) Προγράμματα θεραπείας εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών Εθελοντική εναντίον υποχρεωτικής Φαρμακολογικές ή μη μέθοδος Προσεγγίσεις και τα μοντέλα θεραπείας ποικίλλουν Η διαδικασία αξιολόγησης είναι πρωταρχικής σημασίας. Θεραπευτική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη. Η φυσική εξέταση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Μη κριτική l στάση ελαχιστοποιεί την αμυντικότητα.

33 30 Θεραπεία (συν.) Φαρμακοθεραπείες Χρησιμοποιείται στην αποτοξίνωση, σταθεροποίηση, τη συντήρηση, ως ανταγωνιστές, και ως θεραπεία για συνυπάρχουσες διαταραχές Ομάδες Αμοιβαίας βοήθεια Λειτουργούν με πρόσωπο-με-πρόσωπο υποστηρικτική αλληλεπίδραση με επίκεντρο ένα κοινό στόχο. ΑΑ ήταν η πρώτη Μείωση των επιβλαβών συνεπειών Εξάλειψη των πιο επιβλαβών επιπτώσεων της χρήσης ουσιών μέσω της συμπεριφοράς σε τρίτους.

34 31 Η συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων Οικογένεια και φίλοι Μεγάλη επιρροή ή να ενισχύσει τη στάση Επιδράσεις στην οικογένεια Λειτουργική ή δυσλειτουργική οικογένειες Ψυχολογικές και οικονομικές επιβαρύνσεις Επαγγελματίες υγείας Θεραπεία των συμπτωμάτων με φαρμακευτική αγωγή

35 32 Παιδιά και έφηβοι Πειραματισμός, αναζήτηση, σύγχυση, επανάσταση, κακή εικόνα του εαυτού, αποξένωση και ανασφάλεια. Η χρήση νόμιμων ουσιών (π.χ. καπνός, αλκοόλ) προηγείται σχεδόν πάντα τη χρήση παράνομων ναρκωτικών. Κακή σχολική επίδοση και η χρήση ναρκωτικών από συνομηλίκους είναι ισχυρότεροι προγνωστικοί δείκτες καθώς και η έλλειψη ισχυρής οικογένειας. Όσο νωρίτερα η έναρξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της παρατεταμένης χρήσης. Φτώχεια: η πώληση ναρκωτικών ουσιών θεωρείται ως βιώσιμη οικονομική λύση στη φτώχεια.

36 33 Παιδιά και έφηβοι Η πρωτοβάθμια πρόληψη επικεντρώνεται στα εξής: Υποστήριξη γιατα ευάλωτα παιδιά Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη ζωτική σημασία της διατήρησης μη κριτικής στάσης Στήριξη του οικογενειακού θεσμού Βελτίωση των γνώσεων μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης Η έγκαιρη ανίχνευση των παραγόντων που προδιαθέτουν Διευκόλυνση της σχολικής επιτυχίας, δεξιότητες σταδιοδρομίας, δεξιότητες επικοινωνίας της οικογένειας, και την επίλυση των συγκρούσεων

37 34 Ηλικιωμένοι Ηλικιωμένοι εμπειρία Μειωμένη φυσική ανοχή Η αυξημένη χρήση / κατάχρηση ιατρικά συνταγογραφούμενα φάρμακα Πολιτιστική και κοινωνική απομόνωση Πρωτοβάθμια πρόληψη Η χρήση των εργαλείων αξιολόγησης για τον προσδιορισμό της παρουσίας της κατάχρησης ουσιών

38 35 Γυναίκες Η χρήση αλκοόλ και η κατάχρηση πλήττει τις γυναίκες πολύ διαφορετικά από ό, τι τους άνδρες. Οι γυναίκες απορροφούν και μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά. Μεταβολίζουν αλκοόλης σε διαφορετικό ρυθμό

39 36 Γυναίκες Αυξημένος κίνδυνος πηγάζει από την οικονομικούς, κοινωνικούς, και πολιτιστικούς παράγοντες. Περιθωριοποίηση ορισμένων ομάδων Ιστορικό παιδικής κακοποίησης Χρήση κατά την κύηση έχει μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές συνέπειες για το νεογέννητο

40 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 37 Εθνοπολιτισμικοί Προβληματισμοί Οικονομικοί μετανάστες. Φτώχεια Ρατσισμός Οικονομική εξάρτηση από ουσίες Μύθοι και στερεότυπα Κοινωνική υποστήριξη Θεραπεία θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις.

41 38 Η κατάχρηση ουσιών είναι το πιο κοινό ψυχο-παθολογικό πρόβλημα στο γενικό πληθυσμό. Τα άτομα με διπλή διάγνωση Μια ψυχική διαταραχή + ουσία διαταραχή κατάχρησης Ιστορία της παιδικής κακοποίησης, κακοποίηση, παραμέληση Κίνδυνος για πολλαπλές ευπάθειες σε ένα άτομο Επιπτώσεις της κατάχρησης ουσιών για ΣΜΝ Η κατάχρηση ουσιών μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας

42 39 Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην Κοινότητα Κατανοήστε τις δικές του εμπειρίες και τις προκαταλήψεις. Χρησιμοποιείστε εργαλεία αξιολόγησης κατά την λήψη ιστορικού. Να είστε σε εγρήγορση για περιβαλλοντικά στοιχεία στο σπίτι που δείχνουν την κατάχρηση ουσιών. Αύξηση της ευαισθητοποίησης του ατόμου και της οικογένειας του προβλήματος. Τη συμμετοχή των κοινωνικών δικτύων Αναπτύξτε μια σχέση φροντίδας νοσηλείας.

43 40 Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην Κοινότητα (συν.) Διδασκαλία όσον αφορά τον εθισμό και τις επιπτώσεις των διαφόρων ουσιών Παρέχοντας άμεση φροντίδα για λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών Συνεργασία με άλλους κλάδους για την εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας

44 Πνευματικά δικαιώματα © 2011, 2007, 2001, 1997, 1993, από τον Saunders, ένα αποτύπωμα του Elsevier Inc. 41 Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην Κοινότητα (συν.) Ο συντονισμός των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη της κατάχρησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την αποφυγή του κατακερματισμού της φροντίδας Διευκόλυνση της φροντίδας μέσω των κατάλληλων παραπομπών και παρακολούθηση

45 Νοσηλευτές μπορούν να αξιολογήσουν την υγεία της κοινότητας και των πολιτών της, σε προτεραιότητα τις ανάγκες, και να προσδιορίσουν τρόπους για να συνεργαστεί με άλλους για να αναπτύξουν στρατηγικές που θα βελτιώσουν την υποκείμενη υγεία της κοινότητας. Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση για άτομα με προβλήματα ATOD μπορεί να αποτρέψει πολλές από τις επιβλαβείς σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν.


Κατέβασμα ppt "Κατάχρηση Ουσιών. Στάσεις "Καλά" ναρκωτικά Συνταγογραφούμενα φάρμακα «Κακά» ναρκωτικά Παράνομα ναρκωτικά Τοξικομανείς συχνά θεωρούνται ως ανήθικα, άβουλα,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google