Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολ.Έτος:2015-2016 Τάξη:Α’Λυκείου Διαθεματική εργασία Θέμα:Πάμε για καφέ; Υπεύθυνη καθηγήτρια:Ζαρκινού Αναστασία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολ.Έτος:2015-2016 Τάξη:Α’Λυκείου Διαθεματική εργασία Θέμα:Πάμε για καφέ; Υπεύθυνη καθηγήτρια:Ζαρκινού Αναστασία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολ.Έτος:2015-2016 Τάξη:Α’Λυκείου Διαθεματική εργασία Θέμα:Πάμε για καφέ; Υπεύθυνη καθηγήτρια:Ζαρκινού Αναστασία

2 Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Η ονομασία του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

3 Ο καφές πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Ο Πάπας Κλήμης Η΄, τον «βάπτισε» χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεκοπτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645. Η δημοτικότητα του καφέ αυξήθηκε ραγδαία και ο καφές διαδόθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Τον καφέ έφεραν στην αμερικανική ήπειρο οι Γάλλοι. Ο καφές κατόπιν πέρασε στη Βραζιλία, η οποία σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα. Τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση του καταναλωτικού κοινού.

4 ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ (γνωστός στην Ελλάδα και ως "ελληνικός καφές") είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται σε μπρίκι, και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

5 Ο καφές espresso Ο καφές Cappuccino Φτιάχνεται με μία δόση espresso και στη συνεχεία προσθέτουμε το πλούσιο αφρόγαλα. Σερβίρεται σε ­ειδικό φλιτζάνι για cappuccino.

6 Ο φραπέ Ο φραπέ είναι ένα Ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 στη Θεσσαλονίκη.

7 Ο Καφές φίλτρου ή γαλλικός καφές Καφές με πλούσιο και φρουτώδες άρωμα, ελαφρύ και τονωτικό σώμα, γεύση λεπτή και ελαφρώς υπόξινη.

8 ΘΕΤΙΚΑ Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει. Σε λογικές ποσότητες, ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Για αυτό τον λόγο ο καφές συνήθως καταναλώνεται τις πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι βελτιώνει τη μνήμη. Υπάρχουν στοιχεία που δίνουν ελπίδες ότι πιθανόν να βοηθά στην αποκατάσταση μέρους της μνήμης των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Η καφεΐνη επίσης χρησιμοποιείται για θεραπεία διαφόρων ειδών πονοκεφάλων. Ωστόσο οι ψηλές δόσεις καφεΐνης πιθανόν να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλούν πονοκέφαλο.

9 ΑΡΝΗΤΙΚΑ Υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Σε υπερβολικές δόσεις, η καφεΐνη έχει παρενέργειες. Μπορεί να προκαλεί ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, νευρικότητα και ανησυχία, τρεμούλιασμα και αϋπνία.Πολλοί γιατροί συστήνουν στις έγκυες γυναίκες, σε άτομα με στεφανιαία νόσο και σε αυτούς με έλκος στο στομάχι να αποφεύγουν την καφεΐνη. Επίσης η καφεΐνη αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.

10 Τα βασικά υλικά του καφέ Τα κύρια συστατικά του καφέ είναι: το νερό το είδος του καφέ

11 Επιπλέον υλικά του καφέ που τον κάνουν ακόμη πιο ωραίο! Κάρδαμο Κανέλα Βανίλια Παγωτό Βούτυρο Λικέρ ή κονιάκ Ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι. Μέλι. Αντί για ζάχαρη βάλτε μέλι στον καφέ σας Γάλα καρύδας. Ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με τα γούστα του καταναλωτή. Γάλα Καραμέλα

12 Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ICAP, η κατανάλωση καφέ στο σύνολό της εμφανίζει σταθεροποιητικές έως ελαφρώς αυξητικές τάσεις. Η κατανάλωση ελληνικού καφέ εμφάνισε ελαφρώς πτωτική πορεία. Ανοδικές τάσεις εμφάνισε η αγορά του στιγμιαίου καφέ. Την ίδια πορεία διέγραψε και η αγορά του καφέ φίλτρου και espresso. Οριακή άνοδος στη διεθνή αγορά Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως, η Βραζιλία παράγει το 35% της συνολικής παραγωγής καφέ των εξαγωγικών χωρών- μελών του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO). Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν το Βιετνάμ και η Κολομβία με 12% και 10% αντίστοιχα.

13 Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια σάκους (1 σάκος = 60 κιλά).Πρώτη σε παγκόσμια κατάταξη έρχεται η Φιλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16 η θέση με κατανάλωση 5,5 κιλών. Χάρτης με την παγκόσμια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο.

14 Ρωτήθηκαν 50 συμμαθητές μας για τον καφέ.Τα πορίσματα του ερωτηματολόγιου είναι τα έξης: 1) Σε 43 άτομα αρέσει ο καφές και σε 7 όχι. 2) Από αυτά: Τα 30 άτομα πίνουν έναν καφέ την ήμερα Τα 10 άτομα πίνουν δυο καφέδες την ήμερα Τα 3 άτομα πίνουν περισσότερους. 3) Τα είδη του καφέ που προτιμούν οι συμμαθητές μας είναι: Ελληνικός,Freddo espresso,φραπέ,freddo cappuccino. 4) Οι λόγοι που πάνε για καφέ είναι: i.Για διασκέδαση και χαλάρωση. ii.Για να συναντήσουν τους φίλους.

15 5) 35 άτομα πιστεύουν ότι ο καφές δεν σχετίζεται με το τσιγάρο και 15 πιστεύουν ότι σχετίζεται. 6) 25 άτομα πιστεύουν ότι ο καφές στις καφετέριες είναι ακριβός και 25 άτομα ότι είναι φθηνός. 7) 23 άτομα πιστεύουν ότι ο καφές ωφελεί τον οργανισμό και 27 πιστεύουν ότι βλάπτει. 8) Τέλος, τα επιπλέον υλικά που προτιμούν στον καφέ τους οι ερωτηθέντες είναι :γάλα, κανέλα, ζάχαρη, σαντιγί.

16 Μαθητές που συμμετείχαν: Γιαννακόπουλος Αρχοντής Γκορίλα Μάρθα Δεληγιάννης Απόστολος Ζουλούμη Ελένη Καλαντζή Ειρήνη Καραλέξη Βικτώρια Καραουλάνης Γιώργος Κατσιούλη Αγλαΐα Κέντρου Καλλιόπη Κούσι Χριστίνα Κυρίτση Ευαγγελία Λαγού Δέσποινα Μαλλιώρας Σπύρος Μονάντερος Σπύρος Μπαντής Βαγγέλης Μπολτσής Ηλίας Ναούμη Νίκη Σεφέρη Χριστίνα Σιακάρα Χριστούλα Τζαφάλια Μαρία ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!!


Κατέβασμα ppt "Σχολ.Έτος:2015-2016 Τάξη:Α’Λυκείου Διαθεματική εργασία Θέμα:Πάμε για καφέ; Υπεύθυνη καθηγήτρια:Ζαρκινού Αναστασία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google