Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2η Ενότητα: Βιογραφικά Είδη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2η Ενότητα: Βιογραφικά Είδη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2η Ενότητα: Βιογραφικά Είδη

2 Κατηγορίες Βιογραφία Ημερολόγιο Αυτοβιογραφία Απομνημονεύματα
Βιογραφικό Σημείωμα Συστατική Επιστολή

3 Βιογραφία Η καταγραφή της ζωής ενός προσώπου, που είναι γραμμένη από ένα τρίτο πρόσωπο. Π.χ. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα[…]. Στη Θεσσαλονίκη ο Σιδηρόπουλος νεαρός φοιτητής του τμήματος Μαθηματικών ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία[…]. Δεν έγραψε μόνο στίχους, αλλά και ποιήματα, ημιτελή θεατρικά έργα καθώς και κείμενα με πολιτικές και φιλοσοφικές απόψεις κ.λπ.

4 Ημερολόγιο Η καταγραφή προσωπικών βιωμάτων, η οποία έχει μικρή χρονική απόκλιση από τη στιγμή που συνέβη το συγγραφόμενο γεγονός. Π.χ. Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 1942 Αγαπητή Κίττυ, η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη πράγμα που με θέτει σε κίνδυνο[…]. Δεν ήμουν ούτε πειραγμένη, ούτε στεναχωρημένη. Απλώς, ήμουν λυπημένη. Δική σου, Άννα.

5

6 Αυτοβιογραφία Η παρουσίαση της ζωής ενός ατόμου από το ίδιο το άτομο, η οποία συνήθως γράφεται σε χρόνο αρκετά μεταγενέστερο από όσα εξιστορεί. Π.χ. “ Έτυχε να επισκεφτώ ένα μικρότερο χωριό κι εκεί συνάντησα μερικές γυναίκες με πολύ βρώμικα φορέματα. Παρακάλεσα τη γυναίκα μου να τις ρωτήσει γιατί δεν ξέπλεναν τα ρούχα τους.” Αυτοβιογραφία του Μαχάτμα Γκάντι.

7 Απομνημονεύματα Κείμενο στο οποίο ο συγγραφέας αφηγείται συνήθως τα σημαντικά κατορθώματα της ζωής του, χωρίς να κάνει αναφορά στον ιδιωτικό του βίο. Οι συγγραφείς κατά κύριο λόγο είναι άτομα με κάποιο αξίωμα. Π.χ. «Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν[…]. Μου λέγει ( ο Όθων) «Τι θέλεις να μου ειπής τώρα;»» κ.λπ. Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη. Οι πρώτες 4 κατηγορίες μπορούν να λειτουργήσουν και ως λογοτεχνικοί όροι.

8

9 Τα βιογραφικά είδη στη λογοτεχνία

10 Τα βιογραφικά είδη στη λογοτεχνία

11 Βιογραφικό Σημείωμα (curriculum vitae)
Η καταγραφή των σημαντικότερων στοιχείων της ζωής ενός ατόμου. Συνήθως ένα βιογραφικό σημείωμα γράφεται για έναν πρακτικό σκοπό όπως η κατάληψη μιας θέσης εργασίας, για μια υποτροφία κ.λπ. Γι’ αυτό και περιέχει τα προσόντα του ατόμου που εξυπηρετούν καλύτερα τον επιδιωκόμενο στόχο. βιογραφικο-σημειωμα-φορμα-1.doc

12 Συστατική Επιστολή Ο συντάκτης βεβαιώνει ότι ένα πρόσωπο διαθέτει ή δε διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για την κάλυψη μιας θέσης, μια υποτροφίας κ.λπ. Π.χ. Αγαπητέ κ. συνάδελφε, Ο κ. Ν.Π. υπήρξε φοιτητής μου κατά το Πανεπιστημιακό έτος […]. Δείχνει διάθεση για μάθηση[…]. Νομίζω ότι αν δεχτείτε την εγγραφή του στο μεταπτυχιακό σας τμήμα, θα ενθαρρύνετε τη διάθεσή του αυτή. Με εκτίμηση Αθήνα 15/12/1999


Κατέβασμα ppt "2η Ενότητα: Βιογραφικά Είδη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google