Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΗΣ Β 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΔΑΝΙΑ. Πού βρίσκεται ; Η Δανία βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΗΣ Β 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΔΑΝΙΑ. Πού βρίσκεται ; Η Δανία βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΗΣ Β 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΔΑΝΙΑ

2 Πού βρίσκεται ; Η Δανία βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη.

3 Έκταση - Πληθυσμός Έχει πληθυσμό 5.678.348 περίπου και έκταση 43.094 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιλαμβάνεται το νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική θάλασσα. Εξαιρείται η Γροιλανδία και τα Νησιά Φερόες. Με τη Γροιλανδία, η έκταση της Δανίας είναι 2.220.093 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατατάσσεται 13 η.

4 Μορφολογία εδάφους Απλώνεται πάνω στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης, και σε εκατοντάδες νησιά. Είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, επειδή το ανάγλυφό της διαμορφώθηκε κατά την εποχή των παγετώνων. Το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

5 Πόλεις Η μεγαλύτερη πόλη της Δανίας είναι η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη με 1.100.000 κατοίκους. Ακολουθεί το Ώρχους με 285.000 κατοίκους και το ‘ Οντενσε με 145.000.

6 Αξιοθέατα Η Μικρή Γοργόνα Το πιο διάσημο άγαλμα της Κοπεγχάγης, σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Δανίας είναι εμπνευσμένο από την ηρωίδα ενός παραμυθιού του Hans Christian Andersen Είναι από μπρούντζο και έχει ύψος μόλις 1,25 μ. και βάρος 175 κιλά, Στέκεται σε ένα βράχο από γρανίτη στην αποβάθρα Langelini εδώ και 95 χρόνια.

7 Αξιοθέατα Κάστρο του Ρόζενμποργκ Αναγεννησιακό κάστρο που βρίσκεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης, (1606) σε Ολλανδικό Αναγεννησιακό ρυθμό, τυπικό για τα δανικά κτίσματα εκείνης της περιόδου

8 Ιστορία Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκαν στην ίδια εθνότητα με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Τον 10 ο αιώνα ολόκληρο το δανικό έθνος εκχριστιανίστηκε και μαζί με την Αγγλία, και τη Σκανδιναβία αποτελούσαν ένα μεγάλο κράτος στην Βόρεια Ευρώπη. Στα τέλη του 13 ου αιώνα ενώθηκαν τα βασιλεία της Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας με μεγαλύτερη δύναμη μέσα στην Ένωση την Δανία. Τον 18 ο αιώνα άρχισε τον αποικισμό της Γροιλανδίας,

9 Ιστορία Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1919), παρέμεινε ουδέτερη. Το 1939 υπέγραψε δεκαετές σύμφωνο με τον Χίτλερ, χωρίς όμως να αποφύγει τελικά την γερμανική εισβολή. Το 1945 η Δανία απελευθερώθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα.

10 Επίσημη Γλώσσα / Πολίτευμα Δανική Επίσης : Γροιλανδική στη Γροιλανδία, Γερμανική σε τμήμα της νότιας Δανίας, Φεροϊκή γλώσσα στα νησιά Φερόες Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ( Αντιπροσωπευτική Κοινο - βουλευτική Δημοκρατία που αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη της Απόλυτης Μοναρχίας )

11 Οικονομία Η δανέζικη κορόνα είναι το νόμισμα της Δανίας ( DKK) Κράτος μέλος της ΕΕ από : 1 Ιανουαρίου 1973 Το βιοτικό επίπεδο των Δανών είναι αρκετά υψηλό. Είναι αγροτική χώρα λόγω της μορφολογίας του εδάφους της που ευνοεί τις καλλιέργειες Ανάπτυξη γεωργίας = καλλιέργεια δημητριακών ( κριθάρι, βρώμη, σιτάρι ) Ανάπτυξη κτηνοτροφίας = εκτροφή χοίρων αιγοπροβάτων αλόγων. Ανάπτυξη αλιείας Τεχνολογική Ανάπτυξη

12 Γαστρονομία Hakkebøf Είναι ένα είδος μοσχαρίσιου φιλέτου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ σάλτσα.

13 Γαστρονομία Κ anelsnegle Το πιο διάσημο γλυκό της, είναι τα ρολά κανέλας, τα kanelsnegle

14 Χαρακτηριστικά κατοίκων Οι Δανοί θεωρούνται ευτυχισμένος λαός. Έχουν εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτειακή εξουσία και τους κρατικούς θεσμούς και υπάρχει κοινωνική ισότητα. Οι άνεργοι λαμβάνουν επιδόματα και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Η Δανία συστηματικά παρουσιάζει τα λιγότερα φαινόμενα διαφθοράς. Οι δανοί έχουν χιούμορ και χρησιμοποιούν τα ποδήλατα ως μέσο μεταφοράς.

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΛΗΣ Β 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΔΑΝΙΑ. Πού βρίσκεται ; Η Δανία βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google