Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ’2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ’2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ’2

2 Περιεχόμενα Εκκλησίες-Άγιοι Γεωγραφικές πληροφορίες Τρόπος μετάβασης Αξιοθέατα Ιστορία Φαγητά

3 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Η πιο ιερή και πιο φημισμένη εκκλησία του νησιού. Έχει μονόκλιτη βασιλική ξυλόστεγη, με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο που καταλήγει σε τμήμα γεμάτο τρύπες για τις καμπάνες. Ο Ναός έχει εξωτερικά απλή μορφή, εσωτερικά γίνεται ιδιαίτερα επιβλητικός με πολλά κειμήλια και αναθήματα. Η ουρανία είναι ζωγραφισμένη τον 18ο αι. από τον Π. Δοξαρά. Το μαρμάρινο τέμπλο και η πολυτελής λάρνακα που φυλάγονται τα κόκαλα του Αγίου, είναι έργα του 19ου αι. Η εκκλησία φτιάχτηκε το 1589 μ.Χ.

4 ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γεννήθηκε το 270 στο χωριό Άσσια της Κύπρου και στα νεανικά του χρόνια ζούσε ως απλός βοσκός. Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη και αφότου έχασε την γυναίκα του, αποφάσισε να γίνει μοναχός. Μελέτησε πολύ και απόκτησε μεγάλη σοφία και έτσι έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325. Πέθανε το 348. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου στην Ορθόδοξη εκκλησία.

5 ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ & ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ Η Μητρόπολη της Κέρκυρας, φτιάχτηκε το 1577 μ.Χ. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική. Έχει υποστεί παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Ανάμεσα στις πολυάριθμες εικόνες που την κοσμούν ξεχωρίζουν εκείνες των Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αι.), Εμμανουήλ Τζάννε (17ος αι.), Παραμυθιώτη (18ος αι.), ενώ η εικόνα της Παναγίας Δημοσιάνας είναι η παλαιότερη ( 15ος αι.) και η σημαντικότερη εικόνα του ναού.

6 ΑΓ. ΒΛΑΣΙΟΣ Ο Άγιος Βλάσιος γεννήθηκε το 308 και σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς και πρόσφερε τα χρήματά του, για τα φάρμακα και την νοσηλεία των ασθενών. Με την φιλανθρωπία του, έγινε δεκτός από την εκκλησία, ως Επίσκοπος Σεβαστείας. Όταν ήταν βασιλιάς ο Λικίνος, ο άγιος, δέχτηκε φρικτά βασανιστήρια και το 316 μ.Χ., τον αποκεφάλισαν. Η μνήμη του, γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.

7 ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΥ Είναι ένας δαντελωτός πύργος γαλλικής μορφολογίας και έχει ψηλό καμπαναριό. Είναι κομψό κτίριο, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αι. στο αέτωμα του. Αναστηλώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1943.

8 ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Κάποια μέρα όμως, πήγε στον Πατριάρχη, εξομολογήθηκε και μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Ο Άγιος Ιάκωβος γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Καστοριάς (Κορησός). Έγινε βοσκός προβάτων και απόκτησε αρκετό πλούτο. Πήγε στο Άγιο Όρος, όπου έγινε μοναχός στη Μονή Δοχειαρίου. Αφού άλλαξε πολλά μοναστήρια, συνελήφθηκε από τους Τούρκους και αφού δέχτηκε πολλά βασανιστήρια, στο τέλος τον απαγχόνισαν. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 1 Νοεμβρίου.

9 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ Στη χερσόνησο Κανόνι, νότια της πόλης, βρίσκεται η μικρή Μονή των Βλαχερνών που ενώνεται με τη στεριά με μια πεζογέφυρα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Παναγία των Βλαχερνών και χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μικρό ναό, λευκού χρώματος με κεραμοσκεπή και διώροφο καμπαναριό με τριπλό κωδωνοστάσιο. Στη βάση του καμπαναριού υπάρχει καμάρα απ' όπου εισέρχεται κανείς στην αυλή της Μονής και στη συνέχεια στο ναό.

10 ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ Η Παναγία των Βλαχερνών ήταν βυζαντινή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Το μνημείο σήμερα δε διασώζεται. Βρισκόταν στη συνοικία των Βλαχερνών στις ακτές του Κεράτιου κόλπου.

11 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΙΑΣΟΝΟΣ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ Ο Ναός των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς της βυζαντινής περιόδου, ανήκει στον εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό τύπο του δικίονου (δίστυλου) σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, καθώς ο τρούλος στηρίζεται σε τοίχους και δυτικά σε δύο κίονες. Αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αρχαιότερα δείγματα αυτού του τύπου. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού, πιθανά τον 11ο αιώνα, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά από κατεστραμμένα κτίρια της Παλαιόπολης.

12 ΑΓΙΟΙ ΙΑΣΩΝ & ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ Οι άγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος, γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο στην Θεσσαλονίκη, όταν πήγαν να παρακολουθήσουν το κήρυγμά του για τον Χριστό και την Ανάστασή Του. Μετά από αυτή την συνάντηση, οι δύο άγιοι, αποφάσισαν να διδάξουν την χριστιανική πίστη. Μία μέρα, ο ηγέμονας Κερκυλλίνος, ρώτησε τον Ιάσων και τον Σωσίπατρο, από πού έρχονται και γιατί διδάσκουν μία θρησκεία, που έρχεται σε αντίθεση με τη λατρεία των Ρωμαϊκών θεών. Οι δύο άγιοι απάντησαν κάτι που εξόργισε τον ηγέμονα. Τότε ο ηγέμονας, τους πήγε στην φυλακή, όπου έγινε ένα θαύμα και έτσι απελευθερώθηκαν από την φυλακή και όλοι έγιναν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

13 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Η εκκλησία είναι τρίκλιτη ξυλόγλυπτη βασιλική. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο και αποτέλεσε την ιδιαίτερη ενορία Ηπειρωτών. Το ξύλινο τέμπλο της ανακατασκευάστηκε το 1875. Οι εικόνες στο ταβάνι της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένες από τον Ν. Κουτούζη (18ος αι.).

14 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Η εκκλησία ανήκει στον επτανησιακό τύπο, ξυλόστεγης μονόκλιτης βασιλικής με περιμετρικό χαμηλό κλειστό διάδρομο "εξωνάρθηκα". Η εξωτερική όψη, πολύ απλή, με τη βαθμιδωτή διάταξη των στεγών και το χαρακτηριστικό διάτρητο κωδωνοστάσι που υψώνεται πάνω από το ιερό. Φτιάχτηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ.

15 ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Ο Ιωάννης γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Έζησε στην έρημο και δεν δίστασε πει κατά πρόσωπο την αδικία των ανθρώπων της εποχής του, αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» ως δώρο γενεθλίων και ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.

16 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Φτιάχτηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Υπήρξε Καθεδρικός Ναός μέχρι το 1712. Ένα σπάνιο παράδειγμα που εμφανίζει άμβωνα (μέρος όπου γίνεται η απαγγελία του ευαγγελίου) με πρόσβαση από τον εξωνάρθηκα. Με υπέροχο σκαλιστό τέμπλο από τα παλιότερα στην πόλη.

17 ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (στην σημερινή Τουρκία). Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (στην σημερινή Τουρκία), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

18 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΑΚΩΒΟΣ Φτιάχτηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο, συνδυασμένη με την κατοικία του ιερέα. Είναι χαρακτηριστική η γεωμετρική διακόσμηση στη βόρεια όψη που θυμίζει graffiti. Εσωτερικά είναι ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής, με μαρμάρινο τέμπλο όπου τα περιγράμματα του κοσμούνται με μοτίβο φύλλων αμπελιού, πέτρινα προσκυνητάρια και εντυπωσιακές πελώριες εικόνες του Σπεράντζα (18ος αι).

19 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ Η εκκλησία ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Η όψη της, που συνδυάζεται με το κωδωνοστάσιο, τονίζεται με την τοξωτή πόρτα και τον ανάγλυφο άγγελο στην κορυφή της στέγης. Το σωζόμενο μαρμάρινο τέμπλο ζωγραφίστηκε από τον Χρυσολωρά. Φτιάχτηκε τον 16 ο αιώνα μ.Χ.

20 ΜΟΝΗ ΑΓ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Είναι Καθολική εκκλησία. Φτιάχτηκε τον 13 ο αιώνα μ.Χ. Είναι κτήριο ισόγειο με ρυθμό μονόκλιτο, βασιλικό με ξύλινη στέγη. Έχει επιρροές από τη Βενετία με χαρακτηριστική αυτή του καμπαναριού που είναι σαν πύργος. Σήμερα σώζονται μόνο το καθολικό μέρος και η αυλή.

21 ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΕΝΕΔΟΥ Είναι η πιο σημαντική από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με οξυκόρυφο αναγεννησιακού χαρακτήρα τρούλο πάνω από το ιερό. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική με διπλά πλάγια παρεκκλήσια και πυργοειδές κωδωνοστάσιο, μνημείο με ιδιαίτερη πλαστικότητα. Φτιάχτηκε τον 18 αιώνα μ.Χ.

22 ΜΟΝΗ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ (1714 μ.Χ.) Έχει μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός είναι πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων, με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Φτιάχτηκε το 1714 μ.Χ.

23 Έχει μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός είναι πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων, με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Φτιάχτηκε τον 19 αιώνα μ.Χ. ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

24 Πηγές: Εκκλησίες http://www.saint.gr/ http://www.corfu.gr/ https://el.wikipedia.org/ http://www.projectcorfu.com/ https://el.wikipedia.org http://www.corfuchurches.com/ http://syndesmosklchi.blogspot.gr/ http://www.corfu-tours.gr/ http://blogs.sch.gr/

25 Γεωγραφικές πληροφορίες Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) τις ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα.

26 Πηγές: Γεωγραφικές πληροφορίες https://goo.gl/N9HUAm

27 Τρόπος μετάβασης: Στάδιο 1 ο

28 Τρόπος μετάβασης: Στάδιο 2 ο

29 Αξιοθέατα: Μον ρεπό Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης. Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ, για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ.

30 Αξιοθέατα: Κανόνι Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης. Στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων.

31 Αξιοθέατα: Λιστόν Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξωτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες. Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευής του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

32 Πηγές: Αξιοθέατα http://www.kerkyrainfo.gr

33 Κέρκυρα ιστορία* Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο. Εκεί μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Πολύ αργότερα ο Απολλώνιος ο Ρόδιος βάζει την Κέρκυρα στον αργοναυτικό μυθολογικό κύκλο και τοποθετεί τον γάμο του Ιάσονα και της Μήδειας στο νησί.

34 Κέρκυρα ιστορία** Στα προϊστορικά χρόνια η Κέρκυρα αναφέρεται με τα ονόματα Δρέπανο, Σχέρια ή νησί των Φαιάκων, Φαιακία. Αυτό το τελευταίο όνομα το πήρε από τον πρώτο βασιλιά του νησιού τον Φαίακα. Τον Φαίακα διαδέχθηκε ο Ναυσίθοος γιός του Ποσειδώνα και της Περίβοιας και αυτόν με την σειρά του ο γιός του Αλκίνοος, ο σοφός και φιλόξενος βασιλιάς.

35 Κέρκυρα ιστορία*** Η Κέρκυρα μέχρι τη στιγμή του αποικισμού της από Κορίνθιους άποικους με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.Χ., φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με τους πολιτισμούς της νότιας Ιταλίας παρά με τον μυκηναϊκό κόσμο και υπάρχει ένα κενό στην ιστορία της προϊστορικής Κέρκυρας.

36 Πηγές: Ιστορία http://www.kerkyrainfo.gr/

37 Φαγητά

38 Σοφρίτο

39 Παστιτσάδα

40 Μπουρδέτο

41 Πηγή: Φαγητά http://www.athinorama.gr/

42 Πως πήρε το όνομά της Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού, κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.).

43 Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "Κέρκυρα 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος 2015-16 Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ’2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google