Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολυμήστωρ Πόλτυς Πείρος Ιμβρασίδης Βασιλιάς της Θράκης, σύζυγος της Ιλιόνης, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου. Σύμφωνα με την παράδοση,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολυμήστωρ Πόλτυς Πείρος Ιμβρασίδης Βασιλιάς της Θράκης, σύζυγος της Ιλιόνης, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου. Σύμφωνα με την παράδοση,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πολυμήστωρ Πόλτυς Πείρος Ιμβρασίδης

3 Βασιλιάς της Θράκης, σύζυγος της Ιλιόνης, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Πρίαμος είδε να πλησιάζει η καταστροφή της Τροίας, έστειλε τον υστερότοκο γιο του Πολύδωρο να μείνει με τον Πολυμήστορα, ώσπου να ανδρωθεί και να μπορέσει να εκδικηθεί για την καταστροφή της πατρίδας του. Όμως, ο Πολυμήστωρ σκότωσε τον Πολύδωρο για να πάρει τους θησαυρούς που ο νέος είχε φέρει μαζί του από την Τροία, αλλά και για να κερδίσει την εύνοια των Ελλήνων και πέταξε το πτώμα του στη θάλασσα. Η Εκάβη έβγαλε το πτώμα από τη θάλασσα και εκδικήθηκε τον φονιά σκοτώνοντας τα δύο παιδιά του και τυφλώνοντας τον ίδιο. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Πολυμήστωρ αντί για τον Πολύδωρο, σκότωσε τον ίδιο τον γιο του Δηίπυλο, τον οποίον η Ιλιόνη παρουσίαζε ως Πολύδωρο, για να μη χαθεί το πατρικό της γένος.

4 Κοντά στην Αίνο, σύμφωνα με την παράδοση, σωζόταν ο τάφος του άτυχου Πολύδωρου, τον οποίο ανήγειρε ο Αινείας, όταν μετά την καταστροφή της Τροίας ίδρυσε την Αίνο.

5 Μυθικός βασιλιάς της Αίνου στην αρχαία Θράκη,γιος του Ποσειδώνα και αδελφός του Σαρπηδόνα. Η αρχαιοθρακική ονομασία της πόλης της Αίνου ήταν Πολτυο(μ)βρία ή Πολτυβρία ή Πολτίμβρια από το όνομά του.[ Πόλτυς + «βρια» = «πόλις» στην αρχαία θρακική διάλεκτο, δηλαδή « η πόλη του Πόλτυος»] Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο ο Πόλτυς φιλοξένησε στα ανάκτορά του τον Ηρακλή, όταν αυτός κατέφυγε εκεί μετά τη διάσωση της Ησιόνης, κόρης του Λαομέδοντα, η οποία είχε παραδοθεί ως βορά στο κήτος που απέστειλε ο Ποσειδώνας, εξοργισμένος εναντίον του, γιατί δεν είχε πληρωθεί τη συμφωνημένη αμοιβή για την ανέγερση των τειχών της Τροίας. Αν και φιλοξενούμενος ο Ηρακλής σκότωσε τον αδελφό του Πόλτυ, Σαρπηδόνα, ως υπερήφανο και υβριστή.

6 «Κα ὶ προσίσχει Α ἴ ν ῳ, ἔ νθα ξενίζεται ὑ π ὸ Πόλτυος. ἀ ποπλέων δ ὲ ἐ π ὶ τ ῆ ς ἠ ιόνος τ ῆ ς Α ἰ νίας Σαρπηδόνα, Ποσειδ ῶ νος μ ὲ ν υ ἱὸ ν ἀ δελφ ὸ ν δ ὲ Πόλτυος, ὑ βριστ ὴ ν ὄ ντα τοξεύσας ἀ πέκτεινε…» Απολλόδωρου Βιβλιοθήκη Β' [Β 5,9] Το μέρος αυτό ονομάστηκε Σαρπηδόνιο Άκρο, ένα ακρωτήρι νότια της Αίνου.

7 Πείρος ή Πείροος Ιμβρασίδης, γιος του Ίμβρασου, ηγεμόνας των Θρακών, σύμμαχος των Τρώων βασιλιάς της Αίνου, φονεύθηκε από τον Θόαντα τον Αιτωλό.

8 Ο Αινείας γιος του Αγχίση και της Αφροδίτης, έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο επικεφαλής των Δαρδάνων, ως σύμμαχος των Τρώων, και ήταν ο γενναιότερος ήρωας στην πλευρά τους μετά τον Έκτορα. Φαίνεται πάντως ότι αρχικώς δεν ήθελε να συμμετάσχει στον πόλεμο, γιατί περίμενε μετά τον θάνατο του Πριάμου να βασιλεύσει αυτός στον θρόνο του, αλλά όταν ο Αχιλλέας τον έδιωξε από την Ίδη στη Λυρνησσό, που επίσης κατέστρεψε ύστερα, ο Αινείας υποχρεώθηκε πλέον να καταφύγει στην Τροία και να συμπολεμήσει με τους Τρώες.

9 Πολεμώντας στον Τρωικό Πόλεμο με τον Διομήδη, ο Αινείας σώθηκε μόνο χάρη στην προστασία της μητέρας του Αφροδίτης και του Απόλλωνα, που τον μετέφεραν στην Πέργαμο για ανάρρωση, ενώ στη σύγκρουσή του με τον Αχιλλέα τον έσωσε ο θεός Ποσειδώνας. Μετά την καταστροφή της Τροίας ο Αινείας φεύγοντας προσορμίσθηκε στα θρακικά παράλια. Σύμφωνα με τον Βιργίλιο [ Αινειάς 3,10-18 ] ο Αινείας έκτισε την πόλη της Αίνου ιδρύοντας τα πρώτα τείχη και «πλάθοντας» για αυτά ή για τους κατοίκους από το όνομά του, το όνομα «Αινειάδες» από όπου και η ονομασία της πόλης, Αίνος

10 1. Ο Αινείας φεύγει από τη φλεγόμενη Τροία. Ζωγραφικός πίνακας του Federico Barocci, 1598.

11 Ο Αινείας μεταφέρει τον πατέρα του. Μελανόμορφη οινοχόη, περ. 520-510, Μουσείο Λούβρου

12 Ο Αινείας εξιστορεί στη Διδώ τα σχετικά με την πτώση της Τροίας. Ζωγραφικός πίνακας του Pierre- Narcisse Guérin.

13  Αχιλλέας Σαμοθράκης, «Λεξικόν γεωγραφικόν και ιστορικόν της Θράκης»  Δ. Σαρμπετζούδης, «Η δημιουργία και η ιστορική πορεία της πόλεως της Αίνου», περιοδικό «Τα Νίτκα»  https://el.wikipedia.org/wiki/ https://el.wikipedia.org/wiki/  Τσοτάκου –Καρβέλη, «Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας», εκδ. Σοκόλη

14 Νικόλας Παντελάρος Ιφιγένεια Γιαννέ


Κατέβασμα ppt "Πολυμήστωρ Πόλτυς Πείρος Ιμβρασίδης Βασιλιάς της Θράκης, σύζυγος της Ιλιόνης, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου. Σύμφωνα με την παράδοση,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google