Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αγγελική Μποσμαλή Μουσικό Λύκειο Βέροιας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αγγελική Μποσμαλή Μουσικό Λύκειο Βέροιας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αγγελική Μποσμαλή Μουσικό Λύκειο Βέροιας
ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Αγγελική Μποσμαλή Μουσικό Λύκειο Βέροιας

2 ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

3 ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ Ζει στην Πίνδο και στη Ροδόπη. Είναι παμφάγο ζώο, αλλά προτιμάει τα άγρια φρούτα, τις ρίζες και τα μανιτάρια και φυσικά λατρεύει το μέλι. Τρώει ακόμη και αμφίβια ζώα, έντομα και ζώα. Δεν είναι επιθετικό ζώο αλλά αν νιώσει ότι κινδυνεύει αυτή ή τα παιδιά της θα επιτεθεί. Ζει στα δάση και είναι ζώο μοναχικό. Παρόλο που είναι μεγάλο και βαρύ ζώο κινείται εύκολα, σκαρφαλώνει στα δέντρα και στέκεται στα δύο πίσω πόδια. Το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη. Το παράνομο κυνήγι έχει οδηγήσει στην εξαφάνισή της.

4 ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ Και το αρσενικό και το θηλυκό έχουν κέρατα. Το χειμώνα έχει σκούρο έως μαύρο τρίχωμα ενώ το καλοκαίρι γίνεται ανοιχτόχρωμο. Είναι φυτοφάγο τρέφεται δηλαδή με πόες, φύλλα, βελόνες κωνοφόρων, μπουμπούκια, κλαδάκια και λειχήνες. Ζουν στα βουνά και τις πλαγιές. Τα αρσενικά ζουν μόνα τους.

5 ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ Είναι ο μεγαλύτερος γύπας στην Ευρώπη. Όταν γεννιέται και είναι μικρός είναι μαύρος ενώ όταν μεγαλώνει γίνεται καστανοκαφέ. Ζει στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Φτιάχνει τη φωλιά του στις πλαγιές. Ζευγαρώνει για μια ζωή. Τρέφεται με ψόφια ζώα μικρού μεγέθους π.χ χελώνες. Εξαφανίζεται γιατί τρώει δηλητηριασμένη τροφή που αφήνουν οι άνθρωποι για άλλα ζώα.

6 ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ Το κόκκινο ελάφι απειλείται με εξαφάνιση λόγω του κυνηγιού αλλά και της καταστροφής των δασών στα οποία ζουν. Το αρσενικό έχει κέρατα ενώ το θηλυκό όχι. Ζουν από 15 έως 27 χρόνια. Στην Ελλάδα ζουν περισσότερο στα δάση. Τα περισσότερα ελάφια στην Ελλάδα ζουν στο Δρυμό της Πάρνηθας, επίσης τα συναντάμε και στη Ροδόπη. Για να προλάβουμε την εξαφάνισή τους έχουμε δημιουργήσει κρατικά εκτροφεία μέρη δηλαδή όπου τα μεγαλώνουμε και στη συνέχεια κάποια από αυτά τα αφήνουμε ελεύθερα στη φύση.

7 ΤΣΑΚΑΛΙ Είναι θηλαστικό με μεσαίο μέγεθος. Αν και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το τσακάλι είναι ένα ζώο που κάνει κακό γιατί τρώει τα ζώα που εκτρέφει ο άνθρωπος το τσακάλι τρέφεται με φρούτα και μούρα και μικρά τρωκτικά ή ψόφια ζώα που βρίσκει στη φύση. Τρώει φυσικά και κρέας και του αρέσουν τα πρόβατα. Ζει σε πολλές χώρες στον κόσμο αλλά παντού κινδυνεύει. Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Πελοπόννησο τη Σάμο, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα.

8 ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ - ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Έχει μήκος μέτρα και ζυγίζει 15 – 20 κιλά. Είναι θηλαστικό γεννάει δηλαδή μικρά μωράκια… Η μεσογειακή φώκια ζει στη Μεσόγειο και στο Δυτικό Ατλαντικό. Είναι γκρίζα ή καφέ και έχει ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Οι περισσότερες ζουν σε ελληνικά νερά. Εξαφανίζεται γιατί ο άνθρωπος τη σκοτώνει ή την πιάνει στα κατά λάθος στα δίχτυα του ψαρεύοντας. Επίσης, η ρύπανση της θάλασσας δηλαδή η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζει αποτελούν αιτίες για την εξαφάνισή της. Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών. Τρώει επίσης χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, κ.ά.

9 ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ Ζει περίπου 80 χρόνια και τρώει φύκια και τσούχτρες. Ζει στη θάλασσα αλλά έχει και πνεύμονες με αποτέλεσμα να μπορεί να βγαίνει στην άμμο όπου και γεννάει τα αβγά της. Κάθε Άνοιξη λοιπόν βγαίνει από τη θάλασσα και ψάχνει στην αμμουδιά το κατάλληλο σημείο για να φτιάξει τη φωλιά της μέσα στην οποία θα γεννήσει και τα αβγά της. Η καρέτα-καρέτα γεννάει συνήθως το βράδυ περίπου 120 αβγά. Από αυτά τα αβγά θα βγουν τα χελωνάκια μετά από περίπου 2 μήνες. Μόλις βγουν από το αβγό ξεκινούν όλα μαζί για τη θάλασσα. Κινδυνεύουν από τους γλάρους και τα ψάρια αλλά και από τον άνθρωπο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

10 ΔΕΛΦΙΝΙ Είναι θηλαστικό και αναπνέει με πνεύμονες. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σταθερή όπως και ο άνθρωπος. Στο μέτωπό του έχει ένα σύστημα που παράγει ήχους με το οποίο προσανατολίζεται, επικοινωνεί και βρίσκει τροφή. Μετά από δώδεκα μήνες γεννάει ένα μικρό το οποίο κρατάει κοντά της η μητέρα από 3 έως 6 χρόνια. Κινδυνεύει από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την έλλειψη τροφής αφού ο άνθρωπος ψαρεύει όλο και πιο πολύ με αποτέλεσμα τα δελφίνια να μην βρίσκουν να φάνε, από το γεγονός ότι πιάνονται τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων.

11 Ο ΛΥΚΟΣ Ο λύκος υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας. Σήμερα έχει εξαφανιστεί από ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης κατανομής του που κάλυπτε σχεδόν όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Από τον 14ο αιώνα και μετά από συστηματικές προσπάθειες εξόντωσης του, εξαφανίσθηκε από 14 χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Ο λύκος δεν υπήρξε ποτέ στόχος προσπαθειών ολοκληρωτικής εξόντωσης στην Ελλάδα. Η ελάττωση της φυσικής λείας του λύκου, η παράνομη θανάτωση λύκων, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα μεγάλα τεχνικά έργα. Ζει σε όλη, σχεδόν, την ηπειρωτική χώρα, εκτός από την Πελοπόννησο απ' όπου εξαφανίστηκε τη δεκαετία του '40. Ζει, ακόμη, και στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αλλά εκεί δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός.

12 Ο ΛΥΓΚΑΣ Ακόμη ένα είδος που κινδυνεύει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι ο λύγκας, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό αιλουροειδές. Ελάχιστοι λύγκες ζουν πια στη χώρα μας εξαιτίας του κυνηγιού για τη γούνα του και γιατί πιστεύεται ότι κάνει ζημιές στην κτηνοτροφία. Υπάρχει, όμως, σε μικρούς αριθμούς στην Οροσειρά της Πίνδου καθώς και σε δάση στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.

13 ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΣ Παγκόσμια απειλούμενο είδος, ο αργυροπελεκάνος έχει συνολικό πληθυσμό από , σε 19 αποικίες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα. Στην Ελλάδα, αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν πια μόνο στις Πρέσπες και κάποιοι λιγότεροι στον Αμβρακικό. Παλιότερα υπήρχαν σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως με προτροπή της πολιτείας, που επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα ‘επιβλαβές θήραμα’, κυνηγήθηκαν αλύπητα και σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

14 ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ Από τη δεκαετία του ’80 η αναπαραγωγή του μαυρογύπα έχει περιοριστεί στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλιού. Ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 90 – 100 άτομα. Ζει σε δασώδεις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, και φωλιάζει σε μεγάλα πεύκα που περιβάλλονται από μικρά ανοίγματα ή χαμηλή βλάστηση σε πολύ απότομες πλαγιές. Ζευγαρώνει δια βίου. Τρέφεται κυρίως με ψοφίμια θηλαστικών ζώων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

15 ΒΙΔΡΑ Συναντάται στην Κεντρική Ελλάδα, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια. Ζει σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες και έλη με ανεπτυγμένη παρόχθια βλάστηση . Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννά συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από τη μητέρα τους.

16 ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

17 ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΥ
Ένα από τα είδη που πλήττονται περισσότερο να εκτοπιστούν λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ο συγκεκριμένος πιγκουίνος αναγκάζεται να κολυμπά περισσότερο προκειμένου να βρει τροφή, ενώ οι πετρελαιοκηλίδες αποτελούν κίνδυνο θάνατο γι’ αυτόν στις θάλασσες που κινείται.

18 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ HAWKSBILL

19 ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ Λόγω της αποψίλωσης των δασών στην Ασία πάνω από το 80% του πληθυσμού τους εξαφανίστηκε τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Εξαιτίας αυτού οι ελέφαντες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τους ανθρώπινους οικισμούς και να κάνουν επιδρομές σε σπίτια για την ανεύρεση τροφής. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να τους σκοτώνουν.

20 ΠΑΝΤΑ Ο πληθυσμός τους μειώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια . Ένας από τους λόγους είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους στις οροσειρές της νοτιοδυτικής Κίνας, που αναγκάζει τα ζώα να ομαδοποιούνται σε μικρούς απομονωμένους πληθυσμούς σε διαφορετικές περιοχές. Επί του παρόντος υπάρχουν μόνο περίπου πάντα που ζουν σε άγρια κατάσταση.

21 ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΑΜΟΥΡ Οι λεοπαρδάλεις Αμούρ ζουν στην ανατολική Ρωσία. Αν και η απώλεια των ενδιαιτημάτων δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τα ζώα αυτά, αυτό που τους λείπει είναι τα αρπακτικά! Η τροφή τους, δηλαδή, είναι ανεπαρκής για την υποστήριξη των μεγάλων πληθυσμών στα δάση. Επί του παρόντος υπάρχουν μόνο 135 ζώα που ζουν σε άγρια.

22 ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΒΑΣ Οι ρινόκεροι της Ιάβας είναι πολύτιμοι για τα κέρατα τους που χρησιμοποιούνται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική με τη μορφή σκόνης, ενώ μόλις ένα κιλό από αυτήν κοστίζει $ Σήμερα υπάρχουν μόνο 60 καταγεγραμμένοι ρινόκεροι της Ιάβας και η μείωσή τους είναι ταχύτατη.

23 ΑΝΤΙΛΟΠΗ SAIGA Είναι από τα πιο όμορφα ζώα στην άγρια φύση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί μέχρι και 97%. Η αποψίλωση των δασών, η λαθροθηρία και το κυνήγι είναι μερικές από τις κύριες αιτίες αυτής της μείωσης.

24 ΓΟΡΙΛΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πραγματικά ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους εξαιτίας των ανθρώπων, που μειώνουν δραματικά τα ενδιαιτήματα των ζώων αυτών με το κόψιμο των δέντρων από τα δάση όπου ζουν. Επιπλέον είναι εκτεθειμένα σε παγίδες άλλων ζώων που βάζουν λαθροκυνηγοί. Σήμερα υπάρχουν μόνο 786 γορίλες που ζουν στα βουνά Virunga, στα σύνορα του Κονγκό με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.


Κατέβασμα ppt "Αγγελική Μποσμαλή Μουσικό Λύκειο Βέροιας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google