Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΜΑΘΗΜΑ 4

2 ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΡΓΑΝΟ. Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ. Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, Ο ΗΛΙΟΣ, Ο ΑΕΡΑΣ, Η ΞΗΡΑΣΙΑ.

3 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΤΟΥ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΗΡΟ, "ΣΠΑΕΙ", ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ: ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΝΟΠΛΑΣΤΩΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

4 ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ: ΓΗΡΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ. Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΕΣ

5 ΑΙΤΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ
ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΤΑ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ (ΠΑΝΑΔΕΣ, ΦΑΚΙΔΕΣ, ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ Ή ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ) ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ (ΡΥΤΙΔΕΣ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ) ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ (ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ) ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ.

6 ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ, ΟΡΜΟΝΙΚΟΙ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ.
Α. ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΟΙ ΦΘΟΡΕΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ.

7 Β.ΟΡΜΟΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η ΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΒΕΒΑΙΑ, ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΥ Η ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ. ΟΙ ΑΔΕΝΕΣ ΑΤΡΟΦΟΥΝ, ΥΠΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ, ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ, ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΑΛΟΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ, ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΝΟΒΛΑΣΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ.

8 ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΝΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ, Η ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΓΓΕΙΟΣΥΣΠΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΤΡΟΦΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

9 Η ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΟΜΟ ΑΣΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ. ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ, ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΡΕΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΟ Η ΨΥΧΙΚΟ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΠΕΡΕΚΚΡΙΣΗ ΤΟΣΟ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΥΠΝΟ, Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Ο ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΫΠΝΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΧΟΛΟΝΗ, Η ΒΡΑΔΥΚΙΝΙΝΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΔΙΝΩΝ, ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

10 Γ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ UV ΑΚΤΙΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΥΝΟΗΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΩΡΑ ΓΗΡΑΣΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ. ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ, ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

11 ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΞΑΝΘΟΧΡΩΜΑ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΑΧΡΙΝΑ, ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΕΛΑΜΨΑ ΑΤΟΜΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UV ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΕΡΝΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

12 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ
Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ Η ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

13 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΣΗ ΝΑ ΛΕΠΤΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ 6% ΚΑΘΕ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ Η ΘΗΛΩΔΗΣ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΛΕΠΤΑΙΝΕΙ, ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑΣ, ΑΡΑ ΑΡΓΕΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΚΑΙ ΑΡΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ

14 ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΣΤΙΒΑΔΑ
ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΚΚΡΙΣΗ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΕΚΟΛΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ

15 ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ. ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ. Η UV C ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Η UV B ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΟΡΙΟ. Η UV A ΕΙΣΧΩΡΕΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΟΡΙΟ. Η ΟΡΑΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΙΣΤΟ.

16 Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ:
ΑΝΩΜΑΛΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ

17 Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΚΕΡΑΤΙΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΠΟ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΜΕ ΑΚΕΤΕΣ ΒΛΑΒΕΣ. ΟΙ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΟΞΕΙΣ (ΗΛΙΑΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑ, ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ, ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ (ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ, ΦΩΤΟΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ, ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ DNA, ΦΩΤΟΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ)

18 ΜΕΛΑΝΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ. Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΝΖΥΜΟ ΤΥΡΟΣΙΝΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΥΡΟΣΙΝΗ. ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΗ ΚΑΙ Η ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΗ. ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΝΘΩΤΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΩΝ, ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ.

19 ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΤΥΠΟ. ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΡΥΘΗΜΑΤΟΣ Ή ΜΗ (ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑ FITZPATRICK)

20 ΥΠΕΡΧΡΩΣΗ ΤΟ ΜΕΛΑΣΜΑ Ή ΠΑΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΥΠΕΡΧΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΤΟ ΦΥΛΟ, Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΩΝ ΧΑΠΙΩΝ, Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΕΣ Ή ΣΚΟΥΡΕΣ ΚΑΦΕ ΚΗΛΙΔΕΣ. ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΑΧΙΑΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Η ΗΛΙΚΙΑ.

21 ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ Ή ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΩΣΗΣ. ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚ ΕΙΤΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ Ή ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

22 ΕΝΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ:
ΥΓΡΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΛΙΠΑΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΙΖΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ: ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΤΥΠΟ ΝΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 30’ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΕΝΑ ΑΟΡΑΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


Κατέβασμα ppt "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google