Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενικά Ο αρακάς (ή μπιζέλι) είναι ένα όσπριο που καταναλώνεται νωπό. Δεν ευνοείται από τη ζέστη και αναπτύσσεται καλύτερα την άνοιξη και τα δροσερά καλοκαίρια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενικά Ο αρακάς (ή μπιζέλι) είναι ένα όσπριο που καταναλώνεται νωπό. Δεν ευνοείται από τη ζέστη και αναπτύσσεται καλύτερα την άνοιξη και τα δροσερά καλοκαίρια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενικά Ο αρακάς (ή μπιζέλι) είναι ένα όσπριο που καταναλώνεται νωπό. Δεν ευνοείται από τη ζέστη και αναπτύσσεται καλύτερα την άνοιξη και τα δροσερά καλοκαίρια. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και όχι έντονη ηλιοφάνεια. Βιολογική καλλιέργεια αρακά Βιολογική καλλιέργεια αρακά (Pisum sativum, Leguminosae)

2 Έδαφος Ο αρακάς αναπτύσσεται ιδανικά σε ουδέτερα, γόνιμα και καλλιεργημένα εδάφη. Εφόσον το έδαφος περιέχει αρκετή οργανική ουσία, δεν απαιτείται επιπλέον αζωτούχος λίπανση. Το πότισμα δεν είναι απαραίτητο εκτός από πολύ ξηρές περιόδους καθώς και την περίοδο άνθησης, όταν απαιτούνται 20 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ποιότητας. Βιολογική καλλιέργεια αρακά Βιολογική καλλιέργεια αρακά (Pisum sativum, Leguminosae) Zoom

3 Σπορά-Φύτευση Η σπορά γίνεται σε βάθος 5cm, με απόσταση μεταξύ των σπόρων 5-8cm προς κάθε κατεύθυνση. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών φύτευσης εξαρτάται από το αναμενόμενο μέγεθος των ώριμων φυτών. Σε περίπτωση πρώιμης φύτευσης, οι σπόροι τοποθετούνται πιο κοντά, αφού αναμένονται απώλειες λόγω του ψύχους. Ο αρακάς απαιτεί υποστήριξη, η οποία παρέχεται με ράβδους στο έδαφος, με τη μορφή μικρών κώνων. Εναλλακτικά, για την αποφυγή προσβολών από παθογόνα, προτείνεται η τοποθέτηση των ράβδων με τη μορφή κόλουρου κώνου. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συρμάτινο πλέγμα ή δίχτυ για τον ίδιο σκοπό Βιολογική καλλιέργεια αρακά Βιολογική καλλιέργεια αρακά (Pisum sativum, Leguminosae) Zoom

4 Ανάπτυξη-Συγκομιδή Το άνθος του αρακά είναι χαρακτηριστικό και κοινό των ψυχανθών, και αποτελείται από 5 ασύμμετρα πέταλα. Η συγκομιδή του αρακά πρέπει να γίνεται συχνά, για να ευνοείται η αύξηση της παραγωγής. Για την αποφυγή τραυματισμού των φυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψαλίδι, όταν ο αρακάς είναι πράσινος και λείος. Εάν ο αρακάς προορίζεται για ξήρανση, τότε ο καρπός αφήνεται να ξηρανθεί φυσικά επάνω στο φυτό, σε καλά αεριζόμενο χώρο. Βιολογική καλλιέργεια αρακά Βιολογική καλλιέργεια αρακά (Pisum sativum, Leguminosae) Zoom

5

6

7

8

9 Slideshow

10 Βίντεο που δείχνει την ανάπτυξη του αρακά από το στάδιο της φύτρωσης μέχρι της παραγωγής του καρπού


Κατέβασμα ppt "Γενικά Ο αρακάς (ή μπιζέλι) είναι ένα όσπριο που καταναλώνεται νωπό. Δεν ευνοείται από τη ζέστη και αναπτύσσεται καλύτερα την άνοιξη και τα δροσερά καλοκαίρια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google