Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

10 ο ΕΠΑ.Λ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "10 ο ΕΠΑ.Λ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 10 ο ΕΠΑ.Λ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

2

3 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Κωνσταντίνα Θηβαίου Βαλέρια Μιγκέλεβα Παυλίνα Καϊτάζη Έντρι Βούκα Βαγγέλης Λαμπρινούδης Ηλίας Ντόρη Τέντο Τζισκαριάνι Σοφία Βαρθολομαίου ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

4 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ.

5 Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι γνωστές εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

6 Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα, γιατί μας αφορά όλους και ειδικά εμάς τους εφήβους. Θέλαμε μέσα από την αναζήτηση να ενημερωθούμε οι ίδιοι,και με τη δράση μας να ενημερώσουμε και τους συμμαθητές μας.

7 ΔΡΑΣΕΙΣ 1. Ετοιμάσαμε ερωτηματολόγιο και το μοιράσαμε στο σχολείο.

8 2.Επισκεφτήκαμε στις 07/03/2013 το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”

9 3.Καλέσαμε το ΚΕΕΛΠΝΟ να μας ενημερώσει όλους σωστά και υπεύθυνα (18/04/2013).

10

11 4.Φτιάξαμε αφίσα.

12

13 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά της σύφιλης εμφανίστηκαν το 1494. Η νόσος σάρωσε όλη την Ευρώπη σκοτώνοντας περισσότερους από 5.000.000 ανθρώπους. Η ηπατίτιδα σαν νόσημα είναι γνωστή από το 1552 π.χ όταν ο Talmud ο Βαβυλώνιος αναφέρεται στις φλεγμονές του ήπατος.

14

15 Στη δεκαετία του 1980, πρώτα ο έρπης των γεννητικών οργάνων και στη συνέχεια το AIDS και το HPV εμφανίστηκαν στη συνείδηση του κοινού ως σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που δεν θα μπορούσαν να θεραπευτούν από τη σύγχρονη ιατρική.

16 Σ.Μ. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Οφείλονται στο μικρόβιο clamydia trachomatic. Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με μολυσμένους βλεννογόνους(γεννητικά όργανα,στόμα,μάτια, πρωκτός) Συμπτώματα: Έκκριμα υγρών από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Πόνος στην ούρηση. Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Θεραπεία: ΥΠΑΡΧΕΙ-αντιβιοτικά.

17 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ή ΒΛΕΝΝΟΡΟΙΑ Οφείλεται στο γονόκκοκο Ναïσέρια. Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με μολυσμένους βλεννογόνους(γεννητικά όργανα,στόμα,μάτια, πρωκτός) Συμπτώματα: Έκκριμα από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Πόνος στην ούρηση, πυρετός. Στους άνδρες τσούξιμο κατά την εκσπερμάτωση Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Θεραπεία: αντιβιοτικά

18 ΣΥΦΙΛΗ Προξενείτε από ένα μικρό βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη. Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Συμπτώματα: Πρώτο στάδιο :έλκος στα γεννητικά όργανα,στο στόμα, στον πρωκτό. Δευτεροπαθές στάδιο: εξάνθημα τριχόπτωση, καταβολή δυνάμεων. Θεραπεία: υπάρχει και είναι τα αντιβιοτικά

19

20

21

22 ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΤΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα. Ο Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Συμπτώματα: Φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα που πονούν. Πυρετός,κακουχία, πρησμένοι λεμφαδένες. Θεραπεία: δεν υπάρχει μόνιμη.

23

24

25

26 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με μολυσμένα με κονδύλωμα άτομα. Συμπτώματα: Μικρά σπυράκια και εξογκώματα του δέρματος στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό το στόμα Θεραπεία: δεν υπάρχει.Υπάρχει εμβόλιο για κάποιους τύπους του ιού.

27

28

29 AIDS/HIV Είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό HIV. Τρόπος μετάδοσης : Σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Κοινή χρήση σύριγγας σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να μολύνουν το μωρό τους. Συμπτώματα: Πυρετός,διογκωμένοι λεμφαδένες, διάρροια, κόπωση, καταβολή δυνάμεων, φαρυγγίτιδα. Θεραπεία: δεν υπάρχει

30

31 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β Μολυσματική ασθένεια του ήπατος. Τρόπος μετάδοσης : Σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο. Μοίρασμα σύριγγας για χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών,κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (οδοντόβουρτσα, ξυραφάκια,κ.τ.λ) Συμπτώματα: Κίτρινο δέρμα και μάτια,χρωματισμός των ούρων, καταβολή δυνάμεων, απώλεια βάρους, πόνος στην κοιλιά, έμετοι. Θεραπεία: δεν υπάρχει. Συμπτωματική αγωγή. Υπάρχει εμβόλιο.

32

33 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ 1)Το προφυλακτικό μπορεί να σε προστατέψει από πολλά ( ΟΧΙ ΟΛΑ) σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη.

34 2)Μην επιτρέψεις ούτε μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

35 3) Ενημερώσου για τη σωστή χρήση: Να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης στα προφυλακτικά. Μην το χρησιμοποιείς ξανά. Είναι μιας χρήσης. Μην είναι πολύ σφιχτό στην άκρη, αφήνουμε χώρο για εκσπερμάτωση. Να το χρησιμοποιείς από την αρχή της σεξουαλικής επαφής. Εάν το προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια της επαφής.... μη συνεχίσεις! Σταμάτα και χρησιμοποίησε καινούργιο. Μην χρησιμοποιείς λιπαντικά, μπορεί να δ ημιουργήσουν τρύπες σε αυτά.

36

37 Στην ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να εξετάζονται για Σ.Μ.Ν. πριν την έναρξη της σεξουαλικής επαφής. Ο περιορισμός της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων είναι ευθύνη όλων μας. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους, μην ξεχνάτε το προφυλακτικό, εμβολιαστείτε!

38

39 ΠΗΓΕΣ -Διαδίκτυο -Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία -Μαιευτική- Γυναικολογία -ΟΕΔΒ -Έντυπα του Κ.Ε.Ε.Λ -Σ.Μ.Ν. του Levis. H.Kaminester.

40 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Σας ευχόμαστε υγιή σεξουαλική ζωή.


Κατέβασμα ppt "10 ο ΕΠΑ.Λ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google