Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γκούντα Φοίβη-Σταυρούλα Τάξη: Β Τμήμα: 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Σχ. Έτος: 2015-16.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γκούντα Φοίβη-Σταυρούλα Τάξη: Β Τμήμα: 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Σχ. Έτος: 2015-16."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γκούντα Φοίβη-Σταυρούλα Τάξη: Β Τμήμα: 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Σχ. Έτος: 2015-16

2 (Σλαβομακεδονικά: поранешна Југословенска Република Македонија, προφέρεται: ποράνεσνα Γιουγκοσλοβένσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια), για συντομία ΠΓΔΜ, ή με το συνταγματικό της όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Република Македонија,) Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εθνόσημοσημαία

3 Η χώρα έχει καθιερωθεί διεθνώς στον καθημερινό δημόσιο λόγο ως «Μακεδονία». Στην Ελλάδα αναφέρεται ανεπισήμως ως «Σκόπια» ή «κράτος των Σκοπίων» ή με την αγγλική συντομογραφία "fYRοM" (former Yugoslav Republic of Macedonia). Ωστόσο, πολλά κράτη την έχουν αναγνωρίσει και με το συνταγματικό της όνομα, όσον αφορά στις κατ' ιδίαν διμερείς τους σχέσεις, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διεθνή ονομασία fYROM. Η ΠΓΔΜ είναι από τον Δεκέμβριο του 2005 υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διπλωματικά ζητήματα της χώρας είναι η διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και οι ψυχρές σχέσεις με τη Βουλγαρία. Αν και συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου του 2008, δεν έλαβε τελικά πρόσκληση για την ένταξή της στη συμμαχία, λόγω της διαφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα.

4 Η επίσημη γλώσσα, που ομιλείται από το 70% του συνόλου, είναι ένα βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα, εμπλουτισμένο με άλλες βαλκανικές λέξεις και εκφράσεις, που το καθεστώς των Σκοπίων ονομάζει "μακεδονική γλώσσα" και συνηθίζεται να αποκαλείται "σλαβομακεδονική" γλώσσα. Τα αλβανικά χρησιμοποιούνται ως μητρική γλώσσα από την αλβανική μειονότητα σε ποσοστό 21%, ενώ τα τουρκικά και τα σερβοκροατικά ομιλούνται από το 6% του πληθυσμού. Το υπόλοιπο 3% χρησιμοποιεί άλλες γλώσσες. Το ιστορικό εθνόσημο της ΠΓΔΜ Πρώιμο έμβλημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

5 Τα Σκόπια (Σλαβομακεδονικά: Скопје,) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 262 μ., εκατέρωθεν του ποταμού Βαρδάρη (Αξιού) στην κυριότερη εμπορική οδό μεταξύ του ποταμού και του πανονικού βαθυπέδου, που διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν ήταν γνωστά ως «Ουσκιούπ» και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου σαντζακίου. O πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 467.257 κατοίκους.

6 Η ΠΓΔΜ χαρακτηρίζεται από υδροκέφαλη πρωτεύουσα, που συγκεντρώνει το εν τρίτον του πληθυσμού της χώρας και από μεγάλο αριθμό μεσαίων και μικρών πόλεων. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ήταν 2.022.547 άτομα. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι εκείνες των Σκοπίων και του Πόλογκ. Συμπεριλαμβάνουν τις πόλεις του Τετόβου, του Γκόστιβαρ και των Σκοπίων και συγκεντρώνουν περίπου το 43% του σλαβομακεδονικού πληθυσμού. Γνωρίζουν την ισχυρότερη δημογραφική ανάπτυξη, που εξηγείται από την αγροτική έξοδο προς τα Σκόπια όπως και από το μεγάλο αριθμό γεννήσεων στην αλβανική μειονότητα. Οι περιοχές του νότου και της ανατολής έχουν ισχνή δημογραφική αύξηση και σημαντικό αγροτικό πληθυσμό. Εθνοτική κατανομή το 2002: Σλαβομακεδόνες Αλβανοί Τούρκοι Βλάχοι Σέρβοι Ακατοίκητη

7 Έχει έκταση 25.333 τ. χλμ. και καταλαμβάνει το 3,3% περίπου της Βαλκανικής χερσονήσου. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, κατέχει την ένατη θέση στο σύνολο των δέκα χωρών της χερσονήσου. Αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και δεν έχει διέξοδο προς τη θάλασσα. Συνορεύει δυτικά με την Αλβανία, ανατολικά με τη Βουλγαρία, βόρεια με τη Σερβία και ειδικότερα με την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και νότια με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με τους νομούς Κιλκίς, Πέλλας και Φλώρινας σε μια συνοριακή γραμμή μήκους 256 χλμ.

8 Το έδαφος της χώρας είναι γενικά ορεινό με βαθιές κοιλάδες και λόφους. Η κοιλάδα του Αξιού (Βαρντάρ) χωρίζει τη χώρα σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Και στα δύο τμήματα εκτείνονται οροσειρές, γνωστές ως Πλάνινα, με σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Τα Σκόπια εντοπίζονται σε μια ευρύτερη σεισμογενή περιοχή και κατά περιόδους υφίστανται σεισμικές δονήσεις. Υδρογραφία Ο μεγαλύτερος ποταμός των Σκοπίων, ο Αξιός, μήκους 336 χλμ., διαρρέει ολόκληρη τη χώρα και τη χωρίζει σχεδόν στη μέση. Οι ποταμοί και οι λίμνες είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων γεωλογικών καθιζήσεων, που σχημάτισαν λεκανοπέδια ανάμεσα στα βουνά.

9 Η χώρα έχει τρείς τύπους κλιμάτων: ηπειρωτικό στις βόρειες περιοχές, μεσογειακό στο νότο και αλπικό στις περιοχές με υψηλό υψόμετρο. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά και οι χειμώνες κρύοι, με άφθονη χιονόπτωση. Το εύρος των θερμοκρασιών είναι πολύ μεγάλο, καθώς μπορεί να φτάσει τους -20 °C το χειμώνα και τους 40 °C το καλοκαίρι. Οι ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα επηρεάζονται από βόρειους ανέμους ενώ οι καλοκαιρινοί καύσωνες οφείλονται στην υποτροπική πίεση του Αιγαίου και σε επίδραση από τη Μέση Ανατολή. Oι υδατοπτώσεις είναι πολύ λίγες. Χάρτης θερμοκρασιών

10 Το πολίτευμα της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία σύμφωνα με το σύνταγμα του 1991. Ανώτατος πολιτικός άρχοντας και αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκλέγεται άμεσα από το λαό για τετραετή θητεία. Το σύνταγμα ορίζει, ότι ως πρόεδρος εκλέγεται από τον πρώτο εκλογικό γύρο ο υποψήφιος που συγκέντρωσε το 51% των ψήφων. Το Κοινοβούλιο (Σομπράνιε) αριθμεί 120 μέλη, ασκεί τη νομοθετική εξουσία και εκλέγεται άμεσα με βουλευτικές εκλογές. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών.

11 Η οικονομία των Σκοπίων, που επί δεκαετίες λειτουργούσε με βάση τις σοσιαλιστικές αρχές, επιδιώκει την προσαρμογή των δομών της στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Το κόστος αυτής της προσαρμογής είναι ιδιαίτερα αυξημένο στον παραγωγικό μηχανισμό, στον οποίο εντοπίζονται δυσλειτουργίες και μείωση της αποδοτικότητας. Η παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού πλήττει το λαϊκό εισόδημα, που μειώθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ελληνικού "εμπάργκο" από το 1994 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1995. Η σκοπιανή οικονομία στηρίζεται περισσότερο στη βιομηχανία και λιγότερο στη γεωργία, ενώ τα μέτρα αναδιάρθρωσης που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για την ανάπτυξή της επέβαλαν, εκτός από το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς, την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών και την αλλαγή του νομίσματος.

12 Η ΠΓΔΜ είναι νέο κράτος και η ίδια η ύπαρξη σλαβομακεδονικού έθνους αμφισβητείται κάποιες φορές, ιδίως στη Βουλγαρία. Η ταυτότητα της Δημοκρατίας εξασθενεί από την πολυεθνική φύση της χώρας. Μόνο οι Σλαβομακεδόνες αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται από τα εθνικά σύμβολα της Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για τα επίσημα είτε όχι. Οι μειονότητες από την πλευρά τους χρησιμοποιούν τις δικές τους σημαίες και εμβλήματα. Κατά τη δεκαετία του 1990, εξάλλου, στη χώρα συνέβησαν πολλές συγκρούσεις εξαιτίας δημάρχων δήμων με αλβανική πλειοψηφία που ήθελαν να υψώσουν την αλβανική σημαία στα κτήρια της διοίκησης. Από το 2005 και σύμφωνα με τη συμφωνία της Οχρίδας που υπογράφηκε το 2001, οι δήμοι των οποίων η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι σλαβομακεδονική, μπορούν να χρησιμοποιούν επίσημα τα εθνικά σύμβολα της κυρίαρχης μειονότητας.

13 Η ονομασία Μακεδονία, η οποία είναι ελληνική, όριζε αρχικά ένα αρχαίο βασίλειο, του οποίου πλέον γνωστός μονάρχης ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι κάτοικοι του αρχαίου αυτού βασιλείου αποκαλούνταν Μακεδόνες. Η Μακεδονία όριζε με το πέρασμα του χρόνου μια περιοχή με ποικιλόμορφη γεωγραφική έκταση. Έτσι, πριν από τις κατακτήσεις του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, αντιστοιχούσε στην σημερινή ελληνική Μακεδονία, ενώ κατά τα τέλη του Μεσαίωνα, περιελάμβανε όχι μόνο την ελληνική περιοχή, αλλά και τα εδάφη που σήμερα βρίσκονται υπό βουλγαρικό και αλβανικό έλεγχο, καθώς και το νότιο τμήμα της σημερινής ΠΓΔΜ. Η μεταγενέστερη αυτή μορφή της Μακεδονίας ήταν διαιρεμένη σε τρία οθωμανικά βιλαέτια, χωρίς ωστόσο να διατηρεί μία ενιαία γεωγραφική ονομασία καθ' όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η περιοχή κατελήφθη και στη συνέχεια διαιρέθηκε το 1912 μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Σερβίας. Οι σλαβικοί πληθυσμοί σύντομα αφομοιώθηκαν. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τίτο παραχώρησε στους Σλαβομακεδόνες το καταστατικό του έθνους και τους υποσχέθηκε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία, η οποία έλαβε την ονομασία «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κατά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1991 πήρε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

14 Η εθνική εορτή, που ονομάζεται Ημέρα της Δημοκρατίας, λαμβάνει χώρα στις 2 Αυγούστου και τιμά την εξέγερση του Ίλιντεν το 1903. Ανάμεσα στις υπόλοιπες γενικές ημέρες αργίας βρίσκονται η γιορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου και εκείνη του Κλήμεντος της Οχρίδας, ο εορτασμός της ανεξαρτητοποίησης το 1991 και η εργατική Πρωτομαγιά. Οι κοινοτικές αργίες είναι ουσιαστικά οι θρησκευτικές γιορτές των μουσουλμάνων, των ορθοδόξων, των εβραίων και των καθολικών και επίσης ημέρες αφιερωμένες στις διάφορες εθνοτικές κοινότητες της χώρας. Εορτασμός της Ημέρας της Δημοκρατίας

15 Το Μοναστήρι (Bitola) είναι μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ΠΓΔΜ. Κτίστηκε το 1830 από την πολυπληθή Ελληνική Κοινότητα της πόλης και από την δωρεά των Αδελφών Δημητρίου. Όλες οι εικόνες και οι νωπογραφίες της είναι γραμμένες στα Ελληνικά. Ήταν ο καθεδρικός ναός της Ελληνικής κοινότητας Μοναστηρίου έως το 1912 που η περιοχή περιήλθε στη Σερβική κυριαρχία και μεγάλο μέρος των Ελλήνων αναγκάσθηκε να μετακομίσει εντός των συνόρων του Ελληνικού κράτους.

16 Το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την οριστική εξεύρεση λύσης ως προς την ονομασία της και για τη χρήση ή μη του όρου Μακεδονία σε αυτή. Η Ελλάδα αντιτίθεται στο συνταγματικό όνομα του γειτονικού κράτους που είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας, λόγω έλλειψης αποσαφήνισης μεταξύ αυτού και του όμορου ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας. Επίσης αντιδρά για την χρήση του όρου Μακεδόνες για τον προσδιορισμό της κύριας εθνότητας του κράτους, τους Σλαβομακεδόνες, και του όρου ¨μακεδονική¨ για τον προσδιορισμό της επίσημης γλώσσας, της σλαβομακεδονικής. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο μέγιστο βαθμό διεθνούς διαμεσολάβησης με πολλές προσπάθειες επίλυσης του θέματος. Η προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χρησιμοποιείται στις διακρατικές σχέσεις, όπου εμπλέκονται κράτη που δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας (Republic of Macedonia). Η αντιπαράθεση των δύο χωρών δεν έχει εμποδίσει τις μεταξύ τους στενές εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις, κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο και στις δύο πλευρές.

17  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD_%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%8 5%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B 7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9 C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD_%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%8 5%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%94%CE%B 7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9 C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CF%81% CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82 http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CF%81% CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82  http://www.glossesweb.com/2011/03/slavmacedonian-language-and-its.htmlhttp://www.glossesweb.com/2011/03/slavmacedonian-language-and-its.html  http://www.elliniki-gnomi.eu/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1- %CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/ http://www.elliniki-gnomi.eu/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE- %CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1- %CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γκούντα Φοίβη-Σταυρούλα Τάξη: Β Τμήμα: 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ Σχ. Έτος: 2015-16."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google