Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β 1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β 1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β 1

2 o 1 η ομάδα : Προσδιορισμός έννοιας, χαρακτηριστικά, σχέσεις εφήβων με γονείς o 2 η ομάδα : Ενδιαφέροντα εφήβων o 3 η ομάδα : Αθλητισμός και εφηβεία o 4 η – 5 η ομάδα : Εξαρτησιογόνες ουσίες και έφηβοι o 6 η ομάδα : Εκφοβισμός και εφηβεία

3  Εφηβεία ονομάζεται η μεταβατική περίοδος στην ανάπτυξη του ανθρώπου, που μέσα από έντονες σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές μεταβαίνει από την παιδική ηλικία στην ώριμη ενήλικη ζωή.

4  Απότομη αύξηση ύψους και βάρους σώματος  Μεταβολές στις αναλογίες του σώματος  Αλλαγές στα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος ( κυκλοφορικό, αναπνευστικό, πεπτικό, νευρικό )  Αλλαγές στο ενδοκρινολογικό - ορμονικό σύστημα

5  Οι ρόλοι στην οικογένεια επαναπροσδιορίζονται  Οι οικογενειακές σχέσεις αλλάζουν  Οι ανάγκες των εφήβων είναι πολύ συγκεκριμένες  Οι έφηβοι δεν γίνονται « αντιληπτοί » από τους γονείς

6

7  Ο ελεύθερος χρόνος των εφήβων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία για την κοινωνικοποίησή τους, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο οι έφηβοι αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους συνδέεται ποικιλοτρόπως με την ψυχική αλλά και τη σωματική τους ανάπτυξη και υγεία.

8 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΚΙΝΔΥΝΟΙ  αμφίδρομη επικοινωνία  ενημέρωση ( άμεση, πλήρης, έγκαιρη, εναλλακτική …)  συμβάλλει στην εκπαίδευση, μόρφωση  πλούτος πληροφοριών  προάγει την επιστημονική έρευνα και γνώση  πρόσβαση σε αδιαβάθμητες πληροφορίες ( αμφίβολης εγκυρότητας - σαβούρα )  απομόνωση, καμιά επαφή με ανθρώπους ( φυσικοί παρουσία )  εθισμός  προβλήματα υγείας : αρθρίτιδες, αυχενικά, οφθαλμικά …  πορνογραφικό υλικό ( προσβάσιμο και από ανηλίκους )

9 ΦΙΛΙΑ  Δέχονται συναισθηματική στήριξη και υποστήριξη.  Νιώθουν σημαντικοί και αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους.  Ανταλλάσσουν κοινές εμπειρίες και βιώματα.

10 ΜΟΔΑ ΕΝΤΑΞΗ. Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της ζωής τους οι έφηβοι έχουν μεγάλη ανάγκη να ενταχθούν σε ένα σύνολο και να ανήκουν σε μια ομάδα. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. Η μόδα λειτουργεί δημιουργώντας πρότυπα, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν οι έφηβοι δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση από το περιβάλλον τους. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ. Η τάση να θέλουν να ταυτιστούν οι έφηβοι με διάσημα πρόσωπα. Επόμενο είναι να ακολουθούν και το στυλ του ανθρώπου που θαυμάζουν. Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ. Μια ιδιαίτερη ανάγκη των ατόμων στην ηλικία αυτή είναι να ξεχωρίζουν από το πλήθος και τους ομοίους τους. Στις περιπτώσεις αυτές οι έφηβοι χρησιμοποιούν τη μόδα στην ακραία της μορφή με σκοπό να διαφέρουν και να τραβήξουν το ενδιαφέρον.

11

12 Στόχοι της αθλητικής δραστηριότητας των εφήβων  Η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο.  M ε τον αθλητισμό αναπτύσσονται ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα στον έφηβο.  O αθλητισμός αποτελεί ένα μέσο κοινωνικών συναλλαγών και ανάπτυξης προσωπικών σχέσεων με τα μέλη της αθλητικής ομάδας.

13 O ρόλος του αθλητισμού στην εφηβική ηλικία  Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.  Επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του νέου.  Δίνει την ευκαιρία να εκτονώσει ο νέος την ενεργητικότητά του από το επιβαρυμένο σχολικό πρόγραμμα.  Ταυτόχρονα, ο αθλητισμός εμπνέει στα παιδιά και στους εφήβους υγιή πρότυπα συμπεριφοράς.

14 ΘΕΤΙΚΑΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τα οφέλη του αθλητισμού τα χωρίζουμε σε ομάδες :  τη σωματική άσκηση και την άσκηση του πνεύματος και της ψυχής.  Με τη σωματική άσκηση εξασφαλίζει κάποιος μια καλή υγεία και μεγαλύτερη φυσική αντοχή  Με την πνευματική και ψυχική άσκηση εκτονώνεται και ψυχαγωγείται.  Αναπτύσσονται διάφορες αξίες όπως η πειθαρχεία, ο αυτοέλεγχος, η ευγενής άμιλλα και η αυτοσυγκέντρωση.

15 Doping Doping Ως φαρμακοδιέγερση (doping) ορίζεται : Η χρήση ενός μέσου ( ουσίας ή μεθόδου ), η οποία είναι ενδεχομένως βλαβερή για την υγεία τους αλλά ταυτόχρονα είναι ικανή να αυξήσει και την απόδοση των αθλητών, ή Η ανεύρεση στο σώμα ενός αθλητή μιας απαγορευμένης ουσίας ή η απόδειξη της χρήσης από αυτόν μιας απαγορευμένης μεθόδου. Το ντόπινγκ αντικρούει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής. Απαγορεύεται η σύσταση, πρόταση, έγκριση, εμπορία, παράβλεψη ή διευκόλυνση της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας ή μεθόδου που καλύπτεται από τον ορισμό του ντόπινγκ.

16 ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ

17 Στην Ελλάδα, το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων είναι συχνότερο από ποτέ, αν και υπάρχει πλέον επαρκής γνώση για τις βλαβερές του συνέπειες. Δυστυχώς, σήμερα εμφανίζεται η τάση να παραμένει σταθερή η αναλογία των εφήβων αγοριών ως νέων καπνιστών και να αυξάνει η αναλογία των κοριτσιών που αρχίζουν το κάπνισμα ή καπνίζουν για πρώτη φορά.

18 Οι μαθητές αρχίζουν να καπνίζουν συνήθως για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους :  Για να μιμηθούν τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους.  Για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν.  Για να κάνουν ό, τι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται απομονωμένοι στις παρέες τους.  Γιατί πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων.  Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσή τους για τις συνέπειες του καπνίσματος.  Διότι αυτό τους βοηθά να ξεπερνούν το stress της ηλικίας τους. Επομένως, οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στο κάπνισμα είναι πολλοί και δρουν σε πολλαπλά επίπεδα : περιέργεια, αίσθηση ανεξαρτησίας, προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης, εξασφάλιση εκτίμησης από την παρέα, κοινωνικοποίηση.

19  ΕΜΦΥΣΗΜΑ  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ  ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ  ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ  ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

20

21

22 Το πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στους νέους της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα ερευνών από όλες τις χώρες έδειξαν συχνή κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού για το 5% των εφήβων 11 ετών, το 11% των εφήβων 13 ετών και το 29% των εφήβων 15 ετών, ποσοστά τα οποία είναι ανησυχητικά για την εξάπλωση του αλκοόλ στις μικρές ηλικίες. Οι έφηβοι φαίνεται να προτιμούν συγκεκριμένους τύπους ποτών, με την μπίρα να κατέχει την υψηλότερη θέση σε καταναλωτική προτίμηση, τα « σκληρά ποτά » ( ουίσκι, βότκα κ. α ) να ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις και τελευταίο στην κατανάλωση να έρχεται το κρασί. Στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ των νέων μια επικίνδυνη πρακτική κατανάλωσης, η οποία συνίσταται στη στοχευμένη και εντατική κατανάλωση αλκοόλ («binge drinking» - στο εξής « βαριά χρήση αλκοόλ »), η οποία αντιπροσωπεύει μια νέα απειλή, που πρέπει να αντιμετωπισθεί.

23

24 Παράγοντες που οδηγούν την/τον έφηβο στην χρήση αλκοόλ Κοινωνικοί παράγοντες Για να διασκεδάσουν Για να χαλαρώσουν και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην παρέα Για να μιμηθούν τους ενήλικες Από περιέργεια Γενετικοί παράγοντες Γιατί έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού Ψυχολογικοί παράγοντες Γιατί έχουν υποστεί κακοποίηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον Γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση Γιατί έχουν βιώσει απόρριψη από την οικογένειά τους Γιατί πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD) λόγω βίωσης σοβαρών τραυματικών γεγονότων

25  Η κατανάλωση ποτού οδηγεί τον έφηβο / η σε πιο επιθετική συμπεριφορά ή απεναντίας μπορεί να τον κάνει να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την βιαιότητα ή τη σεξουαλική παρενόχληση των άλλων.  Επίσης, μπορεί να τον κάνει πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα υποσκάψει σταδιακά την απόδοσή του στο σχολείο και θα τον αποκόψει από τις θετικές συντροφιές με συγκεκριμένα οράματα και στόχους, ώστε να είναι διαρκώς με τη παρέα που διασκεδάζει πίνοντας.

26 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑΑΓΟΡΙΑΚΟΡΙΤΣΙΑ Σ/Κ10% ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ10%2% ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ80%88%

27 Ναρκωτικά Ο όρος «ναρκωτικά» δεν είναι ο πιο κατάλληλος για να αποδώσει τις διάφορες ουσίες που περιλαμβάνει εννοιολογικά. Ορισμένες από αυτές, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, είναι κατ' εξοχήν διεγερτικές και όχι κατασταλτικές/ναρκωτικές ουσίες. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες χρησιμοποιούν τον όρο «εξαρτησιογόνες ουσίες», στις οποίες όμως ανήκουν τόσο ο καπνός όσο και το οινόπνευμα που δημιουργούν ισχυρή εξάρτηση.

28 L.S.D Το λυσεργικό οξύ λαµβάνεται από την ερισιβώδη όλυρα, από το οποίο στη συνέχεια, συνθετικά παρασκευάζεται το L.S.D. Θεωρείται ως το κατεξοχήν παραισθησιογόνο ναρκωτικό. Οι κύριες εκδηλώσεις της µέθης αφορούν διαταραχές στην οπτική και στην ακουστική αντίληψη, καθώς και στην αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Το ονειρικό ταξίδι αποτελεί την κλινική έκφραση των διαταραχών αυτών, µε προεξάρχουσες εκείνες που αφορούν το χρόνο, το χώρο και το χρώµα.

29 ΚΟΚΑΪΝΗ Η κοκαΐνη θεωρείται το πρώτο από τα διεγερτικά φάρµακα που µπορεί να προκαλέσει «ευχάριστη» διέγερση και ψευδαισθησιακές εµπειρίες. Πιο συνηθισµένος τρόπος λήψης είναι η «εισπνοή» (ερρινισµός) των κρυστάλλων κοκαΐνης (πρέζα), ενώ η ενδοφλέβια έγχυση είναι ο τρόπος που συνήθως προτιµάται από βαρείς τοξικοµανείς. Αντίθετα, η λήψη από το στόµα δεν αποτελεί προσφιλή επιλογή. Η προκαλούµενη αίσθηση µεγάλης µυϊκής δύναµης (η κοκαΐνη εξαφανίζει το µυϊκό κάµατο) οδηγεί το άτοµο σε υπερεκτίµηση των ικανοτήτων του, ενώ η παράλληλη εµφάνιση παρανοϊκών ιδεών µαζί µε ακουστικές, οπτικές και απτικές ψευδαισθήσεις, το µεταµορφώνουν συχνά σε ένα επικίνδυνο και αντικοινωνικό στοιχείο.

30 Άλλες ουσίες είναι:  Αμφεταμίνες  Φαινκυκλιδίνη  Μορφίνη  Ηρωίνη  Μεθαδόνη

31 ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Πολλοί λόγοι έχουν προταθεί για να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά και γιατί µερικοί χρήστες εξαρτώνται από αυτά. Φαίνεται ότι η χρήση ναρκωτικών γενικά είναι το αποτέλεσµα της αλληλεπίδρασης ανάµεσα στο ναρκωτικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόµου και του περιβάλλοντός του. Στη συνέχεια (η σειρά είναι τυχαία) αναφέρονται κάποιοι λόγοι για τους οποίουςσυγκεκριμένα οι έφηβοι κάνουν χρήση ουσιών (συµπεριλαµβανοµένων του αλκοόλ και του καπνού).

32 Παράγοντες που οδηγούν στη χρηση:  Γενετικοί παράγοντες  ∆ιασκέδαση  Αυτοκαταστροφική ριψοκίνδυνη συµπεριφορά  Πίεση, προτιµήσεις συνοµηλίκων  Περιβάλλον

33 Πρόληψη Η πρόληψη χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες:  Η πρωτογενής πρόληψη προβλέπει ενέργειες που γίνονται για να αποφύγουµε την παρουσίαση ενός προβλήµατος  Η δευτερογενής αφορά ενέργειες και παρεµβάσεις που γίνονται όταν αρχίσει να εκδηλώνεται ένα πρόβληµα  Η τριτογενής περιλαμβάνει κινήσεις και παρεµβάσεις που γίνονται για να µειωθεί ένα πρόβληµα που έχει ήδη εκδηλωθεί είτε για να αποφευχθεί η επανεµφάνισή του στο µέλλον. Σε ότι αφορά τα ναρκωτικά, αυτό που µας ενδιαφέρει κυρίως είναι η πρωτογενής πρόληψη.

34 Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως µια µακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωµατικής στέρησης µπορεί να καταπολεµηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα µε την κατάλληλη φαρµακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και µεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποτοξίνωση δεν θεραπεύει τον εθισµό στα ναρκωτικά. Είναι µόνο το πρώτο βήµα µιας χρονοβόρας διαδικασίας θεραπείας του εθισµού. Ο κύριος σκοπός κάθε µεθόδου αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά είναι η ασφαλής, οµαλή εξάλειψη των ναρκωτικών ουσιών από τον οργανισµό και η προετοιµασία του ατόµου για την περαιτέρω αποκατάσταση. Η ίδια η διαδικασία της αποτοξίνωσης δεν στοχεύει στην επίλυση των ψυχολογικών, κοινωνικών και συµπεριφορικών διαστάσεων του εθισµού. Ωστόσο, πρέπει να σηµειωθεί ότι αν ο εθισµός δεν θεραπευτεί σε όλες του τις διαστάσεις, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν υποτροπές. Αν και υπάρχουν πολλές µέθοδοι αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά, µε επεµβατικές και µη στρατηγικές, ο στόχος όλων των µεθόδων είναι κοινός: να καθαρίσει ο οργανισµός από τις εθιστικές ουσίες. ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ

35

36 Η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών αποτελεί µέρος της παγκόσµιας ανθρώπινης παράδοσης. Η χρήση ναρκωτικών εφαρµόζεται στην ιατρική πρακτική, ακολουθεί κοινωνικές επιταγές, στηρίζει οικονοµικά συστήµατα, χαρακτηρίζει κοινωνικές οµάδες. Ανεξάρτητα όµως από τη φύση της αναγκαιότητας που εξυπηρετεί η χρήση ουσιών, είναι γενικά αποδεκτό ότι λόγω της εθιστικής δράσης των ναρκωτικών και της επικινδυνότητας για την ατοµική και δηµόσια υγεία, η χρήση τους πρέπει να ελεγχθεί και να περιορισθεί. Η επισκόπηση της βιβλιογραφίας σε συνδυασµό µε την εµπειρία δεκαετιών θεραπευτικών προσπαθειών, αναδεικνύουν την αδυναµία ουσιαστικής αντιµετώπισης τουπροβλήµατος της εξάρτησης. Καθώς το πρόβληµα των ναρκωτικών αποτελεί παγκόσµια πραγµατικότητα, γίνονται προσπάθειες αντιµετώπισής του σε διεθνές επίπεδο µέσω της συνεργασίας των κρατών στα πλαίσια του ΟΗΕ ο οποίος έχει θεσπίσει και το διεθνές συµβατικό πλαίσιο για τις ψυχοτρόπες ουσίες. Παράλληλα η ΕΕ έχει αναλάβει ενεργή δράση στο θέµα της καταπολέµησης των ναρκωτικών µέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα ναρκωτικά, το συντονισµό των πολιτικών των κρατών µελών, τη συνεργασία και την υιοθέτηση κοινής γραµµής απέναντι στο πρόβληµα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

37 Ο εκφοβισμός έχει ορισθεί ως μια επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων επαναλαμβανόμενα, έχει διάρκεια στο χρόνο και απευθύνεται σε ένα άτομο (θύμα) που δεν μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τον εαυτό του (Olweus, 1993). Ο ορισμός αυτός υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα του εκφραστή της βίαιης συμπεριφοράς και την πρόκληση φυσικής ή ψυχολογικής βλάβης στα θύματα. Επιπλέον, η διαφορά του εκφοβισμού με τις συνηθισμένες διαμάχες μεταξύ των παιδιών είναι ότι αυτός εμφανίζει επαναληψιμότητα και ότι υπάρχει ανισορροπία ισχύος μεταξύ του θύτη και του θύματος, με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του θύτη πάνω στο θύμα (ως προς την ηλικία, τη φυσική δύναμη κ.λπ.) (Cullingford & Morrison, 1995).

38 ΜΟΡΦΕΣ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  Σωματικός τραυματισμός  Κλοπή προσωπικών αντικειμένων  Επιθετική συμπεριφορά  Μπουνιές/κλωτσιές  Φάρσες  Τσακωμοί  Πειράγματα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  Διάδοση ψεύτικων φημών  Αποκλεισμός ανθρώπων από ένα συγκεκριμένο γκρουπ/παρέα  Προκλητική λεκτική συμπεριφορά  Μυστικοπάθεια σε πολύ στενά άτομα ΛΕΚΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  Χρήση προσβλητικής γλώσσας  Λεκτική παρενόχληση  Αρνητικά σχόλια σε σχέση με το στιλ, τα ρούχα, το σώμα και τη νοημοσύνη κάποιου  Εκβιασμός ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ  Αποστολή μηνυμάτων αρνητικού περιεχομένου μέσω κινητού τηλεφώνου, e-mail, ή instant messager.

39 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός κατά τα άλλα υγιούς παιδιού. Έρευνες κάνουν αναφορά στα παρακάτω συμπτώματα : Θυμός, Κατάθλιψη, Αγχώδεις Διαταραχές, Διαταραχές Ύπνου, Διαταραχές Όρεξης, και πολλά άλλα. T α παιδιά που καθίστανται θύματα σχολικού εκφοβισμού  νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής.  Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας.  Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά - θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι.

40 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΟΝΙΩΝ  Αν το παιδί σας παραπονιέται ότι έχει πέσει θύμα, οφείλετε να πάρετε στα σοβαρά τα λεγόμενά του και να του δείξετε πως θα είστε στο πλάι του και θα το στηρίζετε σε όλη τη δύσκολη για αυτό περίοδο  Βεβαιώστε το παιδί σας πως όλα θα πάνε καλά  Εξηγήστε του πως δεν ευθύνεται το ίδιο για αυτό που συμβαίνει, αλλά η δυσλειτουργία του παιδιού-θύτη.  Αναλάβετε τις ευθύνες σας σαν γονιός, αλλά μάθετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει χωρίς την συνεχή παρουσία σας το πρόβλημά του  Ρωτήστε το παιδί σας πώς έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής τον εκφοβισμό και συζητήστε μαζί του τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αυτό.  Απευθυνθείτε σε ειδικούς για μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του όλου προβλήματος.

41 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  Συγκρότηση Σχολικής Επιτροπής ενάντια στον εκφοβισμό & την ενδοσχολική βία  Σύνταξη Διακήρυξης του σχολείου ενάντια στη βία : δικαιώματα - υποχρεώσεις - καθήκοντα για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας  Ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους γονείς, προκειμένου να σταματήσει ο κύκλος αναπαραγωγής και ενθάρρυνσης της ενδοσχολικής βίας  Συνεχής επίβλεψη όλου του σχολικού χώρου

42 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Στον Διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή συνομήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ενήλικα υποκινούμενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί εμπλοκή ενηλίκου χρησιμοποιούνται οι οροί Διαδικτυακή παρενόχληση (Cyber-Harassement) είτε η Διαδικτυακή παρακολούθηση (Cyber- Stalking). O όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός, εν αντιθέσει με την σεξουαλική παρενόχληση, δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσπαθεί να οδηγήσει ανηλίκους σε μη διαδικτυακές συναντήσεις δελεάζοντάς τους. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό η ανάμειξη ενός η περισσότερων ενηλίκων, οι οποίοι ικανοποιούνται μέσα από την διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση των ανήλικων θυμάτων.

43 ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ  Επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων  Παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου  Δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ  Είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου  Αποστολή φωτογραφιών του ατόμου ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού  Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του ατόμου σε πολλαπλούς παραλήπτες  Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται  Υποκίνηση τρίτων για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του ατόμου

44 1 η ομάδα Πανωραία Αλεξίου Δημ. Αριστοπάνος Σπυριδούλα Γιώτη Χάρης Γκίζας 2 η ομάδα Δήμ. Βέργου Χριστίνα Γκάλγκου Ελίνα Γκιορντένι Ριάνα Γκιορντένι 3 η ομάδα Σπύρος Αθαναηλίδης Βασίλης Αθανασούλας Γρηγόρης Γιανκούλας 4 η ομάδα Έιρήνη Αθανασοπούλου Ακρίβη Μαρία Δήμητρα Βασιλάκη Θάλεια Βαρδάκη Ξανθή Γκεσούλη 5 η ομάδα Παναγιώτης Αρβανίτης Γιώργος Βαρλαμίτης Αριστοτέλης Γάλλιος Βασίλης Γεωργάκης 6 η ομάδα Βικτώρια Αθανασίου Ελένη Βλαχοθανάση Στεφανία Γεωργιάδη

45 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  Παρασκευόπολυλος, Ι., Εξελικτική Ψυχολογία : Η ψυχική ζωή από τη σύλληψη ως την ενηλικίωση, εφηβική ηλικία, τ. 4, Αθήνα  Βασική παιδοψυχιατρική : Εφηβεία, τ. 2, τευχ. 1,2, επιμ. Ι. Τσιάντης, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1997 κ΄ 2003  Τσιάντης, Ι., Μανωλόπουλος, Σ., Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, τ.1, μέρος 1 ο, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1987  Δραγώνα, Θ. – Ντάβου Μπ., Εφηβεία : Προσδοκίες και αναζητήσεις, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 1990  Τσιάντης Γ., : Φυσιολογικά χαρακτηριστικά της εφηβείας. Στο: «Ψυχική υγεία του παιδιού και της οικογένειας», τεύχος Α, σελ. 45-54, εκδ.Καστανιώτη, Αθήνα, 1991.  Γ. Τσιάντης: Δυναμικές αλληλεπιδράσεις και διεργασίες στις σχέσεις εφήβου - οικογένειας. Στο: «Εφηβεία», τόμος Β, τεύχος Α, σελ. 19-30. Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 1997.  Χουντουμάδη, Αν. – Πατεράκη Λ., Σύντομο Ερμηνευτικό Λεξικό ψυχολογικών όρων, εκδ. Δωδώνη, Αθήνα – Γιάννενα, 1989  Παπαγεωργίου, Β., Ψυχιατρική παιδιών και εφήβων, εκδ. University Studio PressΜαρσέλος, Μ., Εξαρτησιογόνες ουσίες, εκδ. Τυπωθήτω, Αθήνα  Erikson, E., Identity Youth and Crisis, New York, Norton, 1968Harter, S., Self and Identity Development στο Feldman, S., & Elliot, G. (1990) : « At the Threshold : The developing adolescence», Harvard University Press, p. 352 – 387  Carrell, S., : Group Exercises for Adolescents, p. 1-5. Sage Publ., 1993.King, R., : Adolescence. In Child And Adolescent Psychiatry, ed. By Melvin Lewis, Lippincot, Williams & Wlkins, 2002.

46  Μαρσέλος, Μ., Εξαρτησιογόνες ουσίες, εκδ. Τυπωθήτω, Αθήνα  Erikson, E., Identity Youth and Crisis, New York, Norton, 1968  Harter, S., Self and Identity Development στο Feldman, S., & Elliot, G. (1990) : « At the Threshold : The developing adolescence», Harvard University Press, p. 352 – 387  Carrell, S., : Group Exercises for Adolescents, p. 1-5. Sage Publ., 1993.  King, R., : Adolescence. In Child And Adolescent Psychiatry, ed. By Melvin Lewis, Lippincot Williams & Wlkins, 2002.


Κατέβασμα ppt "ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΜΗΜΑ : Β 1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google