Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξώφυλλο: Μάριος Βλάσσης Power Point: Αβαρικιώτη Ειρήνη Δόριζα Ελισάβετ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξώφυλλο: Μάριος Βλάσσης Power Point: Αβαρικιώτη Ειρήνη Δόριζα Ελισάβετ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξώφυλλο: Μάριος Βλάσσης Power Point: Αβαρικιώτη Ειρήνη Δόριζα Ελισάβετ

2 3 ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου 2015-2016 2 ο τετράμηνο Τμήμα: Α1 Θέμα : ''BACK TO THE FUTURE'' Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Μαυροματίδου Χαρά.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αν γνωρίζεις το παρελθόν, μπορείς να κατανοήσεις το παρόν και να προβλέψεις το μέλλον. Γι’ αυτό στην τάξη αποφασίσαμε να μελετήσουμε ποικίλες μορφές ψυχαγωγίας όπως ο αθλητισμός, η μόδα, ο κινηματογράφος, η μουσική, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τη μηχανοκίνηση στο πέρασμα των δεκαετιών. Σκοπός ένας: να παρατηρήσουμε την πρόοδο της κοινωνίας και της τεχνολογίας στη διάρκεια αυτή, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίληψη πως η μεταβιομηχανική κοινωνία προοδεύει συνεχώς και ακατάπαυστα. Γούπιος Δημήτρης

4 ROSSONERI Βλάσσης Μάριος: sailing Δημητρακόπουλος Ιάσωνας: basketball Δρίβας Γιώργος: wrestling Γαζής Νικόλας: boxing - karate Αρσίμι Ντένις: boxing - mixed martial arts Αντωνόπουλος Δημήτρης: tennis Άντζελι Στέφανος: football

5 Kitesurf Το kitesurfing είναι ένα συρόμενο άθλημα που συνίσταται σε αλλαγή με έναν πίνακα στην επιφάνεια του νερού ενός σώματος που έλκεται από ένα kite ( αετός αγγλικά). Είναι θέμα στη λειτουργία του ταξιδιού με τους φυσικούς νόμους της ιστιοπλοΐας. Ο Kitesurfer Alex Caizergues έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για kite 500 μέτρα με μέσο όρο 56,62 κόμβων (104,86 χιλιόμετρα / h) Το Freestyle είναι άλμα που εκτελεί κόλπα με το φτερό σε υψηλή θέση. Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας. Συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση. H εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι' αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Μήκος 4,5 μ., πλάτος 1,3 μ., ένα πανί επιφάνειας 10μ2. Είναι για έναν αθλητή και αυτό το σκάφος είναι ολυμπιακή κλάση από το 1952. Πανελληνιονίκης 1991 και 1992 ήταν ο Αρμάντο Ορτολάνο του ΝΟ Καλαμακίου. Καλύτερη ελληνική επίδοση ήταν το αργυρό μετάλλιο του Ηλία Χατζηπαυλή στο Κίελο της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972.

6 Γιούρο Μήκος 3,4 μ., πλάτος 1,4 μ. μ' ένα πανί και επιφάνεια 7,1 μ2. Είναι για έναν αθλητή και έχει γίνει ολυμπιακή κλάση από το 1989. Σταρ Είναι ολυμπιακή κατηγορία από το 1932. Πανελληνιονίκης για το 1992 ήταν ο Ζακ Κιοσέογλου με πλήρωμα το Δημήτρη Μπούκη. Καλύτερη ελληνική επίδοση είναι των Χατζηπαυλή, Πελεκανάκη με την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1984.

7 470 Μήκος 4,7 μ., πλάτος 1,7 μ., τρία πανιά με επιφάνεια 12,7 μ2. Είναι για δύο άτομα και έχει γίνει ολυμπιακή κατηγορία από το 1976. Πανελληνιονίκες για το 1991 και το 1992 ήταν οι Πασχαλίδης- Ζαμπέτογλου του ΝΑΟΚΘ. Από το 1996 ως το 2003 πρωταθλητές Ελλάδας αναδείχθηκαν συνεχόμενα οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης του ΝΟΘ. Το 1995 οι Κοσματόπουλος Τριγκώνης αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία ανδρών και ήταν 2οι το 2002. Από το 2000 ως το 2003 οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο στις γυναίκες κλείνοντας την ξέφρενη πορεία τους με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Laser Standard Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., μ' ένα πανί με επιφάνεια 7,1 μ2. Είναι για ένα άτομο. Πανελληνιονίκης 1991 ήταν ο Δημήτρης Θεοδωράκης του ΝΑΟΒ και το 1992 ο Νίκος Νικολτσούδης του ΑΝΟΓ. Καλύτερες επιδόσεις η πρώτη θέση του Μπουγιούρη Αντώνη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009. Μ' αυτό το σκάφος είναι μεγάλες οι διακρίσεις του Αιμιλίου Παπαθανασίου του Ολυμπιακού, με μεγαλύτερη το χρυσό μετάλλιο στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Την καλύτερη επίδοση σε Ολυμπιακούς Αγώνες την πέτυχε στο Σίδνεϋ ο Αντώνης Μπουγιούρης.

8 Laser Radial Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., ένα πανί με επιφάνεια 5,7 μ2. Είναι για έναν αθλητή. Πανελληνιονίκης 1992 στα αγόρια ήταν ο Αντώνης Λογοθέτης του ΑΝΟΓ και στα κορίτσια η Μαρία Μυλωνά του ΝΟΠΦ. Καλύτερη επιτυχία το χρυσό μετάλλιο της Μαρίας Βλάχου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1991 στο Πόρτο Καρράς. Εκείνη τη χρονιά το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέκτησε η Ουρανία Φλαμπούρη του ΝΟΒΑ. Όπτιμιστ Μήκος 2,3 μ., πλάτος 1,13 μ., ένα πανί με επιφάνεια 3,5 μ2. Είναι για ένα νεαρό αθλητή. Πανελληνιονίκης 1991 ήταν ο Γιώργος Κουτουμάνος του ΑΝΟΓ και το 1992 η Κατερίνα Γιακουμίδου του ΑΝΟΓ. Καλύτερη επίδοση ήταν η έβδομη θέση του Τσουκάτου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1986.

9 420 Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,9 μ., τρία πανιά με επιφάνεια 10,2 μ2. Είναι σκάφος για δύο άτομα. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1991 πήραν οι Ν. Ζαπονίδης - Θ. Παρούσης του ΙΟΘ και του ΝΟΑ. 5124 Τύπος σταθερής καρένας, μήκος 7,3 μ., πλάτος 2,7 μ., τρία πανιά με επιφάνεια 24,2 μ2. Το πλήρωμα είναι τέσσερις μέχρι έξι αθλητές. Και σε αυτή την κατηγορία μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας είναι ο Γιώργος Ανδρεάδης ο οποίος έχει στεφθεί και πρωταθλητής Ευρώπης το 1987.

10 Μπάσκετ Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα. Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, Τζέιμς Νάισμιθ. Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891. Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Οι πρώτες μπάλες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την καλαθοσφαίριση ήταν καφέ, και ήταν μόνο στα τέλη του 1950 που ο Τόνυ Χάινκλ, ψάχνοντας για μια μπάλα που θα είναι πιο ευδιάκριτη για τους παίκτες και τους θεατές, εισήγαγε την πορτοκαλί μπάλα που χρησιμοποιείται σήμερα, Η ντρίμπλα δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι, εκτός από την «σκαστή πάσα» για τους συμπαίκτες. Η πάσα ήταν το κύριο μέσο μετακίνησης της μπάλας. Η ντρίμπλα τελικά εισήχθη, αλλά περιοριζόταν από το ασύμμετρο σχήμα της πρώτης μπάλας. Η ντρίμπλα έγινε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού περίπου τη δεκαετία του 1950, καθώς βελτιώθηκε το σχήμα της μπάλας. Παίζεται με δύο ομάδες των πέντε ατόμων σε ένα (συνήθως κλειστό, που στο έδαφός του έχει παρκέ) γήπεδο με δύο αντικριστά καλάθια. Οι παίκτες επιτρέπεται να ακουμπήσουν την μπάλα μόνο με τα χέρια (ωστόσο δε συνιστά παράβαση εάν αυτή ακουμπήσει και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, εκτός από τα πόδια). Σκοπός των ομάδων είναι να βάλουν με [σουτ] την μπάλα μέσα από το καλάθι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στα 40 λεπτά του αγώνα (τέσσερα δεκάλεπτα). Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια. Εάν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, οι ομάδες συνεχίζουν σε πεντάλεπτη παράταση κ.ο.κ. Κάθε ομάδα έχει 5 παίκτες ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους 7 παίκτες (που βρίσκονται στον πάγκο), πραγματοποιώντας αλλαγές. Ανάλογα με το ποια ομάδα κατέχει την μπάλα, οι παίκτες παίζουν αμυντικά ή επιθετικά. Ο συνολικός χρόνος της επίθεσης μιας ομάδας είναι 24 δευτερόλεπτα, ενώ για να περάσει μια ομάδα την μπάλα από το μισό γήπεδο έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα. Δεν επιτρέπεται να τρέχει κάποιος κρατώντας την μπάλα (βήματα): Πρέπει ή ταυτόχρονα να κτυπά τη μπάλα στο πάτωμα (ντρίμπλα) ή να σταματήσει και να δώσει πάσα. Αλλιώς η μπάλα πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα. Κάθε αγώνας διαρκεί 4 περιόδους ίσης διάρκειας. Ανάμεσα στην 1η και τη 2η, καθώς και ανάμεσα στην 3η και την 4η, μεσολαβεί διάλειμμα 2 λεπτών. Ανάμεσα στην 2η και την 3η, υπάρχει διάλειμμα 15 λεπτών, το λεγόμενο ημίχρονο. Κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα να καλέσει τους παίκτες του στον πάγκο για να τους δώσει οδηγίες, τέσσερις φορές στον αγώνα. Αυτό λέγεται time-out και κατά τη διάρκειά του ο αγώνας διακόπτεται για 1 λεπτό, ενώ οι παίκτες συγκεντρώνονται στους πάγκους.

11 Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων παιχτών όλων των εποχών θεωρείται ο Νίκος Γκάλης με μεγάλη συμβολή στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ευρωμπάσκετ 1987, όπου ανακηρύχτηκε πολυτιμότερος παίχτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, αλλά και στην δεύτερη θέση της Ελληνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ 1989 όπου ήταν επίσης ο πρώτος σκόρερ. Πρώτος σκόρερ έχει ακόμα ανακηρυχθεί στις διεθνείς διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ 1983, Ευρωμπάσκετ 1991 και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Μουντομπάσκετ 1986. Το 2007 τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής της Ευρωλίγκας, στην οποία διοργάνωση έχει ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ για 8 διαφορετικές σεζόν, ενώ την ίδια χρονιά έγινε και μέλος του ευρωπαϊκού Hall of Fame της FIBA κατά την πρώτη επιλογή του θεσμού[3]. Το 2013 έγινε υποψήφιος για να ενταχθεί στο Hall of Fame του NBA[4] στο οποίο όμως δεν εντάxθηκε. Άλλοι σπουδαίοι Έλληνες παίχτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ είναι οι Γιώργος Κολοκυθάς, Παναγιώτης Γιαννάκης, Θοδωρής Παπαλουκάς, Δημήτρης Διαμαντίδης και Βασίλης Σπανούλης. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς είναι ο μοναδικός Έλληνας παίχτης που έχει κατακτήσει το βραβείο του Ευρωπαίου παίχτη της χρονιάς από την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA Europe).

12 ΠΑΛΗ Η πάλη είναι ένα αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης, σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης. Το παγκράτιο στην Αρχαία Ελλάδα ήταν μια μορφή πάλης. Στις μέρες μας έχουμε την Ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελεύθερη πάλη. Η πάλη αποτελεί ένα πολύ όμορφο άθλημα, που γυμνάζει τους νέους, σωματικά και πνευματικά. Η Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με αρκετούς ολυμπιονίκες και πρωταθλητές κόσμου ή Ευρώπης. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναπτυχθεί ένα νέο είδος πάλης, το "Κατς" ή αλλιώς επαγγελματική πάλη (περισσότερα παρακάτω), που διοργανώνεται από εταιρείες πάλης, κυρίως στην Αμερική (Η.Π.Α., Μεξικό, Καναδάς κλπ.), αλλά και στην Ασία (Ιαπωνία κλπ.). Η μεγαλύτερη εταιρεία επαγγελματικής πάλης παγκοσμίως είναι το WWE και ακολουθεί αρκετά πιο πίσω σε θαυμαστές το TNA Το 1896 ο Γεώργιος Τσίτας του Πανελληνίου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και ο Στέφανος Χριστόπουλος της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών το χάλκινο. Το 1968 στο βάθρο των νικητών (3η θέση) ανέβηκε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος του Εθνικού Αθηνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μόναχο, ο Γαλακτόπουλος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Το 1980 στη Μόσχα ο Στέλιος Μηγιάκης του Εθνικού Αθηνών με προπονητή πλέον τον Γαλακτόπουλο, στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Στην ίδια διοργάνωση ο Γιώργος Χατζηϊωαννίδης του Άτλαντα Καλλιθέας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο στυλ της ελευθέρας. Το 1984 στο Λος Άντζελες η ελληνική πάλη κατέκτησε δύο μετάλλια στην ελληνορωμαϊκή. Ασημένιο με τον Δημήτρη Θανόπουλο του Εθνικού Αθηνών και χάλκινο με τον Χαράλαμπο Χολίδη του Άτλαντα Καλλιθέας. Ο Χολίδης ήταν και ο μόνος Έλληνας αθλητής που επέστρεψε με μετάλλιο (χάλκινο) το 1988 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Δεκάδες άλλοι παλαιστές όπως ο θρυλικός Γιώργος Ζερβίνης, ο Νικόλαος Μπίρης, ο Ιωάννης Φαρμακίδης, ο Γιώργος Πετμεζάς, ο Αντώνης Γεωργούλης, ο Όθων Μοσχίδης, ο Νίκος Καρυπίδης, οι αδερφοί Γιώργος και Παναγιώτης Ποικιλίδης, ο Γιώργος Ποζίδης, ο Ηρακλής Δεσκουλίδης, ο Κώστας Θάνος και ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος πλασαρίστηκαν στην πρώτη εξάδα των κατηγοριών τους.

13

14 Πυγμαχία Η πυγμαχία, κοινώς μποξ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Οι πρώτες απεικονίσεις πυγμαχίας βρέθηκαν στα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην Σουμερία και χρονολογούνται περίπου στο 5000 π.Χ.. Επίσης διάφορες απεικονίσεις του 3000 π.Χ. στην Αίγυπτο δείχνουν σκηνές πυγμαχίας. Το 900 π.Χ. οι λαοί της θάλασσας εξέλιξαν την πυγμαχία σε μεγάλο βαθμό. Η πυγμαχία έγινε για πρώτη φορά ολυμπιακό αγώνισμα το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς αγώνες. Πρώτος ολυμπιονίκης πυγμάχος ήταν ο Ονόμαστος από την Σμύρνη. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πυγμαχία έγινε αιματηρό αγώνισμα αφού εφαρμόζονταν γάντια εξοπλισμένα με μολυβδένιες αιχμές. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στους κανονισμούς μεταξύ ερασιτεχνικής ή Ολυμπιακής και επαγγελματικής πυγμαχίας. Οι επαγγελματίες δεν φορούν φανέλες η προστατευτικό κράνος και οι αγώνες τους δεν έχον περισσότερους γύρους. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Teófilo Stevenson Lawrence (29 Μαρτίου 1952 – 11 Ιουνίου 2012) ήταν ένας κουβανέζος ερασιτέχνης πυγμάχος και μηχανικός. Teófilo είναι ένας από τους 3 μόνο πυγμάχους που έχουν 3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια μαζί με τον Ούγγρο László Papp και τον συμπατριώτη του Félix Savón. Félix Savón Fabre (γεννημένος 22 Σεπτέμβρη 1967) είναι επίσης ένας κουβανός ερασιτέχνης πυγμάχος που έχει κερδίσει 3 χρυσά μετάλλια στην κατηγορία βαρέων βαρών στους ολυμπιακούς αγώνες. Θεωρείτε θρύλος στις ερασιτεχνικές κατατάξεις καθώς έχει κατακτήσει 6 παγκόσμιους Τίτος. Savón έχει γίνει γνωστός καθώς αρνήθηκε να παίξει επαγγελματική πυγμαχία με τον Mike Tyson και να αφήσει την πατρίδα του.

15 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ Muhammad Ali ( γεννημένος με το όνομα Cassius Marcellus Clay, Jr. 17ιανουαρίου, 1942)είναι ένας αμερικανός επαγγελματίας πυγμάχος ο οποίος θεωρείτε ο καλύτερος στην κατηγορία βαρέων βαρών όλων των εποχών. Υπήρξε μια πολύ επιβλητική φιγούρα από τα πρώτα κι όλας χρόνια της καριέρας του πλέον είναι γνωστός τόσο για την ικανότητα του στο ρινγκ όσο και για τις ιδέες του για ανεξιθρησκία και ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητου χρώματος είναι μια από τι πιο αναγνωρισμένες φιγούρες στον αθλητισμό τα τελευταία 100 χρόνια μάλιστα το κανάλι BBC τον αποκάλεσε αθλητική προσωπικότητα του αιώνα. Michael Gerard "Mike" Tyson (γεννημένος 30 Ιουνίου του 1966) είναι ένας επαγγελματίας αμερικανός πυγμάχος που κράταγε τον τίτλο του αδιαμφισβητήτου παγκοσμίου πρωταθλητή βαρέων βαρών και κατέχει το ρεκόρ για τον νεότερο πυγμάχο που έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους όλων των ομοσπονδιών πυγμαχίας μόλις στα 20 του χρόνια. Ο Τyson νίκησε τους πρώτους του 19 αγώνες με knockout εκ των οποίων τα δώδεκα στον πρώτο γύρο. Το 1986 νίκησε με ΤΚΟ των πυγμάχο Trevor berbick στον δεύτερο μόλις γύρο με αποτέλεσμα να κατακτήσει τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Tyson είναι ο μοναδικός αθλητής που κατέκτησε ταυτόχρονα όλους τους παγκόσμιους τίτλους. Wladimir Klitschko ( Володи́мир Володи́мирович Кличко́ Volodymyr Volodymyrovych Klychko, γεννημένος στις 25 Μαρτίου του 1976) είναι ένας ουκρανός επαγγελματίας πυγμάχος στην κατηγορία βαρέων βαρών έχει και αυτός κατακτήσει όλους τους τίτλους και το περιοδικό The Ring magazine τον χαρακτήρισε πρωταθλητή βαρέων βαρών. είναι ένας πυγμάχος που πάρα τα σωματικά του προσόντα (ύψος 1m και 98cm) προτιμά το παιχνίδι στρατηγικής. αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κόσμος της πυγμαχίας πιστεύει ότι Wladimir έχει τα πιο δυνατά χτυπήματα στην ιστορία της κατηγορίας του για αυτό και πολύ λένε μάλιστα ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών Marvelous Marvin Hagler (γεννημένος με το όνομα Marvin Nathaniel Hagler στις 23 Μάιου του 1954)είναι ένας επαγγελματίας αμερικανός πυγμάχος που κατείχε τον τίτλο Undisputed World Middleweight Champion από το 1980 μέχρι 1987. Ο Hagler έχει υπερασπιστεί τον τίτλο του 12 νικηφόρες φορές κατέχει επίσης το record KO% στην κατηγορία του το οποίων είναι 78%. έπειτα από 6 χρόνια και 7 μήνες είναι ο δεύτερος αθλητής που έχει κρατήσει τόσο πολύ τον τίτλο αυτό την πρωτιά κατέχει ο Tony Zale ο οποίος υπερασπιζόταν τον τίτλο κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πόλεμου. Το 1982 ενοχλημένος από δημοσιογράφους που πολύ συχνά δεν ανέφεραν το ψευδώνυμο του "Marvelous" ο Hagler πήγε και άλλαξε νομικά το όνομα του σε "Marvelous Marvin Hagler."

16 Καράτε Το καράτε (Ιαπ: 空手道 ) είναι πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Οκινάγουα της Ιαπωνίας. Το όνομά της στα ιαπωνικά σημαίνει "άδειο χέρι", που πέρα από τη σημασία του ότι στο καράτε δεν χρησιμοποιούνται όπλα, ουσιαστικά σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το μυαλό του από την περηφάνια και τα πάθη, και αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu και το Shidokan Ο Funakoshi Gichin (Φουνακόσι Γκιτσίν), γεννημένος το 1868 στο Shuri της Okinawa (Ιαπωνία) και αρχικά εργαζόμενος ως καθηγητής σε σχολείο, θεωρείται σήμερα Θεμελιωτής του Shotokan Karate. Το στυλ του έχει σαν βάση το Shorin Ryū του Matsumura. Shοtο ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Funakoshi και σημαίνει το θρόισμα του πεύκου - η πρώτη δική του σχολή (άνοιξε το 1935 στο Τόκυο) ονομάστηκε γι' αυτόν τον λόγο Shotokan (Κτίριο (Του) Shoto). Αυτήν την ονομασία πήρε αργότερα το στυλ του καράτε του. Η μορφή του στυλ (σχολή για την ακρίβεια-- 流派 ) όπως διαμορφώθηκε στην συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που δίδαξε αρχικά ο Φουνακόσι. Αυτό υπήρξε και η αφορμή για να γίνουν διασπάσεις στο χώρο με την δημιουργία υποσυστημάτων. Αυτό που παρέμεινε πιο κοντά στο στυλ που δίδαξε ο Φουνακόσι είναι το Shotokai ((ο) Όμιλος (του) Σότο). Κάποιες από αυτές τις αλλαγές τις έκανε ο γιός του Φουνακόσι, Γοσιτάκα που πέθανε το 1943 κατά την διάρκεια του πολέμου από φυματίωση. Όπως εξελίχθηκε το στυλ έδωσε έμφαση στις μεγάλες και ευθείες κινήσεις και έγινε ιδιαίτερα γνωστό στη Δύση με τα εξαιρετικά βιβλία και άλλο διδακτικό υλικό που ετοιμάστηκε υπό την εποπτεία του δάσκαλου NAKAYAMA Masatoshi (Νακαγιάμα Μασατόσι) και την πασίγνωστη JKA (Japan Karate Association-- 日本空手協会 ). Πέρα από αυτό όμως όλη η αίγλη του συστήματος προέρχεται από μια εξαιρετική γενιά δασκάλων που περιόδευσαν ή εγκαταστάθηκαν στην Δύση.

17 Οι μεικτές πολεμικές τέχνες (Αγγλικά: mixed martial arts, συντομογραφία: M.M.A.) είναι ένα μαχητικό άθλημα πλήρους επαφής (full contact) που επιτρέπει τη χρήση τόσο των χτυπημάτων όσο και των λαβών, είτε από όρθια θέση είτε από το έδαφος. Συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες όπως την πυγμαχία, την πάλη, το μάι τάι, βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, το kick boxing, το ταεκβοντό, το καράτε, το τζούντο και άλλα. Οι ρίζες των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών μπορούν να εντοπιστούν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του Παγκράτιου όπως όμως και σε διάφορα ανάμεικτα αγωνιστικά στυλ που έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νοτιοανατολική Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα. Το μαχητικό άθλημα Vale tudo (όλα επιτρέπονται) που είχε αναπτυχθεί στη Βραζιλία από το 1920 μεταδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την η οικογένεια Gracie το 1993, με την ίδρυση του Ultimate Fighting Championship (U.F.C.). Επαγγελματικοί αγώνες MMA είχαν επίσης πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία από το μαχητικό άθλημα Shooto αρχής γενομένης το 1989. Εν ευθέτω χρόνω το πιο επικίνδυνο vale tudo τροποποιήθηκε με την λήψη πρόσθετων κανόνων κι έγινε ασφαλέστερο οδηγώντας στη σημερινή διαδεδομένη και οργανωμένη μορφή του ΜΜΑ. Αρχικά προωθήθηκε σαν διαγωνισμός μέσω του οποίου θα διακρινόταν η αποτελεσματικότερη πολεμική τέχνη σε περίπτωση αληθινής άοπλης μάχης ενός εναντίον ενός, οι αντίπαλοι αγωνίζονταν με ελάχιστους κανόνες. Αργότερα το στυλ των αθλητών εμπεριείχε πολλές πολεμικές τέχνες, την ίδια περίοδο οι διοργανωτές υιοθέτησαν κι άλλους κανόνες για να αυξήσουν την ασφάλεια και την κοινωνική αποδοχή του αθλήματος. Το όνομα Mixed Martial Arts επινοήθηκε από τον Rick Blume, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Battlecade, το 1995. Μετά από αυτές τις αλλαγές, το άθλημα έχει δει την αύξηση της εμπορικότητάς του με το σύστημα pay per view και της δημοτικότητάς του που πλέον ανταγωνίζεται την πυγμαχία και την επαγγελματική πάλη Μεικτές Πολεμικές Τέχνες

18 Tennis Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα σετ, ενώ οι άντρες συνήθως τρία νικηφόρα σετ για να κερδίσουν έναν αγώνα. Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα games (παιχνίδια). Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ, εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6. Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break). Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ. Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ. Στα διπλά παιχνίδια συνήθως αντί για τρίτο σετ πηγαίνουν κατ' ευθείαν σε διαδικασία παράτασης (tie-break) στο οποίο κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος τους 21 βαθμούς με διαφορά 4 βαθμών. Η αντισφαίριση ή αλλιώς τέννις είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Λένε ότι τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota. Η αντισφαίριση είναι άθλημα στο οποίο αγωνίζονται δύο ή τέσσερις παίκτες. Αν οι αντίπαλοι είναι δύο, το παιχνίδι λέγεται απλό, ενώ αν είναι τέσσερις (ένα ζευγάρι σε κάθε πλευρά), λέγεται διπλό (double) και σε αυτή την περίπτωση προστίθενται στο παιχνίδι και οι εξωτερικές γραμμές του γηπέδου. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ.

19 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε να υπάρχει σαν άθλημα στις αρχές του 19ου αιώνα στην Αγγλία. Είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δυο ομάδες των έντεκα παιχτών με μια σφαιρική μπάλα. Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό πάνω από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη, ανωτάτη οργανωτική αρχή του ποδόσφαιρου είναι η FIFA η όποια διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδόσφαιρου ( Μουντιάλ). Κορυφαίοι Ποδοσφαιριστές Δεκαετιών του 50 έως 80 ΠΕΛΕ Ο Ενστωn Αρaντες ντο Νασiμεντο, γνωστός ως Πελέ (γεν.1937) θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα από την FIFA. Γνωστός και ως Βασιλιάς του ποδόσφαιρου κατέχει τους τίτλους Ποδοσφαιριστής του αιώνα και Αθλητής του αιώνα, επίσης είναι μέλος του ποδοσφαιρικού Hαll οf Fαme. O Πελέ έπαιζε ως δεύτερος επιθετικός η αλλιώς οργανωτής, η τεχνική του κατάρτιση και αθλητικότητά του έχουν επαινεθεί παγκοσμίως και κατά τη διάρκεια της καριέρας του σκόραρε συνολικά 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες.

20 ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ Μετά τον Πελέ εμφανίστηκε άλλος ένας ποδοσφαιριστής-σταθμός ο Μαραντόνα. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (γεν.1960) θεωρείται από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων τον εποχών. Έγινε πολύ αγαπητός στην χώρα του την Αργεντινή όχι μόνο λόγω του ποδόσφαιρου αλλά και επειδή ήταν επαναστάτης και έδινε μάχες για το καλό της πατρίδας του. Στην καριέρα του κατέκτησε 2 φορές το Μουντιάλ, 2 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 Κύπελλο UEFA και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Άλλοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές των δεκαετιών του 50,60 και 70 είναι οι : 1) Γιόχαν Κρόιφ (γεννηθείς το 1947) αριστερός μεσο κυνηγός Ολλανδός 48 φορές διεθνής με 33 γκολ (ΦΙΦΑ 1999) 1ος Ευρωπαίος του αιώνα. 2) Φραντς Μπεκενμπάουερ (γεννηθείς το 1945) λίμπερο Δυτικογερμανός 103 φορές διεθνής (4 χρονιές μέσα στους 3 πρώτους Ευρωπαίους 3) Γκέρντ Μύλλερ (γεννηθείς το 1945) σέντερ φορ Δυτικογερμανός 62 φορές διεθνής με 68 γκολ. Πέτυχε με την Μπάγιερν Μονάχου 365 γκολ (1964-1978). Βραβεύτηκε 3 χρονιές (χρυσή μπάλα) Κορυφαίοι Ποδοσφαιριστές Δεκαετιών 90 και 2000 ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ Συχνά αποκαλούμενος και με το παρατσούκλι Ζιζού, είναι παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής στην Ρεάλ Μαδρίτης με καταγωγή από την Αλγερία. Αγωνιζόταν ως μέσος και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έχει κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα με τη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης, διεθνείς τίτλους με την Εθνική Γαλλίας και πολλά ατομικά βραβεία.

21 ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΓΚΑΟΥΤΣΟ Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στην Γκρέμιο, την περίοδο 1998-2001. Το 2001, ο Ροναλντίνιο υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν. Έλαβε τελικά 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Το 2003, έκανε γνωστή την πρόθεσή του να λύσει το συμβόλαιο με την Παρί Σαιν Ζερμέν. Στις 19 Ιουλίου η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε για 27 εκατομμύρια ευρώ. Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, ο Ροναλντίνιο ονομάστηκε παίκτης του γαλαξία από τη FIFA κερδίζοντας τους Τιερί Ανρί και Αντρέι Σεβτσένκο. Κορυφαίοι Ποδοσφαιριστές στις μέρες μας Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στα γήπεδα ίσως οι 2 καλύτεροι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Λιώνε Μέσσι και ο Κριστιανο Ρονάλντο. 1) Λιονελ Μέσσι: Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι (ισπανικά: Lionel Andrés Messi Cuccittini) επίσης γνωστός ως Λέο Μέσι, γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής, είναι Αργεντινός διεθνής ο οποίος αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής. Γνωστός με το ψευδώνυμο «Lα Pulgα» λόγω της εκρηκτικότητας και του ύψους του, και έχοντας λάβει αρκετές βραβεύσεις, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Τα στατιστικά του μιλάνε από μόνα τους: ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και πρώτος καλύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση στην οποία έχει τερματίσει πρώτος σκόρερ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ. Είναι μαζί με τον Μίροσλαβ Κλόζε ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ του 21ου αιώνα σύμφωνα με την IFFHS και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, έχοντας προσπεράσει τους Γκερντ Μίλερ και Πελέ σύμφωνα με το Guinness World Records.

22 Τίτλοι Ομαδικοί Διεθνείς διοργανώσεις Τσάμπιονς Λιγκ: 2006, 2009, 2011 και 2015 3 Supercup.png Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ: 2009, 2011 και 2015. 3 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων: 2009 και 2011 και 2015. Εθνικές διοργανώσεις 7 Liga BBVA Πρωταθλήματα Ισπανίας: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013 και 2015 3 Κόπα ντελ Ρέι Κύπελλα Ισπανίας: 2009, 2012 και 2015 6 Σούπερ Καπ Ισπανίας Σούπερ Καπ Ισπανίας: 2005, 2006, 2009, 2010, 2011 και 2013. Διοργανώσεις εθνικών ομάδων 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων 2005 1 Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο Ολυμπιακό τουρνουά: 2008. Ατομικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] 5 φορές πρώτος σκόρερ στο Τσάππιονς Λιγκ: 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12 και 2014-15 (με Νεϊμάρ και Ρονάλντο) 5 χρονιές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας από τη FIFA: 2009 (ως βραβείο Παίκτης της Χρονιάς στον Κόσμο), 2010, 2011, 2012 και 2015 2 χρονιές καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη (βράβευση UEFA): 2011 και 2015 3 φορές πρώτος σκόρερ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Χρυσό Παπούτσι):2009-10, 2011-12 και 2012-13 3 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ισπανίας: 2009-10, 2011-12 και 2012-13 6 φορές καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος Ισπανίας: 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13 και 2014-15 6 φορές καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος Ισπανίας: 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13 και 2014-15 5 χρονιές καλύτερος Λατινοαμερικάνος/Ιβηροαμερικάνος παίκτης του πρωταθλήματος Ισπανίας:2007, 2009, 2010, 2011 και 2012 3 χρονιές καλύτερος ξένος παίκτης του πρωταθλήματος Ισπανίας:2007, 2009 και 2010 2 φορές κάτοχος Χρυσής Μπάλας σε Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων:2009 και 2011 μία (φορά κάτοχος Χρυσής Μπάλας σε Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων:2014 μία φορά κατάκτηση του Χρυσού Παπουτσιού σε Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων Νέων (Κ-20): 2005 (με 6 τέρματα) μία φορά κάτοχος Χρυσής Μπάλας σε Παγκόσμιο Κύπελλο εθνικών ομάδων Νέων (Κ-20):2005 μία φορά πολυτιμότερος παίκτης σε Κόπα Αμέρικα:2015 (σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα του τοπικού και ξένου τύπου, ο Μέσι αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο λόγω της ήττας από τη Χιλή κατά τον τελικό στην διαδικασία των πέναλτι, γεγονός που εξηγεί ότι το βραβείο έμεινε χωρίς κάτοχο για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης). Ο Μέσσι έχει κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα 5 φορές περισσότερες από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή. 2) Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο (πορτογαλικά: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, προφέρεται: [kɾɨʃtiɐnu ʁunaɫdu]) είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται για τη Ρεάλ Μαδρίτης και για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με κόστος 95 εκατομμυρίων ευρώ, το 2o μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί για μεταγραφή ποδοσφαιριστή. Ο Ρονάλντο έχει στην κατοχή του τρεις Χρυσές Μπάλες, μια το 2008, μια το 2013, όπου και άλλαξε η ονομασία της σε Χρυσή Μπάλα ΦΙΦΑ, και έγινε έτσι ο πρώτος Πορτογάλος που την κατακτά δύο φορές και μία το 2014.Ενώ είναι και κάτοχος μια φορά το 2007-08 και μία το 2010-11, Χρυσού Παπουτσιού.

23 Κορυφαία Στιγμή του ελληνικού ποδόσφαιρου Τέλος η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδόσφαιρου πραγματοποιήθηκε το 2004 με την κατάκτηση του Euro. Άδω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά διότι το βίντεο τα λέει όλα : https://youtu.be/pIJ2OdIbTvEhttps://youtu.be/pIJ2OdIbTvE

24 FASHION CONSIOUS Δόριζα Ελισάβετ: designers Αβαρικιώτη Ειρήνη: ιστορία μόδας

25 ΓΥΝΑΙΚΙΑ ΜΟΔΑ Η μόδα έχει την δική της ιστορία. Από την αρχαιότητα ως σήμερα αλλάζει διαρκώς αναδεικνύοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό πρότυπο της γυναίκας. Στην αρχαιότητα αλλά και κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κυριαρχούσαν τα μεταξωτά υφάσματα και οι χιτώνες ενώ στην Αρχαία Αίγυπτο μεγάλο μέρος της ενδυμασίας κατείχαν τα περίτεχνα κοσμήματα. Από το Βυζάντιο μέχρι το μεσαίωνα,με την ανάπτυξη του εμπορίου, φορούσαν εκτός από χιτώνες και μεταξωτά υφάσματα,ρούχα από μαλλί αλλά και γούνες. Στην Αναγέννηση, οι γυναίκες φορούσαν μεγάλα καπέλα που θύμιζαν πυραμίδες και μακριά φορέματα. Από τον 16 και 17ο αιώνα και μετά φορούσαν καθώς πικρατούσε η δαντέλα και τα φαρδιά μανίκια.Μετά την γαλλική μέχρι το 19 αιώνα καθιερώθηκαν τα φανταχτερά χτενίσματα και τα τεράστια καπέλα. Τα φορέματα επίσης φάρδυναν καθώς είχαν από κάτω στρώσεις από υφάσματα ώστε να φαίνονται πιο “φουσκωτά”.

26 20ος αιώνας Στον 20 από τα φαρδιά ρούχα και τα επιβλητικά καπέλα αρχίζει η εποχή της απλότητας. Ενώ πιο πριν η μόδα ήταν για τους πλουσίους, καθώς εκείνοι άλλαζαν έως και 6 φορές την ημέρα, τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και του πολέμου διαμορφώνεται σταδιακά ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Όσον αφορά τη μόδα, κατά τη διάρκεια του αιώνα οι γραμμές απλοποιούνταν σταδιακά όλο και περισσότερο. Δεκαετία του ’20 και του ’30 Η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί την επιθυμία της γυναίκας να ανεξαρτητοποιηθεί. Οι γυναίκες απέκτησαν ασχολίες που ξάφνιασαν την κοινωνία όπως το γεγονός ότι άρχισαν να καπνίζουν, να βγαίνουν αργά το βράδυ, να χορεύουν τσάρλεστον. Η γυναίκα που ζει σε αυτή την εποχή ακολουθεί τη μόδα, ξοδεύει τα δικά της χρήματα και κόβει τα μαλλιά της καρέ. Η μόδα ακολουθεί λοιπόν τις ανάγκες της “νέας” γυναίκας. Οι κορσέδες καταργήθηκαν και τα ρούχα απέκτησαν πιο άνετες και φαρδιές γραμμές. Η εποχή εκείνη ήταν ένα σημείο “αναγέννησης” της μόδας καθώς πολλοί σχεδιαστές όπως η Κοκό Σανέλ λάνσαραν για πρώτη φορά, παντελόνι για την γυναίκα αλλά και το μικρό μαύρο φόρεμα. Δεκαετία του ‘40 Με το ξέσπασμα του πολέμου, οι γυναίκες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με την μόδα. Όμως η μόδα υπήρχε για ορισμένες γυναίκες που φρόντιζαν τον εαυτό τους, έβαζαν κραγιόν και τοποθετούσαν μαντίλια στο κεφάλι. Όσον αφορά τα ρούχα μόδα ήταν τα ταγέρ που τόνιζαν τους ώμους με τις βάτες, τα φαρδιά μανίκια αλλά οι φούστες και τα φορέματα ήταν στενά. Αυτή είναι η δεκαετία που ο Κριστιάν Ντιορ καθιέρωσε το νέο look δηλαδή την απόλυτη θηλυκότητα στα ρούχα.

27 Δεκαετία του ’50 Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έρχεται σταδιακά η οικονομική ευημερία και η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου. Αυτά έδωσαν τα περιθώρια ανάπτυξης της υψηλής ραπτικής. Μέχρι στιγμής όσον αφορά το πρότυπο και τη συμπεριφορά της γυναίκας κυριαρχούσε με ελάχιστες εξαιρέσεις ο συντηρητισμός. Η “επανάσταση” ξεκίνησε με το ροκ εν ρολ το οποίο καθιερώθηκε όχι απλά ως μουσικό είδος αλλά και ως τρόπος ζωής. Η δεκαετία αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φορά όπου η νεολαία αποκτά το δικό της στυλ. Επηρεασμένη από τα πρότυπα του κινηματογράφου και της μουσικής βιομηχανίας απαραίτητα στοιχεία για την εμφάνιση τους ήταν τα δερμάτινα μπουφάν, τα τζιν παντελόνια, οι κλος φούστες, τα πλεκτά, τα κοτλέ και τα παπούτσια μπαλαρίνες για τα κορίτσια. Αντιπροσωπευτική ταινία για το στυλ της εποχής είναι το Grease. Παράλληλα με αυτή τη μόδα ο Christian Dior προκαλεί ξανά αίσθηση ανεβάζοντας το μήκος της φούστας στα λίγα εκατοστά κάτω από το γόνατο. Στο Παρίσι, από την άλλη, αναπτύσσονται δύο διαφορετικές τάσεις στην υψηλή ραπτική. Από τη μία μεριά η Channel προσπαθεί να συνδυάσει τη ραπτική με την άνεση. Από την άλλη, κάποιοι σχεδιαστές δείχνουν να ασχολούνται μόνο με την εντύπωση που προκαλούν οι δημιουργίες τους. Ο Christobal Balenciaga διακρίνεται αυτή την εποχή για το ταλέντο του στα ντραπαρισμένα υφάσματα, με δημιουργίες από σταθερό χοντρό μετάξι και ταφτά που μοιάζουν με γλυπτά. Ο θάνατος του Christian Dior το 1957, συγκλόνισε τον κόσμο της μόδας, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση του ονόματος του διαδόχου του Yves Saint Laurent ο οποίος λάνσαρε την τραπεζοειδή γραμμή.

28 Δεκαετία του ’60 Στη δεκαετία του ’60 η πηγή έμπνευσης της μόδας γίνεται με έναν τρόπο προφανώς αναρχικό από προτάσεις και τόπους διαφορετικούς. Χαρακτηριστικό της μόδας ήταν η απελευθέρωση από υποχρεώσεις. Η Αμερική βρίσκει τη μούσα της η οποία ονομάζεται Jackie Kennedy και επιβάλλει ένα στυλ κλασσικής κομψότητας, με φορέματα ως το γόνατο, με γεωμετρικά σχέδια. Η Audrey Heyburn, όμως είναι αυτή που θα κάνει μύθο με το μικρό μαύρο φόρεμα μέσω της συμμετοχής της στην ταινία Breakfast at Tiffany’s το 1961. Οι πιο σημαντικές καινοτομίες στη γυναικεία μόδα τη δεκαετία αυτή, ήταν η εμφάνιση της μίνι φούστας και η καθιέρωση του γυναικείου παντελονιού. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν «αντιμόδες» με εφαρμογή κυρίως στη νεολαία. Mία από αυτές ήταν το κίνημα των Mod’s, που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του το 1964 στη Βρετανία. Οι πιο χαρακτηριστικές όμως «αντιμόδες» της εποχής ήταν αυτή των hippies και αυτή των ζητιάνων, η πρώτη εξέφραζε την αντίδραση σε μια καταναλωτική κοινωνία και η δεύτερη αντιπροσώπευε έναν εναλλακτικό τρόπο ενδυμασίας. Η μόδα των hippies επιβάλλει τζιν παντελόνια καμπάνα, κεντήματα και τρουκς στα ρούχα, κρόσσια, ξεβάμματα, ψυχεδελικά και γεωμετρικά σχέδια. Παράλληλα όμως, εξίσου διαδεδομένα, ήταν τα ταγιέρ της Coco Channel και τα φορέματα σε στυλ πριγκίπισσας. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση της μπότας στην γυναικεία υπόδηση και των φαρδιών παπουτσιών με περίεργα τακούνια.

29 Δεκαετία του ’70 Με το πέρασμα στη δεκαετία του ’70 τα πρότυπα αλλάζουν και ταυτίζονται ακόμη περισσότερο με τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Το φεμινιστικό κίνημα έχει πλέον επικρατήσει και οι γυναίκες αποφάσισαν ότι δεν είναι ανάγκη να «ζορίζονται» για να είναι θηλυκές. Όμως το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 χαρακτηρίζεται από μια γενική απογοήτευση. Από παντού κατέφθανε η ηχώ του πολέμου στο Βιετνάμ, η ύφεση έβαλε τέλος στο shopping με ελαφριά καρδιά και η πετρελαϊκή κρίση έδειξε μια αληθινή και ιδιαίτερη λιτότητα. Στο χώρο της μόδας επικρατούσε αναρχία. Ο Ralph Lauren βρήκε καταφύγιο στο νεορομαντισμό. Οι σταρ της rock πυροδότησαν την μανία για τα λούρεξ και το υπερβολικό γκλίτερ. Είναι η εποχή που κυριάρχησαν τα κοντά σορτς, οι πλατφόρμες που σπάνε τους αστραγάλους και τα πουκάμισα που εφαρμόζουν σαν γάντι (λόγω των συνθετικών υφασμάτων), με τους γιακάδες τους όρθιους. Το disco style έκανε την εμφάνιση του την εποχή αυτή. Χαρακτηρίζεται από ελαστικά ρούχα, φανταχτερά χρώματα και γυαλιστερά υφάσματα. Οι συγκριτικά πιο συντηρητικές ή μεγαλύτερες γυναίκες φορούσαν μίνι φούστες και φορέματα με τονισμένη μέση (με ζώνη ή χωρίς). Επικράτησε η γραμμή Τ γραμμή, που τόνιζε τους ώμους και προμήνυε την εμφάνιση ενός πιο αυστηρού στυλ. Αξίζει να αναφερθεί ότι επανήλθαν στη μόδα τα μεγάλα καπέλα με πέπλο. Τα τζιν την εποχή αυτή, ήταν ιδιαίτερα εφαρμοστά και σε συνδυασμό με τα δερμάτινα, τα T-shirt με τις στάμπες και τα εκκεντρικά κουρέματα αποτελούσαν το στυλ των Punk, με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τη σχεδιάστρια Vivienne Westwood. Η καμπάνα κυριάρχησε στα παντελόνια και έγινε η απόλυτη τάση.

30 Δεκαετία του ‘80 Τώρα πια πρωτοστατούν οι φεμινίστριες που προσπαθούν να αποδείξουν,η κάθε μια με τον τρόπο της, ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άντρες. Άλλοτε είναι ωραίες και σούπερ δυναμικές, άλλοτε φαίνονται να παραμελούν την εμφάνισή τους ­ θεωρώντας ότι δεν είναι υποχρεωμένες να κάνουν κάτι τέτοιο.­ Γενικότερα αυτό που παρατηρείται είναι ένα είδος κόμπλεξ με τα «αδύνατα» σημεία του σώματός τους, που, αν δεν είναι απολύτως καλυμμένα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον εργασιακό και μη χώρο. Ο τύπος της career woman κυριαρχεί και φοβάται την αμφισβήτηση. Γι’ αυτόν τον λόγο οι γυναίκες φαίνονται πιο σκληρές και καθόλου, μα καθόλου θηλυκές. Μπορεί τώρα να μη «σφίγγονται» μέσα σε κορσέδες, κάνουν όμως τη δίαιτα τρόπο ζωής και περνάνε τις περισσότερες ελεύθερες ώρες τους στο γυμναστήριο για να μπορέσουν να φορέσουν τα ρούχα που προτείνουν οι σχεδιαστές μόδας. Οι τάσεις που επικράτησαν ήταν οι θηλυκές γραμμές, που αντιπροσωπευόταν από pencil φούστες με ψηλή μέση ήρθαν σε αντίθεση με το rock στυλ που χαρακτηρίζεται από δερμάτινα, ολόσωμες φόρμες, τρούκς και αλυσίδες. Σε γενικές γραμμές στυλ από προηγούμενες δεκαετίες επανήλθαν και δημιούργησαν μία πολυσχιδή μόδα. Δεκαετία του ‘90 Με την είσοδο της νέας δεκαετίας επιχειρείται μία ακόμη «επανάσταση» που ακούει στο όνομα grunge. Οι γυναίκες μπορεί να είναι δυναμικές και απελευθερωμένες, η εμφάνισή τους όμως πρέπει να δίνει στους άντρες την αίσθηση ασφαλείας. Πρέπει να φαίνονται δηλαδή αδύναμες. Και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος; Το να είναι αδύνατες σε βαθμό που άλλοτε θα θεωρούνταν καχεκτικές. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ ψηλές, πολύ λεπτές, όχι κλασικά ωραίες, αλλά με στυλ. Και το στυλ αυτό φαίνεται να είναι απελευθερωμένο, άνετο και ανέμελo. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας τα μοντέλα στις πασαρέλες έμοιαζαν να έχουν μόλις κάνει ένεση ηρωίνης ­, πρόκειται για το λεγόμενο heroin-chic look. Αμέσως μετά η τάση άλλαξε, με μια στροφή προς την όψη της υγείας, η οποία αποκτάται με τη σωστή διατροφή και τη συστηματική γυμναστική. Τελικά όμως οι γυναίκες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο στυλ.

31 2000 εως σήμερα Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το όνειρο του μοντέλου έχει απογοητεύσει τις περισσότερες, εκείνες που, εκ των πραγμάτων, η ανατομία τους δεν επιτρέπει να το ακολουθήσουν. Γι’ αυτό και τα περισσότερα μοντέλα ­ η μία μετά την άλλη ­ περνάνε στα αζήτητα από τους σχεδιαστές. Ακόμη όμως και τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς ­ που κυρίως είναι ηθοποιοί, δηλαδή πιο «καθημερινές» γυναίκες ­ δεν μπορούν να θεωρηθούν ωραία σύμφωνα με τα κλασικά κριτήρια. Είναι κυρίως οι κοπέλες της διπλανής πόρτας, μόνο που πάντα είναι καλλίγραμμες, αν όχι υπερβολικά αδύνατες, και τις περισσότερες φορές καλοντυμένες. Γενικά πάντως η ομορφιά και οι κανόνες της,σήμερα, δείχνουν να βρίσκονται σε σύγχυση. Tο καλό σε αυτό είναι ότι η μόδα ανακυκλώνεται και το ‘ψάξιμο’ στην ντουλάπα της γιαγιάς και της μάμας θυμίζει ‘θησαυρό’. Η αίσθησή μας πάντως είναι ότι η μόδα θα ακολουθήσει, για ακόμα μια φορά τους ρυθμούς της κοινωνίας βασισμένη σε φτηνές προτάσεις. Από την άλλη η καταπίεση και οι κακές συνθήκες δεν αποκλείεται να μας φέρουν και πάλι μπροστά σε στιλιστικές «υπερβολές» σε μια προσπάθεια της μόδας να ισορροπήσει της κοινωνικές συνθήκες. Yves saint laurent Donna Karan

32 Coco Chanel Gianni Versace

33 TIME – TECH Δραμεσιώτης Φώτης: computers Δοξόπουλος Νίκος: mobile phones Βελαέτης Μάριος: cars Ζήσης Δημήτρης: robotics Γραικούση Ελπίδα : renewable sources of energy

34 Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερευόντως από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα, και έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται πληροφορίες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπολογιστών οι οποίοι διαφέρουν κατά το μέγεθος, τις δυνατότητες (επεξεργαστική ισχύς) και την αρχιτεκτονική τους, δηλαδή τον τρόπο που τα βασικά τους μέρη συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους. Ηλεκτρονικός υπολογιστής ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι άνθρωποι επινόησαν κατά την αρχαιότητα και το Μεσαίωνα διάφορες συσκευές για να μετρούν τον χρόνο (όπως ήταν οι κλεψύδρες) ή για να μετρούν τις φαινόμενες μετακινήσεις των αστεριών ως βοήθημα στα θαλάσσια ταξίδια τους (όπως ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων) ή για άλλες χρήσεις. Πολλές από τις εφευρέσεις χάθηκαν, (π.χ. οι πολεμικές μηχανές του Αρχιμήδη). Ανά τα χρόνια πολλοί επιστήμονες συνέβαλαν στην κατασκευή του σημερινού υπολογιστή όπως ο Τζον Νάπιερ, ο Μπλεζ Πασκάλ, ο Τζορτζ Μποuλ κ.α. Τέλος, όλα αυτά καταφεραν μαζι με την βοηθεια του Βάνεβαρ Μπους (Vannevaρ Busη) το 1930 έφτιαξε τον διαφορικό αναλυτή που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Υπερυπολογιστής (supercomputeρ) Κεντρικός υπολογιστής (mainframe) Εξυπηρετητής (server) Σταθμός εργασίας (Workstation) Προσωπικός υπολογιστής (PC) Επιτραπέζιος υπολογιστής (desktop PC) Φορητός υπολογιστής (Laptop) Tableτ (Ταμπλέτα) Μικρός υπερυπολογιστής ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ SAMSUNG DELL LENOVO MICROSOFT APPLE GOOGLE

35 Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από φυσική καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελών (cells) και εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες. Για την εκπομπή και λήψη των σημάτων χρησιμοποιείται πλέον, αποκλειστικά ψηφιακή τεχνολογία με κωδικοποίηση. Είδη κινητής τηλεφωνίας Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα κινητής τηλεφωνίας έχουν δομή κυψελών. Ασύρματα σήματα χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί επικοινωνία μεταξύ ενός κινητού τηλεφώνου και κοντινών τηλεπικοινωνιακό κυψελών. Όταν ένα τηλέφωνο απομακρύνεται πάρα πολύ από μια κυψέλη, ένα σύστημα ηλεκτρονικών σταθμών στέλνει εντολή στη κινητή μονάδα και σε μια πιο κοντινή κυψέλη για να αναλάβουν τις μεταξύ τους επικοινωνίες χωρίς διακοπή της κλήσης. Οι κλήσεις σε κάθε κυψέλη εξυπηρετούνται από διαύλους οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερες από μία κυψέλες, κυρίως λόγω των ευκολιών που προσφέρουν τα ψηφιακά συστήματα. Οπότε, οι κυψέλες επιτρέπουν την εκτεταμένη επαναχρησιμοποίηση συχνότητας αρκεί να μην γειτνιάζουν μεταξύ τους, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα ταυτόχρονα.

36 Smartphone Το smartphone ή με τον ελληνικό όρο έξυπνο τηλέφωνο, είναι ένα κινητό τηλέφωνο βασισμένο σε ένα λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας με περισσότερο προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και συνδεσιμότητα σε σχέση με ένα συμβατικό κινητό τηλέφωνο. α πρώτα smartphones συνδύαζαν τις λειτουργίες ενός προσωπικού ψηφιακού βοηθού και ενός κινητού τηλεφώνου. Σε μεταγενέστερα μοντέλα προστέθηκαν οι λειτουργίες των φορητών media players, low-end compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες τσέπης, καθώς και μονάδες πλοήγησης GPS, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση μιας πολυχρηστικής συσκευής. Πολλά σύγχρονα smartphones περιλαμβάνουν επίσης οθόνες αφής υψηλής ανάλυσης καθώς και βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες για κινητά. Η πρόσβαση σε δεδομένα υψηλής ταχύτητας παρέχεται μέσω Wi-Fi και μέσω κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια, η ταχεία ανάπτυξη στην αγορά των εφαρμογών για κινητά και στο εμπόριο κινητών τηλεφώνων έχει γίνει οδηγός για την ευρεία υιοθέτηση των smartphones. Τα λειτουργικά συστήματα (OS) των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από τα σύγχρονα smartphones περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το android της Google, το iOS της Apple, το Symbian της Nokia, το BlackBerry OS της RIM, το Bada της Samsung, τα Windows Phone της Microsoft, το webOS της Hewlett-Packard, καθώς και ενσωματωμένες διανομές Linux.

37 Ιστορία Παρότι οι συσκευές που συνδυάζουν τηλεφωνία και πληροφορική είχαν ήδη επινοηθεί από το 1973 και διατέθηκαν προς πώληση το 1994, ο όρος smartphone δεν εμφανίστηκε μέχρι το 1997, όταν η Ericsson περιέγραψε το GS 88 "Penelope" ως Smart Phone. Η διάκριση μεταξύ των smartphones και των απλών κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι ασαφής και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για το ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές. Μία από τις πιο σημαντικές διαφορές είναι ότι οι προηγμένες διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) στα smartphones σχετικά με τη λειτουργία τρίτων εφαρμογών μπορούν να επιτρέψουν σε αυτές τις εφαρμογές να έχουν καλύτερη ενσωμάτωση στο λειτουργικό σύστημα και στο hardware του τηλεφώνου απ' ότι συμβαίνει συνήθως στα απλά κινητά τηλέφωνα. Oι δυνατότητες των νέων μοντέλων των απλών κινητών τηλεφώνων μπορούν να υπερβούν εκείνες των τηλεφώνων που είχαν προωθηθεί ως smartphones στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά και εφαρμογές Οθόνη Οι οθόνες στα smartphones ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό τόσο σε μέγεθος όσο και σε ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη οθόνης κυμαίνονται από 3 ίντσες ως πάνω από 5 ίντσες (διαγώνια μέτρηση). Ορισμένες συσκευές με οθόνη 6-8 ιντσών τρέχουν σε λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων και έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, όπως το Huawei Ascend Mate, το Asus Fonepad και το Samsung Galaxy Note 8.0. Έχουν ακουστεί ορισμένα επιχειρήματα σχετικά με την εργονομία, ότι η αύξηση των μεγεθών οθόνης αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη χρηστικότητα. Οι συχνότερες αναλύσεις για οθόνες smartphone ποικίλλουν από 320x240px (QVGA) έως 1920x1080px (Full HD). Από τα τέλη του 2012 και τις αρχές του 2013, έχει προκύψει στο χώρο της βιομηχανίας μια τάση μετακίνησης προς τις οθόνες smartphone με πλήρη Full HD χαρακτηριστικά για τις high-end συσκευές. Με το πέρασμα των ετών, η πυκνότητα των pixels στις οθόνες των smartphones γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η Αpple έλαβε το αναγνωρισμένο σήμα για την οθόνη υψηλής πυκνότητας με την επωνυμία Retina. Η ανάλυση υψηλής πυκνότητας βολεύει για μικρούς, περίπλοκους χαρακτήρες (κυρίως για κείμενα ανατολικής Ασίας) και αιχμηρές άκρες (ιδίως γραμμικό σχέδιο και γραμματοσειρές Aliased).

38 Σήμερα τα τηλεφωνικά κέντρα είναι (3) ειδών: Αναλογικά (POTS). Η επικοινωνία γίνεται μέσω ειδικού δικτύου τηλεφωνίας. Ψηφιακά ISDN. Η επικοινωνία γίνεται όπως στα αναλογικά αλλά μετατρέπεται η φωνή σε δεδομένα, αποστέλλεται μέσω του δικτύου τηλεφωνίας και μετατρέπεται και πάλι σε φωνή. Ψηφιακά VoIP. Ψηφιακά κέντρα όπου η φωνή ταξιδεύει σε μορφή δεδομένων μέσω δικτύων υπολογιστών και του Διαδικτύου. Η επικοινωνία με αυτό τον τρόπο δεν υποχρεώνεται να μεταφέρεται μέσα από ειδικές τηλεφωνικές γραμμές που έχουν περιορισμούς ταχύτητας και χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις. Τηλεφωνικά κέντρα

39 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το έτος 1769, ο Νικοlά Κoυνιό, δημιουργώντας το πρώτο αυτοκίνητο όχημα. Εικόνα 1: Το όχημα που κατασκεύασε ο Νικoλά Κoυνιό το 1771 Tο έτος 1862, 92 χρόνια αργότερα, ο Ετιέν Λενoυάρ, έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης. Ένας από τους πρώτους σταθμούς στην ιστορία της αυτοκίνησης σημειώνεται το 1892. Είναι το έτος που ο Ρούντολφ Ντίζελ(Rθdolf Dιesel) κατασκευάζει τον πρώτο κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο το πετρέλαιο. Tο κόστος κατασκευής παρέμενε πάντα πρόβλημα. Αυτό ίσχυε μέχρι το 1908, οπότε και σημειώνεται ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του αυτοκινήτου: Ο Χέnρι Φόrντ (Hεnry Fοrd), έχοντας δημιουργήσει από το 1903 τη δική του ομώνυμη εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, πήρε μια σημαντική απόφαση: Να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο, που ο μέσος πολίτης θα μπορούσε να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση. Το 1908 παράγεται και διοχετεύεται στην αγορά το αυτοκίνητο - ιστορικός σταθμός της αυτοκίνησης: Είναι το Ford Model T, το οποίο στοίχιζε μόλις 950 δολάρια. Το όχημα έγινε ανάρπαστο, ενώ η τιμή του μειωνόταν συνεχώς. Στα 19 χρόνια που παρέμεινε στην αγορά (έως το 1927) πουλήθηκαν 15.500.000 αντίτυπα, ενώ η τιμή του είχε πέσει στα 280 δολάρια.

40 Ηλεκτρικά αυτοκίνητα Η εταιρεία Tesla Motors,που ασχολείται με την παραγωγή αυτοκινήτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, έχει πάρει το όνομά της από τον μηχανικό και φυσικό Νικoλά Τέσλa (Nikola Tesla). Ο κινητήρας του πρώτου μοντέλου της εταιρείας, του Tesla Roadster Sport, προέρχεται απευθείας από τον κινητήρα που σχεδίασε ο ίδιος ο Τέσλa το 1882. Tesla Model S Η εταιρεία προσφέρει στον υποψήφιο αγοραστή τρεις επιλογές, όσον αφορά τις επιδόσεις του αυτοκινήτου, οι οποίες ονομάζονται ανάλογα με τις KwH που βγάζει ο ηλεκτρικός κινητήρας. Ξεκινά από τις 70 KwH, έκδοση η οποία βγαίνει σε δύο “υποεkδόσεις”, εκ των οποίων η μία είναι πισωkίνητη ( που σημαίνει ότι ο κινητήρας δίνει κίνηση μόνο στις πίσω ρόδες) και η άλλη είναι AWD (All Wheel Drive) (που σημαίνει ότι ο κινητήρας δίνει ενέργεια σε όλους τους τροχούς). Στην έκδοση των 70 KwH προσφέρεται εμβέλεια 420 και 442 km και επιτάχυνση 0-100 km σε 5.8 και 5.4 δευτερόλεπτα σε πισωkίνητη και AWD αντίστοιχα. Η τελική ταχύτητα δεν διαφοροποιείται, καθώς και στις δυο εκδόσεις είναι 225 km/h ενώ η ιπποδύναμη ανέρχεται σε 388 και 262 HP σε πισωkίνητη και AWD αντίστοιχα. Η επόμενη έκδοση είναι αυτή με τις 90KwH, όπου έχουμε εμβέλεια 550 km και επιτάχυνση 0-100 σε 4.4 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ανεβαίνει στα 250 km/h ενώ η ιπποδύναμη παραμένει στους 262 HP σε τετρακίνητο σασί. Η τρίτη έχει πάλι μοτέρ 90KwH, αλλάζουν όμως ριζικά οι επιδόσεις του αυτοκινήτου, λόγω του “Ludicrous Mode”, μιας προσθήκης, δηλαδή, που εκτοξεύει την ιπποδύναμη στους 539 HP και μικραίνει το χρόνο επιτάχυνσης από τα 4.4 δεύτερα σε 3.0. Tesla Model X Το Model X είναι το πιο νέο μοντέλο της εταιρείας. Ισχύουν οι ίδιες εκδόσεις με το Model S, με διαφοροποιημένες επιδόσεις. Στις 70KwH έχουμε εμβέλεια 400 km, επιτάχυνση 0-100 σε 6.2 δεύτερα και τελική ταχύτητα 210 km/h. Στην έκδοση με τις 90KwH προσφέρονται και πάλι δύο “υποεkδόσεις”, εκ των οποίων η μία διαθέτει την προσθήκη “Ludicrous Mode”. Σε αυτή χωρίς την προσθήκη έχουμε 470 km εμβέλεια και 0-100 σε 5 δευτερόλεπτα με τελική ταχύτητα 250 km/h. Όταν, όμως, βάλουμε και το “Ludicrous Mode”, η επιτάχυνση μειώνεται στα 3.4 δευτερόλεπτα και η εμβέλεια μικραίνει κατά 20 km, ενώ η τελική ταχύτητα παραμένει ίδια.

41 BMW i8 To BMW i8 είναι ένα υβριδικό σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW. η επιτάχυνση 0-100 km/h (0-62 mph) έρχεται σε 4,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 256 km/h (159 mph). ΡΕΚΟΡAgera ROne:1Regera 0 -100 km/h 2.8 sec 0 -200 km/h 17.68 sec14.33 sec6.6 sec 0 – 300 km/h 14.53 sec11.92 sec10.9 sec 0 – 400 km/h 20.0 sec 300 – 0 km/h 6.66 sec6.03 sec 200 – 0 km/h 7.28 sec6.38 sec 0 – 300 – 0 km/h 21.19 sec19.95 sec 0 – 200 – 0 km/h 24.96 sec20.07 sec Koenigsegg Regera Το Koenigsegg Regera είναι ένα ηλεκτρικό hypercar που κατασκευάζεται από τη σουηδική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Koenigsegg και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του 2015 στη Γενεύη της Ελβετίας.Η εταιρεία αναφέρει ότι το Regera θα έχει το μικρότερο χρόνο επιτάχυνσης και θα είναι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Η παραγωγή του θα έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δύο αυτοκίνητα στην παραγωγή ταυτόχρονα. Το σουηδικό hypercar αποδίδει 1.822 ίππους.

42 Ferrari LaFerrari Η Ferrari LaFerrari είναι σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων, που κατασκευάζεται από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari. Ο V12 βενζινοκινητήρας της, αποδίδει 800 ίππους και ο ηλεκτροκινητήρας επιπλέον 163 ίππους, ανεβάζοντας έτσι την συνολική ισχύ της LaFerrari στους 963 hp στις 9.250 στροφές / λεπτό. Το μοντέλο θα κατασκευαστεί σε μόλις 499 αντίτυπα, όλα αποκλειστικά στο χέρι, και με εμπορική τιμή 1,2 εκατομμύρια € - διπλάσια από την τιμή της προκατόχου Enzo. Μάλιστα έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2013 όλα είχαν ήδη προ-πωληθεί σε προεπιλεγμένους τακτικούς πελάτες της εταιρείας. Η παραγωγή της αναμένεται να διαρκέσει έως το 2017.

43 Ρομποτική Οι τρεις νόμοι της Ρομποτικής από τον Isaak Asimov Τη δεκαετία του '40, ένας από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Ρώσος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Isaak Asimov συνέλαβε το ρομπότ ως ένα "αυτόματο" με εμφάνιση ανθρώπου, αλλά απαλλαγμένο από συναισθήματα.Η συμπεριφορά των ρομπότ που εμφανίζονται στα έργα του Asimov υπαγορευόταν από ένα "ποζιτρονικό μυαλό" προγραμματισμένο από τον άνθρωπο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες αρχές ηθικής συμπεριφοράς. 1.Ένα robot δεν μπορεί να τραυματίσει ή μέσω της αδράνειας του να βλάψει ένα ανθρώπινο πλάσμα. 2.Ένα robottπρέπει να υπακούει στις εντολές που δίνονται από τους ανθρώπους, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο. 3.Ένα robot πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο ή το δεύτερο νόμο. Οι τρεις νόμοι για την ρομποτική εκδόθηκαν με το έργο του «Εγώ το ρομπότ». Ο Τάλως ήταν μυθικός χάλκινος γίγαντας, το πρώτο ρομπότ στην ιστορία, που προστάτευε την μινωική Κρήτη από κάθε επίδοξο εισβολέα. Ο Τάλως είναι από τις πιο αγαπητές μυθικές προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου και ένας από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους. Droid Droid και ρομπότ σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Ο όρος προέρχεται από την λέξη Android. Η λέξη droid είναι το εμπορικό σήμα της Lucas Film Entertainment Company Ltd ή Lucasfilm Ltd, μια από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής στον κόσμο και υπεύθυνη για την δημιουργία του Star Wars.

44 ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ Η οικογένεια ρομπότ Partner Το ρομπότ Partner, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι ένα ρομπότ που βοηθά τους ανθρώπους συνδυάζοντας τη φροντίδα και τη νοημοσύνη. Η Toyota έχει εργαστεί για την ανάπτυξη εμπορικά βιώσιμων ρομπότ Partner με βάση την τεχνογνωσία της στον τομέα της βιομηχανικής ρομποτικής και την εφαρμογή των τεχνολογιών αιχμής από τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η πληροφορική. Το ρομπότ Assist Το ρομπότ Assist, που διαθέτει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, είναι ένα από τα ρομπότ της οικογένειας Partner. Είναι ευέλικτο, ζεστό, ευγενικό και επίσης αρκετά ευφυές για να σκεφτεί για τον εαυτό του, και επιπλέον να λειτουργήσει επιδέξια διάφορες συσκευές στους τομείς της παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους, την κατασκευή, και την κινητικότητα. Στο μέλλον, η Toyota ελπίζει ότι το ρομπότ Asssist θα γίνει έμπιστος συνεργάτης του ανθρώπου, βοηθώντας στη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στα νοσοκομεία, φροντίζοντας τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους στα κέντρα περίθαλψης ηλικιωμένων και αναλαμβάνοντας οικιακά καθήκoντα. PaPeRo, το πιο γλυκό ρομπότ του κόσμου Το PaPeRo (Partner-type-Personal-Robot), που φτάνει τα 38,5 σε ύψος και ζυγίζει μόλις 5 κιλά, δημιουργήθηκε από τη NEC Corporation ως ένα προσωπικό ρομπότ που θα μπορούσε να προσφέρει συντροφιά στους ηλικιωμένους ή στους ανάπηρους.

45 Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας και Τεχνολογία Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας: οι ήπιες μορφές ενέργειας, ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ηλιακή ενέργεια: χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας

46 Αιολική ενέργεια: ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία. Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή. Γεωθερμία: ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Η μετάδοση της θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών.

47 Υδραυλική ενέργεια: και εν μέρει υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που αποταμιεύεται ως δυναμική ενέργεια με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε υψομετρική διαφορά από τη συνέχιση της ροής του ελεύθερου νερού, και αποδίδεται ως κινητική μέσω της υδατόπτωσης.

48 NOTES Δαμβακάρη Κων/να: 70's Δρίβα Μάγδα: 80's Άτσου Ναταλία: 90's Γαρίλλης Θάνος: 2000-2016

49 Μουσική '70s Στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε αύξηση της ντίσκο. Στην Ευρώπη, μια παραλλαγή γνωστή ως Euro ντίσκο αυξήθηκε σε δημοτικότητα. Πέρα από τη disco, funk, smooth jazz, jazz fusion, και η soul παρέμεινε δημοφιλής σε όλη τη δεκαετία. Η Ροκ μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Δυτική μουσική σκηνή. Άλλα και άλλα είδη της rock, και ιδιαίτερα η glam rock, hard rock, progressive, art rock και heavy metal κατόρθωσαν να φτάσουν σε μεγάλα επίπεδα επιτυχίας.Η Κλασική μουσική άρχισε να χάνει λίγο την ορμή της, όμως, μέσω της εφευρετικότητας και της θεωρητικής ανάπτυξης, οδήγησε στην πειραματική κλασική μουσική και μινιμαλιστική μουσική από κλασικούς συνθέτες. Παράλληλα, η δεκαετία ήταν αξιοσημείωτη για τη συμβολή της electronic music. Η αυξανόμενη δημοτικότητα, αναμείχθηκε με την λαϊκή μουσική της περιόδου, και οδήγησε στη δημιουργία του synthpop.electronic music Στην Ιαπωνία, αυτή τη δεκαετία είδαμε αρκετές μουσικές φάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιαίτερα δημοφιλές folk και πειραματισμό με ηλεκτρονική μουσική. Στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Νιγηρία, το είδος γνωστό ως Afrobeat απέκτησε αναγνωρισιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '70.

50 ROK Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η Rock, χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Στη δεκαετία του 1970, το ροκ υποσκελίστηκε από την επικράτηση της ντίσκο που αποτελούσε ένα μείγμα σόουλ, φανκ και λάτιν μουσικής και δέχτηκε επιρροές από τα είδη αυτά. Παράλληλα, δημιουργούνται τα υποείδη σοφτ ροκ, προγκρέσιβ ροκ, πανκ ροκ και χέβι μέταλ. Στη δεκαετία του 1970, η μουσική ροκ έγινε πολύ δημοφιλής και στο κοινό που ακολουθούσε τις γενικές τάσεις ως προς τη μουσική. Hard Rock Το Hard Rock (ή Heavy Rock) είναι ένα είδος της Rock μουσικής το οποίο προήλθε από το Blues Rock και το Garage Rock των μέσων της δεκαετίας του '60. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό και γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά την δεκαετία του '70 με συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, οι Deep Purple, οι AC/DC, οι Aerosmith, οι The Who, κ.α.

51 Arena Rock Οι Beatles και οι Rolling Stones είχαν ήδη θέσει τις βάσεις για μαζικές ζωντανές εμφανίσεις σε στάδια και χώρους αθλητικών αναμετρήσεων. Οι επιχειρήσεις που σχετίζονταν με τη μουσική, είδαν το γεγονός σαν ευκαιρία για μεγάλα κέρδη και έτσι προώθησαν συγκροτήματα με τον τίτλο των συγκροτημάτων "Arena rock". Αρχικά, συγκροτήματα των οποίων οι ρίζες ανήκαν σε άλλα παρακλάδια της ροκ μουσικής, όπως οι Queen, οι Pink Floyd και οι Genesis, άνοιξαν το δρόμο για πολυδάπανες ζωντανές εμφανίσεις που προσέλκυαν μεγάλο αριθμό κοινού. Αυτό το κίνημα αποτέλεσε τη βάση για το power pop των επόμενων δεκαετιών αλλά και για τις ζωντανές εμφανίσεις πολλών δημοφιλών καλλιτεχνών. Soft Rock Η μουσική ροκ όπως φάνηκε μπορούσε να γίνει λιγότερο σκληρή, κινούμενη κάπου μεταξύ του pop και του rock. Υπήρξαν κάποια βραχύβια συγκροτήματα που έκαναν γνωστό τον ήχο του soft rock/pop όπως οι Partridge Family, οι Cowsills, οι Osmonds, και οι Archies. Με τη διάλυση των Beatles, άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τον ήχο που συναντάται σε μερικά τραγούδια τους και χαρακτηρίζεται ως soft rock. Με την εφαρμογή των κατάλληλων ενορχηστρώσεων δημιούργησαν τα τραγούδια που ονομάστηκαν αργότερα "power ballads".

52 Κλασικό ροκ Στο μεταξύ, συγκροτήματα όπως οι Queen, Led Zeppelin, Black Sabbath, AC/DC, Aerosmith, ZZ Top, Van Halen, και Rolling Stones αλλά και σόλο καλλιτέχνες όπως ο Πήτερ Φράππτον που ακούγονταν κυρίως στο ραδιόφωνο AM, μοιράζονταν τις θέσεις στα τσαρτς με συγκροτήματα του soft rock. Για παράδειγμα το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του 1976 του Πήτερ Φράμπτον με τίτλο Frampton Comes Alive, έγινε άμεσα το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Όμοια το τραγούδι των Aerosmith με τίτλο Walk This Way, το Stairway to Heaven των Led Zeppelin και το Bohemian Rhapsody των Queen, που συνέδεσαν κατά κάποιον τρόπο το σκληρό ροκ με το δημοφιλές σοφτ ροκ. Disco Το είδος της disco ξεκίνησε από σχήματα και καλλιτέχνες όπως οι Donna Summer, K.C. and the Sunshine Band, MFSB, The Three Degrees, The O'Jays, Barry White, Gloria Gaynor, CHIC, The Trammps και άλλους. Ξαφνικά πολλές επιτυχίες των τσαρτς είχαν χορευτικό ρυθμό ντίσκο και οι ντισκοτέκ, κέρδισαν έδαφος και στις ΗΠΑ. Ένα γκρουπ στενά συνδεδεμένο με την εποχή της ντίσκο ήταν οι Bee Gees. Πολλά γνωστά σχήματα της ροκ όπως οι Rolling Stones, ο Rod Stewart, οι Queen και οι Grateful Dead χρησιμοποίησαν ρυθμούς ντίσκο στις κυκλοφορίες τους, ενώ πολλοί ροκ ραδιοφωνικοί σταθμοί ξεκίνησαν να εκπέμπουν πρόγραμμα ντίσκο.

53 Punk Rock Το punk rock, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με μουσικούς που ακολούθησαν τη δομή των τραγουδιών και τις απλές ενορχηστρώσεις που είχαν χρησιμοποιήσει οι καλλιτέχνες του garage rock. Οι μουσικοί του πανκ ροκ, αποστασιοποιήθηκαν από τις ακριβές παραγωγές των δίσκων της ντίσκο και από την εμπορευματοποίηση του progressive rock που γινόταν σταδιακά arena rock. Στο πανκ ροκ, η μουσική παιδεία δεν ήταν υποχρεωτική, ωστόσο και αρκετοί μουσικοί της με σχετική παιδεία εσκεμμένα δεν χρησιμοποιούσαν τις μουσικές τους γνώσεις. Πολλές φορές οι καλλιτέχνες του είδους υιοθετούσαν μια μηδενιστική ιδεολογική προσέγγιση που συνοψίζεται από το σλόγκαν των Sex Pistols "no future" (χωρίς μέλλον). Το punk rock ξεκίνησε σαν αισθητικό κίνημα στις ΗΠΑ με καλλιτέχνες όπως οι Richard Hell and The Voidoids, Television, The Ramones, Talking Heads κ.α.. New Wave και Post-punk Το punk rock προσέλκυε το πιστό κοινό του κυρίως από τον καλλιτεχνικό και κολεγιακό κόσμο και σύντομα μπάντες που προωθούσαν μία περισσότερο καλλιτεχνική προσέγγιση όπως οι Talking Heads και οι Devo. Σε μερικούς κύκλους ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος New Wave, για να διαχωρίσει αυτές τις μπάντες που δεν ήταν ξεκάθαρα punk. Το post-punk, ήταν και αυτό ένα είδος που εξελίχθηκε από το punk rock. Αν και μερικές φορές τα όρια του με το New Wave είναι δυσδιάκριτα, το post-punk θεωρείται γενικά πιο απαιτητικό, καλλιτεχνίζον και εξευγενισμένο. Η πιο επιτυχημένη μπάντα που ξεκίνησε από το post-punk είναι οι Ιρλανδοί U2, που από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, θεωρούνται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως.

54 Top 10 των 70ς 1.Dancing Queen - ABBA 2.Stairway to Heaven - Led Zeppelin 3.Bohemian Rhapsody - Queen 4.Barracuda - Heart 5.Wish You Were Here - Pink Floyd 6.Crazy On You - Heart 7.Hotel California - Eagles 8.Imagine - John Lennon 9.Iron Man - Black Sabbath 10.Layla - Derek & The Dominos Στην Ελλάδα... Με την έλευση της νέας δεκαετίας το Ελληνικό ροκ περνάει πλέον στην ωριμότητα. Οι δημιουργικές αναζητήσεις συνδυάζονται με τις ποπ φόρμες, φτιάχνοντας τη μουσική η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη τη μετέπειτα πορεία του Ελληνικού ροκ. Το 1970 ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου συνθέτει το Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε, τον πρώτο ύμνο της δεκαετίας. Από την αρχή δε της δεκαετίας εμφανίζονται τα σχήματα που θα κυριαρχήσουν για το σύνολο σχεδόν της δεκαετίας.

55 SOCRATES DRANK THE CONIUM Το μεγαλύτερο συγκρότημα της δεκαετίας, που έτυχε και διεθνούς αναγνώρισης, βοηθούντος και του Αγγλικού στίχου στα τραγούδια τους. POLL Στα τέλη του 1970 ο Κώστας Τουρνάς συναντά τον Robert Williams και με την προσθήκη του Σταύρου Λογαρίδη δημιουργούν τους Poll, μια από τις πιο αγαπημένες μπάντες της εποχής που κινούνται σε πιο μελωδικούς ρυθμούς. Eπηρεασμένοι από το αντιπολεμικό / φιλειρηνικό κίνημα της εποχής, κατακτούν μαζικά ακροατήρια με τραγούδια που φέρουν στίχους ελαφρά αφελείς για τη σημερινή εποχή, αλλά που θα γίνουν ύμνοι για τη νεολαία της εποχής. ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ και ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΛΕΖΟΥ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ Οι Εξαδάκτυλος αποτελούν μία θρυλική μπάντα της περιόδου. Βασική τους μορφή και προσωπικότητα είναι ο Δημήτρης Πουλικάκος, που, μετά τους M.G.C., μαζί τους φθάνει στην κορυφαία του δημιουργική στιγμή. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ και ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Τα Μπουρμπούλια αποτέλεσαν το σχήμα που συνεργάσθηκε με το Διονύση Σαββόπουλο. Δάμων και Φιντίας Το 1970 ξεκινά επίσης την ιστορία του και η μεγαλύτερη προσωπικότητα του Ελληνικού ροκ, ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

56 ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 80 Δεκαετία του 80. Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη μουσική δεκαετία, με φανατικούς υποστηριχτές και νοσταλγούς, αλλά και με πολλούς κατακριτές. Είναι η δεκαετία της μελωδίας και των γκρουπ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς εποχή ανάπτυξης. Την δεκαετία του '80 άλλαξαν τα πάντα! Είσοδος drum machine και πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία backround.Η πτώση του τοίχους του Βερολίνου, ο γιαπισμός, η εμφάνιση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, ήταν κάποια χαρακτηριστικά της δεκαετίας αυτής η οποία χαρακτηρίζεται ως μεταβατική περίοδος και η εικόνα της αντικατοπρίζεται στην μουσική της. Ελληνικό Πανκ Η ελληνική πανκ ροκ σκηνή ήταν μικρή αλλά δραστήρια στην Αθήνα, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Μπάντες όπως οι Αδιέξοδο, οι Γενιά του χάους, οι Stress, οι Panx Romana, οι Ex-humans και άλλοι είχαν δημιουργήσει ένα πυρήνα από μπάντες με φιλικές μεταξύ τους σχέσεις και δίναν συναυλίες μαζί, στις ίδιες τοποθεσίες. Περί τα μέσα της δεκαετίας η Θεσσαλονίκη ανέδειξε κι αυτή μια δραστήρια σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Γκούλαγκ, οι Εκτός Ελέγχου, οι Γκρόβερ κ.α. ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΡΟΚ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Η Αγγλία και οι Η.Π.Α. βρίσκονται κάτω από, θατσερική και ριγκανική κατοχή αντίστοιχα και οι νέοι της εποχής δυσανασχετούν. Νιώθουν εγκλωβισμένοι. Σε εποχές πιο συντηρητικές λοιπόν, όπως τα μέσα των ‘80s, οι καιροί απαιτούν δραστικότερες λύσεις. Ένας κιθαρίστας απ’ το Μάντσεστερ, ο Johnny Marr, συναντάει τον πρόεδρο του βρετανικού φαν κλαμπ των New York Dolls, έναν περίεργο άνθρωπο που συστήνεται με το επώνυμό του (Morrissey) και κυκλοφορεί με ακουστικό βαρηκοΐας στο αυτί -χωρίς να έχει πρόβλημα ακοής. Φτιάχνουν, χωρίς την προσθήκη κανενός synthesizer, τους Smiths, το πιο επιδραστικό μη-ηλεκτρονικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 και αλλάζουν το πρόσωπο της εναλλακτικής μουσικής, όπως το ξέραμε μέχρι τότε. ΑΟR (Adult Oriented Rock) Αυτό το ροκ, στο οποίο, σε μια ύστερη φάση της καριέρας τους, εντάχθηκαν τόσο οι U2 όσο και οι R.E.M., ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στις αχανείς αμερικανικές αρένες των 70 και περισσότερων χιλιάδων θεατών. Οι αρχές της δεκαετίας φέρνουν στο προσκήνιο μπάντες όπως οι Βoston, οι Styx, οι Foreigner, οι Journey, οι Toto, οι Aerosmith, oι Heart, οι Kansas, οι REO Speedwagon, οι Van Halen και οι Chicago, οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία ως τρανότερα δείγματα του ήχου που ονομάστηκε ΑΟR (Adult Oriented Rock), Soot ή FM rock. METAL Το Heavy metal έγινε ευρέως γνωστό τη δεκαετία του '80, οπότε αναπτύχθηκαν πολλά από τα γνωστά υποείδη του. Εναλλαγές πιο ακραίες περιορίστηκαν τότε στην Underground μουσική σκηνή, άλλες πάλι όπως το Glam Metal και το Thrash Metal γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αργότερα και έως τις μέρες μας, αρκετά υποείδη διεύρυναν τα μουσικά όρια του είδους.

57 Πoπ Η δεκαετία του ’80 είναι η δεκαετία των πρώτων βιντεοκλίπ, του μουσικού καναλιού MTV που μεταδίδει μουσικά βίντεο σε 24ωρη βάση και των ποπ ειδώλων που αναδείχτηκαν εξαιτίας αυτού: η Madonna, ο George Michael, ο Michael και η αδελφή του, η Janet Jackson, η Whitney Houston, ο Lionel Richie και ο Prince είναι οι άνθρωποι που, περισσότερο από πολιτικούς, διαμόρφωναν νεανικές συνειδήσεις και είχαν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Κάποιοι απ’ αυτούς, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, τα κατάφεραν καλά, μένοντας στην επικαιρότητα για 25 χρόνια, όπως η Madonna. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Prince, φεύγουν κι επανέρχονται, στηριζόμενοι στις δάφνες του ένδοξου παρελθόντος τους, ενώ κάποιοι συνάδελφοι τους, έκαναν το μεγάλο μπαμ και μετά διαλύθηκαν με ισχυρότερη απόδειξη την καριέρα του «Βασιλιά της Ποπ», του Michael Jackson. Eurodisco Στην δεκαετία του '80, η Eurodisco - κυρίως στην space disco εκδοχή της - εξελίχθηκε σε αυτό που γενικότερα ονομάστηκε τότε στην Ελλάδα ως "Italo disco". Η Italo Disco είναι μία πολύ ευρεία μουσική έννοια, που περιλαμβάνει πολλά είδη 80ς χορευτικής μουσικής από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά. Η Italo-Disco ήταν η πρώτη μορφή της Eurodisco κατά την δεκαετία του 1980 και πιθανώς και για αυτό, ότι ακολούθησε στην Ευρώπη συνέχισε να ονομάζεται από τους Ευρωπαίους ως "Italo Disco". Balearic Beat Σε ένα μικρό νησάκι στο σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας, την Ιμπίθα, μερικοί διορατικοί ιδιοκτήτες νυχτερινών κλαμπ καλούν διάσημους dj στο νησί κι έτσι γεννιέται το «Balearic Beat» ή «Balearic House», το οποίο, το καλοκαίρι του 1987, έκανε ονόματα πρώτου μεγέθους τον Trevor Fung, τον Paul Oakenfold και τον Danny Rampling και τους μετέτρεψε από σχετικά άγνωστους dj σε ιδιοκτήτες δισκογραφικών εταιριών Detroit Techno Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους τρεις σπουδαίους dj απ’ το Ντιτρόιτ, οι οποίοι στα μέσα της δεκαετίας δημιούργησαν την σκηνή του «Detroit Techno», πάνω στην οποία στηρίχτηκαν σχεδόν όλα τα μεταγενέστερα είδη χορευτικής μουσικής. Αν δεν ήταν ο Kevin Saunderson, ο Derrick Mav και ο Juan Atkins, η dance μουσική θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική και σαφώς πιο βαρετή. Ονομάστηκαν «Τρίο της Μπελβίλ»,

58 Ροκ Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η μουσική ροκ (rock) στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ New Order - True Faith Ένα από τα πιο πετυχημένα βρετανικά γκρουπ των 80's. Υπάρχουν μέχρι σήμερα με πολλά διαλείμματα. Από το άλμπουμ Brotherhood-1986 Michael Jackson - Beat It. Το θρυλικό Thriller - 1982 Rick Astley - Never Gonna Give You Up Από το άλμπουμ Whenever You Need Somebody - 1987. The Bangles - Hazy Shade Of Winter Από το άλμπουμ Less Than Zero - 1987 Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun Τα κορίτσια ξενυχτάνε english version. Από το άλμπουμ She's So Unusual - 1983 France Gall - Ella Elle L'a Η Γαλλίδα France Gall έκανε αρκετά μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με αυτό το τραγούδι. Γραμμένο για τη Ella Fitzgerald. Από το άλμπουμ Babacar - 1987 Κώστας Χαριτοδιπλομένος -Lost In The Night Αφροδίτη Μάνου -Amore Mio Αλέξια - Άσπρο Μαύρο Αλέξια - Τα κορίτσια Ξενυχτάνε

59 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90 Τα 90ς ήταν και θα παραμείνουν για πολλούς η δεκαετία που σημάδεψε τη ζωή τους, καθόρισε την μετέπειτα πορεία τους και οι επιρροές της βρίσκουν αντίκρισμα μέχρι και τώρα. Μουσικά, ήταν δέκα χρόνια που, μετά την υπερβολή των 80s, άλλαξαν τα πράγματα, με καινούργια συγκροτήματα, νέα μουσικά είδη, νέα είδωλα και άφησαν μια γλυκιά γεύση και έντονες αναμνήσεις, στις οποίες κάθε μουσικόφιλος άνω των 25, συχνά πυκνά ανατρέχει. Cool Britannia Οι Spice Girls εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας της δεκαετίας του '90, ήταν και μέλος ενός ολόκληρου κινήματος που ξεκίνησε από την πολιτική και εξαπλώθηκε στην τέχνη, κάνοντας τη Γηραιά Αλβιώνα τον πιο… hot προορισμό. Boy/Girl Bands The Backstreet Boys, Take That, N' Sync, New Kids On The Block, Spice Girls, All Saints και όλοι οι υπόλοιποι. Τα συγκροτήματα αυτά, που τις περισσότερες φορές ήταν κατασκευασμένα από δισκογραφικές εταιρείες ή ισχυρά managements, μπορεί να μην έγιναν γνωστά για τις φωνητικές ικανότητες των συμμετεχόντων σε αυτά, αλλά στόλισαν όλα τα εφηβικά δωμάτια και δημιούργησαν τεράστια fan clubs. Grunge Η σκηνή του Seattle, έφτιαξε ένα νέο ήχο που εντάχθηκε στο alternative rock. Ο Kurt Cobain έγινε η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς και ο θάνατος του ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά γεγονότα των τελευταίων ετών. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο στη ροκ αν δεν υπήρχε αυτό το κίνημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έσβησε όσο γρήγορα αναδείχθηκε.

60 MTV Το MTV (Music Television) είναι ένα αμερικανικό δίκτυο της καλωδιακής τηλεόρασης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Εγκαινίασε την λειτουργία του το 1981 παίζοντας μουσικά βίντεο (βιντεοκλίπ). MADONNA Η Μαντόνα,(16 Αυγούστου 1958) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός, χορεύτρια, ηθοποιός, σκηνοθέτρια, συγγραφέας και επιχειρηματίας. Κατά την διάρκεια της καριέρας της έχει κυκλοφορήσει πληθώρα επιτυχημένων δίσκων. MICHAEL JACKSON Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον (Michael Joseph Jackson, 29 Αυγούστου 1958 - 25 Ιουνίου 2009) ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, χορογράφος, συνθέτης και παραγωγός. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. GEORGE MICHAEL Ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου (25 Ιουνίου 1963), γνωστός περισσότερο ως Τζορτζ Μάικλ (George Michael), είναι Βρετανός ποστ-ντίσκο ντας-ποπ τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός παραγωγός.

61 HEAVY METAL Η δεκαετία του ’90 έχει χαρακτηριστεί ως μια περίοδος κρίσης για το heavy metal. Η ανάπτυξη του grunge των Nirvana, των Pearl Jam και των Alice in Chains παραμέρισε τα metal συγκροτήματα από το προσκήνιο. Όμως αυτό δεν εμπόδισε νέες και παλιές μπάντες να ξεχωρίσουν. Βρετανικό ροκ: Μέσα δεκαετίας 1950 - αρχές δεκαετίας 1960 Στο Ηνωμένο Βασίλειο το δημοφιλές κίνημα που είναι γνωστό ως "παραδοσιακή" τζαζ, έφερε πολλούς Αμερικάνους καλλιτέχνες της μπλουζ και τζαζ στη Βρετανία, οι οποίοι μετέδωσαν τους ροκ εντ ρολ και ροκαμπίλι ρυθμούς εκεί. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Από την ελληνική μουσική την δεκαετία του 90 δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 10 παρακάτω τραγούδια: 1.Βασίλης Καρράς-Τηλεφώνησέ μου 2. Άννα Βίσση-Τραύμα 3.Δημήτρης Κόκκοτας-Ανεμώνα 4.Καίτη Γαρμπή- Περασμένα ξεχασμένα 5.Νατάσα Θεοδωρίδου-Μη γυρίσεις ξανά 6.Σάκης Ρουβάς- Μην αντιστέκεσαι 7.Στέφανος Κορκολής- Το σημάδι του σκορπιού 8. Γιώργος Λεμπέσης-Εξάρτηση 9.Στέλλα Γεωργιάδου-Τώρα μου μιλάει 10.Μαντώ-Στοιχηματίζω

62 ΜΟΥΣΙΚΗ 2000-2015 AMY WINEHOUSE Η Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ ( 14 Σεπτεμβρίου 1983 - 23 Ιουλίου 2011) Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 σε οικογένεια Εβραίων, με ρωσική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της, η οποία άσκησε επιρροή στο ενδιαφέρον της για τη τζαζ. Ήταν Βρετανίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια, γνωστή για τα δυναμικά της contralto φωνητικά και την εκλεκτική μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ και Rhythm n Blues μουσικής σκηνής. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Frank, απέσπασε θετικές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάθηκε για βραβείο Mercury. To επόμενο άλμπουμ της back to black, που κυκλοφόρησε το 2006, προτάθηκε για έξι υποψηφιότητες των Βραβείων Γκράμι κέρδισε πέντε βραβεία, κατακτώντας το ρεκόρ για τις περισσότερες νίκες από γυναίκα καλλιτέχνιδα σε μία βραδιά, και κάνοντας έτσι την Γουάινχαουζ την πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα η οποία κέρδισε πέντε βραβεία Γκράμι, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων της κατηγορίας ''Μπιγκ Φορ'' (Big Four, μουσικός όρος για τα τέσσερα πιο σημαντικά βραβεία Γκράμι: βραβείο για τον ''Δίσκο Της Χρονιάς'', βραβείο για την ''Ερμηνεία Της Χρονιάς'', βραβείο για τον ''Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη'' και βραβείο για το ''Τραγούδι Της Χρονιάς''). Στις 14 Φεβρουαρίου 2007, κέρδισε ένα βραβείο Brit, αυτό της Καλύτερης Βρετανίδας Γυναίκας Καλλιτέχνιδας, ενώ είχε προταθεί επίσης για το βραβείο Καλύτερου Βρετανικού Άλμπουμ. Έχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Ιvor Novello, μία φορά το 2004 για το ''Καλύτερο Εναλλακτικό Τραγούδι'' (σε μουσική και στίχους) για το τραγούδι Stronger Than Me, μία φορά το 2007 για το ''Καλύτερο Εναλλακτικό Τραγούδι'' για το τραγούδι Rehab, και μία φορά το 2008 για το ''Καλύτερο Τραγούδι'' (σε στίχους και μουσική) για το τραγούδι Love Is A Losing Game, μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων. Το άλμπουμ είναι το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις άλμπουμ της δεκαετίας 2000-2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γουάινχαουζ έχει αναγνωριστεί ως επιρροή για την ανάπτυξη της καριέρας πολλών γυναικών καλλιτεχνών της σόουλ μουσικής, καθώς και για την ανανέωση της Βρετανικής μουσικής. Η Γουάινχαουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο. Αιτία του θανάτου σύμφωνα με τους ιατροδικαστές ήταν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης. Το 2011, το άλμπουμ της Back To Black έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

63 COLDPLAY Οι Coldplay είναι βρετανικό συγκρότημα της εναλλακτικής ροκ μουσικής που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1996. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Κρις Μάρτιν (Chris Martin, πρώτη φωνή, πλήκτρα, κιθάρα), Τζόνι Μπάκλαντ (Jonny Buckland πρώτη κιθάρα), Γκάι Μπέριμαν (Guy Berryman, μπάσσο) και Γουίλ Τσάμπιον (Will Champion, ντράμς, φωνητικά και άλλα μουσικά όργανα). Oι Coldplay έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του single τους Yellow. Ακολούθησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Parachutes (2000), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Mercury. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ τους, A Rush of Blood to the Head (2002), το οποίο κέρδισε πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών και το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία του μουσικού περιοδικού ΝΜΕ. Το 2005 κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο X&Y, το οποίο είχε την ίδια θετική αντιμετώπιση από τον κόσμο.Το τέταρτό τους άλμπουμ Viva la Vida or Death and All His Friends που κυκλοφόρησε το 2008, με παραγωγό τον Μπράιαν Ίνο πήρε εξαιρετικές κριτικές και ήταν υποψήφιο για πολλά Βραβεία Γκράμι, τρια εκ των οποίων, τελικά, κέρδισε. Οι "Coldplay" πούλησαν πάνω από 50.000.000 άλμπουμ. Οι Coldplay στα πρώτα τους βήματα, δέχτηκαν πολλές κριτικές οι οποίες σύγκριναν την μουσική τους με εκείνη των Radiohead, Jeff Buckley, U2 και Travis. Επίσης επηρεάστηκαν έντονα από άλλους μουσικούς. Οι Coldplay υπήρξαν ενεργοί υποστηρικτές διαφόρων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, όπως η καμπάνια "Oxfam's Make Trade Fair" και η Διεθνής Αμνηστία. Οι Coldplay, επίσης, συμμετείχαν σε διάφορα φιλανθρωπικά προγράμματα όπως είναι οι "Band Aid 20", "Live 8", "Sound Relief" και "Teenage Cancer Trust".

64 ADELE Η Αντέλ Λώρι Μπλου Άντκινς (γεν. 5 Μαΐου 1988), γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Adele, είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και συνθέτης. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Την Αντέλ είχε προσεγγίσει η σημερινή δισκογραφική της εταιρεία όταν φίλοι της είχαν ανεβάσει υλικό της στον ιστότοπο Myspace Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο 19 έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο στη Βρετανία. Το δεύτερο της άλμπουμ 21, που κυκλοφόρησε το 2011, έγινε 14 φορές πλατινένιο στη Βρετανία και έσπασε το ρεκόρ παραμονής στην πρώτη θέση των αμερικάνικων τσαρτς, σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες, την τελευταία εικοσαετία. Είναι η μοναδική καλλιτέχνης που κατέχει πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια μέσα σε ένα μόνο χρόνο, στη Βρετανία, ενώ έγινε η πρώτη εν ζωή καλλιτέχνης που έσπασε το ρεκόρ των Μπητλς, από το 1964, έχοντας ταυτόχρονα πρωτιά σε άλμπουμ (21) και τις δύο πρώτες θέσεις στα σινγκλ (Rollingin the Deep και Someone Like You). Το 21 έχει την μεγαλύτερη παραμονή στην ιστορία των βρετανικών charts από δίσκο γυναίκας καλλιτέχνη. Οι πωλήσεις του 21 μέχρι το τέλος του 2011, τo έκαναν το μεγαλύτερο σε πωλήσεις Άλμπουμ του 21ου αιώνα στη Βρετανία. Με την κυκλοφορία του Set fire to the rain έγινε η πρώτη ερμηνεύτρια που κατάφερε να έχει τρεις συνεχόμενες πρωτιές στα Αμερικάνικα τσαρτς. Με μόλις δύο δίσκους στο ενεργητικό της, η Αντέλ έχει κερδίσει εννέα συνολικά βραβεία Γκράμμυ. Τα τραγούδια της είναι γραμμένα από την ίδια και, όπως, έχει δηλώσει, συνήθως, προέρχονται από ερωτικές απογοητεύσεις. Το τραγούδι Someone Like You, γραμμένο για μια χαμένη της αγάπη, βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κέρδισε Γκράμμυ καλύτερης σόλο ερμηνείας. Η μεγαλύτερη της επιτυχία επί αμερικάνικου εδάφους θεωρείται το Rolling in the deep, το οποίο ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις single στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 2011, παραμένοντας στη κορυφή του Billboard για επτά εβδομάδες. Μια από τις καλύτερες επιτυχίες της ήταν το Hello (2015) όπου έσπασε τα ρεκόρ έχοντας πιάσει πάνω από 1.000.000 views στο youtube. Στο τέλος του 2011 η Αντέλ αντιμετώπισε προβλήματα αιμορραγίας στις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η περιοδεία της. Έχοντας κάνει χειρουργική επέμβαση, το Φεβρουάριο του 2012, επέστρεψε στα μουσικά δρώμενα

65 ARCTIC MONKEYS Οι Arctic Monkeys είναι ένα Βρετανικό ροκ συγκρότημα από το Σέφιλντ της Αγγλίας. Αποτελούνται από τους: Άλεξ Τέρνερ (φωνητικά, κιθάρα), Τζέιμι Κουκ (κιθάρα), Νικ Ο' Μάλλεϊ (Ηλεκτρικό μπάσο) και Ματ Χέλντερς (Ντραμς). Ο πρώτος τους δίσκος Whatever People Say I Am, That' s What I' m Not, είναι ο γρηγορότερος σε πωλήσεις πρώτος δίσκος στη Μεγάλη Βρετανία, ξεπερνώντας τον δίσκο των Oasis Definitely Maybe. Οι Arctic Monkeysήταν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα από το Διαδίκτυο. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2002 και πήρε το όνομά του από το συγκρότημα που είχε ο θείος του Τζέιμι Κουκ τη δεκαετία του '70.Αν και ο Άλεξ Τέρνερ είναι σήμερα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής ήταν αρχικά ο Γκλιν Τζόουνς που αποχώρησε γρήγορα από το συγκρότημα. Τα πρώτα τους κομμάτια κυκλοφόρησαν μέσω του Internet, ενώ είχαν δικό τους section στο site myspace.com, το οποίο φιλοξενεί μπάντες και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο. Το πρώτο EP των Arctic Monkeys ήταν το "Five Minutes with the Arctic Monkeys" και κυκλοφόρησε το Μάιο του 2005, ενώ συμπεριελάμβανε τα "Fake Tales of San Fransisco" και "From The Ritz to the Rubble. Η πρώτη τους συναυλία έγινε στο The Grapes στο Sheffield, ενώ το πρώτο τους live στο Λονδίνο το έδωσαν τον Φεβρουάριο του 2005, στο γνωστό indie club "Flook", όπου τα 200 διαθέσιμα εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε το ταμείο του club. Το πρώτο τους single, αφότου υπέγραψαν στην Domino, ήταν το "I Bet You Look Good On the Dancefloor", που κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου του 2005 και βρέθηκε αμέσως στην κορυφή του Βρετανικού Singles Chart, με πωλήσεις 38.962 αντιτύπων. Τον Νοέμβριο του 2005, το συγκρότημα ψηφίστηκε ώς το «Καλύτερο Νέο Συγκρότημα» στα Βραβείο Muso 2005, στο Λονδίνο, ενώ ο Turner ανακυρήχθηκε ως ο πιο cool άνθρωπος στον πλανήτη από το ΝΜΕ. Στις 23 Ιανουαρίου 2006, το συγκρότημα βγάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Whatever People Say I Am, That' s What I' m Not, ο οποίος είναι ο ταχύτερος σε πωλήσεις δίσκος, πουλώντας 363.735 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Αργότερα, στις 23 Απριλίου 2007 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο Favourite Worst Nightmare, ο οποίος ήταν επίσης πολύ επιτυχημένος, κερδίζοντας 2 βραβεία στα Brit Awards. Το 2009, οι Arctic Monkeys κυκλοφόρησαν τον δίσκο Humbug, ο οποίος ήταν επίσης πολύ επιτυχημένος. Tο 2011, κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος τους με τίτλο Suck It and See και στις 6 Σεπτεμβρίου του 2013 κυκλοφόρησε ο πέμπτος δίσκος τους AM. Σύμφωνα με τον Alex Turner ο τελευταίος δίσκος τους έχει περισσότερες hip-hop επιρροές και ανέφερε ως καλλιτέχνες που τον επηρέασαν τους Outkast, την Aaliyah, αλλά και τους Black Sabbath.

66 LINKIN PARK Οι Linkin Park είναι ένα ροκ συγκρότημα από την Καλιφόρνια. Είναι το δεύτερο εμπορικότερο συγκρότημα nu metal σε πωλήσεις (18 εκατομμύρια στην Αμερική) με πρώτο τους Kid Rock (με 22 εκατομύρια πωλήσεις). Από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 74.000.000 δίσκους. Στις 25 Ιουνίου 2008 και και 21 Ιουλίου 2009 έδωσαν συναυλίες στο Terra Vibe Park. Οι Linkin Park έχουν κυκλοφορήσει διάφορα βιντεοκλίπ από τους δίσκους Hybrid Theory, Built From Scratch των 'The X-Ecutioners', Reanimation, Meteora, Live In Texas, Collision Course, A Thousand Suns. Επίσης τα "New Divide" (2009) (το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Transformers: Revenge Of The Fallen) και "Not Alone" (2009) (το οποίο δημιουργήθηκε για το άλμπουμ "Download to Donate", με φιλανθρωπικό σκοπό, μετά την καταστροφή της Αϊτής).

67 GINOS FILM Αλτσιτζίογλου Γιώργος: ιστορία κινηματογράφου Αθανασόπουλος Γιώργος: δημιουργία ταινίας Γκίνης Αλέξανδρος: κινούμενα σχέδια ΖεΪμπεκέλης Θάνος: anime Γούπιος Δημήτρης: ελληνικός κινηματογράφος

68 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

69 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά (από Κινηματογράφος -> cinématographe -> Cinema) αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος Η πρώτη κινούμενη εικόνα ήταν αυτή του καλπασμού ενός αλόγου, από τον Eadweard Muybridge το 1878. To Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (Academy Award for Best Actor) είναι ένα από τα βραβεία Όσκαρ που απονέμονται ετησίως από τηνΑμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Το βραβείο απονέμεται προς αναγνώριση της εξαιρετικής ερμηνείας ενός ηθοποιού στο χώρο του κινηματογράφου. Η Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου 1927 στην Καλιφόρνια, και είναι μια επαγγελματική τιμητική οργάνωση που αφιερώνεται στην πρόοδο των τεχνών και των επιστημών των κινηματογραφικών ταινιών. Η Ακαδημία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ετήσια Βραβεία Όσκαρ. Η Ακαδημία αποτελείται από πάνω από 6.000 επαγγελματίες ταινιών. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μελών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέλη μπορούν να γίνουν και παραγωγοί ταινιών από όλο τον κόσμο. Από το 2004 περιλαμβάνει παραγωγούς από 36 χώρες. Πρόεδρος της Ακαδημίας σήμερα είναι ο Sid Ganis

70 Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου Τομ ΜακΚάρθι & Τος Σίνγκερ για το «Spotlight» Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου Ανταμ ΜακΚέι & Τσαρλς Ράντολφ για το «The Big Short» («Το Μεγάλο Σορτάρισμα») Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl» Όσκαρ Eνδυματολογίας (κοστουμιών) Τζένι Μπίβαν για το «Mad Max: Fury Road» Όσκαρ Καλλιτεχνικής διεύθυνσης Κόλιν Γκίμπσον και Λίσα Τόμπσον για το «Mad Max: Fury Road» Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων «Mad Max: Fury Road» Όσκαρ Φωτογραφίας Εμάνουελ Λουμπέσκι για το «The Revenant» Όσκαρ Μοντάζ Mάργκαρετ Σίξελ για το «Mad Max: Fury Road» Όσκαρ Ηχητικού μοντάζ «Mad Maxx: Fury Road» Όσκαρ Hχητικού μιξάζ «Mad Max: Fury Road» Όσκαρ Οπτικών εφέ «Ex Machina» Όσκαρ Μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Bear Story» (Historia De Un Oso) Όσκαρ Ταινίας animation «Inside Out» Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»

71 Η έξοδος εργατών από το εργοστάσιό τους. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που δημιούργησαν σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1895, οι γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ Ο λόγος για το λίγων λεπτών φιλμ με τίτλο « Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους. 16 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο να δημιουργούν αίσθημα κίνησης Ο «κινηματογράφος» τους ήταν μία φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Οι αδελφοί Λιμιέρ χρησιμοποίησαν φιλμ από celluloid με οδοντωτές τρύπες στο πλάι. Ένα δόντι της μηχανής ξετύλιγε το φιλμ, πηδώντας από τρύπα σε τρύπα. Κουρδιζόταν με μανιβέλα και μπορούσε να παίρνει ή να προβάλλει 16 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, αρκετές για να δημιουργήσει το αίσθημα της κίνησης. Η ταινία «Le Voyage Dans Le Lune» (Ταξίδι στη Σελήνη), είναι η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, και είναι αυτή που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ολόκληρης βιομηχανίας στο χώρο του θεάματος. Εκτός από αυτό όμως, η ταινία αυτή κατέχει και άλλη μια πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη η οποία έπεσε θύμα «πειρατείας». Η πρεμιέρα της ταινίας, έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 1902 στο Παρίσι. Η διάρκεια της είναι από 8 έως 14 λεπτά ανάλογα με το πόσα καρέ ανά δευτερόλεπτο προβάλλονταν και πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο Μελιές. Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός πρωτοποριακών τεχνικών κινουμένων σχεδίων, ειδικών εφέ και δημιουργικού μοντάζ.

72 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο κινηματογράφος ξεκινά κάπου στα 1877 σαν ένα στοίχημα είκοσι πέντε χιλιάδων δολαρίων. Ο Edward Muybridge λοιπόν στοιχημάτισε ότι ένα άλογο που καλπάζει, σε κάποιο χρονικό σημείο, έχει σηκωμένα και τα τέσσερα πόδια του. Για να επαληθεύσει τον ισχυρισμό του προσέλαβε έναν φωτογράφο και τοποθέτησε είκοσι τέσσερις φωτογραφικές κάμερες κατά µμήκος µμιας διαδρομής για να φωτογραφίσει ένα άλογο καθώς περνούσε µμπροστά από κάθε µία κάμερα. Όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες επαληθεύτηκε ο ισχυρισμός του και κέρδισε το στοίχημα. Παρατήρησαν όμως ότι µία γρήγορη εναλλαγή των φωτογραφιών δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της κίνησης. Η πρώτη κινηματογραφική ταινία είχε γεννηθεί!

73 Τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να ολοκληρώσει µία κινηματογραφική ταινία παραμένουν ίδια και είναι: Προ παραγωγή (Preproduction) 1. σεναριο: αποτελεί την αφετηρία για την δημιουργία ταινίας 2. Κερματισμός σεναρίου: χωρισμός σεναρίου 3. προυπολογισμός 4. χρονοδιάγραμμα 5. μοίρασμα ρόλων 6. σκηνογραφία 7. μακιγιάζ Παραγωγή (Production) 1. σκηνοθεσία: η απόδοση του κειμένου όπως το βλέπει ο σκηνοθέτης 2. είδη πλάνων: ανάλογα με το εύρος του κάδρου, την γωνία της κάμερας, την κίνηση της κάμερας 3. φωτισμός: απαραίτητος για την έκθεση του φιλμ 4. ήχος στην διάρκεια παραγωγής 5. ψηφιακες τεχνολογίες στην φάση παραγωγής

74 Μετά παραγωγή (Postproduction) 1. Επεξεργασία 2. Κοπή του αρνητικού: το σωστό timing στις σκηνές 3. Παραγωγή οπτικών εφέ: κυρίως στις σκηνές δράσεις 4. Δημιουργία των τίτλων : στην αρχή και στο τέλος της ταινίας 5. Σύνθεση του μουσικού θέματος : ανά σκηνή 6. Ψηφιακές τεχνολογίες στην φάση της μεταπαραγωγής

75 Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με μικρό αριθμό ταινιών μέχρι το 1940 (35 κατά προσέγγιση). Η άνθηση του άρχισε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 4-7 ταινίες το χρόνο μέχρι το 1950 και σταδιακά η παράγωγη αυξήθηκε μέχρι τις 60 ταινίες το 1960. Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου ήταν από το 1960 μέχρι το 1973 φτάνοντας μέχρι τις 97 ταινίες το χρόνο(με μέσο ορό 80 ταινίες το χρόνο). Από το 1974 μέχρι σήμερα η παράγωγη κυμαίνεται σε πολύ μικρότερο επίπεδο από 10 ταινίες μέχρι 40 ταινίες το χρόνο.

76 ΕΙΔΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Υπάρχουν 4 βασικά είδη ελληνικού κινηματογράφου όπως Κωμωδία-Φαρσοκωμωδία, Μιούζικαλ ή Μουσική Κομεντί, Δράματα-Κοινωνικά, Πολεμικές-Ιστορικές περιπέτειες

77 Κωμωδία- Φαρσοκωμωδία: έργο που έχει σαν στόχο την διασκέδαση του θεατή και πρόκληση του γέλιου μέσω κάποιου χιουμοριστικού θέματος, χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και συνήθως χοντρά αστεία. Αντιπροσωπευτικές ταινίες: «Ο Ηλίας του 16ου»(1958), «Τα κίτρινα γάντια»(1960), «Της κακομοίρας» (1963, «Η χαρτοπαίκτρα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965).

78 Μιούζικαλ ή μουσική κομεντί : με την εισαγωγή της έγχρωμης εικόνας, έχουμε τα πρώτα ελληνικά μιούζικαλ. Πρόκειται για ένα είδος στην πλοκή του οποίου ενσωματώνονται μουσικοχορευτικά κομμάτια. Αυτό έδωσε την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στις ταινίες διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές και να αναπτυχθεί η λαϊκή μουσική της εποχής. Αντιπροσωπευτικές ταινίες: «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Το πιο λαμπρό αστέρι»(1967), «Χτυποκάρδια στα θρανία»(1963), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Γοργόνες και Μάγκες» (1968).

79 Δράματα-Κοινωνικά: ταινίες που ασχολούνται με την ενημέρωση και την παρουσίαση ενός κοινωνικού θέματος. Αντιπροσωπευτικές ταινίες: «Μανταλένα»(1960), «Τα κόκκινα φανάρια»(1963).

80 Πολεμικές-Ιστορικές περιπέτειες: ταινίες δράσης με φόντο τον πόλεμο. Αντιπροσωπευτικές ταινίες: «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965).

81 Ο Βασίλης Αυλωνίτης 1904-1970 πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Λατέρνα Φτώχεια Και Φιλότιμο (1950)».

82 Τζένη Καρέζη 1933-1992 πρώτη της μεγάλη επιτυχία «Η Ωραία Ελένη (1954)». Ρένα Βλαχοπούλου 1923-2004 πρώτη της μεγάλη επιτυχία το μιούζικαλ «Μερικοί Το Προτιμούν Κρύο (1962)».

83 Ντίνος Ηλιόπουλος 1913-2001 πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (1956). Δημήτρης Χορν 1921-1998 πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Κυριακάτικο Ξύπνημα (1954)».

84 Ορέστης Μακρής 1899-1975 πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Ο Μεθύστακας» (1950).

85 Αρχές της δεκαετίας του '80 και η Ελλάδα βαριέται. Μέχρι τη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι ένα παράξενο μαύρο κουτί. Το λένε βίντεο και θεωρείται μεγάλη υπόθεση να κατέχεις ένα. Οι μαμάδες σιδερώνουν τα πετσετάκια για να το βάλουν στην καλύτερη θέση στο σαλόνι. Οι μπαμπάδες και τα παιδιά τρέχουν να γραφτούν μέλη στις βιντεολέσχες. Αυτό που θα ακολουθούσε ήταν έξω από κάθε φαντασία και πέρα από κάθε περιγραφή.

86 Τότε προέκυψε η ανάγκη για διασκέδαση που να μιλά τη γλώσσα του λαού. Οι πρώτοι που έσπευσαν να την καλύψουν ήταν τα ιερά τέρατα της παλαιάς κινηματογραφικής δόξας που βρισκόταν στο σπίτι τους νοσταλγώντας τις παλιές καλές μέρες. Όταν προβλήθηκε στις αίθουσες το «Βασικά καλησπέρα σας», με ήρωα έναν ραδιοπειρατή με διχτυωτή μπλούζα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη συνέχεια. Ήταν όμως συνταρακτική. Οι πρώτες ταινίες κοινωνικού προβληματισμού, με target group στους νέους, είχαν γεννηθεί. Ενδεικτικά αξίζει κανείς να αναφέρει «Τα Τσακάλια», γύρω από τη μάστιγα των ναρκωτικών, το «Θύρα 7», σχόλιο πάνω στο δαιδαλώδες πρόβλημα του Χουλιγκανισμού, τις «Φυλακές Ανηλίκων» για τη νεανική παραβατικότητα, αλλά και ταινίες όπως το «Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα», γιατί και η κωμωδία είναι απαραίτητη.

87 ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ηρωές τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα, με αστεία μορφή. Μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το 1907. Οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη. Το 1937 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά νάνους. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Φανταστείτε λοιπόν πόσα σκίτσα σχεδιάστηκαν για την ταινία αυτή, διάρκειας 83 λεπτών.

88 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50 ΑΣΤΕΡΙΞΜΑΡΣΟΥΠΙΛΑΜΙ

89 ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙTHE ROADRUNNER

90 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 ΣΚΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ

91 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ

92 ΓΟΥΝΤΙ Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΑΙΝΗΣ

93 ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ

94 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90 Μερικές από αυτές τις σειρές είναι πιο παλιές από την δεκαετία 1990-2000, αλλά πολλοί από εμάς τις θυμόμαστε ως αναπόσπαστο μέρος των 90ς, καθώς έπαιζαν είτε για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση, είτε σε άπειρες επαναλήψεις μέχρι να τα μάθουμε απ’έξω και να μιλάμε πλέον άπταιστα Αγγλικά.

95 ΓΑΤΟΣΚΥΛΟΜΠΑΤΜΑΝ

96 ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΚΑΡΑΚΗΣΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΡΑΤΩΝ

97 ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2000 ΦΙΝΕΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΜΠROCKET POWER

98 Η ΛΕΓΕΩΝΑ ΤΩΝ ΗΠΕΡΗΡΩΩΝΔΥΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

99 ΚΑΡΤΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΛΕΤΑΜΠΙΣMICKEY MOUSE CLUBHOUSE

100 ΚΑΡΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ THE SIMPSONSFAMILY GUY

101 ANIME Ο όρος anime (άνιμε) χρησιμοποιείται από τον δυτικό κόσμο για να χαρακτηρίσει τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Στα Ιαπωνικά γράφεται με τους τρεις χαρακτήρες κατακάνα: "α", "νι", "με" ( アニメ) και προφέρεται όπως διαβάζεται, αν και συνήθως σε διάφορες χώρες το προφέρουν ανάλογα με τους κανόνες ή τις συνήθειες προφοράς τους. Η λέξη αποτελεί συντόμευση της αγγλικής λέξης animation, η οποία στα Ιαπωνικά προφέρεται άνιμεσον ( アニメーション ) με παχύ "σ". Όπως και οι περισσότερες αγγλικές λέξεις που έχουν προστεθεί στην Ιαπωνική γλώσσα, έτσι και το animation συχνά "κόβεται" στην πιο σύντομη μορφή anime. Στην Ιαπωνία ως anime / animation χαρακτηρίζονται όλα τα κινούμενα σχέδια ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής τους, αντίθετα εκτός Ιαπωνίας έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζονται ως anime μόνο τα Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Τα άνιμε έχουν αρκετές διαφορές και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως αντίθετα με αυτό που πιστεύεται στην δύση, πως τα κινούμενα σχέδια είναι κάτι μόνο για παιδιά, στα άνιμε αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν φυσικά άνιμε για παιδιά αλλά δεν περιορίζεται το είδος μόνο σε αυτό. Υπάρχουν άνιμε με πολύ πλούσια θεματολογία για όλες τις ηλικίες και ομάδες ανθρώπων. Άνιμε για αγόρια " 少年 " (shounen) (σ'όνεν), άνιμε για κορίτσια " 少 女 " (shoujo) (σ'ότζο), για μικρές ηλικίες ως και αποκλειστικά για ενήλικους " 成年 " (seinen) (σέινεν)....

102 Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματα των άνιμε, είναι το ύφος που χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό τους και ορισμένες τεχνικές. Οι χαρακτήρες στα άνιμε έχουν συνήθως αρκετά μεγάλα μάτια. Κάτι που βοηθάει πάρα πολύ στην έκφραση των συναισθημάτων. Με τα μάτια απεικονίζει ο σχεδιαστής των άνιμε την λύπη, χαρά, φόβο, οργή και οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα των ηρώων του. Επίσης συνήθως δίνεται αρκετή σημασία στην λεπτομέρεια, έτσι ώστε τα σχέδια να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά και όχι σουρεαλιστικά όπως συμβαίνει συνήθως στην δύση. Οι εκφράσεις ακόμα των ηρώων δεν είναι φυσιολογικές, αφού το πρόσωπο και άλλα χαρακτηριστικά του μεγεθύνονται ανάλογα με την περίσταση. Έτσι δεν θα είναι περίεργο το στόμα να ανοίγει διάπλατα και να καλύπτει το μισό πρόσωπο σε περιπτώσεις που ο ήρωας χαίρεται. Οι ήρωες στα άνιμε δεν μοιάζουν επίσης τόσο πολύ με αυτούς που μας έχει συνηθίσει η Δύση, ή μάλλον καλύτερα η Αμερική. Δεν είναι ακραίες εκδόσεις των φύλων, με στενά κολλητά ρούχα που διαγράφουν το σώμα. Οι ήρωες είναι απλοί συνηθισμένοι άνθρωποι όπως εμείς. Οι οποίοι εργάζονται, πάνε σχολείο, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ονειρεύονται όπως εμείς. Αυτοί οι συνηθισμένοι άνθρωποι όμως έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Έχουν κάποια κρυφή μαγική δύναμη, ή γνωρίζουν κάποιο μαγικό πλάσμα ή έχουν πρόσβαση σε έναν άλλο κόσμο. Οι κακοί δεν είναι απόλυτοι, και οι καλοί δεν κάνουν μόνο καλό. Οι ήρωες πεθαίνουν, ή εξαφανίζονται και ξεχνιούνται. Αυτά τα λίγα και άλλα πολλά κάνουν τα άνιμε να ξεχωρίζουν.

103

104

105


Κατέβασμα ppt "Εξώφυλλο: Μάριος Βλάσσης Power Point: Αβαρικιώτη Ειρήνη Δόριζα Ελισάβετ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google