Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

2  Διασυρμός οροθετικών γυναικών ως κοµβικό σηµείο στην πορεία διολίσθησης του κοινωνικού κράτους.  Χρήση του φόβου και κατασκευή κινδύνου ως ψηφοθηρικά εργαλεία.  Αυταρχική πολιτική  Αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώµατα  Ποινικοποίηση ασθένειας  Άλλοθι για µείωση δαπανών στην υγεία και την πρόνοια  το κράτος «επιλύει» µε αυταρχισµό το πρόβληµα που επινόησε και ανέδειξε. Δείτε το Video:Ruins - Chronicle of an HIV witch-hunt [HD] https://www.youtube.com/watch?v=LlbL4sQ3_Fo

3  Τον Απρίλιο του 2012, η οικονοµική κρίση είχε µετατραπεί σε κοινωνική και ανθρωπιστική.  Η ύφεση βαθαίνει και το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται  Το Υπουργείο Υγείας προωθεί µία υγειονοµική διάταξη (Γ.Υ. 39α/ΦΕΚ 1002/02/04/2102) για εξετάσεις σε πάσχοντες από λοιµώδη και άλλα νοσήµατα χωρίς τη συναίνεσή τους και µε τη συνδροµή της αστυνοµίας.  Η υγειονοµική διάταξη δεν έχει νοµικό έρεισµα.  Βασίζεται στον αναγκαστικό νόµο 2520 της 27 ης Αυγ./4ης Σεπτ. 1940 (ΦΕΚ Α΄/273).  Ο νόµος επιτρέπει µόνον την επέµβαση των Αρχών σε χώρους συνάθροισης υγειονοµικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα καταστήµατα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία  Δεν προβλέπει περιοριστικά µέτρα σε βάρος µεµονωµένων ατόµων.

4  Οροθετικές συνελήφθησαν και υποχρεώθηκαν σε εξετάσεις.  Διαποµπεύθηκαν µε τη δηµοσιοποίηση των φωτογραφιών και των προσωπικών τους στοιχείων.  Παράβαση ιατρικού απορρήτου και προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η ασθένεια προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση.  Συνδέεται µε στερεότυπα και προκαταλήψεις για τις σεξουαλικές σχέσεις και τον ρόλο των δύο φύλων.  Το HIV/AIDS αντικαθιστά ως «κατάρα» του Θεού τη σύφιλη και τη βλεννόρροια

5  Προωθείται η ξενοφοβία  Οι ειδήσεις μιλούν για ξενόφερτη «υγειονοµική βόµβα».  Ο µεγάλος κίνδυνος συνδέεται µε τον «ξένο» ως «εχθρό».  Οι πολίτες από-προσανατολίζονται από τα µέτρα λιτότητας.  Η πολιτική εξουσία χρησιμοποιεί την καταστολή  Ποινικοποίησης της ασθένειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

6  Αποτελεί την τέλεια ποινή  Δεν απαιτεί τη συγκατάθεση κάποιου κώδικα ή δικαστηρίου.  Τη δηµόσια ατίµωση αναλαµβάνουν ορισµένα ΜΜΕ  Η πολιτική ηγεσία θριαµβολογεί για την αποτροπή του κινδύνου µόλυνσης της δηµόσιας υγείας και την προστασία της ελληνικής οικογένειας.  Οι άνθρωποι στοχοποιούνται και αποκόπτονται από τις πηγές βοήθειας  Διευκολύνεται αντί να περιορίζεται η µετάδοση των λοιµωδών νοσηµάτων  Οι κίνδυνοι για τους ίδιους τους πάσχοντες και τη δηµόσια υγεία µεγαλώνουν.

7 «Το ιατρικό απόρρητο αποτελεί θεµελιώδη αρχή άσκησης της ιατρικής, η έλλειψη εµπιστοσύνης για την τήρηση του απορρήτου µεταξύ ατόµων µε συµπεριφορές υψηλού κινδύνου, µπορεί να αποτελέσει εµπόδιο για την πρόσβασή τους σε διαγνωστικέςυπηρεσίες για τον ιό HIV».

8  Οι περικοπές στους προϋπολογισµούς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας είναι τεράστιες  Μειώσεις του προσωπικού  Αναζήτηση εξιλαστήριων θυµάτων και αποδιοποµπαίων τράγων  Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώµης  Η αστυνοµία υποκαθιστά το ρόλο των υπηρεσιών υγείας  Οι οργανισµοί υγείας παραβιάζουν το απόρρητο και τη δεοντολογία  Κίνδυνος από την απαξίωση των θεσµών

9  «…βάναυση και εξευτελιστική µεταχείριση συνανθρώπων µας που παραβιάζει επιταγές του Συντάγµατος και του Ευρωπαϊκού και ∆ιεθνούς ∆ικαίου…κατάσταση βαρύτατης προσβολής της αρχής του κράτους δικαίου και των θεµελιωδών δικαιωµάτων που εκµηδενίζει την ανθρώπινη αξία, κλονίζει την κοινωνική συνοχή και υποβαθµίζει τον πολιτισµό µας».

10 «Η πρόσφατη δηµοσιοποίηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δηµόσιας υγείας εµφανίζει εσφαλµένα και αποπροσανατολιστικά τη διασφάλιση δηµόσιων αγαθών ως εγχείρηµα που δεν συµβιβάζεται µε την παράλληλη προστασία θεµελιωδών ατοµικών δικαιωµάτων, και πλήττει τον συνταγµατικό και ευρωπαϊκό νοµικό πολιτισµό …και όχι µόνον παραβιάζει δικαιώµατα άρρηκτα συνδεδεµένα µε τον σεβασµό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιότητας του ασθενούς, αλλά αποτελεί επιπλέον αλυσιτελές µέσο για την πρόληψη και την προστασία της δηµόσιας υγείας».

11 «µε γραµµές κοινωνικού διαχωρισµού ανάµεσα στην υγεία και την αρρώστια, το ηθικό και ανήθικο, δεν προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο αλλά γίνονται πιο βαθιά τα ρήγµατα στην κλονισµένη συνοχή της κοινωνίας µας…» και «…όσο συνεχίζεται η υποβάθµιση και η απαξίωση του κοινωνικού κράτους, οι κοινωνικά ευάλωτες οµάδες θα αποτελούν τον αποδιοποµπαίο τράγο µιας κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση, και η καταστολή θα υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική και τη φροντίδα για τη δηµόσια υγεία»

12  Δεν εξασφαλίστηκε η φροντίδα των ασθενών  Δεν προστατεύτηκε η δηµόσια υγεία.  Ασθενείς προφυλακίζονται χωρίς να λάβουν ιατρική φροντίδα,  Απαράδεκτες συνθήκες εγκλεισµού στις φυλακές  Σύνδρομο στέρησης  Έλλειψη αντιρετροϊκής αγωγής  Απέχθεια και φόβος των άλλων λόγω της ασθένειάς.

13  Συνιστά απειλή για τη ζωή και τη σεξουαλικότητα του ατόµου.  Καθορίζει την υγεία και την ταυτότητα του ατόµου και τον τρόπο µε τον οποίο το «αξιολογούν» ηθικά οι γύρω του.  Μπορεί εύκολα να εκληφθεί σαν αποτέλεσµα αλόγιστης και αχαλίνωτης σεξουαλικής ζωής  Ο στιγµατισµός των ατόµων που είναι φορείς µπορεί να είναι έντονος.  Δηµιουργείται µία εικόνα κινδύνου  Καταγράφεται στο συλλογικό ασυνείδητο ως κατάσταση παρέκκλισης και διαστροφής  Θέτει στο περιθώριο και αποκλείει κοινωνικά  Χρησιμοποιείται ως ‘υγειονομική’ και ‘ηθική’ βόμβα  Ρατσιστικές, ξενοφοβικές, σεξιστικές προκαταλήψεις και µία «καταραµένη» ασθένεια

14 «α) η εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογηµένη και να εξειδικεύει τον σκοπό που επιβάλλει στη συγκεκριµένη περίπτωση τη δηµοσιοποίηση των στοιχείων που εξαντλητικά θα αναφέρει, β) να αναφέρεται ο τρόπος της δηµοσιοποίησης και το χρονικό διάστηµα που θα διαρκέσει για να µην καταλείπονται “περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στις Αρχές που θα κληθούν να την εφαρµόσουν’’ και γ) να θεσπιστεί δικαίωµα ασκήσεως από τον κατηγορούµενο, εντός πολύ σύντοµης προθεσµίας, προσφυγής κατά της εισαγγελικής διάταξης, σε ανώτερο ιεραρχικά εισαγγελέα που θα αποφαίνεται σε πολύ σύντοµη επίσης προθεσµία, η άσκηση της οποίας θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσµα».

15 «Επρόκειτο για ένα µεγάλο λάθος εθνικής στρατηγικής, διότι η ποινικοποίηση των ατόµων που νοσούν ή των φορέων του ιού, όπως και αν έχουν κολλήσει τη λοίµωξη, δεν βοηθά σε τίποτε, αλλά µόνο αναχαιτίζει κάθε προσπάθεια επιδηµιολογικής καταγραφής και κάθε δυνατότητα παρέµβασης της πολιτείας».

16  Η πρακτική της «σκούπας» αποφέρει ψήφους.  Η κατασταλτική πολιτική στην υγεία συνεχίστηκε µε νέες επιχειρήσεις συλλήψεων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της «ανακατάληψής» του.  Οι επιχειρήσεις περιελάµβαναν κράτηση και υποχρέωση σε ιατρικές εξετάσεις των µεταναστών, των αστέγων και των εξαρτηµένων και µεταφορά τους εκτός της πόλης.  Τον Αύγουστο του 2012, εφαρµόστηκε η επιχείρηση «Ξένιος ∆ίας» που επικεντρώθηκε σε µετανάστες  Τον χειµώνα του ίδιου έτους η επιχείρηση «Θέτις» ξαναχτύπησε τους εξαρτηµένους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

17  «Η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι στους δρόµους των Αθηνών δεν έχουν θέση οι ξένοι απόκληροι, οι φτωχοί, οι περιθωριοποιηµένοι διότι “αυτό δεν είναι εικόνα’’…» [και καταλήγει:] «Αναµένουµε το όνοµα της νέας επιχείρησης του Υπουργείου Δηµοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που θα προστατέψει τους καθώς πρέπει πολίτες από τους κάθε λογής απόκληρους – Έλληνες και ξένους µαζί– οι οποίοι χαλάνε την πρόσοψη της ωραίας πόλης που δεν αντέχει άλλο κακοµοιριά. Απλώς διατρέχουµε τον κίνδυνο η νέα οµάδα στόχου να είναι κατά τι µεγαλύτερη και να συµπεριλάβει ακόµη και κάποιους που επικροτούν σήµερα τον Ξένιο Δία».

18  Κουλτούρα ελέγχου  Τιµωρητικά χαρακτηριστικά.  Το κοινωνικό κράτος βαθµιαία εξελίσσεται σε κράτος εξουσίας και καταστολής,  Χαρακτηριστικά που σχετίζονται µε τον αυταρχισµό, την υποβάθµιση των ατοµικών ελευθεριών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.  Αίσθηση επίπλαστης κοινωνικής συνοχής  Το κράτος σε ρόλο «προστάτη».

19 «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρέπει επειγόντως να βρεθεί µία εναλλακτική νοµιµοποίηση της κρατικής εξουσίας και µία άλλη µέθοδος εξασφάλισης των προνοµίων των ευσυνείδητων πολιτών. Διόλου παράξενο που σήµερα αυτή αναζητείται στην προστασία από κινδύνους κατά της προσωπικής ακεραιότητας. Στην πολιτική µεθοδολογία του κράτους πολιτικής προστασίας, το φάσµα ενός αβέβαιου µέλλοντος και της κοινωνικής υποβάθµισης, εναντίον των οποίων ορκίστηκε να διασφαλίσει τους πολίτες του το πάλαι ποτέ κοινωνικό κράτος πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, αντικαθίσταται σταδιακά αλλά µε συνέπεια από την απειλή ενός ασύλληπτου παιδεραστή, ενός κατά συρροή δολοφόνου, ενός ενοχλητικού ζητιάνου, ληστή, κυνηγού, άρπαγα, δηλητηριαστή νερού ή τροφίµων, τροµοκράτη: ή ακόµη καλύτερα, από όλες τις απειλές αυτού του είδους στην οικονοµική συσκευασία µιας από τις δυνητικά εναλλάξιµες παραστάσεις της εγχώριας κατώτατης τάξης και του παράνοµου µετανάστη – ενός σώµατος ξένου από γεννήσεως µέχρι θανάτου και ενός πάντοτε δυνητικού “εσωτερικού εχθρού’’ εναντίον του οποίου το κράτος ασφαλείας υπόσχεται να υπερασπίσει τους υπηκόους του µε νύχια και µε δόντια». (σελ. 198-99)

20  Σε µία κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση και έχει υποστεί πλήγµατα στη συνοχή της, αποδυναµώνεται η εµπιστοσύνη και αναπαράγεται η καχυποψία  Επιδεινώνονται τα προβλήµατα αποκλεισµού και στοχοποίησης οµάδων ή ατόµων, εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, σε µία προσπάθεια να ελεγχθεί ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, που βιώνει η πλειονότητα των πολιτών, εξαιτίας της απώλειας των µέσων επιβίωσης, της κοινωνικής θέσης, ακόµη και της αυτοεκτίµησης.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το κράτος επιχειρεί να αντικαταστήσει την κοινωνική συνοχή µε την κοινωνική πειθαρχία, βασιζόµενο στον αυστηρό κοινωνικό έλεγχο και την καταστολή.  Το κοινωνικό κράτος υφίσταται περικοπές και υποχωρεί, ενώ ενισχύεται το ποινικό-κατασταλτικό κράτος που ποινικοποιεί τη διαφορετικότητα και διώκει ή συλλαµβάνει, υποθέτοντας το έγκληµα ή για να το προλάβει, αλλά χωρίς να το έχει διαπιστώσει.

21  Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται  Εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.  Οι άνθρωποι γίνονται αόρατοι για µία πολιτική που πλέον τους αγνοεί και τους θεωρεί αναλώσιµους.  Ενισχύεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το µέλλον  Φόβος για πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.  Πλήττονται οι φορείς κοινωνικής φροντίδας και προστασίας  Η κρίση βαθαίνει περισσότερο και µακροπρόθεσµα αυξάνει σηµαντικά το κοινωνικό αλλά και το δηµοσιονοµικό κόστος.

22  Ruins Doc (2013). Ruins-Chronicle of an HIV witch-hunt. https://www.youtube. com/watch?v=LlbL4sQ3_Fo, 1/12/13. https://www.youtube  Η Εθνική Επιτροπή για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Γενική Γραµµ ατεία Ισότητας των Φύλων, η ∆ιεθνής Αµνηστία, το ΚΕΘΕΑ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσηµάτων (ECDC), η UNAIDS, η WHO, το Human Rights Watch κ.λπ.  Foucault, Μ. (1989). La société punitive, στο Résumé des Cours 1970- 1982 (pp. 29- 51). Paris: Juillard.  ECDC (2010). HIV testing: increasing uptake and effectiveness in the European Union. http://ecdc.europa.eu/en/publications/Ρublications/101129-GUΙ-ΗΙV- testing. pdf, 30/11/2010. http://ecdc.europa.eu/en/publications/Ρublications/101129-GUΙ-ΗΙV- testing  Συνήγορος του Πολίτη (2012). Η δηµοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών φορέων του HIV-AIDS προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει τα δικαιώµατα του ασθενούς. http://www.synigoros.gr/resources/20120510dt.pdf, 10/05/2012

23  ΚΕΘΕΑ (2012). Ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ για τη διαπόµπευση των οροθετικών γυναικών. http://www.kethea.gr/Νέα/∆ελτίαΤύπου/tabid/141/articleType/Art icleView/articleId/206/language/el-GR/Default.aspx, 03.5.2012.  Μάτσα, Κ. (2013). Ταπείνωση και ντροπή. Αθήνα: Εκδόσεις Άγρα.  E-Lawyer (2012). H απόφαση της Αρχής Δεδοµένων για τις συλληφθείσες οροθετικές. http://elawyer.blogspot.gr/2012/08/h.html, 10/08/2012.  E-Lawyer (2012). H διάκριση των εξουσιών ως «ταφόπλακα» της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων. http://elawyer.blogspot.gr/2012/08/h_11.html.  ΙΣΑ (2013). Αύξηση των λοιµωδών νοσηµάτων. http://www.enikos.gr/ society/195509,ISA:_Ayxhsh_twn_loimwdwn_noshmatwn.html, 1/12/13.

24  Σουµέλη, Β. & Σπανού, Α. (2014). ∆ύο χρόνια µετά το κυνήγι µαγισσών: συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης µε µία διωκόµενη οροθετική, ΦΥΛΟ ΣΥΚΗΣ, 25/05/2014. www.Fylosykis.gr/2014/05/δύο-χρόνια-µετά-το- κυνήγι-µαγισσών/.  TO BHMA (2014). ΕΕ∆Α: Αυστηρή κριτική στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». Ένα χρόνο µετά: Το απόλυτο αρνητικό άθροισµα. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=525248, 7/9/2014.  Bauman, Z. (2007). Ρευστός Φόβος, Αθήνα. Εκδόσεις Πολύτροπον.  WHO (2013). Review of social determinants and the health divide in the WHO European Region. Final report. http://www.euro.who.int/en/health- topics/health-policy/health-2020-the-european-policy-for-health-and- well-being/publications/2013/review-of-social-determinants-and-the- health-divide-in-the-who-europeanregion.-final-report, 26/11/2013.

25  Smith, H. (2013). WHO apologises for claiming half of Greek HIV infections are selfinflicted. http://www.theguardian.com/world/2013/nov/26/who-apologises- hivinfections-greece-self-inflicted, 26/11/2013.  WHO (2013). Correction to HIV case study in Greece featured in WHO/Europe report on social determinants of health. http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable- diseases/hivaids/news/news/2013/11/correction-to-hiv-casestudy- in-greece-featured-in-whoeurope-report-on-social-determinants- of-health,26/11/2013.  Nixon, S. (2014). Will the IMF Apologize to Greece? Fund’s Failure to Recognize Athens’ Fiscal Success Has Had Negative Consequences. The Wall Street Journal. http:// online.wsj.com/articles/will-the-imf-apologize-to-greece- 1402863715, 15 June 2014.  Κιν, Στηβ (2014). Συνέντευξη στην Εφηµερίδα «Η Ελευθεροτυπία». http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=437847, 30 Ιουνίου 2014


Κατέβασμα ppt "Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google