Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Κωδ. Μαθήματος 057 Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Κωδ. Μαθήματος 057 Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Κωδ. Μαθήματος 057 Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής

2  Τα πιο σημαντικά αντικείμενα του εξοπλισμού του σκι είναι η μπότες. Οι μπότες πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς και να είναι άνετες, πρέπει να είναι άκαμπτες ώστε να αποτρέπουν πλευρικές κινήσεις του αστραγάλου, και ταυτόχρονα, μαλακές για να κάμπτονται προς τα εμπρός. Οι μπότες πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά γιατί κακές μπότες, σημαίνει λανθασμένη μετάδοση της δύναμης και κακό έλεγχο των κινήσεων.  Αρχικά οι μπότες φτιάχνονταν από δέρμα και δένονταν με κορδόνια. Αργότερα, τα κορδόνια αντικαταστάθηκαν με μεταλλικά κλιπ και το υλικό του δέρματος από πλαστικό και αποτελούνται από δύο μέρη: τον εξωτερικό σκελετό: είναι άκαμπτος και υποστηρίζει το πόδι και τον αστράγαλο την εσωτερική μπότα: είναι μαλακή και προστατεύει τα πόδια από τραντάγματα.

3 Τύποι μποτών Όπως στα χιονοπέδιλα, έτσι και στις μπότες υπάρχουν εκείνες που ταιριάζουν σε κάθε σκιέρ.  Ελαφριά μπότα με είσοδο από πίσω: Σε αυτή την μπότα τα κλιπάκια είναι πίσω εξαλείφοντας την πίεση που ασκείται στο πόδι.  Προσαρμόσιμη μπότα με είσοδο από πίσω: Η μπότα αυτή έχει προσαρμόσιμα εσωτερικά λουριά, χειριζόμενα από μοχλούς για να συγκρατούν το πόδι.  Αγωνιστική μπότα: πολύ ψηλή και άκαμπτη, κυρίως για αθλητές.

4 Τα πρώτα σκι φτιάχνονταν από συμπαγές ή πολυστρωματικό ξύλο. Ο κύριος στόχος των τότε κατασκευαστών, ήταν απλώς να παράγουν ένα δυνατό χιονοπέδιλο που θα κρατούσε για πολύ καιρό. Σήμερα τα μοντέρνα σκι είναι ένα μίγμα από πλαστικά σε συνδυασμό με μέταλλο, γυαλί ή ξύλο σε μορφή ινών. Όλα τα σκι ανεξαρτήτως σκοπού, έχουν την ίδια βασική γεωμετρία. Το πλατύτερο σημείο ενός χιονοπέδιλου είναι το μπροστινό και ονομάζεται ώμος. Το δεύτερο πιο πλατύ σημείο είναι η φτέρνα. Είναι ακριβώς πριν την ουρά, που είναι η πιο στενή για να μην τραντάζεται το σκι. Το στενότερο σημείο του χιονοπέδιλου λέγεται μέση. Τα σκι έχουν επίσης μια αψίδα που ονομάζεται κύρτωση. Η κύρτωση αυτή εξασφαλίζει ότι η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το μήκος των σκι όταν είσαι πάνω του.

5 Πόσο μακριά θα πρέπει να είναι τα σκι ;  Αν κάποιος έχει ιδανικό βάρος ή είναι λεπτός για το ύψος του και είναι σε καλή φυσική κατάσταση θα πρέπει τα πρώτα σκι να φθάνουν στο ύψος του μετώπου  Αν κάποιος έχει κανονικό βάρος ή είναι λεπτός για το ύψος του αλλά δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση, είναι καλύτερο να επιλέξει σκι μέχρι το ύψος του στόματος  Αν κάποιος είναι υπέρβαρος, έχει όμως γυμνασμένα πόδια και χέρια, ας προσθέσει άλλα 5 cm στο μάκρος των σκι.  Αν κάποιος είναι υπέρβαρος και σε άθλια φυσική κατάσταση, καλό είναι να αφαιρέσει άλλα 5 cm πιο κάτω από το ύψος του στόματος.

6  Η συσκευές που συνδέουν τα χιονοπέδιλα με τις μπότες είναι οι δέστρες. Η μπότα του σκι συγκρατείται μέσα στη δέστρα από το κομμάτι των δακτύλων στο μπροστινό μέρος και από το κομμάτι της φτέρνας στο πίσω. Και τα δύο είναι προσαρμόσιμα. Όλες οι δέστρες είναι σχεδιασμένες να απελευθερώνονται προς τα πλάγια έτσι ώστε τα χιονοπέδιλα να φεύγουν ακριβώς πριν το πόδι φτάσει στα όρια των ικανοτήτων για να μην τραυματιστεί.  Οι περισσότερες δέστρες είναι ρυθμισμένες να αντέχουν μια συγκεκριμένη επιβάρυνση ή ελαστικότητα, ώστε να μην απελευθερώνουν την μπότα αν δεν είναι απαραίτητο.

7 Δέστρα με μονοαξονικό κομμάτι δακτύλων Η δέστρα αυτή έχει μια στάνταρ απελευθέρωση φτέρνας και ένα κομμάτι δακτύλων που δουλεύει σαν ένας άξονας. Περιστροφική δέστρα Το κομμάτι της φτέρνας αυτής της δέστρας περιστρέφεται ως ένα σημείο βοηθώντας έτσι την απελευθέρωση σε πτώσεις προς τα εμπρός Δέστρα με διαγώνιο σύστημα απελευθέρωσης Το κομμάτι της φτέρνας αυτής της δέστρας απελευθερώνεται διαγώνια εκτός και προς τα πάνω αυτό είναι χρήσιμο σε πτώσεις προς τα μπροστά όπου το σύστημα πλάγιας απελευθέρωσης κομματιού μπορεί να μην δουλέψει.

8  Τα μπαστούνια χρησιμοποιούνται στη στήριξη, βοηθούν στην ισορροπία και κατά την εκτέλεση της στροφής βοηθούν στη μεταφορά του βάρους από το ένα χιονοπέδιλο στο άλλο.  Τα μπαστούνια ποικίλουν ελαφρώς στην ποιότητα και στο σχήμα, όλα όμως αποτελούνται από μία ράβδο που λεπταίνει σταδιακά και είναι φτιαγμένη από αλουμίνιο, την λαβή που είναι φτιαγμένη από πλαστικό και πρέπει να ταιριάζει με το σχήμα του χεριού και ένα πλαστικό ή μεταλλικό δαχτυλίδι που ονομάζεται καλαθάκι.  Βασικό κομμάτι στην κατασκευή ενός μπαστουνιού είναι ο σχεδιασμός της λαβής, ο οποίος πρέπει να διευκολύνει την γρήγορη απελευθέρωση του χεριού εάν συμβεί πτώση. Επίσης το μπαστούνι πρέπει να λυγίζει και όχι να κομματιάζεται ή να θρυμματίζεται εάν ο σκιέρ πέσει πάνω του.

9  Πώς να υπολογίσουμε το ύψος των «μπατον» του σκι Η επιλογή τον μπαστουνιών σκι ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του σκιέρ γίνετε ως εξής :  Για τα παιδιά μέχρι 10 ετών : Σε όρθια θέση πιάνουμε την λαβή του μπαστουνιού σκι, τοποθετημένο κάθετα στο έδαφος έτσι, ώστε να σχηματίζει ορθή γωνία στην άρθρωση του αγκώνα (διότι τα ψηλά μπαστούνια ενοχλούν κατά την πορεία).  Για τους ενήλικες και παιδιά : Σε όρθια θέση αναποδογυρίζουμε το μπαστούνι με τη λαβή προς το έδαφος. Πιάνουμε το σημείο κάτω από την ροδέλα, ώστε να σχηματίζει ορθή γωνία στην άρθρωση του αγκώνα.  Μήκος του μπαστουνιού = 2/3 ύψους του χιονοδρόμου + 5 εκ.

10 Λαβές Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λαβών: η παραδοσιακή με το λουράκι που προσαρμόζεται στον καρπό για να μην χάσετε τα μπαστούνια σε περίπτωση πτώσης και η λαβή τύπου σπαθιού χωρίς λουράκι. Πιατάκια είναι φτιαγμένα από πλαστικό και δεν επιτρέπουν στο μπαστούνι να μπαίνει πολύ βαθιά στο χιόνι. Οι παραλλαγές στα σχήματα είναι για καθαρά αισθητικούς λόγους.

11  Ισοθερμικό μπλουζάκι  Παντελόνι του σκι  Αδιάβροχο μπουφάν  Ζακέτα για σκι (fleece)  Αντηλιακή κρέμα  Γάντια  Ένας σκούφος για σκι ή μια κορδέλα  Τσαντάκι μέσης

12  Κάλτσες του σκι: οι αθλητικές κάλτσες δεν συνιστούνται για σκι διότι, εξαιτίας του ιδρώτα χάνουν τον όγκο τους και έτσι οι μπότες δεν εφαρμόζουν καλά στο πόδι κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Οι κάλτσες του σκι είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι ζεστές, χωρίς να έχουν μεγάλο όγκο για να προσφέρουν καλή επαφή του ποδιού με την μπότα.  Γυαλιά ηλίου: ο ήλιος του βουνού είναι πολύ δυνατός ακόμη και όταν κάνει κρύο. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπερβολικά έντονη ακτινοβολία από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι, μπορεί να βλάψει τα απροστάτευτα μάτια.  Μάσκα του σκι: απαραίτητη για τις ημέρες που υπάρχει ομίχλη ή όταν χιονίζει.

13


Κατέβασμα ppt "Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Κωδ. Μαθήματος 057 Υπεύθυνος μαθήματος: Αμούτζας Κ. Επίκουρος Καθηγητής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google