Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Πατέρας του ήταν ο κόμης Νικόλαος Σολωμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Πατέρας του ήταν ο κόμης Νικόλαος Σολωμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

2 ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Πατέρας του ήταν ο κόμης Νικόλαος Σολωμός και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη, που ήταν υπηρέτρια του πατέρα του. Ο αδερφός του ονομαζόταν Δημήτριος.

3 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Τα πρώτα του γράμματα του τα έμαθε η μητέρα του. Στη συνέχεια, δάσκαλός του υπήρξε ο αββάς Ρόσσι που ήταν πολιτικός εξόριστος στη Ζάκυνθο και δίδασκε τα ιταλικά και φιλολογία στα παιδιά των αριστοκρατών. Από τα παιδικά του χρόνια έμαθε καλά την ιταλική γλώσσα και αυτό τον βοήθησε σημαντικά, γιατί ο πατέρας του τον έστειλε για σπουδές ιταλικής και λατινικής φιλολογίας, στο πανεπιστήμιο της Πάδουας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ιταλία, γνώρισε πολλούς ποιητές και λόγιους, όπως τον Ούγο Φώσκολο. Παρόλο που είχε αριστοκρατική καταγωγή, ασπάστηκε τις ιδέες τη Γαλλικής Επανάστασης και πίστευε στον ορθολογισμό της εποχής του. Τα πρώτα του γράμματα του τα έμαθε η μητέρα του. Στη συνέχεια, δάσκαλός του υπήρξε ο αββάς Ρόσσι που ήταν πολιτικός εξόριστος στη Ζάκυνθο και δίδασκε τα ιταλικά και φιλολογία στα παιδιά των αριστοκρατών. Από τα παιδικά του χρόνια έμαθε καλά την ιταλική γλώσσα και αυτό τον βοήθησε σημαντικά, γιατί ο πατέρας του τον έστειλε για σπουδές ιταλικής και λατινικής φιλολογίας, στο πανεπιστήμιο της Πάδουας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ιταλία, γνώρισε πολλούς ποιητές και λόγιους, όπως τον Ούγο Φώσκολο. Παρόλο που είχε αριστοκρατική καταγωγή, ασπάστηκε τις ιδέες τη Γαλλικής Επανάστασης και πίστευε στον ορθολογισμό της εποχής του.

4 Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Στην Ιταλία, όπου ζούσε, νοσταλγούσε τη μητέρα του. Το 1818 γύρισε στην Ελλάδα. Η μητέρα του, όμως, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μέρος από την περιουσία των Σολωμών, για το γιο της, Ιωάννη Λεονταράκη, που απέκτησε από το δεύτερο γάμο της, προβάλλοντάς τον ως γιο του πατέρα του Διονυσίου. Αυτό το γεγονός πίκρανε πολύ το Σολωμό. Στην Ιταλία, όπου ζούσε, νοσταλγούσε τη μητέρα του. Το 1818 γύρισε στην Ελλάδα. Η μητέρα του, όμως, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μέρος από την περιουσία των Σολωμών, για το γιο της, Ιωάννη Λεονταράκη, που απέκτησε από το δεύτερο γάμο της, προβάλλοντάς τον ως γιο του πατέρα του Διονυσίου. Αυτό το γεγονός πίκρανε πολύ το Σολωμό.

5 ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ Αφού έφτασε στη Ζάκυνθο, άρχισε να γράφει ποιήματα στην νεοελληνική. Τα πιο γνωστά από αυτά ήταν: «Ύμνος στην Ελευθερία» και «Εις τον θάνατο του λόρδου Bayron». Στη συνέχεια και κατά το έτος 1828, εγκατέλειψε τη Ζάκυνθο, για να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα γνώρισε το Νικόλαο Μάντζαρο. Ο Μάντζαρος έγραψε τη μουσική για τον Ύμνο του. Εκείνη την εποχή έγινε και η περίφημη δίκη των αδερφών Σολωμών, όπως αποκαλέστηκε. Αυτή η δίκη συνέτριψε ηθικά αλλά και ψυχολογικά το Σολωμό και τον οδήγησε στον αλκοολισμό. Απεβίωσε το 1857. Ο αδερφός του, Δημήτριος, το 1865 μετέφερε τα οστά του αδερφού του στη Ζάκυνθο και τάφηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου αργότερα στήθηκε και η προτομή του. Αφού έφτασε στη Ζάκυνθο, άρχισε να γράφει ποιήματα στην νεοελληνική. Τα πιο γνωστά από αυτά ήταν: «Ύμνος στην Ελευθερία» και «Εις τον θάνατο του λόρδου Bayron». Στη συνέχεια και κατά το έτος 1828, εγκατέλειψε τη Ζάκυνθο, για να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα γνώρισε το Νικόλαο Μάντζαρο. Ο Μάντζαρος έγραψε τη μουσική για τον Ύμνο του. Εκείνη την εποχή έγινε και η περίφημη δίκη των αδερφών Σολωμών, όπως αποκαλέστηκε. Αυτή η δίκη συνέτριψε ηθικά αλλά και ψυχολογικά το Σολωμό και τον οδήγησε στον αλκοολισμό. Απεβίωσε το 1857. Ο αδερφός του, Δημήτριος, το 1865 μετέφερε τα οστά του αδερφού του στη Ζάκυνθο και τάφηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου αργότερα στήθηκε και η προτομή του.

6 ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ Μερικά έργα του: «Εις Μοναχήν», «Εις θάνατον κυρίας Αγγλίδος», «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Η Ελληνίδα Μητέρα», «Το Ελληνικό καράβι». Αδιαμφισβήτητα, το μεγαλύτερο έργο του είναι ο Εθνικός Ύμνος.

7 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΤΟΥΛΑΒΕΡΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798. Πατέρας του ήταν ο κόμης Νικόλαος Σολωμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google