Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;

2 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε σήμερα Οι περισσότεροι στην αρχαιότητα πίστευαν ότι κάτι υπήρχε από πάντα. Τρεις φιλόσοφοι από τη Μίλητο Θαλής Αναξίμανδρος Αναξιμένης Και οι τρεις πίστευαν σε ένα και μόνο πρωταρχικό στοιχείο.

3 Τρεις φιλόσοφοι από τη Μίλητο Θαλής 625 - 547 Όλα από το Νερό Αναξίμανδρος 610-546 Οι αμέτρητοι κόσμοι που υπάρχουν γεννιούνται και καταλήγουν σε κάτι που το ονόμαζε άπειρο. Αναξιμένης 585 – 525 Αφετηρία όλων ο αέρας

4 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Πως κάτι όμως μπορεί να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο; Παρμενίδης ο Ελεάτης 515 - 440 Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει Οι εντυπώσεις που έχουμε μέσω τον αισθήσεων πρέπει να είναι λανθασμένες Ηράκλειτος ο Εφέσιος 544-484 Όλα αλλάζουν Οι εντυπώσεις που έχουμε μέσω τον αισθήσεων είναι αληθινές και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

5 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιος από τους δύο είχε δίκιο ο Παρμενίδης ή ο Ηράκλειτος; Εμπεδοκλής ο Ακραγαντινός 495-435 Εν μέρει και οι δύο έχουν δίκιο αλλά και άδικο. Το νερό δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει κάτι άλλο αλλά πρέπει να πιστεύουμε ότι και οι αλλαγές που βλέπουμε γύρω μας είναι πραγματικές. Ποιο είναι το λάθος; Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μόνο πρωταρχικό στοιχείο αλλά παραπάνω. Κατά τη γνώμη του αυτά είναι: Η Γη, το Νερό, ο Αέρας και η Φωτιά

6 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Αναξαγόρας 500-428 Κάτι από όλα μέσα σε όλα. Τη φύση την αποτελούν αόρατα μικροσκοπικά κομματάκια. Όλα μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα κομματάκια όλα όμως περιέχουν κάτι και από τα 4 βασικά στοιχεία. Οι Αθηναίοι τον κατηγόρησαν για ασέβεια στους Θεούς και τον έδιωξαν από την πόλη.

7 Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου; ή Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι’ όλα τα ίδια μένουν

8 Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Δημόκριτος ο Αβδηρίτης460 -370 Ο Δημόκριτος κατ’αρχήν συμφώνησε με όσους είχαν υποστηρίξει ότι, αν και παρατηρούμε αλλαγές στη φύση, αυτό δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε κάτι αλλάζει αληθινά. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από μικρά αόρατα τουβλάκια αιώνια, άφθαρτα, αναλλοίωτα. Τα ονόμασε άτομα Κατά τον Δημόκριτο υπάρχουν πολλά είδη ατόμων τα οποία είναι συμπαγή και σταθερά με πολλά και διαφορετικά σχήματα με άγκιστρα και θηλιές για να πιάνονται μεταξύ τους και οι αμέτρητοι συνδυασμοί τους συνθέτουν τα αντικείμενα του κόσμου μας.

9 Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου; ή Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι’ όλα τα ίδια μένουν

10

11 Το 1803 ο 'Αγγλος δάσκαλος Ντάλτον διατύπωσε την ατομική θεωρία. Σ' αυτήν ορίζει σαφώς ότι τα άτομα διαφορετικών στοιχείων έχουν διαφορετικό μέγεθος, μάζα κ.α.Ντάλτον Υπομονή που είχε ο Δημόκριτος να περιμένειΔημόκριτος πάνω από 2000 χρόνια για να δικαιωθεί!

12 Για να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρό είναι το μέγεθος των ατόμων αρκεί να σου πώ ότι σε 12g άνθρακα, που είναι περίπου η μάζα 180 μυτών μηχανικού μολυβιού. περιέχονται περίπου 600.000.000.000.000.000.000.000 ή 6. 10 23 Τα 600.000.000.000.000.000.000.000 ή 6. 10 23 άτομα χαλκού έχουν μάζα περίπου 63,5 g, που είναι περίπου η μάζα ενός χάλκινου σύρματος με μήκος 1m Για τις ανάγκες της διδασκαλίας αναπαριστάνουμε τα άτομα με χρωματιστές μικρές σφαίρες. Το μέγεθος της σφαίρας είναι ανάλογο του μεγέθους του κάθε ατόμου, ( Τα πραγματικά άτομα δεν έχουν χρώμα)

13 Τα άτομα ενός στοιχείου είναι όμοια μεταξύ τους, ενώ τα άτομα διαφορετικών στοιχείων διαφέρουν μεταξύ τους το κατά το μέγεθος, τη μάζα, κ.ά. Στα χημικά φαινόμενα τα άτομα ενός στοιχείου δε μετατρέ- πονται σε άτομα άλλου στοιχείου, ούτε δημιουργούνται εκ του μηδενός. Κάθε στοιχείο συμβολίζεται με το αρχικό γράμμα της λατινικής του ονομασίας με κεφαλαίο. Όταν το αρχικό γράμμα είναι ίδιο σε ένα ή περισσότερα στοιχεία χρησιμοποιείται και δεύτερο γράμμα της λατινικής του ονομασίας με μικρό.

14 Τα υποατομικά σωματίδια θα τα μάθεις παίζοντας... Κάνε κλικ εδώ file:///C:/Program%20Files%20%28x86%29/PhET/en/simulatio n/build-an-atom.html


Κατέβασμα ppt "Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Ποιο είναι το πιο έξυπνο παιγνίδι του κόσμου;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google