Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εύα-Άννα Βάσση Ευαγγελία Δημητριάδου Εμμανουήλ Καναβέλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εύα-Άννα Βάσση Ευαγγελία Δημητριάδου Εμμανουήλ Καναβέλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εύα-Άννα Βάσση Ευαγγελία Δημητριάδου Εμμανουήλ Καναβέλης

2  1940 – 1960: Νόμιμη κυβέρνηση το Ταϊβάν, όπως αυτό είναι αναγνωρισμένο και στον ΟΗΕ (έχει το δικαίωμα βέτο).  1970: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κομμουνιστική κυβέρνηση Μάο Τσε Τουνγκ. Το Ταϊβάν πλέον θεωρείται επαρχεία της Κίνας.  1975: Διπλωματικές σχέσεις ιδρύθηκαν. Christopher Soames πρώτος ευρωπαϊκός Επίτροπος που επισκέπτεται την Κίνα  1985: Υπεγράφη Συμφωνία για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία  1994: Δημιουργία ενός νέου διμερούς πολιτικού διαλόγου

3  2001: Η Κίνα γίνεται το 143ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου  2003 : Η Κίνα κυκλοφορεί το πρώτο πολιτικό χάρτη για την ΕΕ  2013: Υιοθέτηση του Στρατηγικού Προγράμματος ΕΕ και Κίνας του 2020 για συνεργασία  1989: Η ΕΕ επιβάλλει εμπάργκο όπλων, το οποίο παραμένει σε ισχύ και αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις (βίαιη αντιμετώπιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων που ζητούσαν τη φιλελευθεροποίηση και την εκ- δημοκρατικοποίηση του καθεστώτος).

4  Η στρατηγική συνεργασία ΕΕ και Κίνας έχει αναπτυχθεί με βάση τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας το 1985, έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εξωτερικές υποθέσεις, θέματα ασφάλειας και διεθνείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια διακυβέρνηση της οικονομίας.  Η Κίνα για πολλά χρόνια είχε τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης.  Το Στρατηγικό Πρόγραμμα ΕΕ και Κίνας του 2020 για συνεργασία που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ και Κίνας το 2013 και είναι το κατευθυντήριο έγγραφο της σχέσης.  Διμερείς συναντήσεις κορυφής διεξάγονται κάθε χρόνο. (Θα τις δούμε και παρακάτω στον Πολιτικό Διάλογο ΕΕ- Κίνας)

5  Υπάρχουν τρεις υψηλού επιπέδου «πυλώνες» στη σύνοδο κορυφής για τους ηγέτες ώστε να δώσουν συνολική κατεύθυνση : 1. Στρατηγικός Διάλογος 2. Οικονομικός και Εμπορικός Διάλογος 3. Διαπροσωπικός Διάλογος  Τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητούνται ως αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ και Κίνας στο συμφωνημένο πλαίσιο του Στρατηγικού Προγράμματος του 2020. Από το 1995, ειδικοί διάλογοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επίσης πραγματοποιηθεί τακτικά.

6 Στόχος της συμφωνίας η προώθηση και εντατικοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Κίνας και η ενθάρρυνση της σταθερής επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας.  Η «Συμφωνία ΕΚ-Κίνας Εμπορίου και Συνεργασίας 1985» παραμένει το βασικό νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις με την Κίνα.  Η συμφωνία αυτή αντικατέστησε την προηγούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας του 1978.

7  Συμπληρώθηκε το 1994 και το 2002 με ανταλλαγές επιστολών για την ίδρυση ενός ευρύτερου πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας.  Όσον αφορά τα εμπορικά θέματα, οι όροι της συμφωνίας είναι ίδιοι με εκείνους της συμφωνίας Εμπορίου του 1978, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας του μάλλον ευνοουμένου κράτους.  Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, η συμφωνία ορίζει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα αναπτύξουν τη συνεργασία σε ένα πλήθος τομέων από βιομηχανία και ορυχεία μέχρι και συνεργασία με τρίτες χώρες.

8  ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων από κοινού)  ΕΥΗΜΕΡΙΑ (εμπόριο και επενδύσεις, βιομηχανία και πληροφόρηση, γεωργία, μεταφορές και υποδομές)  ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (επιστήμη, τεχνολογία και καινοτομία, διάστημα και εναέριος χώρος, ενέργεια, αστικοποίηση, κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος, ωκεανός, περιφερειακή πολιτική, κοινωνική πρόοδος, δημόσια πολιτική, συνεργασία για την παγκόσμια ανάπτυξη)  ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ (πολιτισμός, εκπαίδευση και νεολαία, διευκόλυνση των διαπροσωπικών ανταλλαγών ατόμων)  Οι στόχοι θα πρέπει να επανεξετάζονται σε ετήσια βάση και να αναφέρονται στην Σύνοδο Κορυφής που, κατά περίπτωση, θα εξετάσει περαιτέρω συμπληρωματικές πρωτοβουλίες.

9 Η ΕΕ και η Κίνα καθιέρωσαν για πρώτη φορά το 1994, το πλαίσιο ενός δομημένου πολιτικού διαλόγου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πλαίσιο του Πολιτικού διαλόγου ΕΕ-Κίνας:  Ετήσια σύνοδος κορυφής, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Αυτά λαμβάνουν χώρα εναλλάξ στην Κίνα και στις Βρυξέλλες.  Ετήσιες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής, συνοδευόμενος από τα μέλη της και του πρωθυπουργού της Κίνας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας (το λεγόμενο "executive-to-executive" meetings).  Τακτικό πολιτικό διάλογο για τις στρατηγικές και θέματα εξωτερικής πολιτικής.  Συναντήσεις όταν απαιτείται μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

10  Ετήσιες συναντήσεις Πολιτικών Διευθυντών της ΕΕ και της Κίνας.  Ετήσιες συναντήσεις μεταξύ του Διευθυντή της ΕΕ για τις Ειρηνικές υποθέσεις της Ασίας και τον Κινέζο ομόλογό του.  Συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και της Κίνας για τη διεθνή ασφάλεια, τον έλεγχο των εξοπλισμών, θέματα ελέγχου της μη διάδοσης και της εξαγωγής.   Συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μεταξύ εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και της Κίνας για τον έλεγχο των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού.

11  Μια συνάντηση κάθε έξι μήνες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας και των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μια συνάντηση κάθε έξι μήνες μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου και του Πρέσβη της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Παρόλο που βλέπουμε μία πληθώρα διαλόγων και συζητήσεων, στην πραγματικότητα παρατηρείται πως δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ αυτά που συζητήθηκαν και μένουν μόνο στα χαρτιά.

12  Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ και η Κίνα έχουν στενή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, του πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας. Η συνεργασία περιλαμβάνει τακτικούς διαλόγους πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την εκτέλεση κοινών έργων και εκδηλώσεων.  Ο Υψηλού Επιπέδου διαπροσωπικός διάλογος ΕΕ- Κίνας είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός που φιλοξενεί όλες τις κοινές πρωτοβουλίες ΕΕ-Κίνας στον τομέα των διαπροσωπικών ανταλλαγών.

13 Ιστορική Επισκόπηση  Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας ξεκίνησαν από τους Πολέμους του Οπίου (1839-1842 και 1856-1860).  Οι σχέσεις των δύο εταίρων «πάγωσαν» κατά τη θητεία του Μάο Τσε Τουγκ αλλά αναθερμάνθηκαν το 1975.  Λόγω των γεγονότων του 1989, υπήρξε δεκαετές πάγωμα, αλλά οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν για δεύτερη φορά το 1998 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για δημιουργία μιας εκτενούς εταιρικής σχέσης με την Κίνα.

14 Η συνεργασία αυτή προωθεί 4 βασικά σημεία:  Υποστήριξη της Κίνας προς μετάβαση σε μια ανοιχτή κοινωνία που θα στηρίζεται στο κράτος δικαίου καθώς και στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Καλύτερη ένταξη της Κίνας στην παγκόσμια αγορά  Ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου  Ενίσχυση της εικόνας της ΕΕ στην Κίνα

15  Η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας.  Η Κίνα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ.

16

17  Η Κίνα και η ΕΕ κάθε μέρα εμπορεύονται αγαθά αξίας πάνω από 1 δις.  Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

18

19  Το 2013 παρατηρείται μια μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας. Κύριοι λόγοι αυτής της μείωσης είναι αφενός η αυστηρή πολιτική της που εξακολουθεί να διατηρεί η Κίνα και αφετέρου η συντηρητική στάση που κράτησαν οι ευρωπαϊκές εταιρίες σε θέματα επενδύσεων κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

20  Οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα είναι υψηλής σημασίας αφού η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και μια ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική δύναμη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.  Η ΕΕ πιέζει όμως την Κίνα για την πραγμάτωση δίκαιου εμπορίου, σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα και σεβασμό στις υποχρεώσεις της που θέτει ο ΠΟΕ.  Παρά το άνοιγμα της αγοράς της Κίνας η ΕΕ αντιμετωπίζει ακόμη εμπόδια και κολλήματα στις εξαγωγές της προς την Κίνα. Οι εισαγωγές από την Κίνα αγγίζουν τα 250 δις ετησίως, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα μόλις τα 80.  Τα κύρια προϊόντα που εξάγει η ΕΕ στην Κίνα αφορούν μηχανικό και μεταφορικό εξοπλισμό, βιομηχανικά προϊόντα και χημικά προϊόντα. Αντίστοιχα οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα αφορούν μηχανικό και μεταφορικό εξοπλισμό και ποικίλα βιομηχανικά προϊόντα.

21  Παρά το τεράστιο εμπόριο προϊόντων που διαδραματίζεται μεταξύ των δύο εταίρων, το εμπόριο υπηρεσιών παραμένει σε αξιοσημείωτα χαμηλό επίπεδο. Mόνο το 20% του συνολικού εμπορίου αφορά υπηρεσίες.  Οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ προς την Κίνα κατά το 2008 έφτασαν στα 20,1 δις ευρώ ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών από την Κίνα το 2008 έφτασαν στα 14,4 δις ευρώ.  Σε παρόμοια χαμηλό ποσοστό κυμαίνονται και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Οι ΑΞΕ της ΕΕ προς την Κίνα το 2008 έφτασαν τα 4,5 δις και αντιστρόφως οι ΑΞΕ από την Κίνα προς την ΕΕ το 2008 άγγιξαν μόλις τα 0,1 δις ευρώ.

22

23 Στις 11 Δεκεμβρίου 2001, η Κίνα έγινε μέλος του ΠΟΕ μετά από 15 χρόνια εκτενών διαπραγματεύσεων. Έκτοτε η Κίνα έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να εκπληρώσει πιστά τις εκτεταμένες δεσμεύσεις για την προσχώρηση της.

24  Η ΕΕ υποστήριξε έντονα ήδη από νωρίς την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ. Επιχείρημα της ΕΕ ήταν πως “χωρίς την Κίνα ο ΠΟΕ δεν εκπληρώνει τον καθολικό σκοπό του.”  Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ένταξης της παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση πρόσβασης Ευρωπαϊκών εταίρων στην κινεζική αγορά, ενώ οι δασμοί και άλλα μη- δασμολογικά εμπόρια περιορίστηκαν και σταθεροποιήθηκαν.  Το 2008 οι δύο σύμμαχοι έθεσαν σε λειτουργία έναν στρατηγικό μηχανισμό για την ώθηση του εμπορίου και τον καθορισμό της οικονομικής τους πολιτικής. Επιπλέον, οι δύο σύμμαχοι έχουν υποσχεθεί διεύρυνση των σχέσεων τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

25 Παρά ταύτα εκκρεμούν ακόμη αρκετά ζητήματα που αφορούν:  Την ανεπαρκή προστασία των πνευματικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Το 64% των απομιμηθέντων αγαθών που έφτασαν στα σύνορα της ΕΕ το 2012 προέρχονταν από την Κίνα.  Τα εμπόδια στην πρόσβαση στην αγορά σε μια σειρά τομέων υπηρεσιών (κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικές εργασίες, και ταχείες ταχυδρομικές υπηρεσίες).  Την άρση της επιβολής εξαγωγικών περιορισμών στις πρώτες ύλες, όπως συνηθίζει η Κίνα να κάνει, σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες του ΠΟΕ.

26  Τη διατήρηση ορισμένων βιομηχανικών πολιτικών που διακρίνουν τις ξένες εταιρίες και ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ευρύτερα η Κίνα δεν έχει εξαλείψει πλήρως την πολιτική προστατευτισμού της στους τομείς του εμπορίου της. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της ΕΕ, η οποία ζητά επίμονα ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος έτσι ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα κινεζικά προϊόντα.  Οι δράσεις της ΕΕ όσων αφορά τις σχέσεις της με την Κίνα είναι διχασμένες. Πολλά κ-μ της ‘κοντραρίζονται’ για το ποιο θα πρωτοπάρει τα Κινεζικά Κεφάλαια, τα οποία κράτη μερικές φορές δεν κρύβουν τις μονομερείς τους δράσεις ούτε συγκρατούνται στις δηλώσεις τους.  Παρομοίως, η Κίνα χρησιμοποιεί τεχνικές dumping στην Ευρωπαϊκή αγορά κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΕΕ και κανονισμών του ΠΟΕ.

27 Η ΕΕ θεωρεί πως οι βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας και τα μη- δασμολογικά εμπόδια αποτελούν μορφή διάκρισης κατά των ξένων επιχειρήσεων, ενώ κρίνει ότι υπάρχει έντονη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία που οδηγεί στην ισχυροποίηση των κρατικών εταιριών, οι οποίες μάλιστα τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης καθώς είναι αποδέκτες κρατικών επιδοτήσεων και χρηματοδότησης με χαμηλά επιτόκια.

28 Η ΕΕ πάντα εξέφραζε τις ‘ανησυχίες’ της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.  Αν και έχει υπογράψει ένα μεγάλο μέρος διεθνών συνθηκών, βάζει σε προτεραιότητα τα κοινωνικό- οικονομικά και ‘αναπτυξιακά’ δικαιώματα πάνω από τα ανθρώπινα.  Ενώ δεν κρύβει τις απόψεις της, δεν έχει χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές της ικανότητες ώστε να διαμορφώσει το διεθνές σύστημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

29  Προσπαθεί να έχει μία ‘αμυντική’ ατζέντα μέσα στους θεσμούς (όσων αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα) του ΟΗΕ, δίνοντας βάση στο να αποφευχθεί η κριτική προς την Κίνα από τα κ-μ του. Έτσι, έχει προσπαθήσει να αποδυναμώσει την δυνατότητά του να καταγγέλλει κράτη που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα.  Υπάρχουν βέβαια σημάδια, όπου δείχνουν την Κίνα να αναλαμβάνει ένα πιο ενεργό ρόλο μέσα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

30 Η ΕΕ προσεγγίζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 3 επίπεδα. 1.Να υποστηρίξει πιθανές προσπάθειες της Κίνας να ανοιχτεί και να καταστήσει πιο φιλελεύθερους όλους τους τομείς της Κινεζικής ζωής, σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας καθώς και σε διαφορετικά οικονομικά στρώματα.

31 2.Συστηματικά και τακτικά θα εγείρει θέματα προς συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διμερείς διάλογο με την Κίνα. 3.Θα εισάγει στη συζήτηση την διεθνή κοινότητα μέσω πολυμερών φόρουμ (όπως τον ΟΗΕ).  Η βάση όλων αυτών των δράσεων οριοθετείται από τη Διακήρυξη του Προγράμματος δράσης της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Βιέννη το 1993.

32  Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν και Ιαπωνίας.  Ειδικότερα με την τελευταία έχουμε ένα επιβαρημένο παρελθόν και υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης της κόντρας με παρέμβαση των ΗΠΑ.  Αύξηση συνεργασίας για την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, μέσω Europol και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.


Κατέβασμα ppt "Εύα-Άννα Βάσση Ευαγγελία Δημητριάδου Εμμανουήλ Καναβέλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google