Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τουριστικός Οδηγός Νομού Πέλλης Μήτσκας Χρήστος Καμπούρης Θωμάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τουριστικός Οδηγός Νομού Πέλλης Μήτσκας Χρήστος Καμπούρης Θωμάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τουριστικός Οδηγός Νομού Πέλλης Μήτσκας Χρήστος Καμπούρης Θωμάς

2 Περιεχόμενα -Ιστορία -Τοποθεσία-Χάρτης -Αρχαιολογικά Μνημεία -Τουριστικά Αξιοθέατα -Διαμονή -Διασκέδαση-Φαγητό -Δραστηριότητες

3 Νομός Πέλλας Η Πέλλα είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη Μακεδονία και ανήκει στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει στα βόρεια με την FYROM, στα ανατολικά με το νομό Κιλκίς, στα νότιoανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με τoυς νομoύς Ημαθίας και Κοζάνης και στα δυτικά με το νομό Φλώρινας. Ο νόμος Πέλλας είναι ακριτικός νόμος. Ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Η συνολική έκταση του νομού είναι 2506 τ. χλμ. Και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 145.797 άτομα.

4 Πέλλα...φύση που γέννησε ιστορία Απλωμένη στις βόρειες εσχατιές της ελληνική γης ανάμεσα σε ορεινούς όγκους και εύφορες πεδιάδες η Πέλλα αποτελεί απόσταγμα της ομορφιάς της ελληνικής φύσης. Το χαρισματικό τοπίο δεν ήταν παρά αφορμή για μια έντονη ανθρώπινη παρουσία με ανεξίτηλα σημάδια ιστορικότητας από τα βάθη των αιώνων έως σήμερα.

5 Ιστορία Εδέσσης Το όνομα της πόλης έχει φρυγική καταβολή και σημαίνει πύργος μέσα στο νερό ή πόλη πάνω στο νερό. Το 814 π.χ ο Ηρακλέιδης ΚΑΡΑΝΟΣ την κάνει πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου των Μακεδόνων και οι τύχες της πόλης ταυτίζονται με την ιστορία της Μακεδονίας. Αρχαία, βυζαντινά αλλά και βιομηχανικά ευρήματα μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Απο την ιστορία περνούν οι Ρωμαίοι, οι Σλάβοι, οι Οθωμανοί, καθώς και άλλοι περιστασιακοί. Μία σημαντική πόλη της αρχαιότητας (nobilis και αξιόλογος κατά τους αρχαίους συγγραφείς Τίτιο Λίβιο και Διόδωρο Σικελιώτη ) υπήρξε η Εδεσσα κτισμένη στο φυσικό πέρασμα, όπου ο πανάρχαιος οδικός άξονας που απο τον 2ο αι πχ ονομάστηκε ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ εγκαταλείπει την κάτω πεδινή και ανηφορίζει προς την άνω ορεινή Μακεδονία. Ο τόπος όπου αναπτύχθηκε η πόλη στην άκρη του βράχου της σημερινής Έδεσσας και στην κατάφυτη κοιλάδα του Λόγγου, διακρίνεται για τις φυσικές του ομορφιές και σφραγίζεται απο την αέναη ροή των νερών, που στις ημέρες μας έχουν διαμορφωθεί στους πασίγνωστους εδεσσαϊκούς καταρράκτες.

6 Καταρράκτης Εδέσσης

7 Ιστορία Σκύδρας την αρχή του 5ου αιώνα π.χ. η Μακεδονία υποδουλώθηκε στους Πέρσες και δεν ήταν ελεύθερη μέχρι τους περσικούς πολέμους. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρχε Σατραπεία στη Σκύδρα, που επιβλήθηκε από τον σατράπη Βουβαρη μεταξύ του 510 και του 490 π.χ. Σύμφωνα με επιγραφές και νομίσματα τα οποία βρέθηκαν, η Σκύδρα γνώρισε μεγάλη ακμή μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και παρέμεινε ακμαία μέχρι τη Βυζαντινή εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1873 το Βέρτικοπ είχε περίπου 40 σπίτια, 20 ελληνικά και 20 τούρκικα. Το 1890 χτίστηκε πάνω στο τότε ήδη υπάρχον σχολείο, διώροφο πλέον σχολείο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται πίσω από το σημερινό Γυμνάσιο. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι κάτοικοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Σημαντικός Μακεδονομάχος ήταν ο Χριστόδουλος Δημπάρης..

8 Ιστορία Σκύδρας Το Βέρτικοπ απελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό την 17η Οκτωβρίου του 1912, με την συνεισφορά του Ελληνικού Στρατού στην διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Στα 1914 πολλοί πρόσφυγες από την Θράκη και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Στα 1916 με τη Γαλλική πρωτοβουλία τα συμμαχικά στρατεύματα εγκατέστησαν έναν σιδηρόδρομο τύπου "Nτεκοβίλ" (Dekoville) συνδέοντας το Βέρτικοπ (τη Σκύδρα) με την Αρδέα (Αριδαία). Αυτό το τραίνο εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Το γνωστό σε όλους τραίνο της Καρατζόβας ήταν το μοναδικό συγκοινωνιακό μέσω της εποχής καθώς το ελληνικό κράτος δεν είχε αρχίσει ακόμα να φτιάχνει δρόμους. Στα τέλη Μαΐου του 1918 το Βέρτεκοπ θα δεχθεί δύο βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία αφού οι Γερμανοί γνώριζαν ότι ο σταθμός ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού και ενισχύσεων του Μακεδονικού μετώπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες, τα γερμανικά αεροπλάνα έπληξαν κυρίως τον σιδηροδρομικό σταθμό, τις αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων που ήταν εκεί και τους φούρνους και τα μαγειρεία που ήταν στην περιοχή του σταθμού. Στα 1918 η σιδηροδρομική γραμμή περιήλθε στην Ελληνική κατοχή και άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1925 και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1936 οπότε και καταργήθηκε, αφού κρίθηκε ως ασύμφορο.

9 Ιστορία Σκύδρας Ανάμνηση του ονόματος του τραίνου είναι η συνοικία Ντεκοβίλ κοντά στο σταθμό που χτίστηκε περίπου το 1950. Ακόμη και σήμερα,μέσα στην πόλη διασώζεται σε όχι τόσο καλή κατάσταση, το παλαιό "Nτεκοβίλ", το κτίριο που στεγαζόταν ο αρχικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκύδρας.

10 Σ.Σ. Σκύδρας

11 Ιστορία Γιαννιτσών Οι περισσότεροι ερευνητές τοποθετούν την κατάληψη της περιοχής των Γιαννιτσών στη δεκαετία του 1380. Και τη συναρτούν με έναν σημαντικό ηγέτη των Τούρκων, το Γαζή Εβρενός, που θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην επικράτηση των Οθωμανών στη Μακεδονία και αλλού. Πολέμησε στις μάχες του Κοσσυφοπεδίου (1389) και της Νικόπολης(1396), ενώ κατέλαβε την Κόρινθο. Ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε 129 χρόνια! Καταγόταν από το Μπαλικεσίρ (Παλαιόκαστρο) μεταξύ Περγάμου και Προύσας και η παράδοση τον θέλει γιο ενός χριστιανού εξωμότη, του Ornos (Ουρανού), κυβερνήτη της Προύσας. Πέθανε στα Γιαννιτσά και ετάφη το 1417. Οι σουλτάνοι του χάρισαν τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ήταν η περιοχή των Γιαννιτσών, που ορίστηκε ως «βακούφι» (θρησκευτικό-φιλανθρωπικό μουσουλμανικό ίδρυμα).

12 Ιστορία Γιαννιτσών Καθώς η οθωμανική ιστοριογραφία δεν έχει πολλές ομοιότητες με την ευρωπαϊκή, εμφιλοχωρούν σ' αυτήν πολλές, γοητευτικές (και αναπόδεικτες) ιστορίες, όπως η θανάτωση του γιου του Εβρενός από τον ίδιο, επειδή αυθαδίασε στο Σουλτάνο σε ένα κυνήγι στα λουτρά της Πέλλας, αλλά και ο τρόπος, που η αχανής κτηματική έκταση των Γιαννιτσών δόθηκε στον Εβρενός: Είτε ότι του είπαν ότι η γη, που μπορεί να περικλείσει σε μιά μέρα τρέχοντας με ένα άλογο είναι δική του, οπότε φρόντισε να έχει διαθέσιμα άλογα σε κάθε χωριό και μπόρεσε να διατρέξει με φρενήρη καλπασμό το σύνολο του κάμπου των Γιαννιτσών, είτε ότι του είπαν ότι δικαιούται γη, που μπορεί να περικλεισθεί στο τομάρι μιας αγελάδας, οπότε δημιούργησε μια λεπτή κλωστή με ειδική επεξεργασία και κατάφερε το ίδιο. Τα αρχεία του ιεροδικείου της Θεσσαλονίκης μαρτυρούν ότι η «ηγεμονια» του Εβρενός έφτανε στο χωριό Άδενδρο της Θεσσαλονίκης και κάλυπτε πρακτικά μεγαλύτερο χώρο από την επαρχία Γιαννιτσών. Τα Γιαννιτσά ήταν η πρωτεύουσα αυτής της παραγωγικής και στρατηγικής χώρας.

13 Το άγαλμα μπροστά στο δημαρχείο των Γιαννιτσών

14 Ιστορία Αριδαίας Πόλη που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του λεκανοπεδίου της επαρχίας Αλμωπίας, μιας φυσικής λεκάνης που παρουσιάζει έντονη γεωμορφολογία και έχει πεδιάδα έκτασης 220 τετραγωνικά χιλιόμετρα Και βουνά που την περικλείουν ( όπως είναι το όρος Βόρας, Τζένα και Παϊκο ) έκτασης 730 τετραγωνικά χιλιόμετρα Το όνομα το πήρε η Αριδαία από τον Αριδαίο, γιο του Αμύντα του Γ΄, ετεροθαλή αδερφό του Φιλίππου του Β?, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 1927 η επαρχία Ενωτίας μετονομάστηκε σε επαρχία Αλμωπίας, και η κοινότητα Αρδέας αναγνωρίστηκε σε Δήμο το 1946. Το 1951 μετονομάστηκε σε Αριδαία.

15 Λουτρά Αριδαίας

16

17

18 Τουριστικά Αξιοθέατα Ιδανικός προορισμός ο Νομός Πέλλας συνδυάζει χιονισμένες κορυφές, λίμνες και ποτάμια σε μια αξέχαστης ομορφιάς φυσική σύνθεση. Γνωστοί είναι οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας, μικροί και μεγάλοι, σε διάφορους σχηματισμούς γοητεύουν και ενθουσιάζουν. Οι ορεινοί όγκοι του Νομού, ο Βόρας, το Πίνοβο και η Τζένα, το Πάικο και το Βέρμιο, περιοχές παρθένες προσφέρονται για ορειβασία και περιπατητικές εμπειρίες. Το όρος Βόρας διασχίζουν τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6. Εδώ βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα-Καϊμακτσαλάν με τον γειτονικό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Στην περιοχή Λουτρακίου λειτουργούν εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίων, γνωστά ως Λουτρά Λουτρακίου - Πόζαρ, από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν από την κοίτη του Αγιου Νικολάου. Το σύμπλεγμα των σπηλαίων καθώς και το επιβλητικό φαράγγι του Ράμνο Μπορ, συμπληρώνουν την μοναδική εμπειρία. Η Βεγορίτιδα από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας και η τεχνητή λίμνη Αγρα-Νησίου-Βρυττών προσφέρονται για βαρκάδα και ψάρεμα ενώ οι ποταμοί Λουδίας και Βόδας αποτελούν περιοχές μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος. Επισκευθείτε την πρωτεύουσα του Νομού, την Έδεσσα, και θαυμάστε την υπέροχη φύση και τους πολυφημισμένους καταρράκτες της, περιπλανηθείτε στα γραφικά μονοπάτια του Παλαιού Άγιου Αθανασίου και μαγευτείτε από την παραδοσιακότητά του, ενώ στη συνέχεια ανεβάστε την αδρεναλίνη κάνοντας μία στάση στο χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν.

19 Π. Άγιος Αθανάσιος

20 Εναλλακτικός τουρισμός Ο αγροτουρισμός, βρίσκεται σε πρώτο στάδιο ανάπτυξης και η προσφορά των αγροτικών προϊόντων είναι σημαντική.Ο οικοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, να συμπεριλάβει τις τοπικές και γηγενείς κοινότητες στον προγραμματισμό του και να ερμηνεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο, την φυσική και πολιτιστική κληρο-νομιά του προορισμού του επισκέπτη. Οι ευσεβείς περιηγητές, οι φιλέρευνοι τουρίστεςαλλά και οι θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης μπορούν να βρουν μέσα από πολιτιστικάοδοιπορικά, τους δρόμους της επαφής με την πνευματικότητα και την ορθοδοξία, με τηνανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.Ο τουρισμός περιπέτειας, με δραστηριότητες που έχουν έντονο το στοιχείο περιπέτειας,canoe - kayak στις λίμνες και τα ποτάμια, σκί, mountain-bike, ιππασία, αιωροπτερισμός,μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και να στηριχθούν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, με τους ορεινούς όγκους και τις λίμνες. Ο θεραπευτικός τουρισμός, μια επιλεκτική μορφή τουρισμού με σημαντικά οικονομικά οφέλη και με ελάχιστες αρνητικές επιδράσεις από δυσμενείς συγκυρίες, δίνει δωδεκάμηνο τουρισμό στην περιοχή Λουτράκι.


Κατέβασμα ppt "Τουριστικός Οδηγός Νομού Πέλλης Μήτσκας Χρήστος Καμπούρης Θωμάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google