Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ : 1 )H παιδιατρική είναι μια ειδικότητα που κυβερνάται από την ηλικία. 2)Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ : 1 )H παιδιατρική είναι μια ειδικότητα που κυβερνάται από την ηλικία. 2)Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ : 1 )H παιδιατρική είναι μια ειδικότητα που κυβερνάται από την ηλικία. 2)Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη σωστή διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς είναι η λήψη σωστού ιστορικού και η σωστή κλινική εξέταση. 3)Οι γονείς γνωρίζουν το παιδί τους καλύτερα από κάθε άλλον.

2 ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Το ιατρικό ιστορικό περιλαμβάνει πληροφορίες για τον ασθενή και διακρίνεται σε : Α)Ατομικό αναμνηστικό. Β)Οικογενειακό αναμνηστικό. Γ)Παρούσα νόσος. Το παιδιατρικό ιατρικό ιστορικό έχει την ιδιομορφία ότι οι πληροφορίες δίνονται από από άτομα του περιβάλλοντος και όχι από τον ίδιο τον ασθενή.

3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΣ. Πρέπει να είναι άνετος,χωρίς την παρουσία τρίτων,ώστε οι γονείς να συζητούν ελεύθερα. ΧΡΟΝΟΣ. Ο παιδίατρος πρέπει να μην βιάζεται και να διαθέτει όσο χρόνο χρειάζεται για την λεπτομερή λήψη ιστορικού. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΑΤΡΟΥ. Ο παιδίατρος πρέπει να φέρεται με ευγένεια, συμπάθεια, κατανόηση,να μην δημιουργεί αισθήματα ενοχής έτσι ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα επιτρέχει στους γονείς να είναι αληθινοί στις περιγραφές τους.Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και αυτά. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ. Ο ιατρός παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο μιλούν οι γονείς,τις διαφωνίες τους,το άγχος τους,την υπερβολή ή την αδιαφορία τους και βγάζει συμπεράσματα για το οικογενειακό περιβάλλον που επηρεάζει τον ψυχισμό των παιδιών.

4 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ονοματεπώνυμο - ηλικία - φύλο - διεύθυνση-τηλέφωνο κατοικίας - ονοματεπώνυμο,επάγγελμα,ηλικία γονέων - ημερομηνία επίσκεψης - ταμείο ασφάλισης

5 ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ Περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακόλουθα : 1)ΚΥΗΣΗ. Σημασία έχουν οι ασθένειες τις μητέρας,η λήψη φαρμάκων,η χρήση καπνού,οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών,η έκθεση σε ακτινοβολία κατά την διάρκεια της κύησης. 2)ΤΟΚΕΤΟΣ. Είδος,διάρκεια του τοκετού αλλά και τους λόγους που προκάλεσαν τυχών παρεμβάσεις και χειρισμούς. 3)ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.Βάρος,μήκος, περίμετρος κεφαλής κατά τη γέννηση. 4)ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Πληροφορίες για το apgar score (καρδιακή συχνότητα,αναπνοή,μυϊκός τόνος,χρώμα,αντίδραση σε ερέθισμα),παρουσία κακώσεων,χορήγηση οξυγόνου,χρήση θερμοκοιτίδας,εμφάνιση ίκτερου κ.τα.λ 5 )ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Φυσική (θηλασμός )ή τεχνητή διατροφή 6)ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Εξετάζονται όλες οι κινητικές και ψυχικές λειτουργίες 7 )ΝΟΣΗΜΑΤΑ,ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ,ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ. 8)ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ. Είδος εμβολίου,χρονολογία και τυχών επιπλοκές.

6 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακόλουθα : 1 )Αριθμός ατόμων στην οικογένεια,φύλο,ηλικία,επάγγελμα αυτών. 2)Κατάσταση της υγείας γονέων και αδερφών. 3)κληρονομικά νοσήματα στην οικογένεια.

7 ΠΑΡΟΥΣΑ ΝΟΣΟΣ ΠΑΡΟΥΣΑ ΝΟΣΟΣ Περιλαμβάνει με ακρίβεια και χρονική σειρά : -Αιτία για την οποία προσκομίσθηκε το παιδί στο γιατρό. -Χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων,το είδος,και η εξέλιξη αυτών -Θεραπεία που μπορεί να έχει ήδη δοθεί στο παιδί. -Εξετάσεις που έχουν γίνει. -Παρουσία αντίστοιχων συμπτωμάτων στην οικογένεια ή στο κοινωνικό περιβάλλον.

8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΝΟΣΟ Α)Αναπνευστικό.Βήχας (ξηρός,παραγωγικός, νυκτερινός, πρωινός,παροξυσμικος)ταχύπνοια,δύσπνοια,βράγχος φωνής. Β)Πεπτικό.Όρεξη για τροφή,απώλεια ή στασιμότητα βάρους,εμετοί (τροφώδεις,χολώδεις,ρουκετοειδείς),κενώσεις (διαρροϊκές,δυσκοιλιότητα,πρόσμιξη αίματος ή βλέννης,χρώμα, οσμή),κοιλιακά άλγη. Γ)Κυκλοφορικό. Προκάρδιο άλγος,αίσθημα παλμών,κυάνωση (με το κλάμμα,με τη σίτιση,σε ηρεμία),εύκολη κόπωση,κεφαλαλγία. Δ)Νευρικό. Κεφαλαλγία,έμετοι, απώλεια συνείδησης,σπασμόι,αδυναμία άκρων,αστάθεια βάδισης,διαταραχές στη ομιλία,στην όραση,παθολογικές κινήσεις των άκρων. Ε)Ουροποιογεννητικό. συχνουρία,δυσουρία,ενούρηση,ακτίνα ούρησης,χρώμα και σύσταση των ούρων.Στα μεγάλα κορίτσια εξετάζεται και η έμμηνος ρύση. ΣΤ)Ερειστικό.δυσκαμψία,πόνος,οίδημα στις αρθρώσεις,μυαλγίες,χωλότητα,οστικά άλγη.

9 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Βασική επιδίωξη του παιδίατρου είναι η ηρεμία και η συνεργασία του ασθενούς και των συνοδών του.Οι επώδυνοι χειρισμοί αποφεύγονται και αναβάλλονται για το τέλος της εξέτασης. 1)ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ :Eκτιμάται η όψη η θρέψη, η διάθεση του παιδιού. Η κακουχία,ο πόνος,η ανησυχία εκφράζονται στο πρόσωπό του. 2)ΚΕΦΑΛΗ :ελέγχεται το σχήμα,το μέγεθος (περίμετρος κεφαλής),οι πηγές (πρόσθια και οπίσθια ),η παρουσία ανωμαλιών (προκεφαλή,κεφαλαιμάτωμα),το τριχωτό της κεφαλής. 3)ΠΡΟΣΩΠΟ :ελέγχεται η ακεραιότητα των ανατομικών χαρακτηριστικών,η παρουσία παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ λαγώχειλο,παράλυση προσωπικού νεύρου,διόγκωση παρωτίδων,υποπλασία κάτω γνάθου. 4)ΜΑΤΙΑ :ελέγχεται η αντίδραση της κόρης στο φως και αδρά η οπτική οξύτητα.Αναζητείται στραβισμός,νυσταγμός,επιπεφυκίτιδα,θολερότητα κερατοειδούς,η φορά των βλεφαρικών σχισμών. 5)ΑΥΤΙΑ :ελέγχεται η θέση,το μέγεθος,το σχήμα,και αδρά η ακοή.Η εξέταση ολοκληρώνεται με την ωτοσκόπηση.

10 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 6)ΣΤΟΜΑ :ελέγχεται η στοματική κοιλότητα (αμυγδαλές,παρειές,η σκληρή υπερώα,η γλώσσα,τα δόντια τα ούλα και τα χείλη.)Αναζητείται η ύπαρξη λυκοστόματος,ενάνθημα παρίσθμιων αμυγδαλών,επίχρισμα αμυγδαλών έλκη, άφθες,ουλίτιδα,τερηδόνας,κ.τα.λ Επίσης ελέγχεται ο αριθμός,το σχήμα,το μέγεθος,η θέση,το χρώμα των δοντιών. 7)ΤΡΑΧΗΛΟΣ (ΛΑΙΜΟΣ) :ελέγχεται η μορφή και το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα,οι λεμφαδένες,οι στερνοκλειδομαστοειδής μυς ραιβόκρανο). 8)ΘΩΡΑΚΑΣ :ελέγχεται το σχήμα (τροπιδοειδής,υποδηματοποιών )η έκπτυξη του και η παρουσία ανωμαλιών. 9)ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :ελέγχεται με την επισκόπηση του θώρακα η αναπνευστική λειτουργία (αριθμός,είδος αναπνοών,εισολκή ευενδότων σημείων του θώρακα, κυάνωση,ωχρότητα,πληκτροδακτυλία).Με την ψηλάφηση ελέγχεται οι φωνητικές δονήσεις,ο καρδιακός ροιζος.Με την ψηλάφηση ελέγχονται οι ανατομικές ανωμαλίες κυρίως των οστών.Με την επίκρουση ελέγχονται τα όρια των οργάνων (καρδιάς,πνευμόνων)η παρουσία αέρα ή υγρού στο θωρακικό κλωβό.Με την ακρόαση ελέγχεται το αναπνευστικό ψιθύρισμα και οι καρδιακοί τόνοι.Επίσης μελετάμε τη χροιά της φωνής και την παρουσία παθολογικών ήχων (εισπνευστικός,εκπνευστικός συριγμός.)

11 10)ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :ελέγχεται με την επισκόπηση η παρουσία κυάνωσης,δύσπνοιας,πληκτροδακτυλίας.Με την ψηλάφηση ελέγχουμε το σημείο της καρδιακής ώσης,την ύπαρξη ροίζου, τα όρια του ήπατος,τη λειτουργεία των μηριαίων αρτηριών.Με την ακρόαση ελέγχουμε τους καρδιακούς τόνους (συχνότητα,ένταση,ρυθμός,ποιότητα )την παρουσία φυσήματος (ένταση,εντόπιση,επέκταση,διάρκεια) ή άλλων επιπρόσθετων ήχων.Επιπλέον μετράμε και την αρτηριακή πίεση. 11)ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :ελέγχεται με την επισκόπηση το μέγεθος της κοιλιάς,η παρουσία κήλης (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη).Με την ακρόαση της κοιλιάς ελέγχουμε την εντερική λειτουργία.Με την ψηλάφηση ελέγχουμε τα ενδοκοιλιακά όργανα (ήπαρ,σπλήνας,πάγκρεας,έντερο) και αναζητούνται μάζες, μορφώματα ή σημεία με ευαισθησία.Επίσης, ελέγχουμε τον πρωκτό(ατρησία,αιμορροΐδες,ραγάδα). 12)ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ :ελέγχεται στα αγόρια η φίμωση,η κρυψορχία,ο υποσπαδίας ή επισπαδίας,η υδροκήλη, η βουβωνοκήλη και εκτιμάται το μέγεθος του πέους και των όρχεων.Στα κορίτσια ελέγχουμε την κλειτορίδα,μικρά και μεγάλα χείλη καθώς και τον κόλπο και την ουρήθρα. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

12 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ 13)ΑΚΡΑ :ελέγχεται η ακεραιότητα των οστών, οι κινητικότητα των αρθρώσεων και η παρουσία ανατομικών ανωμαλιών,φλεγμονών ή παραμορφώσεων. 14)ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ :ελέγχεται η ύπαρξη ανωμαλιών (κύφωση,σκολίωση,λόρδωση)και η κινητικότητα. 15)ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ :ελέγχεται η ωριμότητα του (στα νεογνά με τα αντανακλαστικά ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά με τα τενόντια,τα δερματικά αντανακλαστικά,την επιπολής και εν τω βάθη αισθητικότητα,την ύπαρξη αυχενικής δυσκαμψίας,και το επίπεδο συνείδησης).Επίσης ελέγχουμε το μυϊκό τόνο,τη μυϊκή ισχύ και παρουσία ακούσιων κινήσεων (τρόμος, αστάθεια). 16)ΔΕΡΜΑ :ελέγχεται το χρώμα,η σπαργή,η παρουσία σπίλων αιμαγγειωμάτων,συριγγίων,η τρίχωση. 17)ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΙ :ελέγχεται η χροιά τους (επιπεφυκότες,χείλη).Αναζητούμε αναιμία,ίκτερο κ.τ.λ

13 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ  Πληροφορεί τους γονείς με απλούς και κατανοητούς όρους για τα ευρήματά του και την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους.  Δίνει οδηγίες που πρέπει να είναι σαφείς και σε ορισμένες περιπτώσεις γραπτές.  Στα μεγαλύτερα παιδιά ενημερώνει και ευχαριστεί και το παιδί.  Το παιδί και οι γονείς που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση συνεργάζονται αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της ασθένειας.


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ : 1 )H παιδιατρική είναι μια ειδικότητα που κυβερνάται από την ηλικία. 2)Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google