Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τόσο οι παραδοσιακοί παιδικοί μύθοι όσο και το εκσυγχρονισμένο αυτό παραμύθι διαθέτουν συμβολισμούς και παραμυθιακούς, πλήθος προσωποποιήσεων και μεταφορών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τόσο οι παραδοσιακοί παιδικοί μύθοι όσο και το εκσυγχρονισμένο αυτό παραμύθι διαθέτουν συμβολισμούς και παραμυθιακούς, πλήθος προσωποποιήσεων και μεταφορών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Τόσο οι παραδοσιακοί παιδικοί μύθοι όσο και το εκσυγχρονισμένο αυτό παραμύθι διαθέτουν συμβολισμούς και παραμυθιακούς, πλήθος προσωποποιήσεων και μεταφορών καθώς και φανταστικών καταστάσεων που αγγίζουν τη νεανική ψυχή και προσελκύουν την προσοχή των αθώων μυαλών. Υπάρχουν και στα δύο κεντρικοί ήρωες και δευτεραγωνιστές που περιβάλλουν τους πρώτους και εξυπηρετούν την πλοκή και την εξέλιξη του μύθου. Αποσκοπούν αμοιβαία στο να διδάξουν και να περάσουν στους αναγνώστες ηθοπλαστικά μηνύματα με ψυχαγωγικό τρόπο. Το συγκεκριμένο παραμύθι, όμως, είναι αμιγώς συμβολικό και περνά βαθύτατα μηνύματα στα παιδιά-αναγνώστες που πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή στην οποία απευθύνονται οι περισσότερες παραδοσιακές παιδικές διηγήσεις. Πραγματεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του τα θέματα της φιλοπατρίας και της μελαγχολίας του αποχωρισμού ενός ανθρώπου από τον τόπο του αλλά και της αναγκαιότητας και της ωφελιμότητας της κοινωνικοποίησης του ατόμου σε νεαρή ηλικία· νοήματα που γίνονται περισσότερο αντιληπτά από εφήβους και όχι από νήπια, τα οποία αποτελούν τους βασικούς αποδέκτες των πατροπαράδοτων παραμυθιών. Οι συνεχείς και εκτενείς διάλογοι, που απαρτίζουν το συγκεκριμένο παραμύθι, μπορούν να εντυπωσιάσουν και να εκπληρώσουν το διδακτικό ρόλο τους μόνο όταν ερμηνευτούν από άτομα που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για τις καθημερινές συνεννοήσεις τους, δηλαδή από παιδιά που πλησιάζουν ή βρίσκονται ήδη στην εφηβεία ή από ενήλικους που εξακολουθούν να αναζητούν την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις. Άρα, οι παραδοσιακές παιδικές ιστορίες και το μοντέρνο παραμύθι του Μικρού πρίγκιπα παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες ως προς τη δομή και το βαθύτερο στόχο τους, αλλά διαφέρουν σημαντικά στη βασική θεματολογία τους και στο κοινό στο οποίο απευθύνονται. 1.Ποιές ομοιότητες και ποιες διαφορές παρατηρείτε ανάμεσα στο απόσπασμα και στα παραδοσιακά παραμύθια που γνωρίζετε ; Σχολιάστε ειδικότερα μια ειδικότητα και μια διαφορά που εντοπίσατε.

3 2. Για ποιο λόγο ο πρίγκιπας λυπήθηκε όταν είδε τον ανθισμένο τριανταφυλλόκηπο; Πώς αντιμετώπισε τελικά την αρχική στενοχώρια του;  Όταν αντίκρισε τον ανθισμένο τριανταφυλλόκηπο, ο πρίγκιπας ένιωσε μεγάλη απογοήτευση που είδε πολλά λουλούδια όμοια με το μονάκριβό του άνθος στην πατρίδα του. Αισθάνθηκε να καταρρίπτονται όλα τα μέχρι τότε πιστεύω του, κλονίστηκε η αφοσίωσή του στο λουλούδι του και άρχισε να αναθεωρεί την αφιέρωσή του σε αυτό αλλά και την προσωπική του μοναδικότητα. Μετά από τη συζήτησή του, όμως, με την αλεπού, αντιλήφθηκε πως η ξεχωριστή αξία κάθε πλάσματος προ-κύπτει από το δέσιμό του με κάποιο άλλο ον, από τα αισθήματα και τη σχέση που αναπτύσσει με τους γύρω του μέσω της κοινωνικότητας και της αφοσίωσης που προσφέρεται αμοιβαία μεταξύ τους και που επιτυγχάνεται με υπομονή και υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές.  Έτσι, στο τέλος του αποσπάσματος απευθύνεται στα άλλα τριαντάφυλλα επισημαίνοντας τη μοναδικότητα της σχέσης του με το δικό του λουλούδι, γιατί έχει διαθέσει χρόνο και αισθήματα βαθιά στη φροντίδα του και αυτό τον κάνει να νιώθει σπουδαίος και ξεχωριστός. Το ίδιο ακριβώς του επιβεβαιώνει και η αλεπού, όταν συναντιούνται για να αποχαιρετιστούν, αφού πλέον έχουν αποκτήσει ισχυρό δεσμό φιλίας μεταξύ τους, όπως εκείνη με το λουλούδι του.

4 3. Τι ρόλο παίζει στο απόσπασμα η αλεπού; Σχολιάστε την επίδραση που έχει στο μικρό πρίγκιπα.  Ο ρόλος της αλεπούς στο παραμύθι είναι καταλυτικός ως προς την ωρίμανση του πρίγκιπα και τη συνειδητοποίηση από μέρους του της αξίας της κοινωνικότητας και της ανάπτυξης ισχυρών δεσμών με εκπροσώπους του άμεσου περιβάλλοντός του. Μέσα από τη συζήτηση με την αλεπού και από τη διαδικασία της εξημέρωσής της, που τόσο επίμονα του ζητούσε να της ασκήσει, αντιλήφθηκε πλήρως τη σημασία της φιλίας και της αφοσίωσης, που είχε αρχίσει να αμφισβητεί, γιατί μέχρι τότε την είχε τοποθετήσει σε ονειροπόλες και ασταθείς βάσεις.  Συνειδητοποίησε πως το συναισθηματικό δέσιμο με τον πλησίον προκύπτει από την προσωπική ενασχόλησή του (με δική του πρωτοβουλία) με τα όντα που τον περιβάλλουν και όχι από επιφανειακούς παράγοντες που φαινομενικά του προσδίδουν κύρος και σπουδαιότητα, όταν συνδέεται με κάποιον· όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση.  Από τη συνομιλία του με την αλεπού βγήκε πιο ώριμος και κερδισμένος, αφού αφενός σιγουρεύτηκε για την αγάπη του προς το λουλούδι του στην πατρίδα του και αφετέρου έκανε μια καινούργια αληθινή φιλία στη γη, την ίδια την αλεπού.

5 4. Πώς και γιατί παρουσιάζει η αλεπού τη διαδικασία του ημερώματος στο μικρό πρίγκιπα; Πιστεύετε ότι τον βοήθησε να καταλάβει τι είναι το «ημέρωμα» και πώς γίνεται;  Η αλεπού επιμένει στο απόσπασμα να την εξημερώσει ο πρίγκιπας, γιατί και η ίδια έχει ανάγκη από έναν πολύτιμο φίλο και εκείνος οφείλει πια να αντιληφθεί το ουσιαστικό νόημα του συναισθηματικού δεσίματος με πλάσματα της επιλογής του και να αποβάλλει επιτέλους την ανεδαφική και συγκεχυμένη άποψη που έχει περί μοναδικότητας του ατόμου και των σχέσεών του. Μπαίνει, λοιπόν, στη διαδικασία να εξηγεί με απόλυτη υπομονή και σαφέστατο τρόπο τη σημασία του «ημερώματος» διευκρινίζοντας από την αρχή ότι πρόκειται για τη δημιουργία δεσμών φιλίας και όχι για την αυθαίρετη επιβολή του ενός μέρους στο άλλο.  Μέσα από την προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών, αντιλαμβάνονται και οι δύο πως απαιτούνται υπομονή, θέληση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και ειλικρινή αισθήματα για να επιβιώσει η σχέση αυτή, που με τον καιρό προσφέρει στις δύο πλευρές συναισθηματική πληρότητα, χαρά, ασφάλεια και την πολυπόθητη από όλα τα πλάσματα του κόσμου αίσθηση μοναδικότητας.  Το ευγενές πείσμα και η αστείρευτη ηπιότητα της αλεπούς οδηγεί στην ψυχική του ωρίμανση τον πρίγκιπα, που παύει πια να αμφισβητεί τον εαυτό του και τους δεσμούς που άφησε στην πατρίδα του και που, φεύγοντας από τη γη, έχει αποκτήσει άλλη μία ουσιαστική και πιστή φίλη.

6 5. Τι νόημα έχει το «μυστικό» της αλεπούς: «μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»;  Το απόσταγμα της κοσμοθεωρίας και της φιλοσοφίας της αλεπούς έρχεται να αποκαλυφθεί ως μυστικό από την ίδια στον πρίγκιπα στο τέλος του αποσπάσματος. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί το σοφό ζώο επέλεξε να ‘εξημερώσει’ την άγνοια του πρίγκιπα και να ‘εξημερωθεί’ η δική της ψυχή από την αγνότητα του παιδιού αυτού πρώτα και ύστερα να του εκφράσει λεκτικά τη σημαντική της συμβουλή.  Τότε θεώρησε πως ήταν έτοιμος ο πρίγκιπας να αντιληφθεί το μεγαλείο της ψυχής, και το βάθος των συναισθημάτων από τα οποία προκύπτουν οι ειλικρινείς σχέσεις. Η επιφάνεια των καταστάσεων, η εξωτερική τους εμφάνιση δεν εξασφαλίζει την αλήθεια παρά την αληθοφάνεια που συγχύζει το νου και περιπλέκει τους δεσμούς των έμβιων πλασμάτων μεταξύ τους.

7 Γαζή Ζωή  Κρανιώτη Μαργαρίτα


Κατέβασμα ppt "Τόσο οι παραδοσιακοί παιδικοί μύθοι όσο και το εκσυγχρονισμένο αυτό παραμύθι διαθέτουν συμβολισμούς και παραμυθιακούς, πλήθος προσωποποιήσεων και μεταφορών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google