Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αν έριχνα τα πράγματά του στη θάλασσα για να του τη σπάσω, λες να πάψει να ισχύει η αρχή του Αρχιμήδη και να βουλιάξουμε; Άσε καλύτερα… Να την πετάξω.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αν έριχνα τα πράγματά του στη θάλασσα για να του τη σπάσω, λες να πάψει να ισχύει η αρχή του Αρχιμήδη και να βουλιάξουμε; Άσε καλύτερα… Να την πετάξω."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Αν έριχνα τα πράγματά του στη θάλασσα για να του τη σπάσω, λες να πάψει να ισχύει η αρχή του Αρχιμήδη και να βουλιάξουμε; Άσε καλύτερα… Να την πετάξω στη θάλασσα για να της κάνω πλάκα; Κι αν έχει μεγαλύτερη πυκνότητα απ’ το νερό και βουλιάξει; Άσε καλύτερα…

3 Αν το ύψος της στήλης του υγρού και στα 5 δοχεία είναι ίδιο και περιέχουν όλα το ίδιο υγρό σε ποιο δοχείο η πίεση στον πυθμένα του είναι μεγαλύτερη; Ο όγκος του υγρό σε κάθε δοχείο δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος. Η πίεση στον πυθμένα σε όλα τα δοχεία είναι ίδια.

4 Η πίεση σε ένα συγκεκριμένο βάθος είναι ανεξάρτητη από τον προσανατολισμό της επιφάνειας. Είναι ίδια σε όλες τις διευθύνσεις. Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πίεση δεν είναι διανυσματικό μέγεθος.

5 ΠΕΙΡΑΜΑ Η υδροστατική πίεση εξαρτάται από το βάθος. Και τα δύο δοχεία περιέχουν νερό. Η μεμβράνη στο ένα δοχείο βρίσκεται σε βάθος 1cm και η πίεση σε αυτό το βάθος είναι 98Pa. Στο δεύτερο δοχείο η μεμβράνη είναι σε βάθος 4 cm και η πίεση σε αυτό το βάθος είναι 390Pa

6 Γεμίζουμε με νερό ένα πλαστικό μπουκάλι. Το τοποθετούμε σε ένα ίσιο τραπέζι. Έπειτα με μια καρφίτσα ανοίγουμε τρύπες σε διάφορα σημεία του μπουκαλιού. Έπειτα παρατηρούμε την απόσταση στην οποία εκτοξεύονται οι πίδακες του νερού πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού. Τι διαπιστώνουμε;

7 ΠΕΙΡΑΜΑ Η υδροστατική πίεση εξαρτάται από το υγρό. Το ένα δοχείο περιέχει νερό και το άλλο βενζίνη. Η μεμβράνη και στα δύο δοχεία βρίσκεται σε βάθος 1cm. Η πίεση στο νερό σε αυτό το βάθος είναι 98Pa. Στο πρώτο η πίεση σε αυτό το βάθος είναι 86Pa

8 * Η πίεση σε ένα βάθος από την ελεύθερη επιφάνεια ενός ακίνητου υγρού είναι το αποτέλεσμα του βάρους του υγρού που ασκείται στην μονάδα επιφάνειας σε αυτό το βάθος συν την πίεση που ασκείται στο υγρό στην ελεύθερη επιφάνειά του. * Η υδροστατική πίεση είναι ανάλογη της πυκνότητας του υγρού, της επιτάχυνσης της βαρύτητας και του βάθους από την επιφάνεια του υγρού P=d.g.h * Η πίεση δεν είναι διάνυσμα παρόλο που στα σχέδια την δείχνουμε με βέλος. Το βέλος δείχνει την κατεύθυνση της δύναμης που ασκείται κάθετα στην επιφάνεια.

9 Λόγω της υδροστατικής πίεσης, το υγρό στα συγκοινωνούντα δοχεία, φτάνει στο ίδιο ύψος ανεξάρτητα από το σχήμα των δοχείων.

10  ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ : Το υδραγωγείο βρίσκεται ψηλότερα από τα σπίτια  ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ ΠΗΓΑΔΙΑ: Το νερό αναβλύζει από μόνο του δημιουργώντας πίδακα

11  Όσο πιο μεγάλο είναι το βάθος του φράγματος τόσο πιο μεγάλη η πίεση που ασκείται στα τοιχώματά του. Για το λόγο αυτό και για να μη σπάνε τα φράγματα, τα κατασκευάζουν έτσι ώστε η βάση τους να είναι παχύτερη από την κορυφή.

12 Όσο πιο βαθιά βρίσκεται ένας δύτης στη θάλασσα τόσο πιο μεγάλη είναι η υδροστατική πίεση που δέχεται.

13 Το ίδιο βέβαια συμβαίνει με όλα τα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα…

14 Όσο μεγάλα…

15 …ή μικρά κι αν είναι…

16 Παράδειγμα: Scuba Diving 1.Δύο δύτες βρίσκονται σε μια λίμνη σε βάθος h=5m από την επιφάνεια της λίμνης. Αν η πυκνότητα του νερού της λίμνης είναι d=1.000kg/m 3 και η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s 2, να υπολογίσεις την υδροστατική πίεση που ασκείται στους δύτες. 2. Σ ε πόσο βάθος από την επιφάνεια μιας λίμνης βρίσκονται οι δύτες αν η υδροστατική πίεση είναι P=75kPα?


Κατέβασμα ppt "Αν έριχνα τα πράγματά του στη θάλασσα για να του τη σπάσω, λες να πάψει να ισχύει η αρχή του Αρχιμήδη και να βουλιάξουμε; Άσε καλύτερα… Να την πετάξω."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google