Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

17/03/2014. ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Τα εγκαυματα είναι βλαβες του δερματος που προκαλουνται από παραγοντες: -χημικους -ηλεκτρικους -ακτινοβολικους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "17/03/2014. ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Τα εγκαυματα είναι βλαβες του δερματος που προκαλουνται από παραγοντες: -χημικους -ηλεκτρικους -ακτινοβολικους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 17/03/2014

2 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Τα εγκαυματα είναι βλαβες του δερματος που προκαλουνται από παραγοντες: -χημικους -ηλεκτρικους -ακτινοβολικους.

3 Κυριοτερα αιτια εγκαυματος: -ηλιακες ακτινες -ατμοι -βραστα υγρα -οξεα (χλωριο, θειαφι, νατριο) -αλκαλικα (αμμωνια, ποτασσα) -φωσφωρο -υδραργυρος.

4 Αναλογα με την εκταση τους και την σοβαροτητα τους τα εγκαυματα παρουσιαζουν διαφορους βαθμους αφυδατωσης, απωλειας πρωτεινων του αιματος και θερμιδων. Σε σοβαρες περιπτωσεις μπορει να εχουμε εγκαυματικο shock.

5 Ταξινομηση Εγκαυματων 1 ου βαθμου:το εγκαυμα παρουσιαζει ένα ελαφρο κοκκινισμα. 2 ου βαθμου:το εγκαυμα παρουσιαζει κοκκινισμα στο σημειο που προσβαλλεται αλλα υστερα από μερικες ωρες δημιουργουνται φουσκαλες γεματες κιτρινωπο υγρο. 3 ου βαθμου:-φουσκαλες όπως στο 2 ου βαθμου,το χρωμα του υγρου είναι σκουρο, η προσβεβλημενη περιοχη παρουσιαζει γκριζομαυρα λεπια που με τον καιρο πεφτουν.Μετα την ιαση παραμενουν σημαδια ανοιχτοχρωμα που φευγουν πολύ δυσκολα, παρα εκτος αν γινει πλαστικη χειρουργικη επεμβαση.

6 4 ου βαθμου:η φαση απανθρακωσης ιστων, το αιμα πηζει και το δερμα σκουραινει και ρυτιδωνει.Μετα την ιαση παραμενει μια αντιαισθητικη και βαθια ουλη που χρειαζεται χειρουργικη πλαστικη επεμβαση. 5 ου βαθμου:παρουσιαζονται λεπια μαυρα που πεφτουν.Το εγκαυμα εχει καταστρεψει τους μυς και τους τενοντες. 6 ου βαθμου:το εγκαυμα εχει φθασει το κοκκαλο και η επιφανεια είναι απανθρακωμενη.

7 -τα εγκαυματα 1 ου και 2 ου βαθμου μπορουν να θεραπευτουν στο σπιτι με απολυμανση και καταπραυντικη πομαδα -τα χημικα εγκαυματα πρεπει να πλενονται με ανθρακικο νερο -τα αλκαλικα εγκαυματα θα πλενονται με νερο και ξιδι η νερο και λεμονι.

8 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ: Δηλητηριαση από οξειδιο του ανθρακα: -συνηθως στις πολεις και είναι θανατηφορες -πολλοι λογοι όπως αυτοκτονιες, ατυχηματα -η αυξημενη θερμανση, οι διαφορες συσκευες αεριου, οι σταθμοι σταθμευσης οχηματων αυξανουν τον κινδυνο δηλητηριασεων.

9 Κάθε καυση σε χωρο με ελαχιστο η καθολου αερισμο η εναντια σε μια κρυα επιφανεια δημιουργει μια σημαντικη ποσοτητα οξειδιου του ανθρακα.Αυτο διαπιστωνεται σε πολλες περιπτωσεις: -στα ειδη υγιεινης που βρισκονται στην κουζινα η στο λουτρο οπου ο αερισμος εμποδιζεται η είναι ανεπαρκης -όταν δουλευει ο λεβητας σε χωρο που δεν αεριζεται -όταν ζεσταινονται μεγαλες ποσοτητες νερου σε μικρους χωρους -στο διαστημα πυρκαγιων -όταν οι διαφοροι τυποι κινητηρων δημιουργουν οξειδιο του ανθρακα.

10 Οποιος νιωσει υπνηλια όταν βρισκεται στο αυτοκινητο πρεπει αμεσως να ανοιξει το παραθυρο.Μια σχετικη μεγαλη η μικρη ποσοτητα οξειδιου του ανθρακα μπορει να δημιουργηθει και στις εξεις περιπτωσεις: -σε κλειστο χωρο από υπερβολικη θερμανση -σε φθαρμενη εγκατασταση της παροχης (καυστηρες) -σε εκρηξη σκονης πυριτιδας, ανθρακαεριο -στον καπνο που περιεχει μια ποσοτητα οξειδιου του ανθρακα που μπορει να προκαλεσει χρονια δηλητηριαση.

11 Συμπτωματα δηλητηριασης: -εξαρταται από την ποσοτητα οξειδιου του ανθρακα που απορροφηθει και την ταχυτητα. -εξαρταται από την συγκεντρωση του στον αερα. -εξαρταται από τον χρονο παραμονης στο δηλητηριασμενο περιβαλλον. -η δηλητηριαση μπορει να είναι οξεια, ελαφρια η χρονια.

12 Οξεια δηλητηριαση: -πονοκεφαλοι, ζαλη, μειωση ακοης, συγχηση, υπνηλια, κακοδιαθεση -προοδευτικη παραλυση στα ακρα -βαθυ ηρεμο κωμα -τελος αν δεν αντιμετωπιστει εγκαιρα επερχεται ο θανατος.

13 Υπεροξεια δηλητηριαση: -είναι αποτελεσμα σοβαρου ατυχηματος (εκρηξη σε εργαστηριο, θραυση αεριομετρου, πυρκαγια) -ο θανατος είναι ακαριαιος και ανακαλυπτουν το θυμα στη θεση που το βρισκει το ατυχημα.

14 Ελαφρια δηλητηριαση: -απλη ναρκη, συγχυση, φαινομενικη μεθη και πονοκεφαλος είναι τα μονα συμπτωματα -εστω μικρη συγκεντρωση οξειδιου του ανθρακα μπορει να είναι σοβαρος κινδυνος για τα παιδια.

15 Χρονια δηλητηριαση: -οφειλεται σε μικρες καθημερινες απορροφησεις και μπορει να δημιουργησει ψυχοπαθητικες καταστασεις όπως μανιοκαταθλιπτικα συνδρομα, νευρικες ανωμαλιες η οπτικες. -συμβαινει σε κλειστους χωρους με καπνο τσιγαρου, σηραγγες με μεγαλη κυκλοφορια, διαρροες κτλ.

16 ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ: Είναι λιγο τοξικο και χρειαζεται η μακροχρονη εισπνοη για να προκληθουν αδιαθεσιες, όπως πονοκεφαλοι, αγωνια, εμετοι, ζαλες. Η δηλητηριαση μπορει να προκληθει από την εισπνοη αερα που περιεχει μια υπερβολικη συγκεντρωση ανθρακουχου αεριου η απο την διαταραχη της αποβολης του διοξειδιου του ανθρακα από μερους του οργανισμου.

17 Μια τετοια δηλητηριαση σημειωνεται υστερα από παρατεταμενη εισπνοη δηλητηριασμενου αερα ενός κλειστου χωρου. Εκτος από τα πιο πανω συμπτωματα θα εχουμε -αφθονη εφιδρωση -αποφραξη των αναπνευστικων οδων -κυανωση, κωμα -σε βαριες περιπτωσεις μπορει να εχουμε καρδιοαναπνευστικη ανακοπη.

18 Πως μπορουμε να επεμβουμε: -απελευθερωνουμε τον αεραγωγο για ελευθερη αναπνοη -παρακολουθουμε τον ασθενη να μην χασει τις αισθησεις του -εάν χρειαστει τοτε εφαρμοζουμε τεχνητη αναπνοη -σε σοβαρες καταστασεις μεταφορα στο νοσοκομειο.

19 Προιοντα καθημερινης χρησης: Κάθε μερα γινεται χρηση πολλων προιοντων με λιγοτερη η περισσοτερη τοξικη δραση: -εντομοκτονα -απορρυπαντικα -ποντικοφαρμακα κ.τ.λ. Οι δηλητηριασεις από αυτά τα προιοντα είναι στο μεγαλυτερο ποσοστο τους ασημαντες, αλλα μπορει να είναι και θανατηφορες ιδιαιτερα για τα παιδια.

20 Προκαλουν διαφορες διαταραχες αναλογα με την τοξικοτητα τους, η δε σοβαροτητα τους εξαρταται απο την τοξικοτητα του κάθε προιοντος (απορρυπαντικα, ποτασσα, χλωριο). Μπορει να εχουμε νευρικες και νεφρικες διαταραχες (ποντικοφαρμακα και εντομοκτονα) Μπορει να εχουμε πνευμονικες διαταραχες (βενζινη και εντομοκτονα).

21 ΟΞΕΑ:ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ,ΝΙΤΡΙΚΟ,ΘΕΙΟΥΧΟ. Συμπτωματα: -καψιμο στον λαιμο -πονο στον λαιμο -εμετος -πονος στο στομαχι -πτωση της πιεσης -πιθανον σπασμοι.

22 Πως το αντιμετωπιζουμε: -όχι προκληση εμετου -καταναλωση κρυου γαλατος -ασπραδι αυγου.

23 ΑΜΜΩΝΙΑ,ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΑ,ΑΛΙΣΙΒΑ,ΣΟΔΑ: Είναι καυστικα, περνουν το στομαχι από το στομα. Το σαλιο είναι αφθονο και στον εμετο υπαρχουν ιχνη αιματος. Μπορει να διαταραχτει η αναπνοη και συνηθως παρουσιαζονται πονοι στον οισοφαγο.

24 Τι πρεπει να γνωριζουμε: -να μην προκαλεσουμε εμετο -να χορηγησουμε μερικες γουλιες λαδι η λιγο βουτυρο η κρεμα γαλατος επειδη τα λιπη απορροφουν τα αλκαλικα -νερο με λιγο ξυδι -μερικα χαπια βιταμινης C διαλυμενα.

25 ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ: -τα περισσοτερα περιεχουν αρσενικο που είναι πολύ επικινδυνο τοσο στην εισπνοη οσο και στην καταποση -εχουμε πονους στον θωρακα και δυσπνοια -πονους στην κοιλια, εμετο, διαρροια, λιποθυμιες -κωμα σε βαριες περιπτωσεις.

26 Τι πρεπει να κανουμε: -προκληση εμετου -ποση δυνατου καφε και κρυου γαλατος.

27 ΒΕΝΖΙΝΗ, ΒΕΝΖΟΛΗ: -με την εισπνοη προκαλουν ζαλαδες, πονοκεφαλους, λιποθυμιες και μετα βρογχοπνευμονιες, πνευμονικα οιδηματα -με την ποση προκαλουν εμετο, οξεια γαστριτιδα, σπασμους.

28 Τι πρεπει να κανουμε: -αν χρειαστει τεχνητη αναπνοη -αν χρειαστει χορηγουνται καταλυτες -στην ποση πρεπει να προκληθει εμετος και να χορηγηθει κρυο γαλα.

29 ΤΡΙΕΛΑΙΝΗ: -χρησιμοποιειται στο στεγνο πλυσιμο και στο σπιτι σαν ποντικοφαρμακο -είναι πολύ τοξικο με την εισπνοη η καταποση -διοχετευεται γρηγορα στους νευρικους ιστους προκαλωντας πρωτα μια αισθηση μεθης και μετα την απωλεια αισθησεων -η χρηση του γινεται σε χωρους που αεριζονται καλα.

30 Τι πρεπει να κανουμε: -χορηγηση αναληπτικων φαρμακων -αντιμετωπιση συμπτωματων.


Κατέβασμα ppt "17/03/2014. ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ: Τα εγκαυματα είναι βλαβες του δερματος που προκαλουνται από παραγοντες: -χημικους -ηλεκτρικους -ακτινοβολικους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google