Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεΚόριννα Βιλαέτης Τροποποιήθηκε πριν 8 χρόνια
1
1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ AGRO 2-1 & AGRO 2-2 Ι. ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015/2016 ΕΡΓΟ: «Πρακτική επίδειξη τεχνικών ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας σε παραγωγούς συνεργαζόμενων συνεταιριστικών ελαιοτριβείων Οργανώσεων Παραγωγών για την τριετία 2015/2018» Δράση 1-Β.iv
2
2 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Η πιστοποίηση Προϊόντων ή Συστημάτων Παραγωγής γίνεται βάσει συγκεκριμένων Εθνικών ή Διεθνών Προτύπων. Τα Πρότυπα δημιουργούνται ώστε να υπάρχουν: κοινές προδιαγραφές και κοινά κριτήρια για την παραγωγή,τις μετρήσεις και τις δοκιμές των προϊόντων, κλπ.
3
3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
4
4 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
5
5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 1.Αποδοχή από την πλειοψηφία των δυνητικών πελατών διεθνώς. 2.Επίτευξη καλύτερων τιμών. 3.Διασφάλιση σε περίπτωση νομικής διαμάχης με αγοραστή ή καταναλωτή. 4.Μείωση της συχνότητας και έντασης των ελέγχων από τους πελάτες και τις αρμόδιες αρχές. 5.Εκλογίκευση της λειτουργίας, μείωση των απορρίψεων και επιστροφών και συνεπώς μείωση του λειτουργικού κόστους. 6.Εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και των προϊόντων.
6
6 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 1.Αρχικό κόστος για την κατάλληλη προετοιμασία της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της επιχείρησης για την πιστοποίηση. 2. Κόστος Συμβούλου. 3.Κόστος Πιστοποιητικού Οργανισμού. 4.Αρχική Επιθεώρηση και κατόπιν Ετήσιες Επιθεωρήσεις. 5.Εφαρμογή “γραφειοκρατικών” διαδικασιών καταγραφής και αρχειοθέτησης.
7
7 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, Η ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
8
8 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ: ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
9
9 A) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ: 1.ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 2.ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
10
10 ΠΡΟΤΥΠΑ AGRO 2-1 & AGRO 2-2 ΤΟΥ ΟΠΕΓΕΠ (AGROCERT) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΦΙΛΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΩΣΤΕ: 1.ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 2.ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ A) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
11
11 AGRO 2-1 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. A) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
12
12 AGRO 2-2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ AGRO 2-1. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. A) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
13
13 GLOBALGAP Το συγκεκριμένο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Aφορά την παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο GLOBALGAP της Foodplus. Δημιουργήθηκε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αλυσίδες σουπερμάρκετ και έχει τεθεί ως εμπορική προδιαγραφή για την αποδοχή των γεωργικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Βασίζεται στην τήρηση των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (Good Agricultural Practice-GAP). Aφορά την πιστοποίηση του γεωργικού προϊόντος. A) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
14
14 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων. Μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τον παραγωγό. Ορθολογικότερη χρήση των εισροών που δέχεται η καλλιέργεια. Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μείωση της επιβάρυνσης της ανθρώπινης υγείας, του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή του προϊόντος. Προϊόντα με σήμανση ποιότητας / Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι μη πιστοποιημένων. Αύξηση παραγωγικότητας. Σταθερή και αξιόπιστη απόδοση της παραγωγής. Μείωση κόστους παραγωγής. 14
15
15 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Προστασία της υγείας των παραγωγών. Διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό που απαιτούν πλέον πιστοποιημένα προϊόντα (αλυσίδες supermarkets), οι οποίες αναγνωρίζουν και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν την «ποιότητα». Αύξηση εξαγωγικής εμπορικής δραστηριότητας. Αύξηση εμπιστοσύνης και πλήρης εξασφάλιση απαιτήσεων του καταναλωτή. Αναβαθμισμένη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση. Προσαρμογή στα νέα δεδομένα μιας σύγχρονης και ποιοτικής ευρωπαϊκής γεωργικής πρακτικής. 15
16
16 Έκδοση καλλιεργητικών οδηγιών από εξουσιοδοτημένο γεωπόνο προς τους παραγωγούς. Πλήρης καταγραφή όλων των ενεργειών που γίνονται στη γεωργική εκμετάλλευση. Εκπαιδεύσεις παραγωγών. Διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων (εδάφους, φύλλων, ΦΠΠ). Προστασία περιβάλλοντος. Προστασία παραγωγού. Χρόνος έναρξης συγκομιδής. Ιχνηλασιμότητα. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
17
17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Α) ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ 2006: 103.000.000 στρ. 2009: 111.000.000 στρ. Β) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: ≈ 3.000.000.000 τόνοι ΙΣΠΑΝΙΑ: 1.250.000 τόνοι ΙΤΑΛΙΑ : 550.000 τόνοι ≈ 70% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΑΔΑ: 300.000 τόνοι ΤΥΝΗΣΙΑ: 200.000 τόνοι (με ανοδική πορεία) ΤΟΥΡΚΙΑ: 250.000 τόνοι (με ανοδική πορεία) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 25.000 τόνοι (1998-1999 8.000 τόνοι) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: 12.000 τόνοι (1998-1999 500 τόνοι)
18
18 ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ: 11.600.000 στρ. Η ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ 78% ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΔΕΝΔΡΑ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ: 170.000.000 12% της Παγκόσμιας Παραγωγής ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ: 300.000 τόνοι 80% EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ
19
19 ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
20
20 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
21
21 ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ
22
22 ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΝΟΜΟΣΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ15.100.000 ΜΕΣΣΗΝΙΑ13.800.000 ΛΑΚΩΝΙΑ12.500.000 ΛΕΣΒΟΣ7.500.000
23
23 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
24
24 ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
25
25 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ
26
26 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΙΝΑΣ
27
27 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ = ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
28
28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρά την κορυφαία ποιότητά του! Παρά τον πακτωλό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων! Παρά το χάρισμα της Φύσης με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες! Παρά τη μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά!
29
29 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι περισσότεροι από τους θεσμικούς, παραγωγικούς και εμπορικούς συντελεστές της ελληνικής παραμένουν: 1.Εφησυχασμένοι από τις χύμα πωλήσεις στην Ιταλία. 2.Επαναπαυμένοι στις επιδοτήσεις & τα πανωγραψίματα».
30
30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Επί 30 χρόνια χάθηκαν Ιστορικές Ευκαιρίες!
31
31 ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Συχνά μπερδεύονται τα συμπτώματα με τα αίτια (το θερμόμετρο, ο πυρετός και η ίωση). Το ερώτημα για τα πραγματικά βαθύτερα αίτια είναι ανοικτό. Γιατί το ελαιόλαδο είναι ένας τεράστιος αναξιοποίητος εθνικός πλούτος επί 30 χρόνια και τώρα βρίσκεται στο κατώφλι της απαξίωσης και της κρίσης;
32
32 ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Η μόνη λογική εξήγησή είναι ότι αυτό οφείλεται στα σφάλματα και τα κενά της ελαϊκής και αγροτικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε. Άρα, οι ευθύνες επιμερίζονται σε όσους -όλα αυτά τα χρόνια- διαχειρίστηκαν τις τύχες του ελαιόλαδου αναλογικά κατά το μερίδιο που συμμετείχαν στη χάραξη και εφαρμογή αυτής της ελαϊκής και αγροτικής πολιτικής.
33
33 Για αυτό ας θυμηθούμε τη φράση του Θουκυδίδη: «οι άνδρες κάνουν την πόλη και όχι τα τείχη, ούτε τα άδεια πλοία».
34
34 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο εξειδικευμένος κορυφαίος χημικός Κώστας Βαννός (που τόσο πρόωρα «έφυγε» από τη ζωή) είχε πει ότι: «το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η συγκίνηση, το συναίσθημα που αισθανόμαστε όταν μπαίνουμε σε ένα λιοτρίβι και αλέθει φρέσκους και υγιείς, σωστά ώριμους καρπούς».
35
35 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η «ποιότητα» δεν αποτελεί μια υποκειμενική και εγωιστική έννοια («το δικό μου λάδι είναι καλύτερο του κόσμου»).
36
36 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ποιότητα είναι: 1.Και αντικειμενικά μετρήσιμη και επαληθεύσιμη από τις χημικές αναλύσεις και τη γευσιγνωστική δοκιμασία ενός έμπειρου πάνελ τεστ. 2.Η προέλευση από μία κατοχυρωμένη περιοχή ως ΠΟΠ/ΠΓΕ. 3.Η ασφάλεια των τροφίμων που πιστοποιείται με διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, όπως το ISO 22000- HACCP, κ.ά.
37
37 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ποιότητα είναι: 4.Η ποιότητα των διεργασιών παραγωγής που πιστοποιείται με διεθνή πρότυπα ποιότητας, όπως το ISO 9001, κ.ά. 5.Ο σεβασμός στο περιβάλλον που πιστοποιείται με διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως το ISO 14001, κ.ά.
38
38 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Η ποιότητα είναι: 6.Ο σεβασμός στο περιβάλλον κατά την παραγωγή του ελαιόκαρπου που πιστοποιείται με τα πρότυπα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, όπως το AGRO και το GLOBALGAP. 7.Ο σεβασμός στο βιολογικό τρόπο παραγωγής του ελαιόκαρπου που πιστοποιείται ΕΚ 834/2007, κ.ά.
39
39 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Με δεδομένο ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι, λόγω υψηλού κόστους μη ανταγωνιστικό απέναντι στα ελαιόλαδα της Ισπανίας, της Ιταλίας και των τρίτων χωρών (Τουρκία, Μαρόκο, κλπ.), γι’ αυτό, όπως έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές, Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ είναι το μόνο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα!
40
40 ΠΟΙΟΤΗΤΑ Με βάση τα παραπάνω διατηρούμε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων και να ξαναδώσουμε στο «εθνικό μας προϊόν» ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που το παράγουν, αλλά και των εκατομμυρίων καταναλωτών που το γεύονται!
41
41 Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την Ξαναφτιάχνεις.» Οδυσσέας Ελύτης ( 1911-1996, Ποιητής, Νόμπελ 1979)
42
42 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤOYME ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.