Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλγόριθμοι σχεδίασης βασικών 2D σχημάτων (ευθεία)
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 5.
αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
Ένταξη Προοπτικού σε Φωτογραφία Ε.Μ.Π. Γεωμετρικές Απεικονίσεις και Πληροφορική Κουρνιάτης Ν.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Βαθμός Στατικής Αοριστίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κυκλώματα ΙΙ Διαφορά δυναμικού.
Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου:
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΤΥΧΟΥΣΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ DUHAMEL
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΚΟΜΒΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
Γραφικές παραστάσεις. t(min)h(cm) 05,2 17,1 28,7 310,6 413,0 514,7 Κατ’ αρχάς γράφουμε τα πειραματικά δεδομένα σε πίνακα. Η πρώτη γραμμή περιέχει τα μεγέθη.
Ο Μετασχηματισμός Laplace και ο Μετασχηματισμός Ζ
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Copyright © 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 3 Κίνηση σε 2 και 3 διαστάσεις, Διανύσματα.
Τεστ Ηλεκτροστατική. Να σχεδιάσεις βέλη στην εικόνα (α) για να δείξεις την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία Ρ, Σ και Τ. Αν το ηλεκτρικό.
ΚΕΣ 01: Αυτόματος Έλεγχος © 2006 Nicolas Tsapatsoulis Ανάλυση Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου: Διαγράμματα Nyquist & Nichols ΚΕΣ 01 – Αυτόματος Έλεγχος.
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΓΚΑΡΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ COURBON
ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ακαδημαϊκό Έτος Πέμπτη, 25 Ιουνίου η Εβδομάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ.
Ενότητα: Διαμήκης Αντοχή Πλοίου- Διατμητικές τάσεις
ΑΝΤΟΧΗ ΠΛΟΙΟΥ ΙI Eνότητα: Λυγισμός πρισματικών φορέων
Ενότητα: Διαμήκης Αντοχή Πλοίου- Ορθές τάσεις λόγω κάμψης
Ενότητα 6η: ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Ηλεκτρική Δυναμική Ενέργεια Δυναμικό – Διαφορά Δυναμικού.
Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 3 η : ΟΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Διάλεξη: Σύνθετοι φορείς – δοκός Gerber – τριαρθρωτό τόξο – νόμοι μόρφωσης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης.
Άσκηση 1 : Δίνονται οι συντεταγμένες δυο σημείων Χ ο = m, Y ο = m, X 1 = m, Y 1 = m. Μετρήθηκαν οι γωνίες θλάσης (β 1 =250 g.2345.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 5 η : Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Διάλεξη: Εφαρμογή της Α.Δ.Ε. – προσδιορισμός γραμμών επιρροής – η κινηματική μέθοδος. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Εισαγωγή στις γραμμές επιρροής. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 1 η : Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΚΟΣ Διάλεξη: Διαγράμματα δοκού με τη μέθοδο της ομόλογης αμφιέρειστης. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ:ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ Επιβλέπων: Γ. Αγγελόπουλος, καθηγητής Επιμέλεια: Πήττας Κωνσταντίνος, διπλ. Μηχ. Μηχ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταλλικές Κατασκευές Ι Διδάσκων Δημ. Σοφιανόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαρία Ντίνα, Πολ. Μηχ. MSc,
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Μεταβατική απόκριση ενός συστήματος δεύτερης τάξης Σχήμα 5.7 σελίδα 370.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 2 η : Ο ΔΙΚΤΥΩΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Διάλεξη: Η μέθοδος τομών Ritter – γενικοί τύποι και ειδικές περιπτώσεις δικτυωμάτων. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
Σήματα και Συστήματα 11 10η διάλεξη. Σήματα και Συστήματα 12 Εισαγωγικά (1) Έστω γραμμικό σύστημα που περιγράφεται από τη σχέση: Αν η είσοδος είναι γραμμικός.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 2 η : Ο ΔΙΚΤΥΩΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Διάλεξη: Γραμμές επιρροής δικτυωμάτων – παραδείγματα. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 6 η : ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Διάλεξη: Ασκήσεις πάνω στην Α.Δ.Ε. για παραμορφώσιμους και δικτυωτούς φορείς. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου II
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι
Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Ηλεκτρικές δυναμικές γραμμές
Μηχανική των υλικών Μεταβολή όγκου λόγω παραμόρφωσης
ΕΔΡΑΝΑ Διαμόρφωση – Στερέωση εδράνου
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ BODE ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΗΣ
Ελαστική Γραμμή Παραμόρφωση λόγω κάμψης. Η μέγιστη υποχώρηση ή αλλιώς το μέγιστο βέλος κάμψης εμφανίζεται στο ελεύθερο (δεξιό) άκρο.
Ψηφιακός Έλεγχος διάλεξη Παρατηρητές Ψηφιακός Έλεγχος.
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
1. Νόμος Coulomb Δύναμη Coulomb (Ισχύει για σημειακά φορτία):
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Μια 6-παλμική γέφυρα τροφοδοτεί ωμικό φορτίο 2 Ω.
Ηλεκτρικό πεδίο (Δράση από απόσταση)
BA (Hons) Economics for Business Year 2 B2099 APPLIED MICROECONOMICS Lecture 2 Ελαστικότητα - Elasticity Panagiotis Koutsouvelis (Module leader) Maria.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Γενική Φυσική 1ο Εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΑΤΙΚΗ Ι Ενότητα 8η: Η ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ Διάλεξη: Μεθοδολογία εύρεσης της ελαστικής γραμμής μέσω της ελαστικής γραμμής της ομόλογης αμφιέρειστης δοκού. Καθηγητής Ε. Μυστακίδης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ.

Εύρεση ελαστικής γραμμής Η διαδικασία εύρεσης της ελαστικής γραμμής που έχει ήδη παρουσιαστεί έχει κάποιους περιορισμούς: δε μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που το επιβαλλόμενο φορτίο έχει περίπλοκο σχήμα. Επομένως, υπάρχει η ανάγκη για μια διαδικασία που θα μπορεί να δίνει εύκολα τις ελαστικές γραμμές. Η μέθοδος υπολογισμού του διαγράμματος ροπής μέσω κάποιων χαρακτηριστικών σημείων και της ομόλογης δοκού μπορεί να γενικευθεί για να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ελαστικών γραμμών. Προαπαιτούμενο για τα παραπάνω είναι ο γρήγορος υπολογισμός των ελαστικών γραμμών της αμφιέρειστης δοκού για συγκεκριμένους τύπους ελαστικών φορτίων.

Εύρεση ελαστικής γραμμής αμφιέρειστης δοκού Έστω η αμφιέρειστη δοκός του σχήματος με ορθογωνικό ελαστικό φορτίο. Ισχύει: 𝑤≡𝜅= 𝑀 𝐸𝐽 Από τους πίνακες των συναρτήσεων ω, η μετακίνηση συναρτήσει του x δίνεται από τη σχέση: 𝑈(𝑥)= 1 2 𝑀 𝑚𝑎𝑥 𝐸𝐽 𝑙 2 𝜔 𝑅 (𝑥) 𝜔 𝑅 𝑥 = 𝑥 𝑙 − 𝑥 2 𝑙 2 Η έκφραση του U(x) γράφεται και με την παρακάτω μορφή, που είναι προτιμότερη (είναι πρωτογενής μορφή) διότι τότε δεν ενδιαφέρει το αίτιο που προκαλεί το ελαστικό φορτίο κ (π.χ. φορτίο ή καταναγκασμός): 𝑈(𝑥)= 1 2 𝜅 𝑚𝑎𝑥 𝑙 2 𝜔 𝑅 (𝑥)

Eλαστική γραμμή αμφιέρειστης δοκού και είδος φορτίου Για τριγωνικό φορτίο η ελαστική γραμμή της αμφιέρειστης θα είναι: 𝑈(𝑥)= 1 6 𝜅 𝑚𝑎𝑥 𝑙 2 𝜔 𝐷 𝜔 𝐷 = 𝑥 𝑙 − 𝑥 3 𝑙 3 Για φορτίο με σχήμα παραβολικού τριγώνου με οριζόντια εφαπτομένη η ελαστική γραμμή της αμφιέρειστης θα είναι: 𝑈(𝑥)= 1 2 𝜅 𝑚𝑎𝑥 𝑙 2 𝜔 𝑃 𝜔 𝑃 = 𝑥 𝑙 − 𝑥 4 𝑙 4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Παραβολικό τρίγωνο με οριζόντια εφαπτομένη στο άκρο σημαίνει τέμνουσα ίση με μηδεν στο σημείο αυτό. Μόνο τότε μπορεί να ληφθεί από τον πίνακα των συναρτήσεων ω το ωP.

Eλαστική γραμμή αμφιέρειστης δοκού και είδος φορτίου - συνέχεια ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν το παραβολικό τρίγωνο δεν έχει οριζόντια εφαπτομένη στο άκρο, θα χρειαστεί ανάλυση σε δύο περιπτώσεις, όπως φαίνεται στο σχήμα (τρίγωνο και παραβολή). Τότε, η ελαστική γραμμή θα προκύψει μέσω επαλληλίας των τεταγμένων των δύο περιπτώσεων και θα περιέχει όρους και ωP και ωB.

Eλαστική γραμμή αμφιέρειστης δοκού και είδος φορτίου - παρατηρήσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: όταν το φορτίο είναι συμμετρικό ( π.χ. ορθογωνικό), πάντα η ελαστική γραμμή θα είναι συμμετρική. Στην αντίθετη περίπτωση (π.χ. τριγωνικό φορτίο) έχει σημασία το σε ποιά στήριξη (αριστερή ή δεξιά) μηδενίζεται το φορτίο. 1η περίπτωση: λαμβάνονται οι τεταγμένες σύμφωνα με τους πίνακες των συναρτήσεων ω: ωD για τριγωνικό φορτίο ή ωP για παραβολικό τρίγωνο με οριζόντια εφαπτομένη. 2η περίπτωση: λαμβάνονται οι τεταγμένες με αντίστροφη σειρά από τους πίνακες των συναρτήσεων ω: ω’D για τριγωνικό φορτίο ή ω’P για παραβολικό τρίγωνο με οριζόντια εφαπτομένη.

Ανάπτυξη μεθοδολογίας εύρεσης ελαστικής γραμμής Έστω η ισοστατική δοκός του σχήματος. Αρχικά, επιλύεται ο φορέας και υπολογίζεται το διάγραμμα ροπών της δοκού. Στα χαρακτηριστικά σημεία των στηρίξεων η ελαστική γραμμή, δηλαδή οι μετακινήσεις είναι 0. Υπολογίζεται η βύθιση στην εσωτερική άρθρωση και σχεδιάζονται οι κλείουσες. Υπολογίζονται τα ελαστικά φορτία μέσω των Μ για κάθε ομόλογη δοκό και αναρτώνται από τις κλείουσες.

Ανάπτυξη μεθοδολογίας εύρεσης ελαστικής γραμμής- υπολογισμός ελαστικών φορτίων Για τον υπολογισμό των ελαστικών φορτίων μέσω του διαγράμματος των ροπών και με τη χρήση του πίνακα των συναρτήσεων ω, χωρίζεται ο φορέας σε επιμέρους ομόλογες δοκούς. Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τις στηρίξεις και τους συνδέσμους. Για το συγκεκριμένο φορέα ισχύει: 1η δοκός: 2η δοκός: 3η δοκός:

Εφαρμογή 1η Να υπολογιστεί η ελαστική γραμμή του φορέα του σχήματος. Δεδομένα: ΕJ=5.42*104 kNm2 Υπολογίζεται το διάγραμμα ροπών του φορέα. Προκύπτει παραβολικό τρίγωνο με οριζόντια εφαπτομένη στο άκρο Α (δηλαδή τέμνουσα 0). Διαιρώντας τα Μ με το ΕJ υπολογίζεται το ελαστικό φορτίο. Χαρακτηριστικά σημεία είναι η πάκτωση όπου η μετακίνηση είναι 0 και το ελεύθερο άκρο όπου η μετακίνηση είναι δΑ. Η μετακίνηση αυτή πρέπει να υπολογιστεί.

Εφαρμογή 1η – υπολογισμός δΑ Για τον υπολογισμό της μετακίνησης στο άκρο Α, κατά τα γνωστά, επιβάλλεται στο σημείο Α μοναδιαίο φορτίο και υπολογίζεται το διάγραμμα ροπών λόγω μοναδιαίου στο Α. Ακολούθως, εφαρμόζεται η Α.Δ.Ε.: δ Α,𝑃 = 1 𝐸𝐽 𝑀 , Α 𝑀, 𝑃 𝑑𝑠⇒ δ Α,𝑃 = 1 5.42∗ 10 4 ∗ 1 4 ∗4∗ −160 −4 =0.0118𝑚

Εφαρμογή 1η – υπολογισμός ελαστικής γραμμής Αφού έχει υπολογιστεί η μετακίνηση δΑ, για τον υπολογισμό της ελαστικής γραμμής θα πρέπει στις τιμές της κλείουσας να προστεθούν οι μετακινήσεις (δηλαδή οι βυθίσεις) της ομόλογης αμφιέρειστης δοκού (από τον πίνακα των συναρτήσεων ω). Έτσι προκύπτει η εξίσωση: 𝑈 𝑥 = 𝛿 𝐴 𝑥 ′ 𝑙 + 1 12 𝑀 𝑚𝑎𝑥 𝐸𝐽 𝑙 2 𝜔 𝑃 =0.0118 𝑥′ 𝑙 + 1 12 −160 𝐸𝐽 ∗ 4 2 ∗ 𝜔 𝑃 ⇒ ⇒𝑈 𝑥 =0.0118 𝑥′ 𝑙 −3.93∗ 10 −3 𝜔 𝑃 Στη συνέχεια, χωρίζεται ο φορέας σε συγκεκριμένα τμήματα και υπολογίζονται οι τιμές της παραπάνω εξίσωσης για τα χαρακτηριστικά σημεία που προκύπτουν. Για τον υπολογισμό των τιμών φτιάχνεται πίνακας.

Εφαρμογή 1η – υπολογισμός ελαστικής γραμμής (συνέχεια) i x/l x’/l ωP 0.0118x’/l -0.00393ωP U(x) (m) 1 0.0118 0.25 0.75 0.2461 0.00885 -0.00097 0.00788 2 0.5 0.4375 0.0059 -0.00172 0.00418 3 0.4336 0.00295 -0.0017 0.00125 4 Η ελαστική γραμμή σχεδιάζεται, τοποθετώντας τις υπολογισμένες τιμές του παραπάνω πίνακα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η μεθοδολογία εύρεσης της ελαστικής γραμμής εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο, τόσο για ισοστατικούς, όσο και για υπερστατικούς φορείς.

Εφαρμογή 2η Να βρεθεί η γραμμή βυθίσεων (δηλαδή οι κατακόρυφες μετατοπίσεις) του φορέα του σχήματος. Δεδομένα: ΕJ=2.1*105 kNm2 Υπολογίζεται το διάγραμμα ροπών του φορέα. Χαρακτηριστικά σημεία είναι οι στηρίξεις με μετακίνηση 0 και η εσωτερική άρθρωση με μετακίνηση δΒ (υπολογίζεται μέσω του θεωρήματος μοναδιαίου φορτίου). Η Α.Δ.Ε. γράφεται: δ Β,𝑃 = 1 𝐸𝐽 𝑀 , Β 𝑀, 𝑃 𝑑𝑠⇒ δ Α,𝑃 = 1 𝐸𝐽 ∗ 1 3 ∗8 2 ∗ −320 −8 =0.046𝑚

Εφαρμογή 2η – υπολογισμός γραμμής βυθίσεων Σε μια ευθεία προβάλλονται τα χαρακτηριστικά σημεία του φορέα. Σχεδιάζεται η υπολογισμένη βύθιση και στη συνέχεια, οι κλείουσες. Η ευθεία χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα, ΑΒ και ΒΓ και το κάθε τμήμα χωρίζεται σε τέταρτα. Υπολογίζεται το ελαστικό φορτίο: 𝑤 𝐴𝐵 = 𝑀 𝐴𝐵,𝑃 𝐸𝐽 cos 𝜓 𝑤 𝐵Γ = 𝑀 𝐵Γ,𝑃 𝐸𝐽

Εφαρμογή 2η – υπολογισμός γραμμής βυθίσεων – τμήμα ΑΒ Τμήμα ΑΒ: 𝑈 𝑥 =0.046 𝑥 𝑙 + 1 6 𝑀 𝑚𝑎𝑥 𝐸𝐽 cos 45 𝑙 2 𝜔′ 𝐷 =0.046 𝑥 𝑙 −0.02299 𝜔′ 𝐷 Ο πρώτος όρος της εξίσωσης είναι ο όρος της κλείουσας και δεύτερος όρος είναι ο όρος του ελαστικού φορτίου. Τίθεται 𝑙 =8m, δηλαδή το μήκος της προβολής ΑΒ και όχι του κεκλιμένου τμήματος. Για τον υπολογισμό των τιμών της εξίσωσης στα σημεία 1, 2 και 3 του τμήματος ΑΒ (τα σημεία 0, 4 και 8 μπορούν να παραλειφθούν ως γνωστά), φτιάχνεται ο παρακάτω πίνακας: i x/l ωD’ 0.046x/l -0.02299ωD’ U(x) (m) 1 0.25 0.3281 0.0115 -0.007543 0.00396 2 0.5 0.375 0.023 -0.008621 0.01437 3 0.75 0.2344 0.0345 -0.005389 0.00291

Εφαρμογή 2η – υπολογισμός γραμμής βυθίσεων – τμήμα ΒΓ Τμήμα ΒΓ: 𝑈 𝑥 =0.046 𝑥′ 𝑙 + 1 3 𝑀 𝑚𝑎𝑥 𝐸𝐽 𝑙 2 𝜔 𝐵 =0.046 𝑥′ 𝑙 +0.00813 𝜔 𝐵 i x/l x’/l ωB 0.046x’/l 0.00813ωB U(x) (m) 5 0.25 0.75 0.2227 0.0345 0.00181 0.03631 6 0.5 0.3125 0.023 0.00254 0.02554 7 0.0115 0.01331 Τελικά, οι τιμές των παραπάνω πινάκων τοποθετούνται στο διάγραμμα και φτιάχνεται έτσι η γραμμή βυθίσεων. Παρατηρείται ότι στο τμήμα ΑΒ εμφανίζεται αρνητική καμπυλότητα (αρνητικό διάγραμμα ροπών), ενώ στο ΒΓ εμφανίζεται θετική καμπυλότητα (θετικό διάγραμμα ροπών).