Μέση βυζαντινή περίοδος ( )

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παναγία η Κανακαριά Στη Λυθράγκωμη, ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου στη περιφέρεια της τουρκοκρατούμενης Καρπασίας βρίσκεται ένα σπάνιο δείγμα της.
Advertisements

Η Αγία Σοφία και η Οδηγήτρια του Μυστρά
OΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων.
4ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Ταξίδι στο χωροχρόνο Ευγενιάδης Στέλιος
Βυζαντινός Πολιτισμός
Κεφάλαιο 5ο IV Εικαστικές τέχνες και μουσική
Αρχιτεκτονική Μέσης Βυζαντινής περιόδου
Copyright by Tsoulis Miltiadis 1999
TEXNH EKKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ Α) ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ Η’ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Αμαλία Κ. Ηλιάδη-3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΑΝΝΑ ΠΟΡΙΧΗ Β3.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 3
ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
9ο. Ναοδομία Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
13ο. Επανάληψη: H αρχιτεκτονική την εποχή των Παλαιολόγων
Ιστορία της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής (4ος – 15ος αι.)
4ο. Η ναοδομία από τον Ηράκλειο έως και τον Λέοντα Ϛ’ το Σοφό ( ):
Βασιλάκη Α., Εικονομαχικές εκκλησίες στη Νάξο, ΔΧΑΕ 3 ( ) 49-74
7ο. Η ναοδομία της εποχής των Μακεδόνων, των Κομνηνών και των Αγγέλων (10ος – 12ος αιώνας): Ι. Η οικοδομική παράδοση της Κωνσταντινούπολης Κωνσταντινούπολη.
7o The Hand of the Master II : μεσοβυζαντινά ελεφάντινα έργα
5ο. Η ναοδομία από τον Ηράκλειο έως και τον Λέοντα Ϛ’ το Σοφό ( ):
8ο. Η ναοδομία της εποχής των Μακεδόνων, των Κομνηνών και των Αγγέλων (10ος – 12ος αιώνας): ΙΙ. Η οικοδομική παράδοση στην Παλαιά Ελλάδα και την Ήπειρο.
9ο. Η ναοδομία της εποχής των Μακεδόνων, των Κομνηνών και των Αγγέλων (10ος – 12ος αιώνας): ΙΙ. Η Ελλαδική «σχολή» (Β’ Μέρος) Αθήνα: Μονή Πετράκη, Άγιοι.
4ο. Ο χριστιανικός ναός στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο:
Ορχομενός Βοιωτίας ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΛΑ - ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΥΟΥ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ- ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΥΠΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΑΩΝ.
© Χάρης Κωνσταντέλλιας
Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία
Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού.
 Αρχιτεκτονική Προέλευση παλαιοχριστιανικών βασιλικών Ξυλόστεγη βασιλική Περίκεντρα κτήρια Τρουλαίες βασιλικές Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Σταυροειδής.
Πολιτιστικό πρόγραμμα 4 ου Γυμνασίου Ευόσμου Σχολικό Έτος Παλαιοχριστιανικοί Ναοί και Βυζαντινά Μοναστήρια,ένας θησαυρός στην πόλη μας Υπεύθυνες.
ΤΕΧΝΕΣ & ΨΗΦΙΔΩΤΑ.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
Συγκέντρωση υλικού- επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
2.Αρχιτεκτονική του χριστιανικού ναού
1 Α’ Παλαιοχριστιανική Τέχνη (2 ος αι. – αρχές 7 ου αι.) Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Ενότητα Ε: Μεταβυζαντινή Τέχνη (1453 – αρχές 19ου αι.) –
Παλαιολόγεια Αναγέννηση 14 ος αιώνας. ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Η παλαιολόγεια δυναστεία υπήρξε η μακροβιότερη που πέρασε από την Αυτοκρατορία,
ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Αρχιτεκτονικά προπλάσματα και οι απεικονίσεις τους.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ : ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ ( ) Μεταξύ του 726 και 843 η βυζαντινή αυτοκρατορία ταράχτηκε από μια θεολογική σύγκρουση, που έμεινε γνωστή στην ιστορία με το όνομα.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Υπεύθ. Καθηγήτρια: Γαβαλά Ει. Επιμέλεια: Ιρένα Κιοσάνη
Υστεροβυζαντινή περίοδος ( )
ΕΝΟΤΗΤΑ Α Μεσαιωνικός κόσμος Ι θεοκρατικός χώρος
ΙΙ. Η οικοδομική παράδοση στην Παλαιά Ελλάδα και την Ήπειρο (Α΄ μέρος)
Βυζαντινή εικόνα ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Το κίνημα των Ναζαρηνών
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
Οι στόχοι μας Επισκέψεις σε ναούς Ιστορικό πλαίσιο
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκκλησιαστική τέχνη – Οι Ρυθμοί των Ναών
Αγιορείτικη αρχιτεκτονική: η βυζαντινή κληρονομιά και η συνέχειά της
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης!
ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΑΛΚΕΩΝ.
Ρομανική τέχνη και βυζαντινή τέχνη
Εικονογραφικοί κύκλοι
Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π..
ΕικονογραφικοΙ κυκλοι δυτικησ τεχνησ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
Αρχιτεκτονικη Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των εκκλησιών είναι η βασιλική με τρούλο (ναός της Αγίας Σοφίας), ο σταυροειδής ναός με τρούλο και ο οκταγωνικός.
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μέση βυζαντινή περίοδος (843-1204) Μέση βυζαντινή περίοδος (843-1204)

Ιστορικό πλαίσιο Στην εποχή των Μακεδόνων αυτοκρατόρων (867-1056) η τέχνη υφίσταται ριζοσπαστική αλλαγή καθώς μπαίνουν σ’ αυτήν τα θεμέλια της κυρίως βυζαντινής αγιογραφίας, με την οποία θα αναδειχθεί μια νέα αντίληψη τόσο για τον ουράνιο όσο και για το γήινο κόσμο. Με την εικονομαχική κρίση, η αυτοκρατορία, που θα βγει τραυματισμένη ηθικά και υλικά, αλλάζει ουσιαστικά την πολιτική οργάνωση της, δημιουργώντας ένα αυστηρά συγκεντρωτικό κράτος με παντοδύναμη πρωτεύουσα και απόλυτη εξουσία του αυτοκράτορα. Σε αντίθεση με τη συρρίκνωση και παρακμή που έζησε η αυτοκρατορία στα χρόνια της Εικονομαχίας, την περίοδο αυτή συντελούνται πολλές πολιτικές και στρατιωτικές επιτυχίες και εδαφική επέκταση των ορίων της αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα επί των πολέμαρχων στρατηγών – αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά, Ιωάννη Τζιμισκή και Βασιλείου Β’. Ιδιαίτερα κατά τον 10ο και 11ο αιώνα, το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της δόξας του. Παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ακμή των γραμμάτων και των τεχνών. Ο βυζαντινός μεσαιωνικός κόσμος έρχεται σε άμεση επαφή με την αρχαία ελληνική κληρονομιά και προχωρεί στην κωδικοποίηση των παλαιών συγγραμμάτων, στη λεξικογραφία και τη διακόσμηση των χειρογράφων με περίτεχνες μικρογραφίες, εμπνευσμένες από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η αναζήτηση ερεισμάτων στα αρχαία ελληνικά πρότυπα, η μίμηση του ζωγραφικού, γραφικού και περιγραφικού στυλ της αρχαιότητας δημιουργούν το βυζαντινό νεοκλασικισμό στη μνημειακή ζωγραφική του 9ου και 10ου αιώνα, στον οποίο θα στηριχθεί και εκείνη του 11ου και 12ου αιώνα που θα ακολουθήσουν.

Στην Κωνσταντινούπολη οι χτίστες μεταχειρίζονται αποκλειστικά το τούβλο, ενώ στον Ελλαδικό χώρο οι τοίχοι γίνονται από πέτρα Οι ναοί του Ελλαδικού χώρου έχουν πρόσοψη διακοσμημένη με πλακίδια ζωγραφιστά ή κεραμικά ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εξακολουθούν να οικοδομούνται βασιλικές και περίκεντρα κτίρια Εμφανίζοται νέοι τύποι ναού: - Σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο (ο τρούλος στηρίζεται σε 4 πεσσούς ή κίονες, με τη μεσολάβηση 4 τόξων ή σφαιρικών τριγώνων. Σχηματίζονται δύο μεγάλες ημικυλινδρικές καμάρες που διαμορφώνουν το σημείο του σταυρού. Ο σταυρός εγγράφεται σε ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο χώρο δημιουργώντας 4 γωνιακά διαμερίσματα με χαμηλότερη κάλυψη. Έτσι, ο σταυρός διαγράφεται στην κάτοψη και στη στέγη

Αθήνα, Καθολικό Μονής Πετράκη, τέλος 10ου αι. Αττική, Μονή Καισαριανής, τέλος 11ου αι. Μάνη, Ταξιάρχης Χαρούδας, β ΄μισό 11ου αι.

- Οκταγωνικοί ναοί Η στήριξη του τρούλου γίνεται από οκτάγωνο, ενώ η κάτοψη του ναού είναι τετράγωνη Η μετάβαση από το τετράγωνο στο τύμπανο του τρούλου γίνεται με τη βοήθεια 4 γωνιακών κογχών που λέγονται ημιχώνια Υπάρχουν 2 τύποι οκταγωνικών ναών (Απλός και σύνθετος) Νέα Μονή Χίου (1042-1055) Αττική, Μονή Δαφνίου (π.1080)

Τρίκογχοι – Τετράκογχοι ναοί Περιστερές, Άγιος Ανδρέας, 870-871 Καστοριά, Κουμπελίδικη, 10ος αιώνας

Νίκαια. Κοίμηση Θεοτόκου, μετά το 843

Κωνσταντινούπολη. Αγία Σοφία. Ένθρονη Παναγία, 867

Κωνσταντινούπολη. Αγία Σοφία. Ψηφιδωτό Λέοντα Στ’, 912 Κωνσταντινούπολη. Αγία Σοφία. Ψηφιδωτό Λέοντα Στ’, 912

Κτητορική παράσταση με Ιουστιανιανό και Μ. Κωνσταντίνο

Μονή Οσίου Λουκά. Ο Όσιος Λουκάς. α’μισό 11ου αι. Ο Όσιος Λουκάς αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο σύνολο της εποχής των Μακεδόνων αυτοκρατόρων, που χρονολογείται περί το 1020-1040.

Μονή Οσίου Λουκά. Η Υπαπαντή. α’μισό 11ου αι.

Μονή Οσίου Λουκά. Μετάλλια. α’μισό 11ου αι.

Κωνσταντινούπολη. Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολη. Αγία Σοφία. Ο Χριστός με τον Κωνσταντίνο Μονομάχο και την αυτοκράτειρα Ζωή. 1044

Χίος. Νέα Μονή. Η Ανάσταση. 1042-1056.

Χίος. Νέα Μονή. 1042-1056