Διατήρηση του συστήματος HACCP

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τέλος Ενότητας.
Advertisements

Βασικές αρχές ευρετηρίασης
Η ανοσοαποτύπωση ως επιβεβαιωτική μέθοδος
Τριφασικά συμμετρικά δίκτυα σε συνδεσμολογία Υ (1/2)
Αυτοματοποιημένη ευρετηρίαση
Διαμόρφωση πεδίων Περιγραφικά πεδία Διαχειριστικά πεδία Δομικά πεδία.
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Άσκηση με αντίσταση Είναι ο οποιοσδήποτε τύπος ενεργητικής άσκησης στον οποίο η δυναμική ή στατική μυϊκή σύσπαση βρίσκει αντίσταση από μία εξωτερική.
Γενικά Ανιχνεύει μη αναμενόμενα (όχι του συστήματος ΑΒΟ) αλλοαντισώματα ή/και αυτοαντισώματα σε δείγμα ορού ασθενή. Ελέγχεται ο ορός σε 2-3 δείγματα.
Η αναγκαιότητα συνθετικής προσέγγισης 1/6
Διάνοιξη πόρων Με ακτινοβολούμενη θερμότητα. Θερμαινόμενα σίδερα.
Μυϊκή χαλάρωση Όσο ελαττώνεται η μυϊκή ενέργεια τόσο χαλαρός γίνεται ο μυς. Όταν ένας μυς βρίσκεται σε ανεπιθύμητη σύσπαση δεν μπορεί να εργασθεί φυσιολογικά.
Έλεγχος Ροής με την Εντολή Επανάληψης FOR 1/9
Καμπυλότητα Φακού P c
Δράση μάσκας Μείωση ερεθισμού και επαναφορά των διασταλμένων πόρων.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δύναμη ενός μυός 1/2
Ορισμός Μάλαξη είναι ένα σύστημα μηχανικών χειρισμών που εκτελούνται στην επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος (εδώ στο πρόσωπο), με τα χέρια ή με ειδικά μηχανήματα.
Βιοηθική και Δεοντολογία στην Φυσικοθεραπεία Ενότητα 7: Οι αντιλήψεις & ο ρόλος εργασίας των επιστημόνων υγείας H περίπτωση του νοσοκομείου Πατησίων Γεωργία.
Αλκίνια Χαρακτηριστική ομάδα: τριπλός δεσμός.
Περιγραφή Είναι κύματα που εκπέμπονται σε πολύ μεγάλες συχνότητες.
Αλδεΰδες και Κετόνες Δομή και ιδιότητες.
Σύσταση και Ανάλυση Γλευκών και Οίνων (Θ)
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ) Ενότητα 5: Θεματική επεξεργασία απεικονιστικών τεκμηρίων Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Μέρη μηχανής φύλλου όφσετ
Τεχνικές μάλαξης (Θ) Ενότητα 12: Μάλαξη και εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις Γεωργία Πέττα Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Ψυχιατρική Ενότητα 17: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στην ψυχιατρική Ευάγγελος Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ) Ενότητα 1: Βασικές αρχές και ορισμοί Γιώργος Πιερράκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης.
Υπηρεσίες Πληροφόρησης Ενότητα 7: Είδη υπηρεσιών πληροφόρησης – Εξυπηρέτηση (β’ μέρος) Δρ. Ευγενία Βασιλακάκη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Διατροφή- Διαιτολογία Ενότητα 18: Διατροφή και δυσλιπιδαιμίες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
Εκτυπωτικά Υποστρώματα (Ε) Ενότητα 8: Μέτρηση της μεταβολής των διαστάσεων του χαρτιού μετά από βύθιση σε νερό Βασιλική Μπέλεση Επίκ. Καθηγήτρια Τμήμα.
Αισθητική ηλεκτροθεραπεία σώματος Ενότητα 8: Κινητικά σημεία Ευθυμία Μικελάτου Αισθητικός Κοσμητολόγος B.Sc., M.Sc. Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 2: Διόρθωση αμετρωπιών με οφθαλμικούς φακούς Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος.
Τεχνολογία οφθαλμικών φακών Ι (Ε) Ενότητα 5: Έγχρωμοι φακοί Θεμιστοκλής Γιαλελής, Οπτικός, MSc, PhD candidate ΕΔΙΠ του τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας.
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων
Κανόνες Ασφαλείας Εργοταξίων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
Άλλες μορφές νευρώσεων
Διαχείριση παραγωγής εντύπων 1/2
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Άσκηση 8 (1 από 3) Προβολές 1. Να επιλέξετε ένα θέμα βασισμένο σε κάποια παράγραφο / υποπαράγραφο του κεφαλαίου 6 των σημειώσεων και να κάνετε μια εργασία.
Υπολογιστική Γεωμετρία και Εφαρμογές στις ΒΧΔ
Ταυτότητα και περίγραμμα μαθήματος
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ EN ISO 3251 Ζύγιση μάζας υγρού μελανιού (m1 g)
Ενότητα 13 Αξιολόγηση μαθήματος και διδάσκοντος από την εφαρμογή της Μονάδας Ολικής Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Αθήνας Αξιολόγηση του μαθήματος Αξιολόγηση.
Άσκηση 9 (1 από 2) Ανακαλύψτε στο χάρτη σας μερικά χαρτογραφικά αντικείμενα που να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες : φυσικά, τεχνητές κατασκευές, αφηρημένα.
Τοπολογικές σχέσεις 1/3 Βρείτε και περιγράψτε τις τοπολογικές σχέσεις σύμφωνα με τους (Pantazis, Donnay 1996) για τα παρακάτω γεω-γραφικά αντικείμενα:
Επιλογή φλέβας για λήψη φλεβικού αίματος 1/7
Κανονικοποίηση ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; Τεχνική Διαδικασία
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Εικαστικές συνθέσεις - Χρώμα στο χώρο
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
Λιθογραφία – Όφσετ (Θ) Ενότητα 8.2: Εκτυπωτική Διαδικασία Μηχανής
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Ενότητα 9: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Σουηδία
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ειδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -E
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Αισθητική Σώματος Ι (Ε)
Ενότητα 8: Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη: Γαλλία
Eιδικά θέματα βάσεων χωρικών δεδομένων και θεωρία συστημάτων -Θ
Συστήματα Θεματικής Πρόσβασης (Θ)
Ψυχιατρική Ενότητα 7: Συνέχεια σταδίων
Ανοσολογία (Ε) Ενότητα 3: Αιμοσυγκόλληση Πέτρος Καρκαλούσος
Γενική και Μαθηματική Χαρτογραφία (Ε)
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 2: Προσδιορισμός σημείου τήξης
Ενότητα 1: ……………….. Όνομα Επώνυμο Τμήμα __
Αισθητική προσώπου Ι (Ε)
Επικοινωνιακός Προγραμματισμός Ι
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διασφάλιση ποιότητας Ενότητα 9: Διατήρηση του συστήματος HACCP Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Διασφάλιση ποιότητας Ενότητα 9: Διατήρηση του συστήματος HACCP Ιωάννης Τσάκνης, Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Διατήρηση του συστήματος HACCP Για να παραμείνει αποτελεσματική η μελέτη HACCP, η οποία ολοκληρώθηκε σε κάποια χρονική στιγμή πρέπει να συντηρείται. Η συνεχής συντήρηση του συστήματος HACCP αποτελεί το πραγματικό όφελος της εφαρμογής του. Οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση του συστήματος HACCP, περιλαμβάνουν την επιθεώρηση του συστήματος, την ανάλυση των δεδομένων, την αναγνώριση καινούργιων κινδύνων, τις απαιτήσεις για συνεχή εκπαίδευση και η ενημέρωση του σχεδίου HACCP.

Τρέχουσα επαλήθευση μέσω της επιθεώρησης Η επιθεώρηση ορίζεται σαν ένας συστηματικός και ανεξάρτητος έλεγχος, ο οποίος διενεργείται απροειδοποίητα, για να προσδιορίσει εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι δηλωμένοι στόχοι και να ελέγξει τη συμβατότητα με όσα τεκμηριώνονται στις γραπτές διαδικασίες.

Είδη επιθεώρησης του συστήματος HACCP 1/2 Επιθεώρηση του συστήματος. Ο σκοπός της επιθεώρησης είναι να προσδιορίσει τις τυχόν αδυναμίες που υπάρχουν στο σύστημα και για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται οι διορθωτικές ενέργειες. Επιθεώρηση συμμόρφωσης. Χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο των ΚΣΕ και διασφαλίζει, εάν η ομάδα HACCP έχει αναγνωρίσει σωστά τους κινδύνους και έχει ορίσει τους κατάλληλους ελέγχους. Συνήθως περιλαμβάνει δύο τομείς. Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των αρχών του HACCP, Συμμόρφωση με την τεκμηρίωση του σχεδίου HACCP.

Είδη επιθεώρησης του συστήματος HACCP 2/2 Επιθεώρηση διερεύνησης. Αυτή είναι μια ανεξάρτητη διερεύνηση σε κάποιον προβληματικό τομέα της επιχείρησης. Η επιθεώρηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ένα ΚΣΕ αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα και διερευνά την πραγματική αιτία, ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη διορθωτική ενέργεια, ή όταν προκύψει ένα καινούργιο πρόβλημα.

Προγραμματισμός επιθεώρησης 1/2 Για την επιθεώρηση ολόκληρου του συστήματος, συνήθως χρησιμοποιείται ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα, ενώ η επιθεώρηση σε συγκεκριμένα μέρη του συστήματος μπορεί να γίνεται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Είναι χρήσιμο να προετοιμάζεται μια ατζέντα με το πρόγραμμα της επιθεώρησης. Αυτό βοηθά στην ενημέρωση του προσωπικού, το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο κατά τη διαδικασία της επιθεώρησης. Είναι επίσης απαραίτητο να καθορίζεται η ώρα έναρξης και λήξης της επιθεώρησης. Θα πρέπει ακόμη να διασφαλιστεί ότι είναι διαθέσιμα όλα τα έγγραφα για την προεπιθεώρηση.

Προγραμματισμός επιθεώρησης 2/2 Ανασκόπηση εγγράφων Εναρκτήρια συνάντηση Επαλήθευση του διαγράμματος ροής της παραγωγής Δεύτερη ανασκόπηση της τεκμηρίωσης Επιθεώρηση ερωτηματολογίου 2 (checklist-2) Επαλήθευση του συγκεντρωτικού πίνακα αυτοελέγχων της μελέτης HACCP. Τελική συνάντηση Έκθεση - αναφορά επιθεώρησης Παρακολούθηση της επιθεώρησης Ανάλυση δεδομένων Νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι

Ενημέρωση και τροποποίηση του σχεδίου HACCP Προτείνετε να γίνονται περιοδικά επιβεβαιώσεις του σχεδίου. Η επαλήθευση μπορεί να θεωρηθεί ως πλήρης αναθεώρηση του σχεδίου HACCP προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ακρίβειά του. Αυτό πρέπει να γίνεται από την ομάδα ΗACCP τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να ακολουθείται από μια επιθεώρηση σε όλη την τεκμηρίωση του HACCP. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο HACCP θα πρέπει να καταγραφούν και να εγκριθούν.

Επιθεωρήσεις και επιθεωρητές Μια επιθεώρηση μπορεί να είναι πιεστική και γεμάτη στρες τόσο για τον επιθεωρητή όσο και για τον επιθεωρούμενο. Ο επιθεωρητής πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή, να προετοιμάζει την επόμενη ενέργειά του, να αναλύει την προηγούμενη απάντηση, να εξετάζει τα στοιχεία κτλ. Πρέπει να εκπέμπει επαγγελματισμό και να έχει τον έλεγχο. Ο επιθεωρητής πρέπει να καθοδηγεί και όχι να καθοδηγείται.

Αρμοδιότητες του επιθεωρητή Αρμοδιότητες του επιθεωρητή Είναι υπεύθυνος για: Τη συμμόρφωση με τις εφαρμοζόμενες απαιτήσεις επιθεώρησης, Την κοινοποίηση και επεξήγηση των απαιτήσεων της επιθεώρησης, Το σχεδιασμό και την εκτέλεση των καθορισμένων εργασιών αποτελεσματικά και αποδοτικά, Την τεκμηρίωση των παρατηρήσεων και την καταγραφή των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης, Την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των διορθωτικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν λόγω τω ευρημάτων της επιθεώρησης, Την διατήρηση και φύλαξη των εγγράφων που αφορούν την επιθεώρηση, Τη συνεργασία και υποστήριξη του επικεφαλής επιθεωρητή.

Αρμοδιότητες του επικεφαλής επιθεωρητή Αρμοδιότητες του επικεφαλής επιθεωρητή Πρέπει να διαθέτει διοικητικές ικανότητες και εμπειρία και να έχει την αρμοδιότητα να παίρνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την διενέργεια της επιθεώρησης και των παρατηρήσεων. Επίσης, οι αρμοδιότητες ενός επικεφαλής επιθεωρητή καλύπτουν: Την επιλογή των άλλων μελών την ομάδας επιθεώρησης, Την προετοιμασία του προγράμματος της επιθεώρησης, Την εκπροσώπηση της ομάδας επιθεώρησης στη διοίκηση του επιθεωρούμενου, Την υποβολή της έκθεσης επιθεώρησης

Τέλος Ενότητας

Σημειώματα

Σημείωμα Αναφοράς Copyright Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Ιωάννης Τσάκνης 2014. Ιωάννης Τσάκνης. «Διασφάλιση ποιότητας. Ενότητα 9: Διατήρηση του συστήματος HACCP». Έκδοση: 1.0. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: ocp.teiath.gr.

Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί και δοθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. © διαθέσιμο με άδεια CC-BY Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Τσάκνης Γιάννης, «Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2008.

Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.